Smrtna kazna

Sve od javnog i tajnog interesa
User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Smrtna kazna

Post by baja » 22 Sep 2011, 10:46

rastužio me ovaj članak - Pogubljen simbol borbe protiv smrtne kazne

iako sam pobornik drakonskih kažnjavanja, za određene zločine, ne mogu naći argumente za smrtnu kaznu

vi?

edit - http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/14 ... kazne.html
Last edited by baja on 22 Sep 2011, 12:23, edited 3 times in total.User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 22 Sep 2011, 11:35

bajo, pojavljuje mi se error 404 i ona teta s viklerima :(

što se tiče smrtne kazne- ja nisam za smrtnu kaznu. ne vidim napredak nas kao vrste dok god vlastite jedinke na taj način rješavamo.
svjesna sam zločina koje osobe počine, svjesna sam rezultata, svjesna sam svega, ali okončati tuđi život meni nije način.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 22 Sep 2011, 11:42

Pješčana » wrote:bajo, pojavljuje mi se error 404 i ona teta s viklerima :(
e, nju bi trebalo upucati :D
ne kužim zašto ne radi pa sam dodala link

da, slažem se s tobom - lišavanje života jest najučinkovitiji način da se spriječi ponavljanje zločina ali za njim ne bi smjeli posezati isti oni koji se kunu u demkraciju, pravdu, slobode...

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5410
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 22 Sep 2011, 11:44

Protivim joj se.
U slučaju da je neko teški i nepopravljivi kriminalac, neka se uvedu doživotne kazne.
U slučaju da je netko bolestan i nije ga briga što radi drugima, smjestimo ga doživotno u bolničko-zatvorsku ustanovu.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 22 Sep 2011, 11:44

na Opri je maloprije bila žena.
tip je imao teško djetinjstvo, postao nasilnik, ubio nekoliko ljudi. čeka ga smrtna kazna.
ona se zaljubila i ide se udat za njega.
što joj reći? sretno? dobro si odabrala?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Nica
Posts: 2189
Joined: 21 Sep 2011, 10:19

Post by Nica » 22 Sep 2011, 12:07

Neka netko doda "n" u naslov, molim vas. :)

I ja sam protivnik smrtne kazne. Iako neki zaista jesu nepopravljivi i ne bi trebalo biti mjesta za njih u društvu, smatram kako smo evolucijski i civilizacijom nadišli "oko za oko" način borbe. Ono u što zaista treba uložiti je prevencija. Škole i vrtići nemaju dovoljno psihologa niti oni adekvatno rade. Što rade? Moja djeca su, recimo, odrasla s jednim roditeljom u financijski nezavidnoj situaciji, a za vrijeme školovanja (koje još uvijek traje) bilo je situacija kad sam morala obavještavati profesore da bi moglo biti nekih problema (ne s djecom u smislu da će se ponašati loše nego su doživljavali velike stresove pa je postojala mogućnost da popuste ili da se povuku u sebe još više) koji su jako utjecali na njih. Niti jednom školski psiholog nije pokušao pričati s njima, obratiti im se, a u pitanju su bile zaista velike stvari.

Da, naravno da sam to ja kao roditelj trebala sama tražiti, ali koji je njihov posao u slučajevima kad roditelj nije angažiran? Zašto nitko s tom djecom ne priča i ne pokuša saznati kako oni zaista žive i zašto misle da je mali Perica jako sretno i voljeno dijete samo zato jer mirno sjedi u trećoj klupi i ima solidne ocjene? U razredima moje djece imamo primjerke klinaca koji su sad prilično problematični, sele se iz jednog odjeljenja u drugi, iz škole u školu, a to se sve dalo naslutiti još u mlađim razredima. Kakvi će oni biti kad odrastu, kako će funkcionirati u zajednici gdje će biti odgovorni za sebe?

Ne kažem da nam trebaju maltretirati klince nekakvim seansama, ali informativni, prijateljski usmjeren razgovor svake druge godine možda bi ukazao na začetak nečega što bi moglo eskalirati kroz neko vrijeme. Ulaganjem u savjetovališta i edukaciju gdje bi se pokušalo na vrijeme detektirati i ukloniti razloge za brigu dok su još mali, sigurno bi doveli do uštede na zatvorima kad ta djeca jednom postanu veliki.

