Sekularni kalendar

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Sekularni kalendar

Post by Nukac » 22 Nov 2017, 20:45

Na FB postoji stranica Sekularni kalendar.
Kao što svaki dan postoji neki svetac u katoličkom kalendaru, tako i u svjetovnom kalendaru postoje ljudi koji su rođeni/umrli na određeni datum. Pa bi bilo lijepo da ih se sjetimo.User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 22 Nov 2017, 20:47

Na današnji dan je umro jedan veliki političar.

Na današnji je dan 1963. godine ubijen John Fitzgerald Kennedy, (29.05.1917. - 22.11.1963.), američki političar i 35.predsjednik SAD-a.
Kennedy je jedini katolik te prvi Irski Amerikanac koji je postao predsjednik SAD-a. Ujedno je i jedini predsjednik SAD-a dobitnik Pulitzerove nagrade (godine 1957.). Ubrzo nakon njegova stupanja na dužnost došlo je do neuspjele akcije antikastrovskih emigranata protiv Kube, a u listopadu 1962. Kennedy objavljuje pomorsku blokadu Kube, zbog raketnih baza koje je SSSR montirao na otoku. Kriza je riješena u neposrednom sporazumu između Kennedyja i Nikite Hruščova, koji je pristao na povlačenje sovjetskih raketa. Kennedy se orijentirao na sporazumijevanje sa SSSR u vezi s utrkom u naoružavanju. Ta politika je dovela do sklapanja Moskovskog sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa u ljeto iste godine.
Program što ga je predložio Kongresu za stvarno i potpuno provođenje u život građanske ravnopravnosti za Crnce bio je u tom pogledu najrevolucionarniji čin od vremena Abrahama Lincolna, što ga je stajalo života. Postao je žrtvom atentata u Dallasu. Sa šestog kata zgrade ispaljena su dva hica i predsjednik je u otvorenim kolima klonuo, pogođen u glavu i vrat. Preminuo je u obližnjoj bolnici pola sata nakon atentata, ne došavši svijesti. Okolnosti njegova ubojstva nisu do danas razjašnjene. Njegovom smrću umro je čovjek čija bi politička mudrost i snažan utjecaj na ljude, da se bore za ideale slobode i demokracije, možda mogla svladati protuslovlja u američkom društvu, koja su nakon atentata, izbila svom žestinom u vidu oštrih sukoba oko vijetnamske politike i eskalacije nasilja u javnom životu. Zaredala su ubojstva prominentnih osoba, a rasni su sukobi postali kronična boljka američkog društva.
Atentat na Kennedyja je za svjetsku, a pogotovo za američku javnost, predstavljao veliki šok te ostavio prazninu koju njegov daleko stariji, neugledniji i manje karizmatični nasljednik nije bio u stanju napuniti.
Zbog toga se gotovo odmah počeo stvarati mit o Kennedyju kao jednom od najvećih državnika svog vremena čiji je brutalno presječeni mandat predstavljao svojevrsno zlatno doba američke demokracije. Tome je doprinos dala i udovica Jacqueline Kennedy, usporedivši svoj glamurozni boravak u Bijeloj kući s Camelotom - dvorom legendarnog kralja Arthura. Zbog toga se za Kennedyjevo predsjednikovanje danas često koristi izraz Camelot.
Taj mit su preuzeli, a kasnije rafinirali baby boomeri - generacija čiji su mnogi pripadnici baš u doba Kennedyjevog atentata postajali politički aktivnim, te u mladolikom, idealističkom predsjedniku-mučeniku vidjeli sami sebe. Zbog toga su ne samo američki liberali, nego i radikalni ljevičari Kennedyja preuzeli kao svoju ikonu te mu pripisivali zasluge za mnoge reforme i dostignuća njegovih prethodnika i nasljednika, pogotovo u oblasti borbe za mir u svijetu, prava crnaca, žena, homoseksualaca, zaštitu okoline i sl.
Taj trend je izgubio na snazi tek posljednjih par desetljeća, kada su povjesničari zauzeli mnogo objektivniji i emocijama manje nabijeni stav. Tome je doprinijelo i iznošenje mnogih kompromitirajućih podataka iz Kennedyjevog života, pogotovo onih koji su se ticali njegovih veza s organiziranim kriminalom, plejbojevskog načina života, upetljanosti u nerazjašnjenu smrt Marilyn Monroe kao i ovisnosti o narkoticima.
User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7300
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 22 Nov 2017, 20:57

Ne moraju biti samo pojedinci, zar ne? Na današnji dan Beatlesi su izdali svoj White Album. doduše, koju godinu poslije. 1968. ako se ne varam. :mig:

A ima još gomila toga... Od Ravela do Thatcherice. Teško je odabrati.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 22 Nov 2017, 21:11

Ma naravno. Svaki input je dobrodosao. Neke vrste TV kalendara. :)User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7300
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 22 Nov 2017, 21:21

Okej, slažem se, Kennedyjevo je ubojstvo vjerojatno najznačajnije na današnji datum. After all, tomorrow is another day. :mig:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 23 Nov 2017, 11:19

Na današnji je dan 1837. godine rođen Johannes Diderik van der Waals (23.11.1837. - 08.03.1923.), nizozemski teorijski fizičar i termodinamičar, poznat prije svega po svojoj van der Waalsovoj jednadžbi stanja realnih plinova i tekućina. Njegova jednadžba stanja opisuje realne plinove i njihovu kondenzaciju u tekućine. Njegovo ime je vezano isto za van der Waalsove sile (sile između stabilnih molekula), van der Waalsove molekule (mali grozdovi molekula povezanih sa van der Waalsovim silama) i sa van der Waalsovim polumjerom (veličina molekula).
Bio je prvi profesor fizike na Sveučilištu u Amsterdamu, kada je ono otvoreno 1877. Godine 1910. dobio je Nobelovu nagradu za fiziku.
U svom znanstvenom radu, najviše je bio zainteresiran sa termodinamikom. Najveći utjecaj na njega su imali Rudolf Clausius, James Maxwell i Ludwig Boltzmann. Od 1869. počeo je raditi na kritičnim temperaturama fluida. Uočio je da se plinovi kondenziraju u tekućine na kontinuiran način, pa je došao do svoje poznate van der Waalsove jednadžbe stanja realnih plinova i tekućina, koju je objavio 1880. U svojoj jednadžbi stanja, predviđao je postojanje molekula i atoma, što se u njegovo vrijeme nije vjerovalo. Osim toga, uočio je da između molekula postoje međumolekularne sile, što je dovelo kasnije do pojma van der Waalsovih sila.
Njegov rad je pomogao da se 1898. dobije tekući vodik i tekući helij 1908., što je ostvario Heike Kamerlingh Onnes. Od 1890. van der Waals se bavi drugim zakonom termodinamike. 1893. objavio je rad na teoriji kapilarnosti. Prije njega o kapilarnosti je pisao Pierre-Simon Laplace, ali je on je imao mehanički pristup. Van der Waals je za kapilarnost imao termodinamički pristup, što je u njegovo vrijeme bilo osporavano, jer se nije vjerovalo u postojanje molekula i njihovo brzo kretanje. Tek kasnije je njegova teorija prihvaćena, kada je Jean Baptiste Perrin objasnio pokusima Brownovo gibanje, a Albert Einstein to teoretski objasnio.User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7300
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 23 Nov 2017, 17:43

Da ne ostaneš usamljen i da ne bi samo prepisivao s Fejsa ( :D ), evo i mojega skromnog doprinosa. A Quark ne zna što propušta. :bicedobro:

Sklona sam srednjovjekovnoj povijesti pa da počnemo od Karla Velikoga: iako mu je tatica ostavio kraljevstvo, tadašnjemu se papi Lavu III. to nije sviđalo pa je na današnji dan 800. godine Karlo skoknuo do Rima da razjasni neke sitnice. Uspješno, jer ga je papa okrunio još iste godine, i to na sam Božić.

Kako sam usred nekakve politologije, spominjem kako je na današnji dan John Milton održao poznati govor protiv cenzure naslovljen kao Areopagitica.

I na kraju, last but not least, na današnji je dan jedan američki crnac, falabogu, bila je već 1897., imenom John Lee Love, patentirao šiljilo za olovke. Šiljilo koje se moglo staviti u džep jer su dotadašnja više nalikovala na flajšmašine. :cerek:


Image


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 23 Nov 2017, 18:08

Vidis. Ovo zadnje je super info. I jos crnac k tome.User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 24 Nov 2017, 11:07

Na današnji je dan 1632. godine rođen nizozemski filozof Baruch de Spinoza (24.11.1632. - 21.02.1677.).
Benedikt de Spinoza, kojega su njegovi rabini nazvali Baruh Spinoza, bio je znan i kao Bento de Spinoza ili Bento d'Espiñoza u društvu u kojem je odrastao. Rodio se 24. studenog 1632. u Amsterdamu. Studirao je židovsku filozofiju i teologiju srednjeg vijeka (Talmud i Bibliju), kabalističke spise te spise židovskog filozofa Maimonidesa. Kasnije je učio grčki i latinski jezik, studirao skolastičku filozofiju. S Renéom Descartesom i Gottfriedom Wilhelmom Leibnizom, bio je jedan od najvećih filozofa racionalista sedamnaestog stoljeća. Smatra se osnivačem modernog biblijskog kriticizma. Njegovo najveće djelo je Etika.Za Spinozu postoji samo jedna supstancija: Bog ili priroda; ona je uzrok same sebe (causa sui). Supstancija, i sama beskonačna, ima beskonačno mnogo atributa, od kojih čovjek poznaje dva: protežnost (extensio) i mišljenje (cogitatio). S atributima dolaze i modusi (načini, posebnosti) supstancije, mnoštvenost naturae naturatae, to jest ukupnost izvanljudske i ljudske prirode. Stoga ga je 27.07.1656. godine židovska zajednica ekskomunicirala zbog njegovih shvaćanja prirode Boga i tumačenja biblijskih knjiga. Ekskomunikacija je popraćena prokletstvom kojemu je po žestini malo sličnih u povijesti. Vjernicima je naređeno neka nitko s njim ne progovori ni pismeno ni usmeno, neka ne borave s njim pod istim krovom i neka se drže četiri lakta dalje od njega. Nakon ovog događaja, Spinoza je prihvatio ime "Benedikt" (latinski ekvivalent imena "Baruh"). Posvećuje se studiju kartezijanske filozofije. Živi u različitim dijelovima Nizozemske i vodi povučen život. Umire od tuberkuloze 21. veljače 1677.
Čitajući Spinozinu Etiku, nekih 200 godina kasnije, njemački pjesnik Heinrich Heine napisao je da je to "šuma misli do neba visokih", čija "nesalomljiva stabla pružaju svoje korijenje u vječnu zemlju".
Spinoza je jedan od prvih filozofa koji je na Bibliju gledao kritički, tražeći racionalna objašnjenja opisanih događaja. Svi znamo da 17. stoljeće nije bilo baš najbolje vrijeme za propitkivanje religije i traženje mana u knjizi za koju se vjerovalo da sadržava apsolutnu istinu. Takav način razmišljanja rezultirao je Spinozinim izgonom iz društva. Vrh Katoličke Crkve je inicirao njegov izgon, te "prokleo" njega i svakoga tko sa njime dođe u kontakt. U izgonstvu je preživljavao brušeći dijamante, a povremeno je korespondirao sa ostalim misliocima tog vremena. Tom korespondecijom je očuvao svoje mentalno zdravlje do samoga kraja.
Spinoza je još jedan primjer intelektualca i mislioca koji je imao mogućnost promijeniti svijet, ali mu se na puta ispriječila Crkva.User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 3566
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo

Post by Šabović Adis » 24 Nov 2017, 11:32

^^ Neuspješno.
Da se ne zna za etiku ne ni se znalo ni za zakon...još bismo se kanona držali k'o pjan plota.
A to što se danas zakona k'o pjani plota držimo...toj' drugi par opanaka. :rofl:


Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7300
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 24 Nov 2017, 14:10

Chapeau bas za Spinozu. :S


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Riona
Posts: 3175
Joined: 25 Feb 2017, 09:01
Location: Zagreb

Post by Riona » 24 Nov 2017, 18:43

Sjajna tema, Nukac! :SUser avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7300
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 24 Nov 2017, 21:43

Nego, Nukče, ne znam otkada postoji ta stranica, ali zanima me mijenjaju li se obljetnice i likovi iz godine u godinu. Na naslovnoj slici vidim da su u kalendaru sve lijepo popunili, samo što ne idu od vrata do vrata ili stoje na uglovima pa nude robu. :D


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 24 Nov 2017, 22:38

E to ne znam. Svjez sam na fejsu.
Ne bi bilo lose imat takav kalendar.
Pa da mozes u kvartu rec: danas je Vandervalsovo.
Vjerojatno bi te svi cudno gledali.User avatar
Zmaj021
Posts: 3458
Joined: 25 Oct 2011, 17:51

Post by Zmaj021 » 25 Nov 2017, 09:27

..i pitali se zar nije to u februaru. :zubo:

sviđa mi se kalendar. :top:User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 25 Nov 2017, 18:17

Danas obilježavamo Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, koji se odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.
Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.
U Hrvatskoj se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava 22. rujna svake godine u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. U obrazloženju prijedloga odluke koji je Vlada uputila Saboru navedeno je da se u Hrvatskoj nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 27 Nov 2017, 18:30

Ivo Lolo (Lola) Ribar (23.04.1916. - 27.11.1943.), bio je jugoslavenski i hrvatski političar (član KPJ), partizanski dužnosnik, narodni heroj Jugoslavije. Stariji je sin političara Ivana Ribara. Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba sudjelovao je u organiziranju partizanskoga pokreta. Bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza, a u listopadu 1943. godine bio je određen za šefa vojne misije VŠ NOV i POJ pri Savezničkoj komandi za Srednji istok ali je poginuo prilikom napada njemačkoga zrakoplova na partizanski zrakoplov, na uzletištu, netom prije polijetanja zrakoplova za Kairo.
Rođen je u Zagrebu gdje provodi prve godine djetinjstva, osnovnu školu pohađao je u Karlovcu i nastavio u Beogradu, a gimnaziju je završio u Beogradu. Jedno vrijeme nakon Prvoga svjetskoga rata živio je i u Đakovu, o čemu svjedoči i spomen-ploča u Ulici Ante Starčevića. Studirao je pravo na Pravnome fakultetu u Beogradu i političku ekonomiju u Ženevi. Diplomirao je pravo u Beogradu 1938. godine. Za vrijeme studija pristupio je komunističkoj omladini te 1937. godine vodi omladinsku komisiju CK KPJ, a od 1937. je i tajnik CK SKOJ-a i na toj dužnosti ostat će sve do svoje smrti.
Nakon sloma i kapitulacije Kraljevine Jugoslavije sudjeluje, u svibnju 1941. godine u Zagrebu, na Savjetovanju KPJ-a kada je donijeta odluka o pripremama za oružani ustanak. Rukovodi sastankom Centralnoga komiteta SKOJ-a krajem lipnja u Beogradu, a bio je i jedan od šestorice članova CK KPJ koji su nakon sjednice 4. srpnja 1941. godine u Beogradu narodima Jugoslavije uputili poziv na oružanu borbu i ustanak. U srpnju i kolovozu 1941. godine Lola neposredno rukovodi akcijama skojevaca u okupiranom Beogradu a u rujnu iste godine prešao je na slobodnu teritoriju, u Užice. Iste godine, 26. rujna, sudjeluje na vojnom savjetovanju u Stolicama, gdje je, između ostaloga, odlučeno da se u svim krajevima Jugoslavije formiraju štabovi (stožeri) partizanske borbe, a Glavni štab preimenovan je u Vrhovni štab. Jedan od članova Vrhovnog štaba bio je i Lola. Zbog uspješnijeg organiziranja narodnooslobodilačkog pokreta putuje po svim krajevima okupirane Jugoslavije. Kao osobni izaslanik Josipa Broza Tita, na specijalnim misijama nekoliko puta odlazi i u okupirani Zagreb, gdje sa Edvardom Kardeljom radi na organiziranju NOP-a u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji.
U listopadu 1943. godine, nakon što je bio oslobođen dužnosti tajnika SKOJ-a, određen je za šefa prve partizanske vojne misije u Stožeru savezničkoga zapovjedništva za Srednji istok u Kairu. U trenutku kada se spremao poletjeti zrakoplovom u Kairo poginuo je na Glamočkome polju, pogođen bombom iz neprijateljskog zrakoplova neposredno prije polijetanja, 27. studenoga 1943. godine. Nakon pogibije pokopan je na Glamočkome polju a 27. ožujka 1948. godine njegovi posmrtni ostatci preneseni su u Grobnicu narodnih heroja ispod Kalemegdanske tvrđave u Beogradu. Na Glamočkome polju sagrađen mu je memorijalni muzej koji je danas u zapuštenom stanju.
Čitava Lolina obitelj sudjelovala je u narodnooslobodilačkoj borbi. Otac Ivan je bio predsjednik AVNOJ-a a mlađi brat Jurica poginuo je u listopadu 1943. godine kod Kolašina. Majka Tonica ubijena je u srpnju 1944. godine u srijemskom selu Kupinovu a polusestra (po majci) Božena i djevojka Sloboda Trajković bile su zatvorene u logoru na Banjici u Beogradu.User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 3566
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo

Post by Šabović Adis » 27 Nov 2017, 19:25

Bravo, Nukac, svaka čast!

Vječna im slava, i hvala! :tuzni:


Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 28 Nov 2017, 14:12

Na današnji je dan 1991. godine rođena Tuğçe Albayrak (28.11.1991. - 28.11.2014.), koja je preminula na isti dan 2014. godine, na svoj 23. rođendan.
Studentica Tugce Albayrak, Njemica turskog podrijetla, 15. studenoga zaštitila je dvije djevojke od zlostavljanja skupine mladića u zahodu u restoranu McDonald's u Offenbachu. Privukla je pažnju ostalih gostiju i uz njihovu pomoć uspjela otjerati zlostavljače.
Pola sata kasnije, pretučena je na parkiralištu, a jedan od napadača udario ju je tupim predmetom u glavu. Od siline udarca pala je na pločnik i u komu.
Prevezena je bolnicu u Offenbachu, a kako se vijest širila, prvo stotine, a poslije tisuće ljudi svijećama bdjeli su za nju ispred bolnice. "Tugce je iskazala građansku hrabrost. Mi joj iskazujemo poštovanje", pisalo je na porukama ispred bolnice.
Liječnici su nakon velike borbe za njezin život ipak morali proglasiti moždanu smrt. S odobrenjem obitelji, aparati za održavanje na životu isključeni su 28. studenoga na njezin 23. rođendan. Više od 1500 ljudi nijemo je stajalo ispred bolnice toga dana.
Vijest o njezinoj smrti šokirala je Njemačku gdje je ulično nasilje rjeđe nego u drugim europskim državama. Tisuće poruka priznanja i sućuti pristigle su, i još pristižu, društvenim mrežama. Stotine ožalošćenih bili su na ispraćaju u džamiji prije nego je pokopana na mjesnom groblju u rodnom gradiću Bad Soden-Salmuenster.
Peticiju da se Tugce Albayrak dodijeli najviše njemačko civilno odličje dosad je potpisalo više od 160 tisuća ljudi. Njemački predsjednik Joachim Gauck nazvao ju je "uzorom svima, primjerom izuzetne hrabrosti i moralne veličine, koja je zaslužila zahvalnost i poštovanje sviju nas".User avatar
Nukac
Davorich
Posts: 4215
Joined: 11 Feb 2017, 14:02
Location: Malo tu, malo tam

