Skakavci, larve, pačji fetusi
-
- Posts: 2861
- Joined: 18 Sep 2011, 15:31
Ako modovi nalaze naslov neprimjerenim za ovaj pdf, neka promijene
Naime, na našem planetu postoje ljudi koji sve navedeno u naslovu smatraju hranom.
Zanima me kako gledate na hranu neobičnu (uvjetno rečeno ) za naše podneblje (najšire rečeno). Dokle biste išli? Volite li uopće probavati nove stvari?
Ovdje se ne moramo zadržati samo na gnjusobama, dapače. Jedete li uvijek isto po restoranima? Koliko ste otvoreni novim iskustvima, bili to njoki u umaku koji inače ne naručujete, do nekih stvari s ovog linka?
Gdje vam je granica, što vam je novo, ali prihvatljivo, a što vam je ekstrem? Držite li se iskušanoga ili volite probati pa znati?
Recimo, osobno nikad ne bih probala ništa s gornjeg linka, ali kušala sam gomilu stvari koje netko ne bi. Također, poznajem čovjeka koji u životu (a sad ima preko 70 godina) nije okusio rajčicu (i to ne iz nekih medicinski razloga).
Hoćemo malo o tome?
Naime, na našem planetu postoje ljudi koji sve navedeno u naslovu smatraju hranom.
Zanima me kako gledate na hranu neobičnu (uvjetno rečeno ) za naše podneblje (najšire rečeno). Dokle biste išli? Volite li uopće probavati nove stvari?
Ovdje se ne moramo zadržati samo na gnjusobama, dapače. Jedete li uvijek isto po restoranima? Koliko ste otvoreni novim iskustvima, bili to njoki u umaku koji inače ne naručujete, do nekih stvari s ovog linka?
Gdje vam je granica, što vam je novo, ali prihvatljivo, a što vam je ekstrem? Držite li se iskušanoga ili volite probati pa znati?
Recimo, osobno nikad ne bih probala ništa s gornjeg linka, ali kušala sam gomilu stvari koje netko ne bi. Također, poznajem čovjeka koji u životu (a sad ima preko 70 godina) nije okusio rajčicu (i to ne iz nekih medicinski razloga).
Hoćemo malo o tome?
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
Svašta je bilo u mojim ustima i u želucu. Jednom u davnija vremena sam u jednom zagrebačkom hotelu jeo jedno zvučno francusko jelo u predivnom umaku. Kasnije sam saznao da su to što sam pojeo, zapravo, šljukina govanca. Šljuka je ona nekakva ptičurina koju posebnom ishranom tove da bi pokakala taj željeni sastav koji se suši i servira uz taj umak...Skupo do boli. Jeo sam zmije i guštere iz našeg podneblja, dva puta i štakora (ne gradskog već nekog kojeg smo u potoku ulovili kod Japetića), mačku domaću, psa na dalekom istoku i neke larve na štapiću...Ne mogu reći da nemam iskustva sa čudnovatom hranom, uključujući i bilje.
Nije to ništa strašno...treba probati.
Nije to ništa strašno...treba probati.
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
- Morticia
- Posts: 10250
- Joined: 17 Sep 2011, 21:36
Ono što mi sad pada na pamet, a ne bih NIKAD, baš NIKAD, osim u slučaju pitanja života, svjesno pojela su psi, mačke, miševi, štakori.
Kukci, zmije- puno, puno lakše.
