Utjecaj medija na politiku i političare

Koliko para, toliko muzike
User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Utjecaj medija na politiku i političare

Post by Lastan » 15 Dec 2011, 13:10

U posljednje vrijeme svjesniji sam medijskog utjecaja na politiku nego inače.

Prvo smo imali predizbornu kampanju u kojoj su mediji uglavnom nastupali kao nekakav Aco Kostadinov koji trkelja prenoseći kakav izbor za miss. I bilo je više nego jasno da je i mnogim medijima, kao i dobrom dijelu građanstva, Jaca sa svojim društvom debelo bila dopizdila.

No ono što me fascinira jest medijska hajka na Čačića.
Nije on cvijeće, daleko od toga. U javnosti je prilično čvrsta slika njega kao arogantna, pače i bahata i svadljiva političara. I nije da se nije on i sâm potrudio oko tog imidža.
No sad je krenula priča oko Coninga i Croatia osiguranja. I što mediji rade? Umjesto da gnjave vrhušku Croatia osiguranja zašto je kredit odobren, oni iz dana u dan jebu Čačića pitanjima o kreditu firmi koju je, doduše, osnovao, ali u kojoj – u najmanju ruku formalno – ne radi.
Ajd, to je još i legitimno, recimo; mediji imaju pravo pitati što god žele, a na svakome je da odgovori ili ne odgovori. Jednako kao što svatko ima pravo tražiti kredit, a na kreditoru je da kredit odobri ili ne odobri.
Ono što je pak (barem meni) očit napad jest uokvirivanje. Prvo najave vijest riječima da je Čačić “izgubio živce” i “obrušio se na novinare”, nakon čega bi čovjek očekivao u najmanju ruku mamićevsku reakciju. A ono čovjek smireno objašnjava zašto smatra da je pitanje neprimjereno, a onda – opet smireno ali čvrsto – odbrusi novinaru. A pritom se vidi da je snimka izrezivana i da je iz svega izabran samo dio gdje se čovjeka predstavlja agresora na medije.

E sad, ne želim da ovo postane (još jedna) tema o Čačiću. Čačić nije tema; on je povod za temu.
Ono što mene zapravo zanima jest koliko i kako mediji (i za čiji račun) utječu na javnu percepciju političarâ.
Režimski su mediji jasni, iako kod nas u principu propali. (Čak i HRT.)
Ostali mediji imaju potpuno pravo svrstati se na stranu neke političke opcije iako kod nas to u pravilu ne čine eksplicitno – radije se deklariraju kao neovisni i neutralni, što nitko nije.
No u ovom su slučaju i javna dalekovidnica i privatne televizije na vrlo sličan način udarile po istom čovjeku. E sad, ili ja ne kužim što im je on nažao učinio ali ipak svi izvještavaju vjerodostojno (u što sumnjam zbog očitog vađenja iz konteksta uz uredničke komentare koji ga nadomještaju/proizvode), ili su se mediji neopravdano okomili na njega iz meni još nepoznatih razloga. U svakom slučaju, ovaj me put nisu uvjerili, svem trudu unatoč. (A nije mi Čačić ni posebno drag.)

Pa se, eto, pitam: koliko su me puta dosad uspjeli uvjeriti sličnim metodama?
Koliko političare nosi kampanja, a koliko mediji?User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 16:57

Čačić vuče stigmu svog ministrovanja, kad su ga, baš kao i Juru Radića, zvali Mister 10 posto. Ne znam što je u tom resoru graditeljstva da mu nitko ne može odoljeti. Ali ozloglašen je. Dodaj tomu dvije nesreće, onu poznatu u Mađarskoj i onu manje poznatu u Zagrebu, i lako ćeš doći do razloga zašto ga smatraju bahatim. Iako mislim da je auto oružje i da svatko za volanom nosi glavu u torbi - dakle ne krivim vozače koji nisu pijani, dijelim ih na sretne i one manje sretne - razumljiva mi je ogorčenost malih ljudi, koji su već previše puta vidjeli slučaj da neki moćnik nekoga ubije pa se izvuče. Zato ne vjerujem da je sve orkestrirano. Čačić je ugledan, imućan, moćan - ima dakle sve kvalitete da izazove zavist.


