NDH

Sve od javnog i tajnog interesa
Hroboatos
Posts: 565
Joined: 28 Sep 2011, 18:16

NDH

Post by Hroboatos » 23 Oct 2017, 19:53

Iako ovaj pdf nema povijest, napisao bih nekoliko stvari oko NDH, jednostavno jer je to tema koja se stalno poteže. Izložit ću svoje stajalište o toj državi, ne mareći za ortodoksije lijeve i desne.

* NDH su Hrvati dočekali s oduševljenjem, napose jer je otišla stara Yu, ali i zbog toga što je rat bio brzo gotov pa nije bilo puno krvoprolića. Konačno- dobili smo državu. No, za većinu je to dosta splasnulo zbog terora i prodaje Dalmacije, te kolonijalnoga statusa prema Hitleru i Mussoliniju.

* srpsko pitanje. Srbe se htjelo rastjerati i asimilirati (što pokazuje da nije bio u pitanju rasni nacionalizam). Najbliža povijesna usporedba je RS, koja je uspješna NDH. Ubijali, protjerivali..i dobili državu.

* kad netko kaže da je NDH bila zločinačka odmah isključim tu osobu. Države se ne mjere tim moralizatorskim kriterijima. Sad je Koreja daleko "zločinačkija" od NDH, pa ?

* NDH nije, teoretski, bila ni fašistička ni nacistička jer hrvatska ideologija nije bila dovoljno razvijena za takve nijanse. To je bio nacionalno-revolucionarni pokret koji je u okolnostima kakve su bile surađivao s hrvatskim neprijateljima (Talijani, Mađari), a što je sam po sebi paradoks.
Pavelić je bio nekarizmatični slab strateg i taktičar, posve besmislena osoba u kojoj je valjda jedino dobro bilo što je htio hrvatsku državu.
Hrvatske nazovi-fašističke ideologije nije bilo, radilo se samo o zombi-poslušničkom odnosu prema Hitleru i Mussoliniju.

* NDH je bila i debelo demonizirana, ispalo je kao da su ustaše pobile milijardu Srba iz ćefa. A slijed je bio ovakav: srpski žandari i proto-četnici pobili su 100-200 Hrvata, civila, u području Bjelovara i Mostara, i prije 10. travnja. U sljedećih 4 mjeseca ustaše su, kao za odmazdu, pobile, sumarno, od 4-8.000 Srba po cijeloj NDH (Bjelovar, dio na Kordunu, Banovini, Lici, oko Prijedora, Bosanskog Novog, Nevesinja, Čapljine, Mostara, Požege..). Dakle, ustaška je akcija bila i manjim dijelom odmazda, u onakvim ratnim okolnostima, ali većim dijelom svjesna politika ubijanja i zastrašivanja- cilje je bio prepasti Srbe i iseliti ih, što je i uspjelo za oko 150.000 njih.

Naši apologeti NDH žele prikazati da je 91. bila ponavljanje 41., da su se velikosrbi digli na uništenje hrvatske države kao takve- no to je promašaj. 41. je, istina, dio pro-četničkih podoficira počinio stanovit broj zločina nad Hrvatima u početcima NDH- no to je neusporedivo s velikosrpskim planom kojeg je kovala još JNA 1985. nadalje. Srbi su u teledirigiranoj pobuni-amputaciji bili agresori na demokratsku zemlju koju su htjeli uništiti, dok su, velika većina, 41. bili pasivni i zbunjeni.

* antihrvatski promičbenjaci, dijelom Srbi, no većinom Jugoslaveni, imaju nekoliko mantri:

a) NDH je bila crni zločin. Neistina. NDH je bila kvislinška teroristička država koja je imala i niz pozitivnih stvari- npr. u kulturi, u tih kratkih 4-5 godina, napravilo se u hrvatskoj kulturi više nego u sljedećih 5 (Hrvatska enciklopedija, Šarićev prvi prijevod Biblije na moderni hrvatski, Kombolova i Ježićeva povijest hrv. književnosti, Napredkova monumentalna povijest BH srednjega vijeka, romani Čolakovića i Remete, niz uspjeha u sportu, likovnosti, glazbi,....). Točno je da to nema veze s Pavelićem, no ni kulturni uspjesi 47. ili 50. nemaju veze s Brozom. Osim toga, NDH je 41-45 bila, po svem sudeći, manje teroristička nego FNRJ 45-50.

b) svi su ustaše bili zločinci. Neistina. Ustaša je broj varirao, od 40.000-70.000. Govoriti da su svi oni bili zločinci jednako je suludo kao proglasti Waffen SS za zločince- što je učinjeno u Nuernbergu- no sama činjenica da je tamo bilo 900.000 ljudi jasno pokazuje da je u pitanju obična besmislica.
Među ustašama teško je odrediti broj zločinaca, no ne mislim da je bio veći nego u sličnim pokretima, bilo lijevim bilo desnim. Očito je da su psihopati i egzekutori iz logora bili bolesnici, no to je manji dio pripadnika ustaškoga pokreta.

c) rasni zakoni. Točno je da to nije valjalo, no samo postojanje istih ne potapa NDH automatski. Ustav SSSR-a iz 1937. je bio najdemokratskiji na svijetu, a pod njim su izvršene čistke u kojima je ubijeno bar 2 milijuna ljudi. Praksa je važnija od teorije.

d) numeromanija oko Srba i Jasenovca. Iako je smanjen broj u odnosu na divljanje u SFRJ, najvjerojatnije je da su i ove brojke sada dostupne unekoliko napumpane.

NDH se nameće kao tema i iz razloga da bi se Hrvatima, kad su ostvarili svoju državu, spriječilo da tu samostalnost dišu punim plućima. Stoga i dreka oko pozdrava "Za dom spremni" (koji, usput, dobro zvuči), a kojeg bi trebalo potpuno dekriminalizirati, jer sve to izaziva asocijacije na verbalni delikt i progone u komunističkoj Jugoslaviji koji su Hrvatima sve to ogadili do krajnje mjere, pa nema veze jesu li sad u sprezi jugo-brontosauri, Soroševi plaćenici ili netko treći- dosta je neojugoslavenske politike brnjičarenja.User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8244
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 23 Oct 2017, 21:57

Hrobi, ovo ti neće ovdje proći. Ne zato što bismo ovdje bili izrazito ljevičarski nastrojeni (ljevica je danas, uostalom, jadna floskula), jugonostalgičari, antifa itd., nego zato što je proizvoljno i nelogično, a upravo tom nelogičnošću i proizvoljnošću samo sebe obesnažuje. Ne da mi se odgovarati točku po točku, imam pametnijega posla, ali mislim da si previše pametan da bi se upuštao u ovakve bedastoće.

Zatvaram temu.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!