Prva zadaćnica: Dolazak proljeća

Naši spisateljski pokušaji

Koje je proljeće najbolje?

Poll ended at 21 Feb 2012, 23:25

1. prvo
3
27%
2. drugo
3
27%
3. treće
5
45%
4. četvrto
0
No votes
 
Total votes: 11

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Prva zadaćnica: Dolazak proljeća

Post by Pješčana » 13 Feb 2012, 22:48

Muškarci i žene, pioniri, partizani, komunisti i nekomunisti, oni koji su glasali za EU i oni koji su išarali listić, Hrvatice i Hrvati, svih vjera i nacionalnosti, u ovim sumornim trkeljaškim danima, kad je nebo prekriveno tmurnim oblacima i ne vidi se svjetlo ni od snijega ni od tuge, donosim vam tračak u vaše živote!
: fanfare:
1. Trkeljaški pismeni natječaj :bubnjevi:
1. ZADAĆNICA!!!!!!! :lux:
Da, znam, hvala svima, odlična je ideja.
Ovo bi bila pravila, i molim da ih se pridržavate.
Pišete jednu zadaćnicu na zadanu temu. Ne dvije, ne ispravljate kad pošaljete. amen. gotovo.
Za sada možete birati izričaj, ovisi o vama hoćel to biti proza, poezija, možda kakav haiku ili naznaka novele, erotska poezija ili putopis.
Prva Zadaćnica se otvara večeras, u 23:00 h, i traje tjedan dana. Nakon toga slijedi glasanje.
Svoje uratke šaljite meni, natječaj je anoniman.
Ako mislite da je potrebna posebna tema za komentare, otvorit ću i to.

Kako je zima pošteno zagrizla ove godine, a i prvi se oglasio, tema prve Zadaćnice je Dolazak proljetja.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 15 Feb 2012, 12:34

prva zadaćnica!Dolazak proljeća

Gledam kroz prozor, zamagljen, mutan, orošen, u snijeg što se žari pod svjetlom kandelabra.
Ovako su nekad, otprilike, počinjale moje zadaćnice o nadolazećem proljeću, u doba kad se od nas očekivalo da ispišemo bar tri stranice besmislenog nečega, samo da je sa što više epiteta, pjesničkih slika, stilskih izražajnih sredstava, neočekivanih obrata i zapanjujućih zaključaka. Mi štreberi smo se trudili, jasno, i pristajali jeftino se prodati, ne bi li dobili pet iz zadaćnice, pet iz hrvatskog te naposljetku upisali fine gimnazije i fine fakultete koji će nam omogućit da u životu budemo na ponos svojim roditeljima i to tako da što manje radimo, a što više skupo prodajemo maglu i muda pod bubrege.
Ne znam baš točno u čemu je stvar s jebenim prozorom, jer ni onda ni sada nisam baš bila od gledanja kroz prozor. Mislim, što imaš gledat kroz prozor, to ionako rade samo znatiželjne babetine koje hoće vidjeti kuda kada tko i s kim odlazi prolazi dolazi nailazi.
Zapravo, nekako slutim da sam se voljela vidjeti kao djevu umjetničke duše koja privučenih koljena sjedi na širokoj prozorskoj klupčici obloženoj pepita nebeskoplavobijelim jastučićima, snena pogleda, zamišljena nad kozmičkim tugama i bolima čovječanstva, odvraćajući pogled s debele knjižurine nekog ruskog pisca, i zuri u snjegove i kandelabre dok joj u glavi igraju staklene perle i tko zna što još, nedokučiva i daleka, tajanstvena i oh, ah, tako mlada, a opet, eh, ah, tako mudra i duboka.
Nego, što sam počela pričati. Da. Dolazak proljeća. Ne znam što se tu ima reći, osim da proljeće dođe svake godine, ako imaš sreće biti živ. Istina, dođe i ako nisi živ, nekome drugom, samo ne tebi. Opet, možda katolicima dođe tamo na nebu. Mislim, na nebu sigurno ima proljeća, jer da ga nema, zacijelo ne bi bilo na tako dobrom glasu. Proljeće, ne nebo. Ipak, što se mene tiče, proljeće dok dolazi nije bogznašto. Hladno je, kiša pada, rominja, gnjavi, udara, tuče, rosi, vjetrom nošena, sluzave jutarnje gradske magle se vuku po ulicama kao zadnji pijanci po prvim tramvajima, čim se makneš s asfalta ugaziš u blato i usereš fine štikle koje si obula jer te ponio jutarnji zanos izazvan kurbinskim obećanjem sunca. Hm, kiša. U gradu. To je specifična pojavnost koja zahtijeva baratanje spravom koju odbijam posjedovati, a u narodu se naziva kišobranom. To bi, znate, trebalo implicirati da brani od kiše. Brani od kiše jednako efikasno kao što kondom brani od jebanja. Alooo! Ljudi turistički putuju u svemir, knjige se čitaju na istim aparatima koji puštaju glazbu, filmove, plaćaju račune i pripremaju ti doručak istovremeno s jebanjem majke političarima, kako se ti ne bi morao umarati. Čak su gdjegod uveli davanje droge ženama uz koju mogu roditi bez da požale što su se rodile, što je valjda zadnji stadij tehnološke i općeljudske evolucije. A ja bih trebala nosit kišobran, tu tehnološku smijuriju. Aaaaa, jok! Neću!
Onda pokisnem pa jebem mater takvom proljeću.
Ali zna se zadesiti dan, nije da ne zna, kad je nebo ispravno plave boje, sunce baš kako treba svijetli i baš kako treba grije, trava je otrovno zelena, kao skarabej, pa se ogledaš u kakvu izlogu i lijep si i imaš dobru frizuru i sve na svijetu je onako kako treba biti.
Istina, ako je sve baš tako, vjerojatnost da ćeš se spotaknuti preko okoloparkirnog lanca razapetog između stupića, onako, u visini polovice potkoljenice, eksponencijalno raste. Što, naravno, nema veze toliko s proljećem, koliko s činjenicom da nije pametno toliko se dobro osjećati.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 15 Feb 2012, 22:21