Potpisi su za budale.

User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 15 Dec 2011, 17:59

Hekatonhir » wrote:lako ćeš doći do razloga zašto ga smatraju bahatim.
Nije to pitanje. Jasno je zašto ga se smatra bahatim i, kao što rekoh, dosta je sâm za to kriv.
razumljiva mi je ogorčenost malih ljudi, koji su već previše puta vidjeli slučaj da neki moćnik nekoga ubije pa se izvuče. Zato ne vjerujem da je sve orkestrirano.
Oh, jamačno nije sve orkestrirano. Ali ovaj posljednji napad, čini mi se, jest.
I sad ostaje pitanje: ako jest, zašto jest? Kome to pogoduje i, ako mu pogoduje, kako kontrolira toliko različite medije? (Iako ne vidim da tiskani mediji pile po tome; dosad su samo televizije jahale po tom, po meni insceniranom incidentu.)User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 18:27

A kako se kontroliraju mediji? Kad si na vlasti, postaviš svog čovjeka. Bila televizija naša ili strana, sve se svodi na Hrvate koji ondje rade.

I to postavljanje ima nekoliko značenja; uopće ne mora biti riječ o zapošljavanju nego o bilo kakvom odnosu koji podrazumijeva usluge odnosno načelo "ja tebi - ti meni". To što je HDZ danas izgubio izbore ništa ne znači sutra, dobar novinar uvijek čuva svoje kontakte, i svi su mu dragocjeni. Sa svima je u dobrom odnosu. Kako da drukčije dođe do informacije?

Ako dakle pretpostavljaš da je posrijedi orkestracija, zapitaj se komu to donosi korist. Pa Čačićevim neprijateljima. Sad je samo pitanje je li riječ o nekome tko opstruira Čačića da bi došao do boljeg položaja ili su pak posrijedi stari računi. Govorim dakle o sadašnjoj vlasti i sadašnjoj oporbi. To su prve dvije mogućnosti. Treća je naravno netko moćan u Croatiji osiguranju, komu odgovara da se fokus javnosti usmjeri na njega. Jebiga, Uskok ovih dana premarljivo radi. A Croatia osiguranje bitan je oglašivač i sponzor. Znaš kako Todorić pritišće medije, dovoljno je da zaprijeti povlačenjem oglasa pa da dobije sve što hoće. E, ovdje bi mogla biti ista stvar.


Potpisi su za budale.

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 15 Dec 2011, 19:09

Iznevjerena očekivanja.
Ono je bilo bahato, bilo je s visine. I to se od 'novih' nije očekivalo, bar ne u startu. Raja je u kujcu, dosta joj je svega, i svi su se prepali da je to bio hladan tuš.
Kad već spominješ Mamića, isti se tu refleks javlja-kad Mamić ne izvede svoj uobičajeni šou, svi se iznenade i pišu o tom.User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 19:12

Pa Radimir je "stari", a ne "novi".


Potpisi su za budale.

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 15 Dec 2011, 19:18

Ma ja, volim i ja tebe.

Heeeeekatonhire...jel ti to nove ljude oš privuć?User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 19:24

Ništa te ne kužim. Sad ću ko Unda: koga voliš? Koje ljude? :D


Potpisi su za budale.

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 15 Dec 2011, 19:35

Pa kad mi odgovaraš na riječ koja je stavljena u navod...apostrofe. :zubo:
Nemoj me tjerat da to objasnim, pa đe bi to završilo?
Mislim znam đe bi, ja bi rekla dokle Heče, dokle, a ondak bi se i sa mnom posvadio, a men se baš i ne da, osim ako baš misliš da bi bilo produktivno mogla bi se nako volonterski napenalit.Lakše reć da te volim.User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 19:39

Ma nećemo se svađati. Ali teza mi je nategnuta, a to sam i rekao. Javnost Čačića poznaje već ohoho godina. Ne znam čime bi je mogao iznenaditi. Ne znam kako bi je mogao iznevjeriti. Jedino da prohoda s Mamićem. Ne stoji mi to.

Ali i ja tebe volim, zato. :cerek:


Potpisi su za budale.

