Hrana po svijetu (s fotografijama)

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
User avatar
nvnk
Posts: 2979
Joined: 21 Feb 2017, 12:31
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

10 Mar 2017, 18:16

OK, s obzirom da domoroci daju linkove na restorane gdje su jeli, mogu ja onda dati fotke ... Ne same klope koju sam (majke mi) pojeo, nego - jumbo plakata koji ju propagira + plastificiranog objašnjenja o čemu se radi. :p

Image

Image

Radi se o tradicionalnoj amazonskoj juhi takaká. U Brazilu je inače dosta teško naći juhu izvan jako skupih restorana, pa je ovo u Manausu bilo jedno veliko i jako ugodno iznenađenje, tim više što ju se dalo dobiti kao fast food na štandu na glavnom manauškom trgu. Nakon višednevnih muka s pronalaženjem juha, tako nešto smo duboko u Amazoniji najmanje očekivali.

"Priprema" na licu mjesta je naročito zanimljiva i nije za gadljive. :p Iz jedne posude u šarenu indijansku zdjelu se ubace unaprijed kuhani (riječni) škampi, iz jedne zeleno lišće (to je ono "omamljujuće" iz opisa ;)), a iz jedne (paz' sad ovo!) najodvratnije izgledajuću zelenu sluz ko iz kakvog B-horrora iz 50-tih. :rofl: Preko toga se prelije kipuća voda. Tko preživi sve te vizuelne dojmove, može uživati u uistinu osvježavajućoj ljutkasto-kiselkastoj juhi. :klopa:


User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

10 Mar 2017, 22:03

miky0 wrote:
10 Mar 2017, 17:37
I nisi odgovorija, jesi li ga pojea?
Prošao sam ispit preživljavanja. Nisam ja više za ta sranja. Pa ovo izgleda kaj da drekec pliva u tanjuru juhe. :zubo:
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

15 Mar 2017, 19:48

Tokijo, Japan

No name restoran ispred hotela, piletina, riža i miso juha, cijena 600 yena. CCa 5 EUR.

Image

Neki restoran uz put... Riba je jegulja. Pohani račići i povrće. Mislim da je ovo bilo oko 1500 yena. CCa 13 EUR

Image
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

15 Mar 2017, 19:50

Još malo Tokija...

Riblji restoran. Sirova riba...

Image
Pečena tuna

Image

Opet neki noname ručak za 680 yena. Piletina.

Image
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

15 Mar 2017, 19:54

Burgeraj, Zagreb.

Odlican hamburger i jos bolja pivica.

Image
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

15 Mar 2017, 19:55

Prag, Češka.

Pečena patka, dinstano zelje i knedličke.

Image
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

15 Mar 2017, 19:57

Jedna lokalna.

Pripremanje kotlovine, doma u dvorištu.

Image
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

15 Mar 2017, 20:21

Pa idemo s još malo hrane.

Bangkok, Tajland, ulična gozba.

Image

I dalje Bangkok, kuhanje paelle na Chatuchak tržnici.

Image

Gotova paella

Image
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

12 Jun 2017, 20:04

Prošli vikend sam bio u Dusseldorfu. Nisam to znao, ali u Dusseldorfu je najveća japanska zajednica u Europi, pa to znači da postoji i japanska četvrt.

Ovo je slika iz japanskog restorana Na Ni Wa. Čekao sam u reci cca 20-30 min.

Image
User avatar
Bara huda
Posts: 3109
Joined: 03 Nov 2011, 21:49

02 Jun 2018, 11:18

Image

Kao dobri gosti, u Sydneyu smo imali pristup u executive lounge sto je vrlo zgodno obzirom na cijene ica i pica.
Nudli i ostalo sto se vidi na fotkama.

Jeli smo uglavnom gore u loungeu, jedan smo dan bili na veceri u China doll restoranu i to je bilo jako fino. Ali nemam fotke. Neka asian fusion kuhinja. Sef je neki Kinez rodjen u Skotskoj di su mu starci drzali kineski restoran, tamo valjda pekao zanat a sad u Sydneju provodi svoje ideje u kuhinji.
Bio u nekom showu na telki, tako je ovaj koji nas je vodio i cuo za taj restoran.
Uzeli smo svi menu, bilo je 88 aud po osobi i cuga posebno. Dobije se oko 7-8 jela u nizu, dijeli se na stolu i bilo je njami. Dosta se najede.
To je prije bilo spremiste za vunu, cijeli se mol zove tako, Woolloomooloo....dok su se jos bavili ovcama. Image
https://chinadoll.com.au






Image


Image



Cjenik nekog bara, da se dobije dojam o cijenama.


Image



To je bilo to a sad moj omiljeni dampling restoran, cuveni Din Tai Fung. :lux:

Prvi smo put jeli u Kuala Lumpuru na preporuku jedne od tamo i od onda se trudim jesti kod njih kad god sam u prilici.
Ima na netu kako je doslo do toga, ukratko, Kinez probjegao iz Kine od kulturne revolucije i tgovao uljem. Pa mu slabo islo. Onda je njegova zena pocela u ducanu prodavati dumplinge koje je sama radila da bi se pripomogli i uskoro je to postao glavni biznis.
To je fransiza koje ima po istocnom dijelu svijeta, a nesto i u Usa.
Dobili i Michellinovu zvijezu, jedini street foood za sada.
A stvarno su izvrsni damplingi. Nije jeftino, dapace, ali vrijede. Obicno je guzva pa se ceka, kako gdje, u Taipeiu su rekli da moramo cekati sat i pol, tu jucer 15 minuta. Ali petak nakon posla pa mozda i zato.