druga

Prolijeće crni kos vrlo blizu mog nosa. Pardon, nosine. Cijelu zimu nije dao prići sjenicama blizu ogrlici od čvaraka koju sam prebacio na granu šljive ispod balkona. Sirote sjenice, vražji kos.
I sada me skoro ošamario krilom. Drznik. Kako ga nije strah tako blizu prolijetati?
Čvarci su odavno nestali. Ostala je špagica koju ne mogu više doseći kako bi je skinuo. Ma, nema veze. Ionako će za koji dan sve prolistati pa se špagica neće ni vidjeti u tom zelenilu.
Okrećem glavu i gledam zaokružene dane na zidnom kalendaru. Zubarica, Markov rođendan, godišnjica…čega ono? Aha, da, znam…kredit, školski izlet, proljeće…?? Što proljeće?
A to je djetetov rukopis – proljeće. To joj je valjda nešto za školu, hm, da…
O jebote glupog! – rekoh sam sebi. Pa, proljeće je taj dan i službeno. Kalendarski!
Baš sam munjen.
Zato valjda i onaj kos svako jutro u 4 cvrkuće, a ja bi ga najrađe metlom toliko ustrašio jer mi pakira nervozu zbog osjećaja preranog buđenja. Samo da mi se da ustati. Ustanem li tek ću se razbuditi…
Zato mi je frajer proletio tako blizu nosa. Zbog proljeća. Sigurno se pravi veliki frajer pred nekom kosicom.
A ima i sve više pušleka na tržnici. Sad tek kužim. Proljeće mi prolijeće pred nosom, pardon, nosinom, a ja jedva da sam to zamjetio.
Spremam kaput u ormar pa ću u šetnju. Udisati mirise i brojati korake. Potražiti proljeće u Novom Zagrebu.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 15 Feb 2012, 22:43

treća!

nekako s'proljeća
pjevao monteno
i da, crvena jabuka

nema više proljeća
s'kaputa ravno u ljeto jebeno
i da, nema ni kemala


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 17 Feb 2012, 11:48

četvrta

Teške je okove stavila na mene Snježna kraljica. Zaledila je zemlju, prekrila je sve gustim snježnim pokrivačem. Ne poznaje za milost, valja izdržati njezin bijes, njenu ljutnju. Osjećam vjetar čak i ovdje u dubini kako nemilosrdno zavija uzimajući i posljednje mrvice topline.