Imamo obiteljska savjetovališta, imamo psihologe... s kim oni rade? Koliko se meni čini, samo s ozbiljnim slučajevima gdje se može samo pokušati što više umanjiti štetu i popraviti ako se može prilično velik nered. Zašto, pobogu, netko ne poduzme nešto da do toga ne dođe? Zašto jedino doktorica na upisima u prvi razred pita dijete "dira li te netko po intimnim dijelovima tijela"? Zašto ne bi postojale radionice za trudnice u kojima bi se učilo o roditeljstvu i odgoju, a koje bi bile obavezne? Ako trudnica mora mirovati, zašto joj ne bi netko od profesora došao doma i radio s njom? Zašto, u tom slučaju, one ne bi otišle ranije na porodiljni umjesto mjesec dana prije poroda i da im on bude u potpunosti plaćen? Osobno, oni koji nisu prošli edukaciju ne bi imali pravo na dječji doplatak i na nijednu povlasticu koju kao roditelji mogu ostvariti. Naravno, to bi trebala proći oba roditelja, osim u slučajevima samohranih.

Za 50 godina bismo možda i vidjeli kamo to vodi i djeluje li. Zašto svi očekuju instant rješenja? Zašto svi gledaju kako sanirati štetu, kako kazniti prijestupnika, a nitko ne razmišlja o tome kako spriječiti da do toga uopće dođe?

Ajme, koji off. :facepalm: Banirajte me.
Groupie :cerek:

User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 22 Sep 2011, 12:35

Nica » wrote:Neka netko doda "n" u naslov, molim vas. :)
o poše, moja prva tema na trkeljanju i sve zbrčkam :brukica:
I ja sam protivnik smrtne kazne. Iako neki zaista jesu nepopravljivi i ne bi trebalo biti mjesta za njih u društvu, smatram kako smo evolucijski i civilizacijom nadišli "oko za oko" način borbe. Ono u što zaista treba uložiti je prevencija.

.....

Zašto svi gledaju kako sanirati štetu, kako kazniti prijestupnika, a nitko ne razmišlja o tome kako spriječiti da do toga uopće dođe?

Ajme, koji off. :facepalm: Banirajte me.
nije uopće off i drago mi je da si se dotaknula škole jer mi ta problematika upravo postaje aktualna
moja, plaha, bajica je popušila šamar od kolegice iz razreda, odmah drugi dan škole
kasnije sam imala priliku čuti da je mala kolegica poznata još iz vrtića kao divlja i neobuzdana
sad me zanima da li će se sve svesti na kažnjavanje (jer je kaznu dobila od učiteljice, i poruku roditeljima) bez da se itko zapita zbog čega je dijete takvo i kako mu se može pomoći

User avatar
xibalba
Posts: 83
Joined: 20 Sep 2011, 17:48

Post by xibalba » 22 Sep 2011, 12:59

Protivim se smrtnoj kazni, bez iznimaka.

Kao što reče Eli, za najteže zločine, doživotni zatvor, za psihopate i ostale psihički poremećene zločince, zatvorske bolnice.

A posebna bi mi kategorija bila teška krivična djela koja počine maloljetnici. U slučajevima kad skupina maoljetnika prebije nekoga nasmrt (Luku Ritza, onog klinca u Vinkovcima i sl.), ne bih kaznila samo djecu nego i roditelje.
Jer nemoguće je da roditelj ne zna da mu je dijete sposobno prebiti nekoga nasmrt ili gledati dok to netko drugi radi i ne spriječiti ga.
Ako je roditelj normalan, morao je primijetiti pokazatelje takvog ponašanja i trebao je na vrijeme reagirati: osigurati svome djetetu stručnu pomoć. A ako mu se nasilničko ponašanje činilo prihvatljivim, onda je njemu jednako kao i njegovu maloljetnom djetetu-nasilniku mjesto u zatvoru. Možda čak i više nego tom djetetu.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it without a sense of ironic futility.

User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 22 Sep 2011, 14:06

xibalba » wrote:Protivim se smrtnoj kazni, bez iznimaka.
Ja se općenito i načelno protivim smrtnoj kazni. Tim više što se (još uvijek, ali valjda ne zadugo) brani eutanazija, gdje umireš svojom voljom; ako je život uistinu vrijedan, ma kakav bio, onda država ne može ni odlučivati da netko mora umrijeti.