Kukci, zmije- puno, puno lakše.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
- *jezebel*
- Posts: 1424
- Joined: 20 Oct 2011, 13:56
nemam se cime pohvaliti. jos nisam jela zmijolike ribe, a one su mi na listi neugodnih, ali prihvatljivih stvari koje bih zeljela probati.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
- blue
- Asgard
- Posts: 3913
- Joined: 20 Sep 2011, 10:42
Ne bi ništa od navedenog jela, osim da mi život ovisi o tome
karambol, zašto si jeo štakora? U Hrvatskoj, kod Japetića
I ulažem manju žalbu modovi - ova tema je zanimljiva ali mislim da nije za Gastronomiju. Jedno je pisati o egzotičnim jelima, ali, pretpostavljam da ovo navedeno većina ne smatra hranom. A i ne bude neke poželjne asocijacije. Sumnjam da si netko pomisli - gle, štaki
karambol, zašto si jeo štakora? U Hrvatskoj, kod Japetića
I ulažem manju žalbu modovi - ova tema je zanimljiva ali mislim da nije za Gastronomiju. Jedno je pisati o egzotičnim jelima, ali, pretpostavljam da ovo navedeno većina ne smatra hranom. A i ne bude neke poželjne asocijacije. Sumnjam da si netko pomisli - gle, štaki
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
blue » wrote:Ne bi ništa od navedenog jela, osim da mi život ovisi o tome
karambol, zašto si jeo štakora? U Hrvatskoj, kod Japetića
I ulažem manju žalbu modovi - ova tema je zanimljiva ali mislim da nije za Gastronomiju. Jedno je pisati o egzotičnim jelima, ali, pretpostavljam da ovo navedeno većina ne smatra hranom. A i ne bude neke poželjne asocijacije. Sumnjam da si netko pomisli - gle, štaki
Bio sam glavna faca u skvadri, tih dana, znao sam kako ga oguliti i kaj baciti...kao neki nacin pripreme kod prezivljavanja. Bili smo gladni, frajeri i u dupetima dosta vina. Klapa Maligani.
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
-
- Posts: 2861
- Joined: 18 Sep 2011, 15:31
Eto šta ti je kulturalna uvjetovanostblue » wrote:I ulažem manju žalbu modovi - ova tema je zanimljiva ali mislim da nije za Gastronomiju. Jedno je pisati o egzotičnim jelima, ali, pretpostavljam da ovo navedeno većina ne smatra hranom. A i ne bude neke poželjne asocijacije. Sumnjam da si netko pomisli - gle, štaki
Što se mene tiče, ako smeta i nije primjereno, nek se premjesti.
Najgadnije (osobno) što sam probala je pečeni svinjski mozak. Sve je bilo u redu dok se nisam sjetila što jedem. Tada je sve krenulo... naopako
Inače, zmije i žabe bih bez beda probala, jedino nikad nisam imala priliku. Školjke i puževi su mi
Ovi nisko na evolucijskoj ljestvici su mi gadljivi, ovih visoko mi je ponekad žao
- kuki
- Posts: 2907
- Joined: 25 Sep 2011, 00:41
Ne bih jela ništa s onog linka. Ni mačke ni pse ni štakce. Ni konje ni zeke. S njokima ne volim isprobavati stvari za koje nisam prilično sigurna da će mi se svidjeti jer mi je žao upropastiti si njoke.
ovaj psić je išao na tržnicu/ ovaj psić je ostao kući/ ovaj psić je pojeo kolač/ jer ga više nije mogao vući./ ovaj psić je pjevao vau vau vau vau/ cijelim putem kući!
-
- Posts: 2861
- Joined: 18 Sep 2011, 15:31
Ah, ti si od te strujekuki » wrote:Ne bih jela ništa s onog linka. Ni mačke ni pse ni štakce. Ni konje ni zeke. S njokima ne volim isprobavati stvari za koje nisam prilično sigurna da će mi se svidjeti jer mi je žao upropastiti si njoke.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Moj najegzotičniji specijalitet su zmije. Baš su fine i jednostavno se čiste. Sami mišić, divota.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Sa linka sam nazalost jela dvije stvari. U restorane idem dijelom i zato da probam nesto novo, tako da ne, ne narucujem uvijek isto.Almost Rosey » wrote:A
Jedete li uvijek isto po restoranima? Koliko ste otvoreni novim iskustvima, bili to njoki u umaku koji inače ne naručujete, do nekih stvari s ovog linka?
Gdje vam je granica, što vam je novo, ali prihvatljivo, a što vam je ekstrem? Držite li se iskušanoga ili volite probati pa znati?)
Sa linka misici i ona jaja
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Sad sam vidio link. Dakle, ti Ameri su skroz u kurcu. Di su te gadosti uspjeli strpati janjeću glavu?
Kreteni.
Kreteni.
