Zaboravljeni junaci

Sve od javnog i tajnog interesa
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3305
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Zaboravljeni junaci

Post by haram » 26 Mar 2017, 17:32

Witold Pilecki - jedina osoba koja je svojevoljno otišla u konclogor Aušvic - i isto tako izašla iz njega.

Do Hitlerove (i Staljinove) okupacije u rujnu 1939. bio je konjanički oficir u poljskoj armiji, nakon njenog raspada organizator i aktivni učesnik pokreta otpora lojalnog poljskoj vladi u izbjeglištvu u Londonu. 1940. je zamislio plan ubacivanja u koncentracijski logor Auschwitz I ubrzo nakon njegovog osnivanja, za koji se tada smatralo da je sabirni logor za Poljske političke zatvorenike, s namjerom ili organiziranja pobune ili pripremanja terena za desant poljske Prve padobranske brigade stacionirane u VB pod britanskom komandom (koja je kasnije teško iskrvarila u rujnu 1944. u operaciji Market-Garden). Tako je u (opet) rujnu 1940. namjerno bio pokupljen u jednoj raciji i interniran u logor, gdje je proveo 945 dana, preživjevši upalu pluća i nasumična pogubljenja, usput skupljajući informacije i podižući moral ostalim logorašima šireći informacije o stanju u svijetu, i putem sklepane radio-stanice pokušavajući uvjeriti Britance u nužnost i mogućnost intervencije u logoru. Prvi pisani izvještaj je poslao preko četiri bjegunca nakon njihovog takoreći holivudskog bijega u stražarskim uniformama i vozilu, a kompletni izvještaj, tzv. "Raport W" na preko 100 kucanih stranica, napisao je nakon vlastitog slično spektakularnog bijega u noći 26.-27. travnja 1943. kada je savladao stražare - ali izvještaj je bio toliko stravičan da ga je britanska obavještajna služba ocijenila kao preuveličavanje, premda je bio potpisan i od drugih članova pokreta otpora.

Borio se kao mladić u poljsko-sovjetskom postrevolucionarnom ratu u ključnim bitkama, dvaput je odlikovan Križem Časti zbog iskazane hrabrosti. U prvim ratnim danima njemačke invazije njegova je (konjanička!) jedinica uništila sedam tenkova, oborila jedan avion i uništila dva prizemljena, dok nije bila raspuštena zbog gubitaka i kapitulacije. Organizirao je i borio se i u Varšavskom Ustanku, kada je nakon dva mjeseca teških borbi protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja zarobljen, odveden u logor Stalag 8-b a zatim u Oflag 7 u Bavarskoj gdje je i dočekao oslobođenje zapadnih saveznika. Tada se do zadnjih dana rata pridružio II Poljskom armijskom Korpusu sve do konačnog pada nacističke Njemačke. Početkom hladnog rata pristao je da se vrati u komunističku Poljsku odakle je slao izvještaje na Zapad, zbog čega je u svibnju 1947. uhapšen, a u ožujku 1948. na montiranom procesu osuđen kao špijun i nakon toga ubrzo streljan.

Između dva rata pored rezervističke vojne karijere bio je viši šumarski inspektor u Karelijskoj oblasti, završio je studij agronomije i školu lijepih umjetnosti, obrađivao je zemlju na obiteljskoj farmi i u lokalnoj zajednici bio poznat kao društveni aktivist i amaterski slikar, bio dobar suprug i otac dvoje djece.

https://en.wikipedia.org/wiki/Witold_Pilecki
http://bookhaven.stanford.edu/tag/witold-pilecki/


Svojevremeni vrhovni rabin Poljske napisao je ovaj predgovor knjige o Witoldu:
"Kada je Bog stvarao ljudsko biće, imao je na umu da bude kao Witold Pilecki, blažen u sjećanju. Neka sve nas njegov život inspirira da napravimo još jedno dobro djelo bilo koje vrste, svaki pojedini dan naših života."

:S


what we've got here is failure to communicate

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7293
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 26 Mar 2017, 18:02

Sve je to lijepo i krasno, ali zamisli kako bi to izgledalo da smo svi tako dobri i fini. Ne kažu badava da je u paklu zabavnije. :D


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3305
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 26 Mar 2017, 18:19

MmeTipfeler wrote:
26 Mar 2017, 18:02
Sve je to lijepo i krasno, ali zamisli kako bi to izgledalo da smo svi tako dobri i fini. Ne kažu badava da je u paklu zabavnije. :D
Neka ravnoteža treba postojati. Zato u stravično neljudska vremena moraju postojati i izuzetno altruistički pojedinci. A nije baš ni da danas po svijetu cvatu ruže na cvjetnim livadama po kojima ispod duge veselo skakuću Bambi i Zeko :ne zna:


what we've got here is failure to communicate

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7293
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 26 Mar 2017, 18:24