Smrtna kazna znači: toliko si gnjusan, užasan i kriminalan da nema ama baš nikakve koristi da te držimo na životu, pa makar i samo zato da ne budemo gori od tebe. To nije kazna; to je odmazda. Nema mogućnosti rehabilitacije.
I iako možda postoje ljudi koji takvu kaznu zaslužuju, smatram da to samo po sebi nije dovoljan razlog da si država pridrži pravo dosuditi takvu kaznu.

User avatar
aisling
Posts: 3899
Joined: 18 Sep 2011, 00:37

Post by aisling » 22 Sep 2011, 19:44

Protiv sam.

Ima nekih situacija u životu kad stvarno poželiš nekome da osjeti bol, kad si toliko jadan i izmučen zbog nečijeg zla da je jedino što mu možeš poželjeti to isto. Samo, kad se to i dogodi, ne znam da li ikome bude stvarno lakše. Ono zlo koje je napravljeno u početku se ne poništi, nažalost. Da se poništi možda bi i imalo smisla, ali se ne poništi.

I kod puno banalnijih stvari stvari ne funkcioniraju tako. Ono što se trudim je ponašanje koje me smeta ne nagrađivati istim takvim ponašanjem. Kažem banalno, ali i sad nedavno je bila demonstracija toga - ako me smeta nečije vrijeđanje i izdrkavanje, onda kad se počnem isto tako ponašati zapravo srozavam sebe i ovaj pobjeđuje jer smo postali isti. Lako se zajebati, ali ne želim dati gušt negativcu da mi kaže 'ista si'. Oko za oko, zub za zub i na kraju nitko ne vidi i nema zuba.
Ne da zločin treba proći nekažnjeno, da me netko ne shvati krivo, no ne kažnjavati zločin zločinom. Biti pametniji, mudriji, bolji, iznad toga. Nije lako, al je dobro.

Druga je stvar i ta što smrtna kazna može i sama po sebi bit zlo, bez da je nešto prethodilo tome. Kriva optužba, bilo što. To je rizik na koji nikad ne bi pristala.

Sjetila me tema na film The Life of David Gale, preporučam.
Happy Easter!

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 12281
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 22 Sep 2011, 19:53

I ja sam protiv. Ne da mi se to opet elaborirati, nedavno sam pisao o tome. :zubo:
Potpisi su za budale.

User avatar
rh4ps0dy
Posts: 725
Joined: 17 Sep 2011, 23:11
Location: Podravina

Post by rh4ps0dy » 22 Sep 2011, 20:34

Protiv sam, iako me se može naći kako rogoborim protiv pedofila. Ajd, njima bih samo cvaknula jajca. :zubo:

Inače mislim da je čovjeku koji je toliko gadno zasral da je ili za smrtnu kaznu ili za par doživotnih zatvora veća kazna to što ostaje na životu nego što odlazi na onaj svijet, pod uvjetom da nije baš do kraja trknut. Smrt je okrutna, ali dok se malo bolje promisli ispada da je "easy way out". Radije ti serijskog ubojicu svaki dan vodi na terapije pa nek si do kraja života misli o svojim zločinima i posljedicama istih.

Ashtaroth
Posts: 575
Joined: 19 Sep 2011, 22:07

Post by Ashtaroth » 23 Sep 2011, 06:58

Nekad davno sam bila 'za', dok zapravo nisam razmišljala o problemima koji proizlaze iz svega.

Početne misli...
Osoba koja je oduzela nekome pravo na život - zašto bi imala pravo na svoj?
Smatram da se ne može sve rehabilitirati. No, ne znam da li postoji netko univerzalno kompetentan da donese presudu 'ti možeš', 'ti ne možeš'. Rekla bih da ipak ne. Tko smije suditi o 'normalnosti'?

