O heroinu iz prve ruke ne znam puno, no budući da u užoj obitelji imam ovisnika o heroinu čija ovosnost traje gotovo dva desetljeća osjetih potrebu da sa javim na temu.
Za razliku od pokretačice teme, primjetila sam da mi se član obitelji drogira prije nego što se je uopće stigao navući na dop. Promjena društva, agresivno ponašanje, promukao glas, kljucanje u fotelji i učestalo izbivanje iz obitelji bili su toliko očiti signali da ih je bilo teško zanemariti. Nakon toga ti nekakako počinju nestajati kuhinjske žlice, a naći remen na mjestu gdje si ga ostavio prava je sreća. Nije nemoguće naići ni na zbuksanu inzulinsku špricu u ulazu na mjestima gdje obično skrivaš cigarete od roditelja.
Moje ponašanje u to vrijeme svodilo se je na to da sam, nadobudno, pokušavala ukloniti rođaka iz društva u koje je upao družeći se i sama sa likovima kojih bi se postidio svaki iole pristojan đaner. Namjera mi je bila da ga "spasim" od lošeg utjecaja moljakajući stare đankoze da mi ostave rođaka na miru i ne "ufuravaju" ga. Moš' si mislit' kak' su me spremno poslušali.
Prema mojim dojmovima stare đankoze oko sebe okupljaju klinčadiju željnu eksperimentiranja sa dopom, no kako se ovi ne znaju sami ufurati/ušlagirati iskusniji korisnici nude im pomoć u zamjenu za nešto droge i tako nekako se obično kreće u taj svijet. Novaci obično žive u iluziji kako imaju prečvrst karakter da se navuku, no nerijetko završe kao "učitelji", prevaranti, kradljivci, kurve, sitni dileri ... da bi mogli financirati svoju skupu naviku.
Živeći u jednom zagrebačkom kvartu devedesetih mogla bih nabrojiti impresivan broj mladih ovisnika koji su umrli od predoziranja, ubijeni pištoljem jer su bili preušlagirani da se odmaknu od pomahnitalog agresivca ili onih koji se odlučuju baciti pod vlak. Neki su čak i nestali. Možeš okrenuti cijeli jedan kvart, a da ne saznaš što se je dogodilo sa likom kojeg si svaki dan gledao kako nekome sređuje dop.
Voljela bih da znam više priča o onima koji su pobjedili ovisnost, no nažalost takvih je vrlo malo prema mojim saznanjima.
Zanimljivo mi je da roditelji ovisnika guraju glavu u pjesak negirajući problem s kojim s susreću godinama od prvih signala da nešto ne štima tješeći se da se radi o običnom pijanstvu i sličnim nepodopštinama. Moglo bi se reći da na neki čudan način i produbljuju problem nakon spoznaje da su roditelji heroinskog ovisnika financirajući ga i pokrivajući dugove u koje ovaj neprestano upada.
Nisam sigurna kako bih postupila kao roditelj narkomana koji mi dolazi kući polomljenih prstiju i traži me da mu pomognem da otplati dugove koje je nagomilao kod jako opasnih ljudi i da je to zadnje što traži od obitelji, te da će nakon što vrati tih ne znam koliko tisuća maraka prestati sa drogiranjem i potražiti pomoć psihijatra u Vinogradskoj.
Roditelji donose odluku o promjeni mjesta stanovanja kako bi se dotični udaljio od "lošeg društva" u koje je upao , no to se pokazuje kao potpuni promašaj budući da kod dotičnog želja konzumacijom heroina ne jenjava zbog preseljenja u novu sredinu, a ni nakon heptanonske terapije.
Teško mi je pisati o tome koliko ovisničko ponašanje ovog tipa ima razoran utjecaj na obitelj i koliko su svi članovi sjebani na svoj način zbog odluke jednog da (p)ostane heroinski ovisnik. Šokove koje obitelj proživljava zbog nalaženja člana obitelji predoziranog, problema sa zakonom u koje ovaj učestalo upada, pritvora/zatvora, odlazaka u komunu i bolničkog lječenja koji se nisu pokazali pretjerano uspješnim više ni ne brojim.
Osjećaj srama i krivnje zbog svega je neopisiv i nenadjebiv. Ponekad se sramiš što postojiš i zato što dolaziš iz "takve" obitelji. Jebeno si stigmatiziran i to te neprestalno prati kroz život.
Ni sama ne znam kako će se sve to na kraju završiti u ovoj mojoj priči, no teško mi je vjerovati da će iz cijele situacije proizaći nešto dobro.
Eto to bi bilo okvirno o tome što sam mala potrebu reći na ovoj temi. Ujedno se ispričavam se ako ometam chat.