User avatar
Silajn
Posts: 1517
Joined: 19 Sep 2011, 10:25

Post by Silajn » 15 Dec 2011, 19:43

Čačić služi za odvlačenje pažnje sa svih drugih, rekla bih. I da, vjerujem da je to orkestrirano, uz njegov pristanak. Ušao je već izrazito negativno oslikan u koaliciju, što bolje se može s njim? :ne zna:User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 19:45

Aha, gromobran. Ono što je Vrdoljak bio u HDZ-u. :D


Potpisi su za budale.

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 15 Dec 2011, 19:57

Hekatonhir » wrote:Ma nećemo se svađati. Ali teza mi je nategnuta, a to sam i rekao. Javnost Čačića poznaje već ohoho godina. Ne znam čime bi je mogao iznenaditi. Ne znam kako bi je mogao iznevjeriti. Jedino da prohoda s Mamićem. Ne stoji mi to.

Ali i ja tebe volim, zato. :cerek:
Pa de tako reci ondak, vikni mi da razradim.
Ovako, cijelo predizborno vrijeme (i ne samo ovo predizborno vrijeme) protežu se teze da se nema za koga glasati, da se od dva zla bira manje i tako to.
E, ali trenutno smo na najvećem dnu, proživljavamo najteža vremena. Tu ne mislim samo na financije, narod je pomalo očajan. Nismo mi slučajno proljetos imali one proteste, nebitno koliko su mlaki bili, stvar je u tom da mi baš nismo narod 'od protesta', pa je i ono velik korak.

I sad, desili se izbori, narod izabrao i...onaj prvi Milanovićev govor, jebate, oduševio skoro svakog. Prvo je počeo ostavljat fin okus u ustima, a onda zanio ljude skroz. On tamo nešto govori kako je teško, al da će se uprt kolko treba, nema trijumfa, nema likovanja. A, realno, mi volimo despote. Mi smo klicali i Titi i Franji, nekako se ponosimo čvrstom autoritativnom rukom čak i kad nam pleske lupa.
Al, eto, nekim čudom, izgleda da nam sviću neke stvari. (Ne govorim sad o izboru stranke, nego o retorici.)

I onda Čačić uleti sa "pa šta je Vama, nismo mi HDZ"...ma odi u penis.User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 20:02

Kužim. No nisam osjetio emociju. Meni je radovati se zbog Milanovićeve pobjede isto što i tugovati zbog Kosoričina poraza. Što god taj čovjek rekao, ne može me oduševiti. Osim, eventualno, da legalizira uvoz Tajlanđanki radi ševe i braka.


Potpisi su za budale.

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 15 Dec 2011, 20:13

Hekatonhir » wrote:Kužim. No nisam osjetio emociju. Meni je radovati se zbog Milanovićeve pobjede isto što i tugovati zbog Kosoričina poraza. Što god taj čovjek rekao, ne može me oduševiti. Osim, eventualno, da legalizira uvoz Tajlanđanki radi ševe i braka.
Pa i to je nešto. Pod pretpostavkom da si trebo osjetit mržnju/bijes/razočaranost.
(Ne mislim baš ti kao ti, nego kao oni koji nisu za njega.)User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 20:33

Ma nisam bio ni razočaran, bio sam potpuno ravnodušan. Možda su to vješto plasirane predizborne floskule, ali meni su i jedni i drugi isti. Milanović mi je izgledao pametno punih 30 sekundi, dok prvi put nije progovorio. Nema mi nikakve razlike između njega i čuvara državnog pečata Milasa. A Milas je ultimativni kreten. :D


Potpisi su za budale.

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 15 Dec 2011, 20:50

:(
A de nađi neku budalu koja se bar oladila u grobu. Il živu. Pa konkurencija je bar žestoka.User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 21:14

Što bi rekao onaj kipar kad ga je Tarik pitao za Vesnu Parun - a ne pratim ti ja estradu. :D

Što je s Milasom, zar je nedavno umro? Khm, u tom mu se slučaju ispričavam. Naveo sam ga samo zbog one legendarne izjave o mozgu i markama.


Potpisi su za budale.

User avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 15 Dec 2011, 21:20

Negdje tijekom ovog ljeta. On se meni činio ko da je s Marsa pao na taj državni pečat. Zbunjen i ošamućen. A i državni pečat mi se činio marsovski.
Kad bolje razmislim, bili su dobar par. :zubo:

P.S.Ne znam za kipara, al est ću mu :s Nasmijo me čoek. :rofl:User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 15 Dec 2011, 21:26

To ti je iz Milijunaša. I bilo je za plakanje. :zubo:

Nego, onda se ispravljam: poput Ante Kovačevića. Zna se zašto. On je mudrac samo takav. :D


Potpisi su za budale.

User avatar
daze
Posts: 819
Joined: 10 Nov 2011, 22:43
Location: Karlovačko društvena mreža

Post by daze » 16 Dec 2011, 00:48

Mediji i politika idu ruku pod ruku. Kako su nekad postavili Sanadera, tako su poslije srušili Jacu i stavili Milanovića. Ova hajka na Čačića je enigma, ali saznat ćemo uskoro što se krije iza toga. Ne bih se čudio nekom prevratu. Čuo sam neku teoriju danas za pregovore s Mađarima MOL - ona prometna nesreća i valjda nekakvu političku kompenzaciju. Bit će se nisu uspjeli dogovoriti.


0 new messages

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 16 Dec 2011, 00:56

Pa MOL već ima sve. Misliš da bi Mađari htjeli neke povlastice u zamjenu za blažu kaznu? Moguće.


Potpisi su za budale.

User avatar
daze
Posts: 819
Joined: 10 Nov 2011, 22:43
Location: Karlovačko društvena mreža

Post by daze » 16 Dec 2011, 01:00

Hekatonhir » wrote:Pa MOL već ima sve. Misliš da bi Mađari htjeli neke povlastice u zamjenu za blažu kaznu? Moguće.
To je ona strategija čovjek za čovjeka. Čačić za onog Mađara koji je optužen. Nije ni taj Mađar neki jebivjetar pa da samo tako puste da ga uhite ili osude.


0 new messages

User avatar
lucca
Posts: 297
Joined: 10 Nov 2011, 09:31
Location: grid.

Post by lucca » 16 Dec 2011, 14:40

mediji su huskacki, i konstantno moraju isporucivat dovoljnu dozu kreka i krvi za navucenu rulju

ukratko.

a pocelo je sve odlazit u kurac s pukijem
on i pavic su po meni glavni i odgovorni za estradizaciju politike
pisali smo mi neki dosta o tim temama tamo na pedeefovima na koje vi neki :D niste nazalost svracali, pa mi se malo bedasto ponavljat

zbunio me odma i sam naslov teme..al..u biti kako je sve u nas totalno uvrnuto i izopaceno, dobili smo i svoju, umobolnu, dakako, varijantu tog spoja, te smjese..tog neceg
niceg dobrog uglavnom, kako god da se to zvalo
pa nam retardirani mediji kroje i uredjuju politiku (a trebalo bi kao i po nekom difoltu bit obrnuto :xd: )
barem su to cinili do sada

interesne skupine peru nama mozgove, koje ne trebaju nuzno imat odvise veze s politickim sferama
stvar je do sada bila u tom da nas se maksimalno opljacka, iskoristi i devastira
banke i gospodarski magnati su iskoristili naivnost mnogih, pa i onih romanticnih koje smo spominjali

al ocekujem i tu neko bolje vrijeme i sukladno tom - efikasno ciscenje

edit: hek mi je srceko slomio lagano s onom prispodobom o milanovicu :crying: nikad to necu sFatit, al jebeno nikad :crying:


Song to the Siren

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10760
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 16 Dec 2011, 14:54

lucca » wrote:edit: hek mi je srceko slomio lagano s onom prispodobom o milanovicu :crying: nikad to necu sFatit, al jebeno nikad :crying:
Demagog, glumac, tašt. Vrlo jednostavno. Ako mu vjeruješ, naivna si. Ako očekuješ rezultate i pomake, naivna si. Nije to to, još ne. Fali nam političke obrazovanosti i kulture. A to što je zrnce bolji, to još ne znači da je dobar.


Potpisi su za budale.