Nastavak razmišljanja je da mislim da je uklanjanje osobe neprihvatljivog ponašanja iz zajednice, relativno ok rješenje. No, nikakvi izleti, slobodni vikendi i slično. Za niti jednog teškog prijestupnika.
Tek npr u zadnjoj trećini služenja može ići pripitomljavanje na zajednicu. No, od početka? Uzorno vladanje silovatelja u prvih mjesec dana? Yeah right. :kava:

Nadalje, morali bi raditi, da otplate stanarinu i rehabilitaciju. Znači, ponuditi poslove - fizičke, manje fizičke, kontrolirati. Za posao ne dobivati novac, već prava - npr. de luxe večera, imax kino, povećanje sisa. Prilagoditi posao da prihod tog posla uistinu pokriva troškove tako nečeg - ono, hoćeš kavijar - 3 sata toga i toga, hoćeš dvd sa Jennom Jameson - 5 sati toga i toga. Posudba knjige, sauna, tečaj stranog jezika... (Za kutiju cigareta npr 100 sati kopanja kanala :p )
3 sata iz skupine koja ima te i te poslove su za hladni pogon - rehabilitacija, plaćanje čišćenja, priprema hrane i namirnica, etc. Znači neki 'osnovni paket' + 'izborni program'. Možeš birati hoćeš danas raditi 10 ili 3 sata, i tako...

Dala bih, da ako žele, mogu zatražiti smrtnu kaznu, zapravo, eutanaziju. Naravno, uvođenje eutanazije za ostatak svijeta je must have. I da, ako netko želi smrt zbog mjesec dana zatvora - ima pravo.

I još ostaje problem onih koji ne žele raditi ama baš nikako. Za njih još nisam smislila rješenje, ali ne mislim da je ok prema ostatku zajednice da imamo parazite. :ne zna:
Tipa, može biti prvih godinu dana rehabilitacija, a onda kasnije rinta. Kredit za rehabilitaciju, jel :D

Znam da ljudi kažu da podivljaš ako ne možeš ništa raditi, pa ono, trebalo bi biti malo apsolutnih ljenjivaca. No, u nedostatku bolje ideje - takvi bi imali minimalne uvjete, bez zabave - knjiga, filmova, ičega, a zdravstvena i ostala skrb po prinpicu hitne u SADu - pokrpamo te i van. Dakle, nikakvi esteski zahvati izbjeljivanja zubiju i povećanja sisa i slično, već samo 'spašavati život' i neka osnovna prevencija.

Ono - ne radiš, ne plaćaš - imaš osnovu hranu, mjesto za ležat, sobu u kojoj si i mir. Pa ako netko želi provesti 20 godina piljeći u zid, a nek pilji.

Naravno, rješenje je utopijsko jer pretpostavlja jednakost prema svima, bez mita, korucpije i sličnog.

User avatar
nemam pojma
Posts: 127
Joined: 19 Sep 2011, 16:23

Post by nemam pojma » 23 Sep 2011, 08:08

Izgleda da sam ja jedina za.

I za eutanaziju i za smrtnu kaznu.

Ne vidim niti jedan razlog zašto bi se jednog Fritzla ostavilo na životu. Da živi na grbači građana, uključujući i grbaču svoje kćeri koju je uništio? Rehabilitacija za tog kripla? Ne postoji ta ustanova i ta tableta koja bi tog monstruma učinila barem napola čovjekom.

Svaki incest - smrtna.
Pedofilija - smrtna.
Silovanje - ako mu se dokaže da je više od jednom - smrtna.
Ubojstvo - isto kao i za silovanje.

Rehabilitacija pomaže u slučaju "zastranjenja", odnosno čovjek je upao u loše društvo, drogira se, pukao je....bla, bla, pa je počinio zločin. Ali onaj koji isti zločin počini dva puta, tu je rehabilitacija jako, jako upitna.

Doživotni? Tko garantira da takav monstrum neće pobjeći iz zatvora? Ili "greškom" biti pušten na vikend?
Sumnjam da je roditeljima djevojke koju je ubio osuđeni ubojica kada je izašao na vikend utjeha u mogućnosti njegove rehabilitacije.

Ashtaroth
Posts: 575
Joined: 19 Sep 2011, 22:07

Post by Ashtaroth » 23 Sep 2011, 09:04

nemam pojma » wrote: Svaki incest - smrtna.
Obzirom da si napisala svaki, da li ustinu smatraš da klinca i klinku od ne znam 13-18 godina kojima je palo na pamet istraživati - treba dekapitirati samo zato što nisu još pojmili i naučili da je nama (u ovoj državi) društveno neprihvatljivo takvo ponašanje?