- kuki
- Posts: 2907
- Joined: 25 Sep 2011, 00:41
Ne sa svom hranom. Sushi sam probala iako sam bila neopisivo skeptična prema njemu i skoro sigurna da će frendica pojesti moj, a ja ću pojesti nešto iz pekare nakon toga.Almost Rosey » wrote: Ah, ti si od te struje
Da se sushi jede s njokima, ne bih ga probala. Žao bi mi bilo riskirati uništenje dobrih njoka.
ovaj psić je išao na tržnicu/ ovaj psić je ostao kući/ ovaj psić je pojeo kolač/ jer ga više nije mogao vući./ ovaj psić je pjevao vau vau vau vau/ cijelim putem kući!
-
- Posts: 2861
- Joined: 18 Sep 2011, 15:31
Dakle, to je do njoka?kuki » wrote: Ne sa svom hranom. Sushi sam probala iako sam bila neopisivo skeptična prema njemu i skoro sigurna da će frendica pojesti moj, a ja ću pojesti nešto iz pekare nakon toga.
Da se sushi jede s njokima, ne bih ga probala. Žao bi mi bilo riskirati uništenje dobrih njoka.
Sushijem nisam impresionirana.
Fali mi Lastan na ovoj temi, znam da je on onomad opisivao što je svašta egzotičnoga probao...
Inače, ne uspijevam skužit ljude koji ne probaju nešto što većina ljudi jede. kao onaj moj gore s paradajzom. Ono, ja ne podnosim masline, ali ih probam s vremena na vrijeme da se uvjerim da mi se ukus nije promijenio
- Leteća
- babin nakurnjak
- Posts: 2552
- Joined: 26 Sep 2011, 13:25
- Location: Welt am Draht
Nisam probala ništa, pa čak ni janjeću glavu.
Jel se svinjska računa?
Probala bih zmije, guštere i kukce, ako su dobro pečeni.
Fetuse ne bih jela, a jedenje majmuna mi graniči s kanibalizmom.
Inače, ljudi koji imaju čitav popis hrane koju ne jedu mi strašno idu na živce. Kad ih vidim na "Večeri za 5" dođe mi da razbijem televizor.
Jel se svinjska računa?
Probala bih zmije, guštere i kukce, ako su dobro pečeni.
Fetuse ne bih jela, a jedenje majmuna mi graniči s kanibalizmom.
Inače, ljudi koji imaju čitav popis hrane koju ne jedu mi strašno idu na živce. Kad ih vidim na "Večeri za 5" dođe mi da razbijem televizor.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
-
- Posts: 2861
- Joined: 18 Sep 2011, 15:31
E da, još jedna stvar koja mi nije najjasnija - ljudi koji jedu stvari koje su evolucijski "no-no"
Ono, ne znam, larve i sličnu sitnež koja može prouzrokovat bolštine i koješta, nije li nam to urođeno da nam se gadi i da izbjegavamo?
Gledala sam svojedobno na teveu dokumentarac gdje su ljudima povezali oči i dali im da opipaju i omirišu neke preparate, po dva, i da usporede, odnosno vele koji je opasan. Npr., bronhijalnu sluz i po teksturi sličan žele. I judi su u gotovo 100% slučajeva pogodili što je štetno i čega se treba klonit, samo na temelju mirisa.
Pa nekako nemrem skužit jedenje nečega što te može ubit
Može li jedenje larvi biti acquired taste, analogno preferenciji za gorko umjesto slatkog (uzevši u obzir da je evolucijski slatko=dobro, gorko=loše)?
S druge strane, svaki dan jedemo nešto što nas može ubit, pretili smo, krvne žile su nam ("mi" uzeto jako općenito) i trujmo se pesticidima, herbicidima, konzervansima i sl. Meh.
Ono, ne znam, larve i sličnu sitnež koja može prouzrokovat bolštine i koješta, nije li nam to urođeno da nam se gadi i da izbjegavamo?
Gledala sam svojedobno na teveu dokumentarac gdje su ljudima povezali oči i dali im da opipaju i omirišu neke preparate, po dva, i da usporede, odnosno vele koji je opasan. Npr., bronhijalnu sluz i po teksturi sličan žele. I judi su u gotovo 100% slučajeva pogodili što je štetno i čega se treba klonit, samo na temelju mirisa.
