Zalijalo me kantom govana: osjećaj nemoći

Blago onom tko rano poludi
Whereabout
Posts: 1118
Joined: 18 Sep 2011, 13:19

Zalijalo me kantom govana: osjećaj nemoći

Post by Whereabout » 10 Mar 2014, 03:01

Bio je Ante Tomić danas (jučer) gost u Nedjeljom u dva pa je pričao o tome kako je osjećao bijes neko vrijeme nakon incidenta koji se dogodio u Splitu - za one koji će ovo nekad nakadno čitati i možda ne znaju, kada mu je netko nepoznat izlijao (isuo, istovario) kantu govana na glavu na javnom mjestu. Spomenuo je i da je Slaven Letica negdje napisao da je on time osramoćen, ali da osobno ne misli tako odnosno drugačije bi definirao što osramoćenost jest. Ja mislim da jest bio i osramoćen, ali to su nijanse hoćemo li osramoćenost definirati kao skrivljenu, suskrivljenu, ili nimalo skrivljenu a da da svejedno ima elemente srama kojeg htio-ne htio osjećaš. Ili je možda poniženost bolji izraz. Nešto kao kod silovanja, nisi kriv a posljedice moraš podnositi.

Ovo je tema o događajima koji nisu "reverzibilni" ni jednim mehanizmom, koji su se dogodili i moramo se nositi s njima, koje povremeno moramo razjašnjavati s ljudima ili pred ljudima oko sebe jer je nemoguće praviti se da se nisu dogodili, s kojima ćemo se prvih dana buditi ujutro, sve ono što zahtijeva očitovanje, sve ono u čemu ste krajnje nemoćni i jedino što možete je čekati da... "institucije rade svoj posao", osjećaj ugroženosti, frustracije, nemoći, bijesa (Tomić) mine, a u međuvremenu će stvar olakšati pokoji savjesni prijatelj ili kolega pokojom javnom izjavom podrške.

Nešto kao karmine, nešto je umrlo, život više nije kao prije. Kako (si) pomoći?


.

User avatar
Donna Sole
Posts: 3165
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 10 Mar 2014, 08:43

Bacila sam oko jučer na Nu2, ali nije da sam stekla neko mišljenje o Tomiću.


Ja sam uvjerena da je taj čin bacanja kante fekalija, rezultat odrađenog zadatka zbog oklade.

Nije da sam Tomićev fan, ali užasava me pomisao da se ta praksa može ustoličiti kao izraz bunta, odmazde, osvete ičega takvog ukoliko se ne nađe počinitelj i strogo se kazni. Može on biti stoput u pravu na emotivnoj ili nekoj drugoj razini, ali uzimati stvar u svoje ruke mene zastrašuje. Otkud nekome pravo na to? Tako netko može mene jednom jer , ne znam, nisam stala na zebri ili sam nekom ispred nosa uzela mortadelu na akciji... :madkava:
:samar:

Toliko o tome. O Tomiću, jelte i njegovoj kanti.


A tema je u stvari kako se nositi s nekom vrstom poniženja, ako se ne varam.
Sviđa mi se usporedba sa silovanjem (vidim da ovo grozno zvuči) gdje je žrtva ponižena a sudjelovala u činu kojeg posljedice mora sama snosit..Grozno, zapravo.

Vrijeme liječi sve rane. To je istina. Ne izliječi uvijek, ali olakša muke . Kako izdržati to sve? Pa gledanjem u oči zvijeri.
Aikido ima neke svoje metode, da se ne zapletem , ali nekako da na napad uzvratiš preusmjeravanjem napadača na samog sebe ( tj njega). To izgleda naporna vještina, ali kad se izvještiš i pričaš priču iz drugog kuta, sve je jasno i vrlo logično.
kurvanjski avatar, a

Whereabout
Posts: 1118
Joined: 18 Sep 2011, 13:19

Post by Whereabout » 11 Mar 2014, 02:01

Hvala na odgovoru. Oko Tomića, povod za temu je baš taj jer je zoran primjer i brutalno ilustrativno, ali imamo hrpu primjera gdje je kanta govana nešto drugo što nas stavlja u poziciju da se peremo nakon, da popravljamo štetu, da se borimo sa socijalnim aspektima štete i da podnosimo činjenicu, više ili manje dobro, da počinitelju iz raznih razloga ne možemo ništa i ne možemo doprijeti komunikacijski natrag. Pa je tako kanta govana bila zadnja (ponekad i jedina, ali svakako zadnja bitna i javna, ponekad i anonimna) komunikacija.