Ljudi ne educiraju djecu o sexu skoro pa uopće, a kamoli da bi se dotakli takvih tema. Ako ne čitaš zakon, i sa 17 upoznaš 16godišnju sestričnu u 2. koljenu koju nikad vidio nisi i proveselite se... ono, ne vidim problem u tome, zapravo. :ne zna:
Pogotovo ne 'smrtna kazna' problem.


Incest = sex s rodbinom.
Incest nije isto što i nasilje.
U tom kontekstu pogledaj sličicu i čitaj sljedeći link: http://en.wikipedia.org/wiki/Laws_regarding_incest (slika je s tog linka)

Slika: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ncesto.png
Red: Incestuous relationships are prohibited
Yellow: Incestuous relationships are allowed, but marriages are prohibited
Blue: Incestuous relationships and marriages allowed.

Ukratko - mislim da si se zaletila sa ovim 'svaki' i da treba razlikovati nešto gdje su osobe ušle svojom voljom, makar možda i ne u potpunosti svjesni društvene konvecije koja oko njih vlada i nešto gdje je netko prisiljen. Obje stvari mogu biti incestuozni odnos, a ne moraju.

nemam pojma » wrote: Pedofilija - smrtna.
Što se pedofilije tiče, pedofilija je kad za osobu mlađom od 13, interes seksualnog oblika pokaže netko barem 5 godina stariji.
Nadalje, pedofilija je bolest, po trenutačnoj liječničkoj konvenciji. Da li je u nekim državama usprkos tome - dozvoljena u nekom obliku, pojma nemam, nisam sad kopala, ali ne bi me iznenadilo. Nekoć sam čula da je negdje ok, ali sad nisam tražila.


Ja bih rekla da je stanje. Koje se ne da liječiti, može se možda kontolirati, u određenim uvjetima. Naime, možemo nekim pomagalima obuzdavati, kao što npr. za konkretnije stanje/bolest - kratkovidnost - naočale su pomagalo, operacija je zaliječenje, ali LIJEK u smislu 'sad evo magična pilula i zdrav si' - nema. U tom smislu, za pedofiliju lijeka nema. Ima samo kontrola. Za sad.

Da li je izolacija takve osobe dobra za nju? Nije, ali nemam pametnu alternativu.
Da li je izloacija takve osobe dobra za društvo? Možda.

Naime, da netko drka na misli o klincima, a da nikad klinca ne takne - iskreno, mene nije briga. Jednako kao što me nije briga koliki su drkali na pomisao o meni.

Problem za društvo nastupa kad netko krene u realizaciju svojih čežnji.
Osobu koja protivno nečijoj volji radi nešto - potpuno je svejedno da li je pedofil ili nije - protivno volji se zove silovanje i kao takvo treba sankcionirati.

Pedofila ima takvih za koje se posthumno sazna da su im klinci bili u mislima, a da nisu nikad taknuli dijete. Ne vidim razlog za dekapitaciju takve osobe.

Dalje, tržište, zakon ponude i potražnje. Tu jest problem. Jer, muškarci pedofili, su prvensveno - muškarci, a dotični spol ima tendenciju okidati na - vizualni podražaj.

Dakle, to što netko ima čežnje koje ne može zakonski realizirati nije problem sam po sebi, nego je problem što nema nekog sretnog rješenja, a da se namiri potreba potražnje, bez da se dira u djecu.

Kad bi nekome bilo ok imati CGI film s klincima i da od toga dalje ne mrdne - taj zajednici ne bi škodio.

No, kako paziti na to? Teško.


