Hrana po svijetu (s fotografijama)
OK, s obzirom da domoroci daju linkove na restorane gdje su jeli, mogu ja onda dati fotke ... Ne same klope koju sam (majke mi) pojeo, nego - jumbo plakata koji ju propagira + plastificiranog objašnjenja o čemu se radi.
Radi se o tradicionalnoj amazonskoj juhi takaká. U Brazilu je inače dosta teško naći juhu izvan jako skupih restorana, pa je ovo u Manausu bilo jedno veliko i jako ugodno iznenađenje, tim više što ju se dalo dobiti kao fast food na štandu na glavnom manauškom trgu. Nakon višednevnih muka s pronalaženjem juha, tako nešto smo duboko u Amazoniji najmanje očekivali.
"Priprema" na licu mjesta je naročito zanimljiva i nije za gadljive. Iz jedne posude u šarenu indijansku zdjelu se ubace unaprijed kuhani (riječni) škampi, iz jedne zeleno lišće (to je ono "omamljujuće" iz opisa ), a iz jedne (paz' sad ovo!) najodvratnije izgledajuću zelenu sluz ko iz kakvog B-horrora iz 50-tih. Preko toga se prelije kipuća voda. Tko preživi sve te vizuelne dojmove, može uživati u uistinu osvježavajućoj ljutkasto-kiselkastoj juhi.
Radi se o tradicionalnoj amazonskoj juhi takaká. U Brazilu je inače dosta teško naći juhu izvan jako skupih restorana, pa je ovo u Manausu bilo jedno veliko i jako ugodno iznenađenje, tim više što ju se dalo dobiti kao fast food na štandu na glavnom manauškom trgu. Nakon višednevnih muka s pronalaženjem juha, tako nešto smo duboko u Amazoniji najmanje očekivali.
"Priprema" na licu mjesta je naročito zanimljiva i nije za gadljive. Iz jedne posude u šarenu indijansku zdjelu se ubace unaprijed kuhani (riječni) škampi, iz jedne zeleno lišće (to je ono "omamljujuće" iz opisa ), a iz jedne (paz' sad ovo!) najodvratnije izgledajuću zelenu sluz ko iz kakvog B-horrora iz 50-tih. Preko toga se prelije kipuća voda. Tko preživi sve te vizuelne dojmove, može uživati u uistinu osvježavajućoj ljutkasto-kiselkastoj juhi.
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
Prošao sam ispit preživljavanja. Nisam ja više za ta sranja. Pa ovo izgleda kaj da drekec pliva u tanjuru juhe.
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
- Nukac
- Davorich
- Posts: 6775
- Joined: 11 Feb 2017, 14:02
- Location: Malo tu, malo tam
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
Tokijo, Japan
No name restoran ispred hotela, piletina, riža i miso juha, cijena 600 yena. CCa 5 EUR.
Neki restoran uz put... Riba je jegulja. Pohani račići i povrće. Mislim da je ovo bilo oko 1500 yena. CCa 13 EUR
No name restoran ispred hotela, piletina, riža i miso juha, cijena 600 yena. CCa 5 EUR.
Neki restoran uz put... Riba je jegulja. Pohani račići i povrće. Mislim da je ovo bilo oko 1500 yena. CCa 13 EUR
- Nukac
- Davorich
- Posts: 6775
- Joined: 11 Feb 2017, 14:02
- Location: Malo tu, malo tam
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
Prošli vikend sam bio u Dusseldorfu. Nisam to znao, ali u Dusseldorfu je najveća japanska zajednica u Europi, pa to znači da postoji i japanska četvrt.
Ovo je slika iz japanskog restorana Na Ni Wa. Čekao sam u reci cca 20-30 min.
Ovo je slika iz japanskog restorana Na Ni Wa. Čekao sam u reci cca 20-30 min.
- Bara huda
- Posts: 3109
- Joined: 03 Nov 2011, 21:49
Kao dobri gosti, u Sydneyu smo imali pristup u executive lounge sto je vrlo zgodno obzirom na cijene ica i pica.
Nudli i ostalo sto se vidi na fotkama.
Jeli smo uglavnom gore u loungeu, jedan smo dan bili na veceri u China doll restoranu i to je bilo jako fino. Ali nemam fotke. Neka asian fusion kuhinja. Sef je neki Kinez rodjen u Skotskoj di su mu starci drzali kineski restoran, tamo valjda pekao zanat a sad u Sydneju provodi svoje ideje u kuhinji.