Ima i drugih jela ali mi se ubijemo u juhi s dupmlingima i onima na pari. I uzmemo jos pecene. Za posladit se na kraju, kad smo vec prezderani. Image

Do sad sam ih jela u KL, Shanghai, Tokyo, Seul, Taipei i Sydney i svaki put su svugdje bili iste kvalitete.

Pa ako vas put nanese negdje blizu, nemojte propustiti makar probati.


Image

Image


Image

Ova zenska u plavom kombiju je miksala muziku, nije kuhala dumplinge, da ne bi ispalo cudno.
Petak navecer u Chinatownu je to valjda uobicajeno.

Image

Kod svih DTF festorana je dio u kojem se rade damplinzi ovako u staklu otvoren i vidi se kako rade.

Image


Cjenik random bara.

Image
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

02 Jun 2018, 11:38

Nema glupih prijevoda. :tuzni:
Potpisi su za budale.
User avatar
Riona
Posts: 4078
Joined: 25 Feb 2017, 09:01
Location: Zagreb

02 Jun 2018, 12:41

@Nukac, stalno se vraćam na tvoj Prag i knedlike. :mama:

@BaraHuda, iscrpno o papici, bome. :D
@nvnk, pa konačno nedjelo ne izgleda tako grozno, ali nismo vidjeli pripremu...
User avatar
nvnk
Posts: 2979
Joined: 21 Feb 2017, 12:31
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

05 Jun 2018, 16:24

Riona wrote:
02 Jun 2018, 12:41
@nvnk, pa konačno nedjelo ne izgleda tako grozno, ali nismo vidjeli pripremu...
Naprotiv, takaká, kad je gotova, sjajno izgleda i sjajnog je (iako neobičnog) okusa.

Evo i video o pripremi (tj. onog završnog dijela pripreme koji vidiš kad ju naručiš na štandu):



Spomenuta je sluz u fokusu filma na oko 1:10. Nešto je manje zelena nego što je se sjećam, tj. zelena se tekućina dodaje odvojeno od te sluzi. Teško mi je reći je li se to moja memorija poigrala sa mnom ili se radi o tome da je varijanta iz ovog filma snimljenog u Belemu (i dalje Amazonija, više stotina kilometara nizvodno) možda u par detalja drugačija od one koje se sjećam iz Manausa.

Ipak, velika većina svega iz filma, pa i konačnog proizvoda (i načina njegove konzumacije, s onom drvenom viljuškicom, sa srkanjem, s košaricom da ti ne bude vruće u ruci) identično je onome čega se sjećam.

Čak je i redovita tropska kiša pala te večeri u Manausu ko i pred kraj ovog videa. :p

PS
Govori li tko portugalski? Kaj brlja onaj bradonja s mikrofonom dok jede? :D
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

08 Aug 2018, 14:25

Jedno jako fino Skotsko jelo - cullen skink.

Dimljeni bakalar s krumpirom i malo poriluka je unutra.
Odlicno. Preporucam.

I moram priznat da je u Invernessu bio puno bolji nego u samom Cullenu.

Image
User avatar
nvnk
Posts: 2979
Joined: 21 Feb 2017, 12:31
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

08 Aug 2018, 15:12

Izgleda jako slično nordijskoj "bijeloj" ribljoj juhi.
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

21 Feb 2019, 14:08

Ovo bi trebao biti aligator na tropski način s ananasom i pečenim bananama. Everglades, Florida.

Image
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

21 Feb 2019, 14:10

A ovo je tradicionalni španjolski doručak - jamon, tostada i umak od paradajza. Njami.

Image

I tradicionalni doručak broj 2 - churrosi s vrućom čokoladom.

Image
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

21 Feb 2019, 14:29

Šunku sam prepoznao, ali što su ti 'churrosi'? Nekakvi slatki štapići? :D
Potpisi su za budale.
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 6775
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam
Has thanked: 6 times
Been thanked: 90 times

21 Feb 2019, 14:32

Tijesto je kao za princes krafne (približno), istiskuje se u vruće ulje.
Kad se ispeku, pošećere se (ili može i bez šećera). Jedu se vrući, a umakaju se u vruću čokoladu.
User avatar
Lolita
Posts: 1770
Joined: 22 Feb 2017, 07:29
Has thanked: 7 times

22 Feb 2019, 09:09

Churros...jao. :cerek:
U Barceloni sam jela odlične.
User avatar
nvnk
Posts: 2979
Joined: 21 Feb 2017, 12:31
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

08 Sep 2019, 18:30

Dovga, azerbejdžanska krem juha od kopra, praktički jušna verzija umaka od kopra kojeg, uzgred, obožavam. Kopar ovdje dominira, ali ima tu i još nekoliko drugih trava koje još više obogaćuju okus.
Sjajno! :top:

Image

Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk
nasmijanonebo
Posts: 720
Joined: 08 Apr 2019, 20:31
Been thanked: 10 times

08 Sep 2019, 20:43

Kopar :). Meni je lani u Risiji bilo otkrice u sto sve moze ici kopar. Gustaj i za mene.
Post Reply