Što se prakse tiče, opet onaj 'svaki'.
Treba li otkinuti glavu tipu od 19 koji je polizao curu od 13, pri čemu je ona to htjela? još ako 19 godišnjak malo kasni za generacijom, a cura je naprednija.... ne znam, ne bih tako olako rekla 'reži'.
Pazi, veću traumu može izazvati stigma 'o jadno dijete koju je otac polizao' nego što je sam taj čin lizanja bio trauma, ako je bio.
Traume uistinu može izazvati društvo, zbog konvencija i normi da 'to je zlostavljanje' pa neko dijete koje se nije tad osjećalo prisiljeno - kasnije se može pitati 'što ne valja sa mnom, zašto ja tad nisam vrištao u agoniji, ali bilo je ugodno kad mi je mama primila pišu, zašto je moja mama zla'... Kapish? Gadno :(

Silovana žena se boji reći da je silovana jer vrlo često slijede razne stigme. Iako NIJE kriva, u očima mnogih - će biti.
Dijete koje je sudjelovalo u pedofliskom događaju, a da to nije bilo silovanje, se može osjećati loše jer se tad nije osjećalo loše, dakle, sigurno je zlo i iskvareno biće.Ukratko - za ove dvije teme, po meni - glavna stvar prilikom rješavanja takvih stvari je voditi se za - je li protivno volji ili nije. Te, kakve je posljedice ostavilo.

E sad, to s voljom šljaka - dok možeš nekako iskopati stvarnu volju mlade osobe. Obzirom da razumijem da je to teško utvrditi jer ima i 25godišnjaka koji su nezreli, arbitrarna granica je trenutačno jedino rješenje koje imamo. No, baš zato što je stvar ipak individualna, ne bih išla u dekapitiranje za SVE.

Mislim da stvar ipak treba biti 'per case'.


Ako je netko zloćudan i važno mu je zadovoljiti svoj nagon pa i po cijenu djeteta, to je jedno, no ako je jednostavno - drugačiji i ne želi zlo, može se baviti ne znam, izmišljanjem novog vozila na helij, bez da vidi/dira djecu.

Mislim, imaš zoofile dva tipa.
1. vole životinje i ne bi im naudili - pa bilo kakva sexualna aktivnost je obavezno na način da životinja sama pokaže interes, te se u bilo kojem trenutku može maknuti (najčešće - žene i psi)
2. oni koji vole sebe - i nije ih briga hoće li životinji razoriti ograne (najčešće - muškarci i životinje manje od krave)

Nažalost, ne mogu iskopati članak o tome kojeg sam čitala prije koju godinu (sajt intimatemedicine.com, ali kao da je nestao iz arhive), ali mi je dao novi detalj u 'suđenju' - koji su dodatni parametri izuzetno važni - želiš li nanijeti loše nekome (tj. nije te briga) ili ne želiš; te pristanak druge strane.

I posljednje:
nemam pojma » wrote: Silovanje/ubojstvo - ako mu se dokaže da je više od jednom - smrtna.
Brojači mi u takvim stvarima nisu mili, jer dolazimo do famoznog pitanja - da li je jedno zrno hrpa zrnja? Dva zrna? Tri zrna? Koliko zrna čini hrpu. :ne zna:
Da li to znači da prvi ljudski život nije bio dovoljno vrijedan?

A što ako je bilo više od jednom, ali nema dokaza? Tipa, ženska se ne usudi progovoriti.

Ili mi prolazi ili mi ne prolazi. Ovo mi ne prolazi iz prve, jesam za doživotne kazne, gore piše da bi ih ja 'natjerala' da rade. No, ne mislim da imam pravo pa i navećoj hulji - oduzeti život. Nisam mu ga dala.
Društvo mu je dalo da živi u zajednici, ok mi je da ga izolira ako se ne ponaša društveno prihvatljivo.

Možemo pričati o duljini trajanja kazne, nisam psiholog niti imam primjera iz života, pa da mogu reći koliko bi godina bilo dosta. I to mi je 'per case'. Ponovljeno djelo znači da je jednim dijelom i sustav zakazao u procjeni da je ta osoba sigurna za okolinu.

Neki čin - oduzimanje života, silovanje - su mi izuzetno teška djela. Ne znam jel bi mogla reći da 'rehabilitacija' manja od 20-40 godina uopće ima smisla. Ovo su paušalne procjene.

No opet, važna je okolnost. Još nisam čula za slučaj 'sama je pala na kurac', no jesam čula za 'u borbi je pištolj okinuo i usmrtio ga'. Postoji stvar koja se zove ubojstvo iz nehata, iz samoobrane. Postoji nešto što se zove ubojstvo s predumišljajem.