Bio u nekom showu na telki, tako je ovaj koji nas je vodio i cuo za taj restoran.
Uzeli smo svi menu, bilo je 88 aud po osobi i cuga posebno. Dobije se oko 7-8 jela u nizu, dijeli se na stolu i bilo je njami. Dosta se najede.
To je prije bilo spremiste za vunu, cijeli se mol zove tako, Woolloomooloo....dok su se jos bavili ovcama.
https://chinadoll.com.au
Cjenik nekog bara, da se dobije dojam o cijenama.
To je bilo to a sad moj omiljeni dampling restoran, cuveni Din Tai Fung.
Prvi smo put jeli u Kuala Lumpuru na preporuku jedne od tamo i od onda se trudim jesti kod njih kad god sam u prilici.
Ima na netu kako je doslo do toga, ukratko, Kinez probjegao iz Kine od kulturne revolucije i tgovao uljem. Pa mu slabo islo. Onda je njegova zena pocela u ducanu prodavati dumplinge koje je sama radila da bi se pripomogli i uskoro je to postao glavni biznis.
To je fransiza koje ima po istocnom dijelu svijeta, a nesto i u Usa.
Dobili i Michellinovu zvijezu, jedini street foood za sada.
A stvarno su izvrsni damplingi. Nije jeftino, dapace, ali vrijede. Obicno je guzva pa se ceka, kako gdje, u Taipeiu su rekli da moramo cekati sat i pol, tu jucer 15 minuta. Ali petak nakon posla pa mozda i zato.
Ima i drugih jela ali mi se ubijemo u juhi s dupmlingima i onima na pari. I uzmemo jos pecene. Za posladit se na kraju, kad smo vec prezderani.
Do sad sam ih jela u KL, Shanghai, Tokyo, Seul, Taipei i Sydney i svaki put su svugdje bili iste kvalitete.
Pa ako vas put nanese negdje blizu, nemojte propustiti makar probati.
Ova zenska u plavom kombiju je miksala muziku, nije kuhala dumplinge, da ne bi ispalo cudno.
Petak navecer u Chinatownu je to valjda uobicajeno.
Kod svih DTF festorana je dio u kojem se rade damplinzi ovako u staklu otvoren i vidi se kako rade.
Cjenik random bara.
Naprotiv, takaká, kad je gotova, sjajno izgleda i sjajnog je (iako neobičnog) okusa.
Evo i video o pripremi (tj. onog završnog dijela pripreme koji vidiš kad ju naručiš na štandu):
Spomenuta je sluz u fokusu filma na oko 1:10. Nešto je manje zelena nego što je se sjećam, tj. zelena se tekućina dodaje odvojeno od te sluzi. Teško mi je reći je li se to moja memorija poigrala sa mnom ili se radi o tome da je varijanta iz ovog filma snimljenog u Belemu (i dalje Amazonija, više stotina kilometara nizvodno) možda u par detalja drugačija od one koje se sjećam iz Manausa.
Ipak, velika većina svega iz filma, pa i konačnog proizvoda (i načina njegove konzumacije, s onom drvenom viljuškicom, sa srkanjem, s košaricom da ti ne bude vruće u ruci) identično je onome čega se sjećam.
Čak je i redovita tropska kiša pala te večeri u Manausu ko i pred kraj ovog videa.
PS
Govori li tko portugalski? Kaj brlja onaj bradonja s mikrofonom dok jede?
- Nukac
- Davorich
- Posts: 6775
- Joined: 11 Feb 2017, 14:02
- Location: Malo tu, malo tam
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
Jedno jako fino Skotsko jelo - cullen skink.
Dimljeni bakalar s krumpirom i malo poriluka je unutra.
Odlicno. Preporucam.
I moram priznat da je u Invernessu bio puno bolji nego u samom Cullenu.
Dimljeni bakalar s krumpirom i malo poriluka je unutra.
Odlicno. Preporucam.
I moram priznat da je u Invernessu bio puno bolji nego u samom Cullenu.
Dovga, azerbejdžanska krem juha od kopra, praktički jušna verzija umaka od kopra kojeg, uzgred, obožavam. Kopar ovdje dominira, ali ima tu i još nekoliko drugih trava koje još više obogaćuju okus.
Sjajno!
Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk
Sjajno!
Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk
-
- Posts: 720
- Joined: 08 Apr 2019, 20:31
- Been thanked: 10 times
Kopar . Meni je lani u Risiji bilo otkrice u sto sve moze ici kopar. Gustaj i za mene.