Najave znanstvenih događaja

Za antropologiju, komunikologiju, ekonomiju, povijest, sociologiju...
User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14966
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Najave znanstvenih događaja

Post by Stitch »

Nemamo temu za najavljivanje događaja iz društvenih znanosti. Pokrenut ću je unatoč pandemiji kako nam ne bi promaknula buduća okupljanja povjesničara, psihologa, lingvista, antropologa, komunikologa, ekonomista, sociologa... Ima li to smisla? Ima, dakako. Ponovit ću.
Stitch wrote:
09 Apr 2020, 07:27
Znanstveni skupovi i događaji odgođeni su do daljnjega, veća okupljanja rizična su, ne preostaje nam drugo nego okrenuti se internetu. Pogledajte besplatna odabrana predavanja sveučilišta Yale - Open Yale Courses.

I neizbježna Coursera - više od 200 besplatnih online kolegija na svjetskim sveučilištima (Stanford University, Brown University, Columbia University, Rice University...).

Širimo znanje. :D
Da, širimo znanje. Ostalo je sranje. :kava:


Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14966
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Post by Stitch »

ŠKOLA ZA ŽIVOT

Završio je četvrti tjedan online nastave na daljinu, koja se zbog korona-virusa održava putem interneta. Zalijepit ću ovdje sve potrebne linkove za online nastavu uživo, kao i na videolekcije. Možda komu zatreba.

REDOVITA NASTAVA
HRT – HTV 3 (live stream, početak u 8 - repriza od 14 sati)
Sportska televizija (live stream, početak u 8 sati)
RTL2 (live stream, početak u 8 sati)

VIDEOLEKCIJE
Osnovna škola
1. razred
2. razred
3. razred
4. razred
5. razred
6. razred
7. razred
8. razred

Srednja škola
1. razred
2. razred
3. razred
4. razred
Potpisi su za budale.

User avatar
MmeTipfeler
Posts: 9766
Joined: 23 Mar 2012, 21:20

Post by MmeTipfeler »

Ne valja biti previše radoznao. Tako gubiš duševni mir. :D

Jasno da sam kliknula na prvi razred srednje škole i naletjela na predavanje o Antigoni. Došla sam do mita o kralju Edipu i "umne mape" (da ih jebala umna mapa!) pa sad (ili zasad) odustajem i idem nešto čitati, usisavati kuću, kuhati ručak - zvijeri danas ostaju doma jer mene boli noga. No to nije razlog za ljutnju zbog predavanja.

Najprije, sve bi nastavnike trebalo poslati logopedu prije nego što počnu raditi u školi, a naročito nastavnike hrvatskog jezika. Ako ova sirotica ovako naglašava i zamuckuje u školi, nazdravlje! Drugo, ne znam tko je pisao priručnik za nastavnike (postoji li takvo što?), ali u grčkom kazalištu nije orkestar, nego orkestra, što je ujedno i bila pozornica, a ne kako je pogrešno obilježeno na fotografiji. Ono na fotki jest σϰηνή (skena), što znači "šator", a služio je kao garderoba - poslije se umjesto šatora podizala drvena koliba. Da, od te je riječi nastala današnja scena, to jest pozornica, ali pozornica je mjesto na kojem se glumi, a u skeni se to sigurno nije radilo. U grčkom se teatru glumilo na orkestri. Točka. I nije stazim, nego stasim odnosno stajaća pjesma. Više se ne sjećam je li spomenula epodu - strofa i antistrofa ne mogu bez nje.

Zašto se služe Racovim prijevodom, nije mi jasno. Klinci pola od toga ne razumiju. Rac je bio sjajan prevodilac, vjernije se držao originala od Klaića, ali Klaićev bi prijevod klinci bar razumjeli.

P. S. Mislim da ću poslije ipak odgledati do kraja. Zanima me hoće li objaviti odgovore na pitanje zašto o događajima izvan pozornice izvještava glasnik. Nadam se da će se naći bar jedan klinac koji će kokoši od nastavnice objasniti da u to doba nije bilo ni kamere ni montaže pa bi se malo teže prebacivali s orkestre u Jokastinu ložnicu. Primjerice. :cerek: I uopće nisu u pitanju "scene nasilja" - Hipolit koji pogiba vozeći se kolima uz more nije scena nasilja, nego prometna nesreća. :raspa:

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14966
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Post by Stitch »

Dobar komentar. Da ne razvodnjavam temu, odgovorit ću ti ovdje. :top:
Potpisi su za budale.

Marisol
Posts: 109
Joined: 24 Aug 2019, 16:54
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by Marisol »

Dodajem tome EdX i Open Culture.