Mislim da silovanje ne postoji 'iz nehata'. :ne zna:

U svakom slučaju - per case. Nebih podijelila prestupnike u 4 grupe i sve dekapitirala.

ex anais

Post by ex anais » 23 Sep 2011, 09:19

Pogubila si me kod ovog dijela da seksualni čin odraslog s djetetom nije silovanje? To kako se dijete pritom osjećalo je posve nebitno jer tijelo reagira na podražaje i moguće je doživjeti užitak i u nečem što nije dobrovoljno pa stoga mnoge žrtve osjećaju krivnju kasnije. Pedofilija ostavlja enormne posljedice i ako bi ispitivali djecu koja brane svoje roditelje naravno da bi mogli doći do zaključka da to ništa ne znači ako je djetetu bilo ugodno. S tim da jako jako sumnjam da ijednom djetetu tako nešto može biti ugodno.
Što se mene tiče, pedofilima i serijskim ubojicama ne bih dala šansu. Oni su je debelo prokockali. Ako je nečiji život posvećen uništavanju mnogih života zašto glumiti humanost? Nisam toliko humana. Kad bi zakoni bili idealni i kad bi postojala mogućnost da takvi ljudi više nikad ne izađu na svjetlo dana i ne ponove svoj čin onda ne bih imala ništa protiv. Ali to je nemoguće. Izvjesniji scenarij je ponavljanje zločina. Nije lagodna pomisao da netko važe čiji je život vrijedniji, istina. Ali ne mogu se ne zapitati je li vrijedniji život monstruma koji nikad nije bio ništa doli monstrum i kao takav je ostario ili život neke mlade osobe koji će biti nepovratno uništen.

Smrtnu kaznu bih davala samo takvim okorjelim zločincima. A ima ih posve dovoljno za koje se to nedvosmisleno može reći i dokazati.

User avatar
dimnjak
Posts: 2430
Joined: 17 Sep 2011, 23:24

Post by dimnjak » 23 Sep 2011, 09:22

Ashtaroth je sve fino obrazlozila, pa cu ja samo lijeno napisati kako nikad nisam bila i nikad necu biti za smrtnu kaznu, pa cak niti onda kad se humanost navodi kao argument.

naprosto ne vjerujem da itko moze legalno odluciti o tudjem zivotu.

s druge strane dok je eutanazija nedopustena, a pomoc prilikom samoubojstva (sto bi bila po meni eutanazija) kazneno djelo, ne mogu nikako biti za smrtnu kaznu.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti

ex anais

Post by ex anais » 23 Sep 2011, 09:25

Ja to gledam iz hrvatske pozicije. Tu bi lako doživjeli uvjetno puštanje nekog Fritzla. Ili bijeg.
Ne volim teoretizirati o tim temama, ali ovo oko pedofilije i silovanja me zbunilo pa sam napisala.

User avatar
aisling
Posts: 3899
Joined: 18 Sep 2011, 00:37

Post by aisling » 23 Sep 2011, 09:31

ex_anais » wrote:Ja to gledam iz hrvatske pozicije. Tu bi lako doživjeli uvjetno puštanje nekog Fritzla. Ili bijeg.
Ne volim teoretizirati o tim temama, ali ovo oko pedofilije i silovanja me zbunilo pa sam napisala.
Pa baš ako gledaš iz hrvatske situacije, uvesti smrtnu kaznu bi mi bilo zastrašujuće, jer dok bi se neki borili za pravdu godinama po sudovima, na nekoj drugoj strani u nekom drugom slučaju bi glave padale u par dana.

Ne, ne vjerujem u sustav i ne želim da ima takvu moć.

edit: kad kažem da ne vjerujem, onda mislim da ne vjerujem u nepogrešivost. A pogriješiti sa smrtnom kaznom, onako 'ups', želudac mi se jako stisne.
Last edited by aisling on 23 Sep 2011, 09:33, edited 1 time in total.
Happy Easter!