Zazivam u sebi Sunce, bojim se izreći naglas. Čut će me hirovita Kraljica, ne bih mogao otrpjeti njen pogled. U sebi ga zazivam, strpljivo čekam. Sanjam dolazak sunca koje proviruje iza brežuljka, oblijeva dolinu toplinom i svjetlošću, prkosi Kraljici, ruši njene tvrđave i njenu vojsku koja je okupirala svu zemlju.

A ja ću se javiti Suncu. Hoću, dovoljno je da me pozove van nježnim dodirom topline. Izaći ću, već dugo snivam taj trenutak a skupljao sam snagu, ne želim i ne mogu iznevjeriti. Da, moram se pridužiti slavlju koje se tako dugo pripremalo.

Kucnuo je dugo očekivani čas. Nema više mrskog snijega koji pritišće, nema više okrutnog leda koji okiva. Ne, slobodan sam a Sunce nas svih zove na novo slavlje života. Idem, nema više vremena, izbijam van. Okupan svjetlošću konačno dišem kao što mjesecima nisam disao kao da nikada nisam disao. Istkat ću najzelenije lišće, prostrijet ću najružičastije zvončiće, stvorit ću najljepše mirise sve u slavu Sunca.

Jer ovo je moje vrijeme pod njegovom vladavinom. Nemam puno vremena. Moram brzati, moja velika braća će se probuditi a toliko je posla preda mnom. Jednom kada se oni probude i oni će htjeti slaviti dolazak a ja ih ne mogu nadrasti, njihove bujne krošnje koje kao da žele biti što bliže Njemu.

Ovo je moje vrijeme. Drhtim od energije koja silovito struji mojim tijelom. Pridružujem se raskošnoj pjesmi i nisam više sam.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 19 Feb 2012, 23:26

Zadaćnice su napisane!
Kreće glasanje!


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
vrrrlet
Posts: 4029
Joined: 22 Sep 2011, 13:16

Post by vrrrlet » 21 Feb 2012, 15:59

Tu glasamo? Meni su pola - pola druga i četvrta.


Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 21 Feb 2012, 21:53

Druga :ne zna:User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 22 Feb 2012, 08:35

Treća.


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 22 Feb 2012, 10:09

dvojila sam, dvojila... glas ide prvoj
oborilo me nenošenje kišobrana :cerek: :DUser avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 22 Feb 2012, 21:34

Glasanje je zatvoreno.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 22 Feb 2012, 21:40

Rezultati su sljedeći:
1. kukuriku
2. karambol
3. blaze
4. Potjeh

Pobjednica je blaze :cerek:

Čestitamo blaze i svim kandidatima! :D


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Zekoslawa
Posts: 15769
Joined: 18 Sep 2011, 20:01

Post by Zekoslawa » 22 Feb 2012, 21:46

Čestitke, blaze!!! :lux: :mećejojlovorike:

Imala sam neki osjećaj da si ti, ali nisam glasala za tebe. Evo skrušeno priznajem. To ne znači da ćeš me zaboraviti kad postaneš slavna, jel tako? :cerek:


Trchegliamo italiano:

..se il kompiuterr fose acezo, trkeljeljerebe.. (by ..a unda)
La rulja/ruglia deve ci credere :mudri: (by Ingr...Ecsaccia)
Karl Jozef će na to..., a Majti pak...

Noge duge, oči pune tuge; uvek sama ili s devojkama...