Govorim o riječima ovoga poljskog vrhovnog rabina.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3305
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 01 Apr 2017, 16:04

MmeTipfeler wrote:
26 Mar 2017, 18:24
Govorim o riječima ovoga poljskog vrhovnog rabina.
Dobro, karikirala si :D


what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3305
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 01 Apr 2017, 16:45

E da, par slija Witolda Pileckog, zaslužio je barem toliko ovdje:

- kao oficir poljske armije:
Image

- kao logoraš:
Image

- sa montiranog suđenja na kome je osuđen na smrt:
Image


what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3305
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 01 Apr 2017, 18:33

Franz Stigler, njemački pilot lovca-presretača u drugom svj.ratu, koji je spasio posadu oštećenog američkog bombardera.

Saveznička kampanja bombardiranja njemačkih gradova, industrijskih postrojenja i vojnih ciljeva bila je u punom zamahu u tim danima uoči Božića 1943. Potporučnik Charles Brown je bio svježe obučeni pilot "Leteće tvrđave", bombardera B-17 s čijom je posadom krenuo u svoju prvu takvu misiju -uništavanje odlično branjene tvornice aviona u Bremenu.

Za vrijeme 10-minutnog bombardiranja, šrapnelima granata iz dalekometnih protuavionskih topova bila je probijena nosna kupola od pleksiglasa, uništen jedan i oštećen drugi od četiri avionska motora. To je usporilo bombarder toliko da je zaostao za formacijom (ili onime što je ostalo od nje) postajući lakši plijen za njemačke presretače.
Idućih 10tak minuta B-17 bio je izložen rešetanjima preko 12 napadača trpeći nova oštećenja na motorima, trupu, i unutarnjim sustavima, ostajući bez radio-uređaja i sa samo tri od jedanaest protuavionskih oružja. Repnom mitraljescu je otkinuta glava, ostatak 10-člane posade teže ili lakše izranjavan ili sa smrzotinama zbog prekida grijanja u odijelima, a sirete sa morfijem zamrznute otežavajući posadi napore međusobnog pružanja prve pomoći...

Još uvijek iznad Njemačke, bombarder je uočen s tla od novih protuzračnih jedinica, i u potjeru za njim je, nakon tek završenog popravka mašine od američkog avionskog teškomitraljeskog metka, poletio i Franz Stigler, borbeni veteran još od Sjeverne Afrike i Sicilije, kome je nedostajao još jedan avion da bude odlikovan za 30 oborenih, i kome je stariji brat, također pilot borbenog aviona, već poginuo u borbi.
Stigler se primakao bombarderu, i kada je shvatio koliko je ovaj teško oštećen oklijevao je zapucati, sjetivši se riječi svojeg zapovjednika iz Sjeverne Afrike: "Ako ikad čujem ili vidim da si zapucao na čovjeka pod padobranom, ja sam ću te upucati". Za Stiglera je nebranjeni avion bio jednak avijatičaru koji je iskočio. Primakao se još više, i kroz rupe na bombarderu primijetio izranjavanu posadu... kasnije je rekao:
Vidio sam njihovog mitraljesca kako ležeći na leđima obilato krvari... tako da -nisam mogao pucati. Pokušao sam navesti pilota da se spusti u Njemačkoj, ali ovaj uopće nije reagirao. Pokušao sam ga stoga navesti da okrene prema Švedskoj, jer njihov je avion bio tako izrešetan, nikada nisam vidio da leti nešto toliko izrešetano".

Stigler je više puta bezuspješno pokušavao signalizirati Brownu neka se spusti ili okrene za Švedsku, a ovome se to motalo po glavi:
"Kada me je Franz pokušavao navesti na predaju, moj um to jednostavno nije prihvaćao. Nije to bilo moje viteštvo, niti moja hrabrost, vjerojatno je to bila moja glupost. Moj um jednostavno nije funkcionirao čisto. I tako je njegov izbor bio ili da nas ubije, ili da nas navede u (neutralnu) Švedsku, budući da nismo htjeli sletjeti".

Ali umjesto toga, Stigler je nastavio tijesno pratiti oštećeni bombarder, onemogućavajući zbunjenim protuavionskim baterijama koje su nisko prelijetali da zapucaju, sve do dolaska nad otvoreno more britanskog Kanala. Tada je Brown, nesiguran u namjere njemačkog pilota, naredio drugom repnom mitraljescu da uperi svoje mitraljeze u njega ali da ne puca, Stigler je shvatio tu poruku, vojnički pozdravio, i okrenuo se natrag u Njemačku.

