Kolači, sladoledi, kreme i ostali deserti!
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
odlično! recepat!
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
-
- Posts: 3313
- Joined: 18 Sep 2011, 20:59
evo, c/p otamo
prhko tijesto:
- 250 g brašna i mljevenih blanširanih badema (ja sam stavila 50g badema, ostalo brašno, možeš povećat udio badema...ja nisam imala više)
- 125 g hladnog masla, rezanog na listiće
- 2 pune žlice šećera (po mogućnosti u prahu)
- 1 srednje veliko jaje
- 2 žlice hladnog mlijeka
maslo utrljaš u brašno, bademe i šećer (ja to u blenderu), dodaš jaje i mlijeko i brzo formiraš tijesto, spljoštiš ga u disk, omotaš prozirnom folijom i ostaviš u frižideru pola sata!
izvadiš, razvaljaš, staviš u kalup (28cm), nabodeš vilicom, vratiš u frižider na 15ak minuta dok pećnicu zagriješ na 180! prekriješ papirom za pečenje, napuniš grahom ili nečim (ja pokrijem okruglom tepsijom) i turneš u pećnicu! nakon 10ak minuta skini papir i teret, omotaj rubove alu folijom da se ne prepeku i peci dok nije gotovo! tijesta mi je ostalo dosta, dovoljno je i 200 g brašna i 100g masla na ovoliki kalup!
šumsko voće:
- oko pola kila bobičastog voća po želji
- 2-3 žlice šećera (po želji)
- žlica gustina
- mali komad masla (pola žlice)
od pola voća sam radila kremu, tako da sam ga grijala na vatri sa pola količine šećera, procijedila kroz sito, vratila na vatru i zgusnula polovicom gustina! skinila s vatre i umiješala žlicu masla, kad se otopilo, premazal pečeno tijesto i stavila u frižider da se stegne!
krema od limuna:
- 3 i po žlice gustina
- 100 g šećera
- 3 velika žumanjka
- 240 ml mlijeka
- sok i korica jednog limuna
- 60 g masla
- 240 ml kiselog vrhnja (malo više od jedne čašice) - plavo
gustin, šećer, žumanjke, koricu limuna i mlijeko pomiješat u posudi sa debelim dnom, stavit na srednju vatru i stalno miješajući grijati dok se ne zgusne u gustu kremu! umiješati sok od limuna, skinuti s vatre. u vruću kremu umiješati maslo i miješat dok se ne otopi! poklopit i ostavit da se ohladi 20ak minuta! zatim umiješati vrhnje! krema nije pjenasta, više je tekuća, ako želiš pjenastu i čvrstu, stavi tučeno slatko vrhnje! ja sam išla na manje masnu kremu pa sam izbjegla slatko vrhnje!
preko kreme od šumskog voća preliti kremu od limuna, ohladit u frižideru pola sata, dok se malo ne stvrdne i onda preliti s ostatkom voća koje smo zagrijali s ostatkom šećera i gustina! hladit preko noći!
ovo sam pisala jednoj curi tamo, pa zato ovo 'stavi, napravi, skuhaj...'
prhko tijesto:
- 250 g brašna i mljevenih blanširanih badema (ja sam stavila 50g badema, ostalo brašno, možeš povećat udio badema...ja nisam imala više)
- 125 g hladnog masla, rezanog na listiće
- 2 pune žlice šećera (po mogućnosti u prahu)
- 1 srednje veliko jaje
- 2 žlice hladnog mlijeka
maslo utrljaš u brašno, bademe i šećer (ja to u blenderu), dodaš jaje i mlijeko i brzo formiraš tijesto, spljoštiš ga u disk, omotaš prozirnom folijom i ostaviš u frižideru pola sata!
izvadiš, razvaljaš, staviš u kalup (28cm), nabodeš vilicom, vratiš u frižider na 15ak minuta dok pećnicu zagriješ na 180! prekriješ papirom za pečenje, napuniš grahom ili nečim (ja pokrijem okruglom tepsijom) i turneš u pećnicu! nakon 10ak minuta skini papir i teret, omotaj rubove alu folijom da se ne prepeku i peci dok nije gotovo! tijesta mi je ostalo dosta, dovoljno je i 200 g brašna i 100g masla na ovoliki kalup!
šumsko voće:
- oko pola kila bobičastog voća po želji
- 2-3 žlice šećera (po želji)
- žlica gustina
- mali komad masla (pola žlice)
od pola voća sam radila kremu, tako da sam ga grijala na vatri sa pola količine šećera, procijedila kroz sito, vratila na vatru i zgusnula polovicom gustina! skinila s vatre i umiješala žlicu masla, kad se otopilo, premazal pečeno tijesto i stavila u frižider da se stegne!
krema od limuna:
- 3 i po žlice gustina
- 100 g šećera
- 3 velika žumanjka
- 240 ml mlijeka
- sok i korica jednog limuna
- 60 g masla
- 240 ml kiselog vrhnja (malo više od jedne čašice) - plavo
gustin, šećer, žumanjke, koricu limuna i mlijeko pomiješat u posudi sa debelim dnom, stavit na srednju vatru i stalno miješajući grijati dok se ne zgusne u gustu kremu! umiješati sok od limuna, skinuti s vatre. u vruću kremu umiješati maslo i miješat dok se ne otopi! poklopit i ostavit da se ohladi 20ak minuta! zatim umiješati vrhnje! krema nije pjenasta, više je tekuća, ako želiš pjenastu i čvrstu, stavi tučeno slatko vrhnje! ja sam išla na manje masnu kremu pa sam izbjegla slatko vrhnje!