Pa nekako nemrem skužit jedenje nečega što te može ubit
Može li jedenje larvi biti acquired taste, analogno preferenciji za gorko umjesto slatkog (uzevši u obzir da je evolucijski slatko=dobro, gorko=loše)?
S druge strane, svaki dan jedemo nešto što nas može ubit, pretili smo, krvne žile su nam ("mi" uzeto jako općenito) i trujmo se pesticidima, herbicidima, konzervansima i sl. Meh.
- Nikolajevna
- Posts: 1034
- Joined: 28 Sep 2011, 22:51
Nisam gadljiva ali ne bih jela stvari s onog linka osim u uvjetima ekstremne gladi. Recimo da mi se avion sruši negdje bogu iza nogu u Andama, pojela bih i mrtvu urugvajsku ragbijašku ekipu.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
- Lastan
- Posts: 2702
- Joined: 17 Sep 2011, 22:32
- Location: Out of the blue
- Contact:
Pa nisam ja isprobao toliko toga egzotičnoga.Almost Rosey » wrote:Fali mi Lastan na ovoj temi, znam da je on onomad opisivao što je svašta egzotičnoga probao...
Smrdljivi tofu bio mi je presmrdljiv da ga kušam, a pohanog škorpiona nisam našao.
Inače, svašta mogu probati ako postoji netko tko će pojesti u slučaju da se meni ne svidi. Ne volim bacati hranu, pa ako nemam takve uvjete, radije ću igrati na relativno sigurno (dakle, meso imenovane životinje i tako to).
- Lastan
- Posts: 2702
- Joined: 17 Sep 2011, 22:32
- Location: Out of the blue
- Contact:
Inače, s gornjeg linka možda bih probao lutefisk. Janjeću glavu... nekako nemam nekih afiniteta prema obiranju mesa s kostiju.
Casu marzu ne bih pojeo ni u ludilu. Postoji razlog zašto je ilegalan u svojoj domovini: otrovi u njemu mogu te ubiti.
Casu marzu ne bih pojeo ni u ludilu. Postoji razlog zašto je ilegalan u svojoj domovini: otrovi u njemu mogu te ubiti.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
- Posts: 5424
- Joined: 18 Sep 2011, 11:56
- Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.
- Lastan
- Posts: 2702
- Joined: 17 Sep 2011, 22:32
- Location: Out of the blue
- Contact:
Ljudi jedu svašta. U jednom malom galsk... ovaj, slovenskom selu ljudi pod normalno jedu muhare.ElliQuinn » wrote: Znači, izbor je bio umrijeti od gladi ili umrijeti od hrane.
Da. Muhare. One gljive s crvenim klobucima s bijelim točkicama. Koje su ostatku svijeta otrovne, a muharama se zovu jer bi ih ljudi nadrobili u mlijeko i to stavljali na prozor da se muhe na tome skupljaju i crkavaju.
A ovi su kroz generacije stekli otpornost na taj otrov i jedu ih.
Zato nije mudro jesti gljive ako ne znaš dobro lokalne običaje.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Meni je kolega gljivar rekao da muhare nisu otrovne na sjeveru Europe, da ih jedu vikinzi & Rusi.Lastan » wrote: Ljudi jedu svašta. U jednom malom galsk... ovaj, slovenskom selu ljudi pod normalno jedu muhare.
Da. Muhare. One gljive s crvenim klobucima s bijelim točkicama. Koje su ostatku svijeta otrovne, a muharama se zovu jer bi ih ljudi nadrobili u mlijeko i to stavljali na prozor da se muhe na tome skupljaju i crkavaju.
A ovi su kroz generacije stekli otpornost na taj otrov i jedu ih.
Zato nije mudro jesti gljive ako ne znaš dobro lokalne običaje.
Bliska rođaka muhare je biserka koja ima termolabilan otrov, a prava je delikatesa. Kod mene ih gotovo nitko ne bere...
Možda je vic djelomično i u hladnoći?