Umijeće slušanja

Kopulacija, masturbacija i nešto malo o ljubavi
User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14999
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Umijeće slušanja

Post by Stitch »

Pročitao sam divan tekst o nečemu što svaku vezu čini dobrom, kvalitetnom. Iskoristite ga za vlastita razmišljanja. Učinilo mi se da sam prečesto nestrpljiv, kako je s vama?

PRIČA O LJUBAVI I TMINI
Amos Oz

Koja je bila tajna djedovog muževnog šarma? To sam počeo razumijevati tek nakon mnogo godina. On se držao osobine koja je muškarcima gotovo nepoznata, fantastične osobine koja je možda jedna od najseksi osobina u ženskim očima - slušao je śta govore.
Nije se samo iz pristojnosti pretvarao da sluša, a zapravo nestrpljivo čekao da ona završi i konačno zašuti.
Nije svoju sagovornicu prekidao usred rečenice i dovršavao umjesto nje.
Ne bi je presjekao i uskakao usred njenih riječi da bi ih sažeo i brzo nastavio dalje.
Nije puštao svoju sagovornicu da govori u prazno dok u glavi smišlja šta će joj odgovoriti kad napokon prestane.
Nije se pretvarao da ga zanima ili da uživa, već ga je doista zanimalo i doista je uživao. Pa šta, bio je pravi znatiželjnik.
Nije bio napet. Nije odvraćao razgovor s njenih beznačajnih tema na svoje mnogo važnije.
Baš suprotno, jako je volio te njene teme. Uvijek mu je bilo drago čekati, čak i ako bi se njen govor odužio, pričekao bi i u međuvremenu uživao u razvoju priče.
Nije se žurio. Nije bio pod pritiskom. Čekao je da završi, a i kada bi završila svoj govor, ne bi skočio i navalio sa svojim, već je nastavljao čekati.
Možda ima još neśto? Možda će naići još koji val?
Volio se prepustiti da ga uzme za ruku i povede na sva ona mjesta u onom trenutku koji njoj odgovara. Volio ju je pratiti baš kao što flauta prati pjevačicu.
Volio ju je upoznavati. Volio je razumjeti. Znati. Volio je doseći njenu krajnju tačku i još malo dalje.
Volio je predati se, uživao je u predavanju još više nego je nalazio užitak u tome da se ona njemu preda.
Pa šta, one bi mu govorile i govorile sve dok se ne bi zasitile, koliko im duša želi, pričale su i o svojim ličnim, tajnim i osjetljivim stvarima, a on je sjedio i slušao ih s pažnjom, blagošću, saosjećanjem i strpljenjem.
Ne, ne sa strpljenjem, nego s uživanjem i dubokim osjećajima.
Postoji mnogo muškaraca koji ludo vole seks, što više, to bolje, ali mrze žene.
Moj djed, barem mi se tako čini, volio je i jedno i drugo.
I to s nježnošću. Nije pravio računicu, nije grabio svoj dio. Nikada nije srljao. Volio je ploviti i nikad nije žurio baciti sidro.


Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14999
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Post by Stitch »

Odlomak iz autobiografije izraelskoga pisca, novinara i sveučilišnoga profesora očito nikome nije poticajan, ne da vam se komentirati. Zato ću malo proširiti temu. "Muškarci gledaju, a žene slušaju", napisao je Vatsjajana u Kama sutri, knjizi koja je na Zapadu postala poznata po izravnim opisima sadržaja i tehnike ljubavnih vještina, no to je pojednostavnjeno gledište. Kama sutra dio je religijsko-hinduističke prakse stjecanja vrlina, u koje spadaju dharma (vjera), artha (napredovanje), kama (čulni užici) i mokša (oslobođenje). Seks je znači samo dio priče.

Ako su žene toliko usredotočene na slušanje - što ne znači da ne gledaju, da se odmah razumijemo - zašto je onda bitno da tu vještinu nauče i muškarci? Je li riječ isključivo o kulturi komunikacije - ili čemu dubljem? Muška i ženska seksualnost razlikuju se po tome što seks muškarcima često služi kao tehnika kojom rješavaju psihičke probleme - opuštaju se od stresa, mire se nakon svađe, stvari koje ih tište guraju u zapećak... Žene takvo što ne mogu. Kad štogod nije u redu, onda ni seks nije u redu - preciznije, nema ga. Zato mnogi brakovi ne funkcioniraju, partneri se jednostavno ne razumiju. Muškarci ne shvaćaju da krevet ženama nije bijeg od stvarnosti. Nego nagrada kad zadovolje sve ostale potrebe. Emotivne, poslovne, obiteljske... Ima dakako onih koje razmišljaju drukčije, no rijetke su. Zato je slušanje - i adekvatno reagiranje - doista hvalevrijedna muška osobina.
Potpisi su za budale.