Nisam nešto oduševljena Tomićem, inače, i intervju mi se nije skroz dopao iako su mi dojmovi i mišljenja negdje na granici prihvaćanja i simpatija te potpunog negodovanja zbog onog što i kako priča. Ako se zadržimo na psihološkim aspektima, tu potpuno razumijem o čemu priča - taj bijes o kojemu govori i koji je zapravo, po meni, izraz nemoći. Realno, ne postoji adekvatan odgovor na kantu govana, ponekad ni na onu figurativnu. To ne znači da je prihvaćeno da smo zaslužili dobiti kantu govana. Šutnja bi u ovom slučaju bila znak da bi odgovor ionako strukturalno pucao u prazno i da je slučaj - mrvicu prebizaran. Ali postoji i još nešto.

Nekad u zadnje vrijeme srela sam se kod nekog drugog sa slučajem gotovo (socijalno) paralizirajuće nemoći i nemogućnosti razgovaranja o proživljenom ponižavanju, uvredi i traumi. Ta paraliza je bila na neki način sramežljiva, ali ipak vidljiva. Za razliku od Stankovića koji u uvodnom dijelu emisije nije htio ni navesti što se Tomiću dogodilo, nego je to Tomić sam napravio u odgovoru, ja mislim da bi trebalo otvorenije govoriti o raznim "strukturalnim" agresivcima i napadačima koji misle da je njihova kanta govana reakcija na nečije pisanje i kritiku (doslovno ono što se dogodilo Tomiću jer je slučaj navodno ipak izazvan nečime što je on napisao, a i naknadno se može vidjeti da likuju oni koji ne mogu podnijeti njegovo pisanje - dakle ako je i bila oklada, recimo, realno ima simboliku i težinu ili posljedice napada na autora). I ova priča nema veze s tim kakav je Tomić meni, ili objektivno kakav je, pisac. On se meni većinu vremena ne sviđa, ali još manje mi se sviđa osvetničko (i amatersko) uzimanje iskrivljene pravde u ruke od strane bilo kog potencijalno povrijeđenog njegovim pisanjem ili, u slučaju šala i oklada, vulgarno šaljenje s njegovim integritetom i dostojanstvom fizičke osobe ili pisca s vidljivošću i posljedicama u javnosti. Osim ovih načelnih stvari na liniji dobro-loše, čini mi se (ne znam kako je drugima) da je neugodnost situacije znatno lakše psihološki razriješiti, za osobu koja je napadnuta, tako da se otvoreno priča što se dogodilo, ne u šiframa i ne izbjegavanjem teme ili neugodnih i zakakanih riječi. I da tu jednostavno treba biti zdravo praktičan.

I ponekad je zaista potrebno reći nešto umjesto nekog, kad taj netko ne može sam ili se čini da se povukao i šuti, ili tom nekome, i dati do znanja da je registrirano i da nije ok. Tako recimo Tomić spominje Jadranku Kosor za koju je, nakon svega što je napisao o njoj (negativno), otkrio da je pristojna osoba jer mu se javila nakon tog događaja, i da ga je posramila tim svojim postupkom. Na stranu sama Kosor, koja inače navodno zaista jest pristojna osoba, a imam i neke feminističke obzire spram nje, to je to što se na neki način računa i što je ponašanje na nivou ili psihološki zavidnoj razini.

