Navodnjavanje

Vrt, priroda, ekologija... - sve što raste, i treba da raste
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

19 Aug 2012, 23:18

Nakon što sam danima slušala kako nam zemlja ide u tri p. materine zbog suše, i da se tu ništa ne može. jutros sam naletila na članak o tome kako je RH Vlada odustala od projekta navodnjavanja ove godine
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... vanja.html.

u međuvremenu, danas je na kasnom Dnevniku bio prilog iz Belišća, gdje su krenuli s pilot projektom navodnjavanja, i odlično im ide.naravno, ja tu vijest ne mogu izguglati.
najbliže tome sam našla ovo
http://www.agroklub.com/poljoprivredne- ... rane/1604/

i kasnije obavijest o fondovima:

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... ndove.html.

Imate li kakvih saznanja kako to ide u državi? di se radi na tome a gdje ne?

Osim toga, kako me poljoprivreda zanima, naletila sam na prilog o navodnjavanju u Izraleu (pazite, Izrael, oni valjda jedino to i imaju- sušu), ikako navodnjavaju- meni je taj prilog bio ko da gledam Zvjezdane staze naspram aše zemlje. Naše zemlje, gdje seljaci neće mijenjati kulutru koju sade ali će izaći traktorima na cestu. Gdje nitko ne ulaže u navodnjavanje, i čude se svakom ljetu.

Znate da smo po navodnjavanju iza Albanije?


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

19 Aug 2012, 23:22

Stvar je u tome što ja sebe vidim na nekoj zemlji u neko dogledno vrijeme, i ako ne u potpunosti, onda vikendica sa zemljom ili parcela na kojoj radim sve što već godina držim u glavi. Kad sam iznijela neke svoje ideje na glas pred nekim ljudima, odmah su me pokopali, nisu ni razmišljali je li izvedivo: to je teško/ jel ti misliš da je lako/ to treba navodnjavati/ to treba pobrati..

pa sam možda malo popizdila, jer nekako svi kao su vrhunski stručnjaci za zemlju u ovoj državi, a nitko niš ne čini da promijeni uvjete
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
blaze
Posts: 2370
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

20 Aug 2012, 07:43

Pješčana » wrote: Osim toga, kako me poljoprivreda zanima, naletila sam na prilog o navodnjavanju u Izraleu (pazite, Izrael, oni valjda jedino to i imaju- sušu), ikako navodnjavaju- meni je taj prilog bio ko da gledam Zvjezdane staze naspram aše zemlje.
pusti izrael, to je druga priča. oni navodnjavaju i cvijeće na prozoru, što je kao da kupiš laptop da bi ukućanima imao gdje pisati poruke
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

20 Aug 2012, 22:25

Eto ja nemam živaca uopće slušati kukanja oko suše par hiljada godina nakon prvih sustava navodnjavanja.

A tebi ako planiraš neki vrt za vlastite potrebe u principu pitanje ne rješava država, dovoljna ti je kakva jama ili bunar. Jame imaju neke svoje prednosti obzirom na cijeli ekosustav. Ili se bacaš u konkretnu proizvodnju?
User avatar
drug mile
Posts: 177
Joined: 10 Jun 2012, 14:59
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times
Contact:

20 Aug 2012, 23:35

Ljudi računaju ovako. Ako ja potrošim xy novaca na navodnjavanje, a druge godine država svima ostalima izgradi sustave navodnjavanja, onda sam ja u minusu x novca u odnosu na susjede. Ako im država i ne izgradi sustave navodnjavanja, a dogodi se suša, onda će susjedi dobiti odštetu ali ja neću jer kod mene nije bilo suše. Opet sam u minusu u odnosu na susjede. Ali ako ne napravim ništa za sebe, i nitko od mojih susjeda ne napravi ništa, onda nam država mora vječno pomagati jer nas je puno koji ne radimo ništa. Dovesti ćemo na vlast onoga tko će nam pomagati.

Ma teško je bez vode, vidim ja na svom primjeru, pokušavam nešto uzgojiti na terenu bez vodovoda. Vrt je malčiran, to ga održava u životu. Voćke koje posadim, životare. Dosta toga se posušilo. Ali ne uvodim vodovod, ne želim ovisiti o ovakvoj državi. Iskopao sam jedno jezero, biti će dovoljno za vrt. Kako bude vremena, graditi ću jezerca. Moja kiša ostaje na mom terenu i navodnjava moje biljke cijelu godinu. Ne treba mi ništa više.
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

21 Aug 2012, 14:01

http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx

Boris ima osvrt na ono što sam spominjala
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15047
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

21 Aug 2012, 14:43

Hvala Pješčana :top:

odmah mi je dan ljepši :zubo:

a Dežulovića da nema trebalo bi ga izmislit :S
'if you fall, i'll be there' (floor)
Post Reply