Stigler je zbog života neprijateljskih vojnika riskirao ne samo da ga ubije vlastita protuavionska obrana, nego i vojni prijeki sud zbog pomaganja neprijatelju.

Brown je o svemu podnio izvještaj nadređenima, ali je dobio naređenje da dalje šuti o tome. Kasnije je to ovako komentirao: "Netko je odlučio da ne možeš biti ljudsko biće i letjeti u njemačkom borbenom zrakoplovu".
Završio je kompletnu borbenu turu (mislim 25 borbenih letova), preživio rat, i vratio se u Ameriku služeći u zračnim snagama, išao i u Laos i Vijetnam u svojstvu savjetnika, sve do umirovljenja 1972.
I Stigler je preživio rat, kao i Brown (i ostatak posade koji je začudo preživio taj let, osim nesretnog obezglavljenog mitraljesca). Životareći u poratnoj Njemačkoj, naučio je engleski, te 1953. odselio u Kanadu.

Kada su Browna na jednom komemorativnom okupljanju 1986. upitali koji je njegov najupečatljiviji događaj bio, zamislio se, pa ispričao ovu priču o kojoj je do tada kao vojni službenik morao šutjeti.
Tada je odlučio otkriti koji je to pilot bio. I predano je tražio sve do 1990., ali nije ništa pronašao, sve dok nije napisao otvoreno pismo za časopis udruženja borbenih pilota drugog svj.rata. Tada mu se kratko javio izvjesni poduzetnik iz Kanade: "To sam bio ja".
Čuli su se telefonom, prepoznali, i postali veliki prijatelji, sve do smrti obojice u razmaku od nekoliko mjeseci 2008.godine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_B ... r_incident
http://jalopnik.com/5971023/why-a-germa ... rld-war-ii
http://warthunder.com/en/news/2771-ace- ... stigler-e/

- Franz Stigler
Image

- posada koju je poštedio i spasio (većinu)
Image

- Charles Charlie Brown i Franz Stigler 2008.
Image


what we've got here is failure to communicate

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7293
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 01 Apr 2017, 18:48

Harame, mislim da si odlutao od teme. Navodiš primjere ljudi koje bismo mogli, ali i ne moramo, smatrati junacima. Quark je krenuo od pitanja, pojednostavljeno rečeno, bismo li danas sjedili za kompjuterom i pikali po mobitelima da Pitagora svojevremeno nije bio u Egiptu.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10970
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 01 Apr 2017, 18:53

MmeTipfeler wrote:
01 Apr 2017, 18:48
Harame, mislim da si odlutao od teme. Navodiš primjere ljudi koje bismo mogli, ali i ne moramo, smatrati junacima. Quark je krenuo od pitanja, pojednostavljeno rečeno, bismo li danas sjedili za kompjuterom i pikali po mobitelima da Pitagora svojevremeno nije bio u Egiptu.
Mogli bismo otvoriti temu Zaboravljeni junaci i prebaciti postove, šteta bi bila ne iskoristiti ih.


Potpisi su za budale.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7293
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 01 Apr 2017, 19:01

Stitch wrote:
01 Apr 2017, 18:53
Mogli bismo otvoriti temu Zaboravljeni junaci i prebaciti postove, šteta bi bila ne iskoristiti ih.
Mislila sam takvo što predložiti samo nisam mogla smisliti naslov. Harame, može?

P. S. Samo da onda ne zaboravi na temu, kao što je zaboravio na Fukušimu. :cerek:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3305
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 01 Apr 2017, 19:44

Pa kako da odbijem Vaše ljubazne zamolbe, o Administracijo? :zubo:

Ali, ako se razmatralo je li neki Krleža bio takav velikan, zašto ne bi i drugi koji su dali nekakav obol etici?

Ijuft! Kukušima!

Stitch wrote:
01 Apr 2017, 18:53
Mogli bismo otvoriti temu Zaboravljeni junaci i prebaciti postove, šteta bi bila ne iskoristiti ih.
Da, ni to ne bi bilo loše. Materijala ima još...


what we've got here is failure to communicate

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7293
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 01 Apr 2017, 20:27

haram wrote:
01 Apr 2017, 19:44
Ali, ako se razmatralo je li neki Krleža bio takav velikan, zašto ne bi i drugi koji su dali nekakav obol etici?
Quark smatra da je etika nebitna za razvoj i napredak ljudskoga roda. Evo ti tema pa stavljaj materijale. :top:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3305
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 01 Apr 2017, 22:47

Ooo crni Kvarče, pa na tvoju temu onda nebi spadao ni Albert Schweitzer! :o
https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Schweitzer


A Isus? :cerek:


what we've got here is failure to communicate