User avatar
Nikolajevna
Posts: 1034
Joined: 28 Sep 2011, 22:51

Post by Nikolajevna » 22 Feb 2012, 22:48

Bravo blaze. :five:User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 22 Feb 2012, 22:50

Čestitam društvo - na osvojenim bodovima. :)

Odoh ja u kut. :rofl:User avatar
Zekoslawa
Posts: 15769
Joined: 18 Sep 2011, 20:01

Post by Zekoslawa » 22 Feb 2012, 22:52

Potjeh » wrote:Čestitam društvo - na osvojenim bodovima. :)

Odoh ja u kut. :rofl:
Pa dobio si pola boda od vrrrleta. :grli:


Trchegliamo italiano:

..se il kompiuterr fose acezo, trkeljeljerebe.. (by ..a unda)
La rulja/ruglia deve ci credere :mudri: (by Ingr...Ecsaccia)
Karl Jozef će na to..., a Majti pak...

Noge duge, oči pune tuge; uvek sama ili s devojkama...

User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 22 Feb 2012, 22:59

Zapravo ja sam jako zadovoljan svojim radom, ispalo je baš onako kako sam htio. Priznajem da sam razočaran izostankom bilo kakvih komentara ili kritika.User avatar
Zekoslawa
Posts: 15769
Joined: 18 Sep 2011, 20:01

Post by Zekoslawa » 22 Feb 2012, 23:30

Potjeh » wrote:Zapravo ja sam jako zadovoljan svojim radom, ispalo je baš onako kako sam htio. Priznajem da sam razočaran izostankom bilo kakvih komentara ili kritika.
Najbolje da jedan tjedan bude zadaćnica, a onda sljedeći literarni natječaj kritike na prošlotjedne uratke. :D

Prvi je put, dosta ljudi nije ni znalo za ovo do prije dan-dva. Dobro da je uopće bilo ikakvog odaziva i što se tiče slanja radova i što se tiče glasanja. Polako, bit će i kritika. :)


Trchegliamo italiano:

..se il kompiuterr fose acezo, trkeljeljerebe.. (by ..a unda)
La rulja/ruglia deve ci credere :mudri: (by Ingr...Ecsaccia)
Karl Jozef će na to..., a Majti pak...

Noge duge, oči pune tuge; uvek sama ili s devojkama...

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 22 Feb 2012, 23:50

hvala glasačima i čestitarima, pravo ste me proljetno iznenadili :jaglac :visibaba :šafran :cerek:


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
vrrrlet
Posts: 4029
Joined: 22 Sep 2011, 13:16

Post by vrrrlet » 23 Feb 2012, 01:43

Pješčana, kaj si pila? Glasalo je četiri ljuda, prva zadaćnica je dobila jedan glas, druga jedan i pol, treća jedan, a četvrta pol glasa. Pobjednik je druga zadaćnica, dakle Karambol, a ne Blaze.

Potješe, ne seri, fali ti samo jedan bod do pobjednika.

Ćestitam svima koji su napisali zadačnicu, ostali imate jedan, osim mene koji sam se javno odrekao teme o proljeću, ja o nikakvim proljećima neću pisat'.


Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.

User avatar
Zekoslawa
Posts: 15769
Joined: 18 Sep 2011, 20:01

Post by Zekoslawa » 23 Feb 2012, 02:52

A onda nam sad reci o čemu bi ti pisao, vrletu. Dobro bi nam došla, naime, tema za novi natječaj. A naravno, ne želimo opet ostati bez tvog uratka. Zato ti nama lijepo reci o čemu bi ti. :cerek:


Trchegliamo italiano:

..se il kompiuterr fose acezo, trkeljeljerebe.. (by ..a unda)
La rulja/ruglia deve ci credere :mudri: (by Ingr...Ecsaccia)
Karl Jozef će na to..., a Majti pak...

Noge duge, oči pune tuge; uvek sama ili s devojkama...

