Francuska juha od luka
"Soupe à l'oignon", nekad hrana za sirotinju, danas specijalitet dostojan kraljeva, ova juha vladarica je stolova diljem svijeta. Prije tjedan dana bila sam na ručku i nagovorili su me da probam Francusku juhu od luka. Na prvu me sama ideja o luku u juhi odbila, no srećom ja volim isprobavati svašta, tako da sam je naručila. Čula sam ja za “French onion soup”, iz raznih filmova i serija, ali mi nije palo na pamet da je to baš ta juha. Juha me oduševila i odlučila sam je probati napraviti sama. Uz malo surfanja i proučavanja nekoliko različitih recepata, napravila sam kombinaciju koja se meni učinila najboljom. Juha je ispala odlično. Iziskuje nešto više vremena za pripremu, ali isplati se svaka minuta koju uložite u nju.
Da bi skuhali juhu od luka prvo morate karamelizirati luk. Za to je potrebno:
700 g luka
5 žica maslinovog ulja
Jedna šnita od pola centimetra putra (pakiranje od 250 g)
1 žličica Aceto balsamico
2 žličice smeđeg šećera
1 žličica soli
U tavicu koja se ne lijepi (ja koristim vok) na laganu vatru staviti ulje i putar, kada se putar otopi i ulje počne lagano mreškati dodati luk. Dinstati luk 15 minuta i nakon toga dodati šećer i sol, sve zajedno pomiješati i na laganoj vatri dinstati još 30 minuta. Tada dodati žličicu aceta i dinstati još 5 minuta. Tako dobijemo karmelizirani luk kojeg možemo i koristiti za druge vrste jela prema želji, možete si i zamrznuti male porcije za kasniju upotrebu.
Da bi napravili juhu potrebno vam je:
1,5 dcl suhog bijelog vina (koristila sam Graševinu, berba 2008, mali Iločki podrumi)
1 litra temeljca (ja sam prokuhala dvije kocke za pileću juhu u litri vode)
Timijan
Majčina dušica
Papar (koristim mlinac sa mješavinom raznih vrsta papra)
Lovorov list
Malo brašna (umutite u 2 dcl temeljca 3 žlice brašna)
Francuski bijeli kruh
Češnjak
Maslinovo ulje
Masni sir (ja sam koristila Président Comté)
Sve na laganoj vatri. U karamelizirani luk dodajte vino i dinstajte dok ne ispari, nakon toga dodati papar, timijan i majčinu dušicu. Dodajte temeljac i brašno, malo sitno sjeckanog češnjaka i promiješajte, te dodajte jedan lovorov list. Sve to kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Da bi vaša Francuska juha bila prava „Soupe à l'oignon“, morate pripremiti i bruskete. Narežite francuski bijeli kruh na šnite i posložite na protvan, na papir za pečenje i namažite gornju stranu sa maslinovim uljem u kojem se nalazi sitno nasjeckani češnjak. Stavite peči i pazite da ne izgori. Kad dobije zlatnu boju izvadite iz rola i okrenite bruskete, te namažite i drugu stranu. Pecite opet dok ne dobiju zlatnu boju.
Juhu stavite u neku vatrostalnu zdjelu ili ako imate (ja nemam) više manjih zdjelica.
Na juhu posložite bruskete i naribajte sir po njima. Stavite sve zajedno u pećnicu. Kada se sir rastopi izvadite van i poslužite juhu uz ostatak od butelje vina, ako je već niste popili uz kuhanje
Dobar tek!