preko kreme od šumskog voća preliti kremu od limuna, ohladit u frižideru pola sata, dok se malo ne stvrdne i onda preliti s ostatkom voća koje smo zagrijali s ostatkom šećera i gustina! hladit preko noći!
ovo sam pisala jednoj curi tamo, pa zato ovo 'stavi, napravi, skuhaj...'
meg ti je glupa!!! :xlux:
-
- Posts: 3313
- Joined: 18 Sep 2011, 20:59
e da, krema od limuna mi je odlična, nije preslatka, nije prekisela...taman je! a u kombinaciji s bobičastim voćem je odlična! općenito volim kombinaciju šumskog voća (bilo kojeg) i limuna!
kremu možete pravit i s tučenim slatkim vrhnjem...dapače, tako će krema bit čvršća! moja se mrvicu razljevala, pa ću drugi put stavit možda žlicu gustina više! a l nije ni bitno toliko, pita je, preko nje ne ide ništa, nema šta držat
kremu možete pravit i s tučenim slatkim vrhnjem...dapače, tako će krema bit čvršća! moja se mrvicu razljevala, pa ću drugi put stavit možda žlicu gustina više! a l nije ni bitno toliko, pita je, preko nje ne ide ništa, nema šta držat
meg ti je glupa!!! :xlux:
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
hvala ti
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
-
- Posts: 3313
- Joined: 18 Sep 2011, 20:59
tati za rođendan pravila čizkejk
uz to bio preljev odd jagoda...ne volim upropastit tortu s želatiniziranim voćem, niti naslaganim jagodama...ko hoće, uzme preljev, ko neće, ne mora :mirna bosna:
inače, ovo je prvi...nestao u roku pola sata! pozvali 3-4 ljudi, došlo ih 10ak!
ja sam podijelila fetu s nećakom...a tata je jedva uvatio komad torte!
pa sam mu navečer pravila reprizu!
enivej, prvu sam pravila samo s krem sirom i 3 jaja, a drugu s pola krem,a pola svježeg sira i 2 jaja...druga mi je bolja! al ne mislim da je do jaja nego do sira!
sa samim svježim sirom sam pravila, mislim, prošle godine...i nije loša, al mi se s kremsirom daleko više sviđa!
idući put ide limun unutra
uz to bio preljev odd jagoda...ne volim upropastit tortu s želatiniziranim voćem, niti naslaganim jagodama...ko hoće, uzme preljev, ko neće, ne mora :mirna bosna:
inače, ovo je prvi...nestao u roku pola sata! pozvali 3-4 ljudi, došlo ih 10ak!
ja sam podijelila fetu s nećakom...a tata je jedva uvatio komad torte!
pa sam mu navečer pravila reprizu!
enivej, prvu sam pravila samo s krem sirom i 3 jaja, a drugu s pola krem,a pola svježeg sira i 2 jaja...druga mi je bolja! al ne mislim da je do jaja nego do sira!
sa samim svježim sirom sam pravila, mislim, prošle godine...i nije loša, al mi se s kremsirom daleko više sviđa!
idući put ide limun unutra
meg ti je glupa!!! :xlux:
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
Je. Ima i maštovitijih te prostijih inačica...Margarita » wrote: To je neki kolač?
Uploaded with ImageShack.us
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Da. I strasno omiljen. Ako se uzme u obzir da nema jaja.
http://www.coolinarika.com/recept/crnac-bez-jaja/
Pa pita gologuza. Poderane gace.
http://www.coolinarika.com/recept/crnac-bez-jaja/
Pa pita gologuza. Poderane gace.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
blue, pa ovo izgleda baš fino
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
...a biskupski kruh je..?
i sliku, molim
i sliku, molim
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ifranko
- Posts: 145
- Joined: 17 Jul 2012, 19:05
- Contact:
Obećala sam recept za brzi kolač, kad vam dođu nenajavljeni gosti ili vam se jede nekaj slatko
Sastojci:
2 jaja
2 dcl šećera
2 ½ dcl brašna
1 žlica praška za pecivo
2 – 3 jabuke
50 g prezli (krušnih mrvica i/ ili oraha. Badema i sl.)
75 g maslaca
½ žlice cimeta
Postupak:
Izmjesiti jaja i šećer, jako, dok se ne dobi fina svijetla krema. Dodati brašno i prašak za pecivo, miješati ručno, kuhačom, lagano dok se ne sjedini.
Izliti u kalup za kolače (prethodno ga namastiti i pobrašniti). Po vrhu posložiti oguljene na ploške narezane jabuke. Kolač posipati prezlima (i/ili sitno nasjeckanim orasima, bademima i sl.), cimetom i šećerom. Peći u prethodno zagrijanoj pečnici na 180 C 30 – 35 minuta.
Dobar tek!
Sastojci:
2 jaja
2 dcl šećera
2 ½ dcl brašna
1 žlica praška za pecivo
2 – 3 jabuke
50 g prezli (krušnih mrvica i/ ili oraha. Badema i sl.)
75 g maslaca
½ žlice cimeta
Postupak:
Izmjesiti jaja i šećer, jako, dok se ne dobi fina svijetla krema. Dodati brašno i prašak za pecivo, miješati ručno, kuhačom, lagano dok se ne sjedini.
Izliti u kalup za kolače (prethodno ga namastiti i pobrašniti). Po vrhu posložiti oguljene na ploške narezane jabuke. Kolač posipati prezlima (i/ili sitno nasjeckanim orasima, bademima i sl.), cimetom i šećerom. Peći u prethodno zagrijanoj pečnici na 180 C 30 – 35 minuta.
Dobar tek!
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
ovo zvuči super!
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.