User avatar
dimnjak
Posts: 2430
Joined: 17 Sep 2011, 23:24

Post by dimnjak » 23 Sep 2011, 09:32

ex, tvoj post je postan dok sam pisala, a nema vise one obavijesti :cerek: pa ga tek sada vidim.

u hrvatskoj ne postoji kazna dozivotnog zatvora.
ako bi sta mijenjela u nasem kaznenom sustavu, onda bi to bilo uvodjenje kazne dozivotnog zatvora, a ne smrtne kazne.
iako postoji najstroza kazna, od 40 godina (ako me pamcenje ne vara) sto je donekle i dozivotna kazna. jer zamisli, teoretski, da toliko teske zlocine koje zasluzuju kaznu dozivotnog zatvora pocine osobe od cca 30 godina (tesko da to radi "dijete" od 20. na tih 30 dodaj 40. to je 70g. u uvjetima zatvora. tesko da ce ziv i zdrav uopce izaci iz zatvora. vitalnost ce mu biti na nuli za pocinjenje ponovnog zlocina, zar ne.
ocu reci, vrlo je mala vjerojatnost da to ucini.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti

ex anais

Post by ex anais » 23 Sep 2011, 09:33

aisling » wrote: Pa baš ako gledaš iz hrvatske situacije, uvesti smrtnu kaznu bi mi bilo zastrašujuće, jer dok bi se neki borili za pravdu godinama po sudovima, na nekoj drugoj strani u nekom drugom slučaju bi glave padale u par dana.

Ne, ne vjerujem u sustav i ne želim da ima takvu moć.
Istina, i to stoji. :facepalm: za mene.

Ono što je po meni bitno u svemu tome jest da dotični nikad ne izađe i ne stupi kontakt s društvom. Kako će to biti izvedeno, nisam sigurna. Ne znam je li iznjedrena neka idealna opcija. Ne vjerujem u rehabilitaciju provjerenih monstruma.

User avatar
dimnjak
Posts: 2430
Joined: 17 Sep 2011, 23:24

Post by dimnjak » 23 Sep 2011, 09:35

mislim da u hrvatskoj samo par osoba guli 40 godina. takva, najstroza kazna, daje se zaista iznimno. al to ti je zapravo, u neku ruku, dozivotna.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti

User avatar
aisling
Posts: 3899
Joined: 18 Sep 2011, 00:37

Post by aisling » 23 Sep 2011, 09:35

Razumijem želju da se nekoga onemogući da ponovi zločin, no smrtna kazna je prerizičan alat za to dok god ima i drugih, a može ih biti.
Happy Easter!

ex anais

Post by ex anais » 23 Sep 2011, 09:36

dimnjak » wrote:ex, tvoj post je postan dok sam pisala, a nema vise one obavijesti :cerek: pa ga tek sada vidim.

u hrvatskoj ne postoji kazna dozivotnog zatvora.
ako bi sta mijenjela u nasem kaznenom sustavu, onda bi to bilo uvodjenje kazne dozivotnog zatvora, a ne smrtne kazne.
iako postoji najstroza kazna, od 40 godina (ako me pamcenje ne vara) sto je donekle i dozivotna kazna. jer zamisli, teoretski, da toliko teske zlocine koje zasluzuju kaznu dozivotnog zatvora pocine osobe od cca 30 godina (tesko da to radi "dijete" od 20. na tih 30 dodaj 40. to je 70g. u uvjetima zatvora. tesko da ce ziv i zdrav uopce izaci iz zatvora. vitalnost ce mu biti na nuli za pocinjenje ponovnog zlocina, zar ne.
ocu reci, vrlo je mala vjerojatnost da to ucini.
Mislim da u SAD-u postoje slučajevi kazne od 100-200 godina i iako zvuči blesavo, s razlogom je. Ako je netko poubijao više ljudi do 30-e ne bih se kladila da će igrati bridž u staračkom domu. Niti mislim da je lijepo isporučiti takvog lika starcima u dom.

User avatar
dimnjak
Posts: 2430
Joined: 17 Sep 2011, 23:24

Post by dimnjak » 23 Sep 2011, 09:37

ex_anais » wrote:
Mislim da u SAD-u postoje slučajevi kazne od 100-200 godina i iako zvuči blesavo, s razlogom je. Ako je netko poubijao više ljudi do 30-e ne bih se kladila da će igrati bridž u staračkom domu. Niti mislim da je lijepo isporučiti takvog lika starcima u dom.
koliko ih prezivi da dozivi staracki dom?
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti