Namirnice - singletonska pakiranja
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Dakle, kao prvo, to ne postoji.
Svojevremeno ni na placu nisu htjeli prodavati pola kile nečega, sve pod izgovorom da nemaju odgovarajući uteg. Danas su trgovački lanci i kumu Baru na placu prisilili da svoje 'orehe' važe u manjim količinama od kile.
Međutim, ima namirnica koje s kupuju u već gotovim pakiranjima - brašno, šećer, sol, ulje, griz, prezle... Nešto od toga, kao brašno ili šećer, ne možeš kupiti u pakiranju manjem od kile.
Gle, znam da sam ja čudna sorta, šećer uopće ne upotrebljavam, litra ulja traje mi dva mjeseca, taman da se ne užegne, sol potkraj razbijam kao da kopam u Tuzli, ali sve to nekako ide. No što ću s brašnom? Ono dođe na red jedino kad pravim bešamel ili kad me, otprilike jednom do dvaput godišnje uhvati želja za uštipcima, fritulama, nečim palačinkastim.
Što u praksi znači da godišnje potrošim otprilike kilo brašna. Odnosno, trošila bih ga toliko kad bi pakovanja bila manja. Ovako ga bar pola bacim jer se u njemu zakote oni brašneni moljci odnosno vidim da se po brašnu počinju stvarati niti i nakupine. Bljak!
Nije to neka lova, ali gadi mi se kad mi se po špajzi stvara novi život, a danas mi je zatrebalo brašno kojega nemam jer sam neki dan prethodno bacila pa sam se prehladila i dva-tri dana živjet ću od zaliha iz frižidera, a Konzum ne želi dostaviti samo kilu brašna... Jasno vam je.
Dakle, dva pitanja. Prvo, ima li ovdje još neki luđak odnosno luđakinja koju muči isti problem? Drugo, može li se negdje kupiti manja količina brašna, a ja to ne znam?
A možete i sami nastaviti sa svojim iskustvima.
Svojevremeno ni na placu nisu htjeli prodavati pola kile nečega, sve pod izgovorom da nemaju odgovarajući uteg. Danas su trgovački lanci i kumu Baru na placu prisilili da svoje 'orehe' važe u manjim količinama od kile.
Međutim, ima namirnica koje s kupuju u već gotovim pakiranjima - brašno, šećer, sol, ulje, griz, prezle... Nešto od toga, kao brašno ili šećer, ne možeš kupiti u pakiranju manjem od kile.
Gle, znam da sam ja čudna sorta, šećer uopće ne upotrebljavam, litra ulja traje mi dva mjeseca, taman da se ne užegne, sol potkraj razbijam kao da kopam u Tuzli, ali sve to nekako ide. No što ću s brašnom? Ono dođe na red jedino kad pravim bešamel ili kad me, otprilike jednom do dvaput godišnje uhvati želja za uštipcima, fritulama, nečim palačinkastim.
Što u praksi znači da godišnje potrošim otprilike kilo brašna. Odnosno, trošila bih ga toliko kad bi pakovanja bila manja. Ovako ga bar pola bacim jer se u njemu zakote oni brašneni moljci odnosno vidim da se po brašnu počinju stvarati niti i nakupine. Bljak!
Nije to neka lova, ali gadi mi se kad mi se po špajzi stvara novi život, a danas mi je zatrebalo brašno kojega nemam jer sam neki dan prethodno bacila pa sam se prehladila i dva-tri dana živjet ću od zaliha iz frižidera, a Konzum ne želi dostaviti samo kilu brašna... Jasno vam je.
Dakle, dva pitanja. Prvo, ima li ovdje još neki luđak odnosno luđakinja koju muči isti problem? Drugo, može li se negdje kupiti manja količina brašna, a ja to ne znam?
A možete i sami nastaviti sa svojim iskustvima.
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
MmeTipfeler wrote: ↑11 Sep 2018, 22:14...
a danas mi je zatrebalo brašno kojega nemam jer sam neki dan prethodno bacila pa sam se prehladila...
Kaj si ga išla hitit na Antarktiku?
what we've got here is failure to communicate
- Nukac
- Davorich
- Posts: 6775
- Joined: 11 Feb 2017, 14:02
- Location: Malo tu, malo tam
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
A ne znas pokucat susedima na vrata i posudit dvije zlice brasna?
So ima u malim pakiranjima.
A secer mozes krasti po kaficima.
Osim toga secer se ne moze pokvarit.
Brasno je problem.
Meni su problem gotove juhe. Kupim ih najesen, kao mozda cu ih jest kroz zimu. Onda ih nakon dvije godine moram bacit.
So ima u malim pakiranjima.
A secer mozes krasti po kaficima.
Osim toga secer se ne moze pokvarit.
Brasno je problem.
Meni su problem gotove juhe. Kupim ih najesen, kao mozda cu ih jest kroz zimu. Onda ih nakon dvije godine moram bacit.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Isplatilo se napisati post odnosno pokrenuti temu samo radi slike koju dočarava ova frazeološka pogreška. Već vidim kako netko tko?) svjetsku ekonomiju baca iz svemira, ona pada na tlo, dočekuje se na noge, a onda ih možda i polomi.
Hajde, razveselio si me.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Nemam ja susjede. Živim na Antarktici.Nukac wrote: ↑11 Sep 2018, 23:18A ne znas pokucat susedima na vrata i posudit dvije zlice brasna?
So ima u malim pakiranjima.
A secer mozes krasti po kaficima.
Osim toga secer se ne moze pokvarit.
Brasno je problem.
Meni su problem gotove juhe. Kupim ih najesen, kao mozda cu ih jest kroz zimu. Onda ih nakon dvije godine moram bacit.
Najmanje pakiranje soli koje bi kod mene preživjelo netaknuto bilo bi, recimo, 250 g, a mislim da toga nema. Šećera uopće nemam kod kuće odnosno imam nešto fosilizirano u kockicama tako da frendica, kad mi dođe na kavu, ne može prelomiti kockicu nadvoje. Povremeno naletim na onaj u manjim kockicama, ali bome neću tragati za njim.
Za juhice ti mogu dati prijedlog: kupi kocku i smrznuto povrće - ni jedno ni drugo neće se pokvariti, a moći ćeš se hvaliti kakav si kuhar.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
- Stitch
- Head Honcho
- Posts: 16389
- Joined: 17 Sep 2011, 23:06
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
- Gender:
- Contact:
Za brašno nemam pojma, a namirnice kupujem kako kad. Čokolino je recimo stvoren za velika pakiranja. Kupus i kelj nisu.MmeTipfeler wrote: ↑11 Sep 2018, 22:14Dakle, dva pitanja. Prvo, ima li ovdje još neki luđak odnosno luđakinja koju muči isti problem? Drugo, može li se negdje kupiti manja količina brašna, a ja to ne znam?
Potpisi su za budale.
- Herbicidna
- Posts: 1099
- Joined: 08 Feb 2017, 17:20
Jeblo sve, tema ostavlja dojam da Mme živi isključivo na posnoj juhi od mrkve, počasti se palačinkama za neki praznik dvaput godišnje i rijetko izlazi iz kuće jerbo valjda nema odgovarajuće obuće i odjeće.
Zar je situacija tak grozna? Jesu režije prevelike il ča? Jel tribamo neki crowdfunding nabacit da se bolje hrani i da pribavi kakva sredstva za odstranjivanje moljaca iz špajze?
Zar je situacija tak grozna? Jesu režije prevelike il ča? Jel tribamo neki crowdfunding nabacit da se bolje hrani i da pribavi kakva sredstva za odstranjivanje moljaca iz špajze?
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Hvala, hvala, ali ne treba. Ja se navodno zdravo hranim, što opet ovisi kako tko gleda. Ne konzumiram šećer i brašno, ali uživam u mesu, ribi, salatama, jajima, voću i povrću. No to je sve ili kratkog vijeka ili se može kupiti u manjim količinama, količinama koje predvidim da ću u određenom razdoblju potrošiti, a možda se čak može i zamrznuti.
Hmmm... A da pokušam pola kile brašna zamrznuti pa vidjeti što će iz toga ispasti? Ionako ću polovicu baciti, a ovako mi se bar neće nakotiti gamad po špajzi.
Hmmm... A da pokušam pola kile brašna zamrznuti pa vidjeti što će iz toga ispasti? Ionako ću polovicu baciti, a ovako mi se bar neće nakotiti gamad po špajzi.
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
Ma za tebe bih se i onih delišjus hrenovki odrekao
Tako jeMmeTipfeler wrote: ↑12 Sep 2018, 18:33...
Ja se navodno zdravo hranim, što opet ovisi kako tko gleda. Ne konzumiram šećer i brašno, ali uživam u mesu, ribi, salatama, jajima, voću i povrću...
https://geek.hr/znanost/clanak/low-carb ... tni-vijek/
what we've got here is failure to communicate
- Riona
- Posts: 4078
- Joined: 25 Feb 2017, 09:01
- Location: Zagreb
Ha ha ha, sad si me sjetila maggie smith u "the best marigold hotel" kad veli - "druge godine??? pa ja ni banane ne kupujem zelene!"MmeTipfeler wrote: ↑12 Sep 2018, 18:33Hvala, hvala, ali ne treba. Ja se navodno zdravo hranim, što opet ovisi kako tko gleda. Ne konzumiram šećer i brašno, ali uživam u mesu, ribi, salatama, jajima, voću i povrću. No to je sve ili kratkog vijeka ili se može kupiti u manjim količinama, količinama koje predvidim da ću u određenom razdoblju potrošiti, a možda se čak može i zamrznuti.
Hmmm... A da pokušam pola kile brašna zamrznuti pa vidjeti što će iz toga ispasti? Ionako ću polovicu baciti, a ovako mi se bar neće nakotiti gamad po špajzi.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
- Riona
- Posts: 4078
- Joined: 25 Feb 2017, 09:01
- Location: Zagreb
Zgodan film, sarkastican cak, koji je okupio sijedu ekipu engleskih glumaca, na temu zivota penzica. Engleskih, jasno. Kao lijek za oskudne prihode, koji ne prate skupocu zivota u domaji, nudi iseljenje.MmeTipfeler wrote: Očito sam totalno neupućena. No ipak ne neupućenija od Harama.
Gdje sam to vec cula
Film je raden po knjizi, koja dublje ore po situaciji, nego sto to radi film.
Uostalom, snimljen je i nastavak, koji je meni simpaticniji, doradeniji, ponudio glumackoj ekipi da se razmase. "The second best marigold hotel" (primjetite zez u imenu )
Naravno, bivsa kolonija izgleda u filmu onako kako to Peroizfotelje zamislja.
Sent from my SM-T355Y using Tapatalk
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
Je, uvijek je haram najneupućeniji, kad nađe nešto što se, ehm, nekome ne sviđa.
https://bigthink.com/stephen-johnson/no ... cardiology
https://bigthink.com/stephen-johnson/no ... cardiology
what we've got here is failure to communicate
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Ne, nego uopće ne shvaćaš o kakvoj ja prehrani govorim. Hranim se ovako kako sam napisala već godinama, prije nego što su valjda uopće izmislili idiotarije kao što su paleodijeta, ketogena dijeta i slično. Kruh, tjesteninu i sve tome slično prije sam jela, a jela bih ih i dalje da mi ne smetaju.
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
To je onda ono, kako se zove ... intolerancija/alergija na gluten?MmeTipfeler wrote: ↑13 Sep 2018, 08:43Ne, nego uopće ne shvaćaš o kakvoj ja prehrani govorim. Hranim se ovako kako sam napisala već godinama, prije nego što su valjda uopće izmislili idiotarije kao što su paleodijeta, ketogena dijeta i slično. Kruh, tjesteninu i sve tome slično prije sam jela, a jela bih ih i dalje da mi ne smetaju.
what we've got here is failure to communicate
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Ne. Intoleranciju na gluten ili imaš ili nemaš, ne stvara se s vremenom. Ne jedem ono što me počelo debljati, a zašto je i kako do toga došlo, moja je privatna stvar koju ne mislim iznositi na forumu.
I mislim da pišeš na pogrešnoj temi.
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
Jel ja?
A masnoće životinjskog porijekla, ono, ne debljaju 4x više od ugljikohidrata...
Bajdvej, jel znaš da si možeš jetru oštetit ako ti organizam kuri na bjelančevine, umjesto na ugljikohidrate&masti?
A masnoće životinjskog porijekla, ono, ne debljaju 4x više od ugljikohidrata...
Bajdvej, jel znaš da si možeš jetru oštetit ako ti organizam kuri na bjelančevine, umjesto na ugljikohidrate&masti?
what we've got here is failure to communicate
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20