User avatar
vrrrlet
Posts: 4029
Joined: 22 Sep 2011, 13:16

Post by vrrrlet » 23 Feb 2012, 03:03

Zekoslawa » wrote:A onda nam sad reci o čemu bi ti pisao, vrletu. Dobro bi nam došla, naime, tema za novi natječaj. A naravno, ne želimo opet ostati bez tvog uratka. Zato ti nama lijepo reci o čemu bi ti. :cerek:
Pa ako si zgodna, jako zgodna, pisao bih o tebi. :cerek:


Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.

User avatar
Zekoslawa
Posts: 15769
Joined: 18 Sep 2011, 20:01

Post by Zekoslawa » 23 Feb 2012, 03:09

vrrrlet » wrote:
Pa ako si zgodna, jako zgodna, pisao bih o tebi. :cerek:
Dobro sad... Jako? :misli: Štajaznam. Puno jako ili malo jako? Koliko je to? Kojim se mjernim jedinicama služimo? Mislim, ne mogu ja biti toliko zgodna koliko sam skromna, jel. Svejedno, dobra sam u duši. :cerek:

A kako ćeš pristupiti tome? Jel me bariš ili sam pak tek sjenka iz prošlosti, žališ li za mnom ili si sretan što si me se riješio, želiš me zadiviti ili želiš zadiviti druge, jesam li ti muza ili sam te već dovoljno izmuzla...? Mislim, o meni, o meni... :rolleyes: To meni zvuči prekompleksno ovako na prvu loptu, treba to malo suziti. A onda je tu i problem forme. Aj ti ipak malo razmisli, pa se javi. Moglo bi biti da će tema biti gluplja od proljeća. :cerek:


Trchegliamo italiano:

..se il kompiuterr fose acezo, trkeljeljerebe.. (by ..a unda)
La rulja/ruglia deve ci credere :mudri: (by Ingr...Ecsaccia)
Karl Jozef će na to..., a Majti pak...

Noge duge, oči pune tuge; uvek sama ili s devojkama...

User avatar
vrrrlet
Posts: 4029
Joined: 22 Sep 2011, 13:16

Post by vrrrlet » 23 Feb 2012, 03:18

Zekoslawa » wrote: Dobro sad... Jako? :misli: Štajaznam. Puno jako ili malo jako? Koliko je to? Kojim se mjernim jedinicama služimo? Mislim, ne mogu ja biti toliko zgodna koliko sam skromna, jel. Svejedno, dobra sam u duši. :cerek:

A kako ćeš pristupiti tome? Jel me bariš ili sam pak tek sjenka iz prošlosti, žališ li za mnom ili si sretan što si me se riješio, želiš me zadiviti ili želiš zadiviti druge, jesam li ti muza ili sam te već dovoljno izmuzla...? Mislim, o meni, o meni... :rolleyes: To meni zvuči prekompleksno ovako na prvu loptu, treba to malo suziti. A onda je tu i problem forme. Aj ti ipak malo razmisli, pa se javi. Moglo bi biti da će tema biti gluplja od proljeća. :cerek:
Slika govori tisuću riječi. :cerek: Ne razbijaj svoju (lijepu?) glavicu onomastikom, nego daj sliku u pripijenoj odjeći.


Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.

User avatar
Zekoslawa
Posts: 15769
Joined: 18 Sep 2011, 20:01

Post by Zekoslawa » 23 Feb 2012, 03:32

vrrrlet » wrote:
Slika govori tisuću riječi. :cerek: Ne razbijaj svoju (lijepu?) glavicu onomastikom, nego daj sliku u pripijenoj odjeći.
Rastužuješ me u gluho doba noći, vrletu. :tuzni: Na ovom forumu ni muza ne moš biti bez SS-a. :rolleyes:

Dabogda ti Pješčana ovaj put zadala temu o maškarama. Ako si mislio da ne može gore od proljeća i Pjesnici su čuđenje u svijetu. :cerek:


Trchegliamo italiano:

..se il kompiuterr fose acezo, trkeljeljerebe.. (by ..a unda)
La rulja/ruglia deve ci credere :mudri: (by Ingr...Ecsaccia)
Karl Jozef će na to..., a Majti pak...

Noge duge, oči pune tuge; uvek sama ili s devojkama...