Književne večeri u Močvari

O duhovnim i materijalnim dobrima
badanijel
Posts: 63
Joined: 05 Mar 2012, 01:19

Književne večeri u Močvari

Post by badanijel » 23 May 2012, 02:13

PETAK 25.05. • VRATA 20:00 POČETAK 20:30
MOČVARA • Trnjanski nasip bb • http://www.mochvara.hr
KNJIŽEVNOST U MOČVARI PREDSTAVLJA...
„Socijalizam je bio bolji? Nasljeđe jugoslavenskog društvenog i kulturnog modela. (Hrvoje Klasić, Dean Duda)


Urednici Močvarinog književnog programa, ekipa iz beogradskog Betona, nastavljaju i u novoj sezoni sa susretima najeksponiranijih domaćih i stranih pisaca, diskusijama na teme koje bitno obilježavaju suvremenu književnost, oživljavanjem multikulturnog književnog dijaloga te približavanjem suvremenih književnih trendova domaćoj publici.

1957. godine 25. svibanj/maj proglašen je za Dan mladosti od kada je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito primao tzv. „štafetu mladosti“ u čast vlastitog rođendana. Današnji „Dan mladosti“ je zanimljiva prigoda da ponesemo nekoliko „štafetnih“ pitanja:

Što je ostalo od nekadašnjeg socijaliizma prakticiranog u SFRJ i kakav je status jugoslavenske ideološke, političke i kulturne prakse danas u Hrvatskoj i Srbiji?
Neće biti nezanimljivo uporediti književnu praksu samoupravnog socijalizma sa ovom u doba tranzicijskog kapitalizma, a možda se možemo i zamisliti nad idealima besplatnog školovanja i modela kulture za sve, koji su nestali s padom prethodnog sistema.

Učesnici tribine su: povjesničar Hrvoje Klasić, autor knjige „Jugoslavija i svijet 1968.“ (Naklada Ljevak, 2012.) i Dean Duda, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autor brojnih tekstova iz oblasti studija kulture.
Moderatori tribine su: pisac Saša Ilić i književni kritičar Saša Čirić, urednici „Beton“ iz Beograda.

Upad: 0 kn

-> http://www.mochvara.hr/program/info/knj ... ari-120525
->

Image
Last edited by Zekoslawa on 26 Feb 2013, 08:38, edited 1 time in total.
Reason: spojene temeUser avatar
schmokljan
Posts: 2410
Joined: 18 Sep 2011, 16:19
Location: www.mordor.hr

Post by schmokljan » 25 May 2012, 08:47

I, kako je prošla tribina?

Inače, rađe bih slušao zvuk motorne pile nego Deana Dudu.badanijel
Posts: 63
Joined: 05 Mar 2012, 01:19

Post by badanijel » 26 Feb 2013, 02:36

UTORAK 26.02 MOČVARA VRATA 20:00 POČETAK 20:30
KNJIŽEVNOST U MOČVARI
Moderator: Robert Perišić
Gosti: Ivana Hlavač, Zoran Janjanin

besplatan upad

Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", ove godine odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.

Program koncipira i vodi književni kritičar i pisac Robert Perišić - autor svjetski prevođenog romana "Naš čovjek na terenu", te knjiga kratkih priča "Užas i veliki troškovi" i "Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas". Kao dugogodišnji promotor novih književnih pojava i etablirani autor Perišić će, u suradnji s Močvarom, serijom književnih večeri skrenuti pozornost na nove, vrijedne glasove na književnoj sceni. Robert Perišić je najmlađu scenu prethodno kritički istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom "Bez vrata, bez kucanja" (Sandorf, 2012.). Smatramo da je Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna...) pravo mjesto za ovaj iskorak, koji će, uvjereni smo, ostaviti jasan trag na književnoj sceni u smislu lansiranja novog naraštaja pisaca.

Prvi gosti tribine su Iva Hlavač i Zoran Janjanin.
Iva Hlavač i Zoran Janjanin autentični su predstavnici najnovije generacije hrvatskih pisaca o kojima ćete zasigurno još čuti, oboje zastupljeni u antologiji nove proze "Bez vrata, bez kucanja". Oboje dolaze izvan Zagreba. Iva Hlavač (1986.) je iz Osijeka, Zoran Janjanin (1980.) iz Karlovca. Hlavač je objavila knjigu priča "I obični ljudi imaju snove", a Janjanin roman "Hazmat" i zbirku priča "Zašto očajavati". Oboje autora senzibilno i uvjerljivo progovaraju o zbilji junaka svoje generacije - pišu o stvarnosti ne ulagujući se knjiškim šablonama. Hlavač, uz ostalo, naročito senzibilno prati ženske glasove svoje proze koje daje u njihovoj različitosti, bez uniformiranja, a Janjanin je duhovit i anarhoidno rezak socijalni kroničar romanesknog zamaha.

Budite među prvima koji će ih čuti u Zagrebu. Jednom ćete reći: "Eh, kad sam ja njih slušao, još u Močvari 2013., 26. veljače!"

Više Facebook

Imagebadanijel
Posts: 63
Joined: 05 Mar 2012, 01:19

Post by badanijel » 14 Jun 2013, 02:34

NEDJELJA 16.06.2013. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

KNJIŽEVNOST U MOČVARI PREDSTAVLJA:
NOVI PISCI U MOČVARI


Gosti: MARIJA BOROVIČKIĆ (Split), MARKO GREGUR (Koprivnica)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Zagreb)

besplatan upad

Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", serijom književnih večeri skrenuti pozornost na nove, vrijedne glasove na književnoj sceni. Program se odvija sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.

Program koncipira i vodi pisac Robert Perišić koji je najmlađu scenu prethodno kritički istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom "Bez vrata, bez kucanja" (Sandorf, 2012.).

Smatramo da je klub Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna...) pravo mjesto za ovaj iskorak, koji će, uvjereni smo, ostaviti jasan trag na književnoj sceni u smislu lansiranja novog naraštaja pisaca.

Gosti četvrte tribine su Marija Borovičkić i Marko Gregur.

Marija Borovičkić, rođena 1985. u Splitu. Za priču "Sto kili piza" 2012. osvojila je nagradu publike na natječaju Centra za ženske studije pod nazivom "Kratka priča je ženskog roda". Magistrirala na odsjecima za povijest umjetnosti i etnologiju i kulturnu antropologiju pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezina proza je životno, neknjiški motivirana, čitka mješavina naracije i nepretenciozne esejističke refleksije koja živim jezikom razmatra žensko iskustvo, ne samo generacijsko nego i transgeneracijsko.

Marko Gregur, rođen je 1982. u Koprivnici, gdje i živi. Nagrađivan je na više natječaja za poeziju i kratke priče. Objavio je zbirku poezije "Lirska grafomanija" (2011) i zbirku kratkih priča Peglica u prosincu (2012). Kroz Gregurovu prozu defiliraju propoznatljivi, često generacijski likovi i njihova neglamurozna realnost; njegova je naracija živahna, nesklona mistifikaciji a sklona egzistencijalnom paradoksu i humoru, uz mrvice dozirane, ali ipak važne gorčine.

Više:
http://www.mochvara.hr/program/info/knj ... ari-130616


Image