Post by Nukac » 29 Nov 2017, 12:43

Danas se prisjećamo Gian Lorenza Berninija (Giovanni Lorenzo Bernini) (07.12.1598. - 28.11.1680.), talijanski kipar, graditelj i slikar; glavni predstavnik baroka u Rimu i jedan od najznačajnijih baroknih umjetnika uopće.
Prvu pouku o umjetnosti primio je od oca Pietra, koji je također bio poznati maniristički umjetnik; obojici je pokrovitelj bio kardinal Scipione Borghese. Rana Berninijeva djela bila su nadahnuta helenističkim skulpturama, i mitologija je čest motiv njegovih radova s početka 17. stoljeća. Godine 1620. radi poprsje pape Pavla V., a četiri godine kasnije je na svom prvom graditeljskom zadatku - veličanstvenom baldahinu iznad glavnog oltara bazilike sv. Petra. Uskoro je imenovan glavnim arhitektom za sve radove na Bazilici, u kojoj je sam izradio nadgrobne spomenike papama Urbanu VIII. i Aleksandru VII. Od ostalih njegovih djela u Bazilici značajna je katedra sv. Petra, okružena kipovima četvorice crkvenih naučitelja. Među ostalim poznatim Berninijevim kipovima su Ekstaza sv. Terezije, Apolon i Dafne i David. Od arhitekturalnih projekata najznačajnija je kolonada na Trgu sv. Petra; nekoliko rimskih palača (Palazzo Barberini, Palazzo Chigi i dr.), i neprihvaćeni nacrt za istočno krilo Louvra; nekoliko crkava, uključujući Sant'Andrea al Quirinale; fontane i drugo.User avatar
Zmaj021
Posts: 3458
Joined: 25 Oct 2011, 17:51

Post by Zmaj021 » 29 Nov 2017, 13:21

danas je dan republike.User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 3566
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo

Post by Šabović Adis » 29 Nov 2017, 13:30

:S


Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7300
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 29 Nov 2017, 17:53

Zmaj021 wrote:
29 Nov 2017, 13:21
danas je dan republike.
Toga se Sekularni kalendar i Nukac vjerojatno neće sjetiti, ali ja koristim priliku pa svima čestitam. :tulum: Po društvenim mrežama već je krenula teorija zavjere o tome kako se "sramotna presuda" izriče upravo na Dan Republike. :facepalm: Ma jebe se Haškom sudu za nas i naš bivši Dan Republike. :raspa:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 29 Nov 2017, 22:38

MmeTipfeler wrote:
29 Nov 2017, 17:53
Toga se Sekularni kalendar i Nukac vjerojatno neće sjetiti, ali ja koristim priliku pa svima čestitam. :tulum: Po društvenim mrežama već je krenula teorija zavjere o tome kako se "sramotna presuda" izriče upravo na Dan Republike. :facepalm: Ma jebe se Haškom sudu za nas i naš bivši Dan Republike. :raspa:
Lako za društvene mreže, to je servirala i Višnja Starešina u ulozi komentatorice u HTV-ovom prijenosu presude. Još jedan veliki plus za HTV, brao za njih. :zubo:

Inače, pravo dobar praznik je to bijo. Bar 2 neradna dana. A ako si imo sreće pa u BiH živijo, spojilo bi se to i sa 25.11. (ZAVNOBiH), a ponekad i s...ovaj...Novom godinom...i veselo komšija :zivili:User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 7300
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 30 Nov 2017, 06:31

nina williams wrote:
29 Nov 2017, 22:38
Lako za društvene mreže, to je servirala i Višnja Starešina u ulozi komentatorice u HTV-ovom prijenosu presude. Još jedan veliki plus za HTV, brao za njih. :zubo:
Znala sam da je dobro što nemam TV. :raspa:

Ajde, bar nije rekla "Je suis Slobodan Praljak", kao kolegica joj Ljiljana iz RS o Mladiću. :facepalm:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!