I da tu dođem do aikida, ta zavidna razina je ono što nas najviše muči. Sam aikido traži bitnu promjenu stava i roštanja po samome sebi od elementarnih stvari poput vlastitog držanja, i koliko vidim i znam, nekonfliktna je i neosvetnička tehnika. Jednom mi je poznanik demonstrirao neku vježbu balansa u odnosu na napadača, i to je to što bi (meni osobno) moglo pomoći tako da je upravo karmički što si to spomenula :zubo:, i hvala. :cerek:

Ovaj zubo je megaagresivan smajli.
.

User avatar
miky0
ST Leader
Posts: 10550
Joined: 29 Sep 2012, 09:38

Post by miky0 » 11 Mar 2014, 11:34

Ja se ne slazem s tvrdnjom kojom ga je Letica pocastio, a ta je da je on osramocen, jer po meni on nista nije napravio da bi bio osramocen. Osramocen je primitivac koji ga je zalio. To ja tako gledam. On je osobno ponizen, i to ce pamtit dok je ziv, ali po meni ne zasluzuje javnu osudu javnosti kako ga je letica prozvao - osramocenim. Osramocen je sanader danas jer je osudjen za ono sto je osobno napravio. Mislim cak da ga je letica iz osobnih razloga jos nagazio jer je vidio lika na podu i priliku za neki osobni poen.

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 11 Mar 2014, 15:59

Slažem se s mikyjem :top:


Pokušavam shvatiti kako bi došla do zena kojeg (kako sam shvatila) spominjete, i.....teško :zubo:

Akcija usmjerena protiv mene, a kojoj znam razloge i s njima se ne slažem/prezirem/smiješni su mi - ostajem flegma i pokažem prezir; shvatila sam da mirnoća, ako nije reakcija koju očekuju, protivnike dodatno raspištolji :zubo: :raspa: Kad sam cool, uvijek sam pobjednik :mirko:

Međutim :o ako mi netko napravi direktnu štetu, zatekne me u WTF momentu ili dok se još nisam stigla skulirati, nažalost odu kočnice i zamračim. Tad sam samo glasna, divlja i neučinkovita :tuzni:

Pretpostavljam da bi mi kanta govana bila WFT moment.Inače, da, slažem se da je dobro govoriti o tome - stvaraju se timovi, grupna potpora, kolektivno zgražanje. Jedini je zaliven, ali nije više sam u sranju :top: Figurativno rečeno :zubo:

User avatar
..a unda
Undaminator
Posts: 21128
Joined: 18 Sep 2011, 16:27

Post by ..a unda » 11 Mar 2014, 20:44

..meni je jos uvijek sve to skupa nekako granicni slucaj. jest, poruka i komunikacija je ponesto zanimljiva i vise govori o komunikatoru, informatoru, nego o tomicu.
ali, kako izgleda, sve se dobro, jel, svrsilo i zgleda da nema tomic nekih posljedica ozbiljnijih.

ono sto mene nekako zanima, jest.. jel postoji itko, a da je na njega bacen govnopad ili da se nsao pod govnoskom i da se mi manje zgrazam, a vise nekako veselimo, smijemo ili cak gustamo?
ok, ovdje se sad radi o tomicu, ali da je netko drugi u pitanju, tj da nekako u podsvjesti mislimo da je to taj zasluzio, bi li drugacije pricali o sramocenju, bi li se zgrazali, bi li nam bilo smijesno..sta li? :kokice:

User avatar
Beau
Posts: 7076
Joined: 28 Sep 2011, 10:43

Post by Beau » 11 Mar 2014, 21:11

To sam se i ja pitala. Recimo da je markicku zalilo govnima, kako bi tad pjevali.. :misli: :kokice:

User avatar
Donna Sole
Posts: 3165
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 12 Mar 2014, 09:24

Ne znam jel stvarno nekad bila kazna mazanja smolom pa perjem baš u svrhu sramoćenja , ali znam sigurno da je stup sramote korišten za to kako mu i ime kaže za sramoćenje prijestupnika...U Zadru ih imamo još uvijek bar dva ali nisu u funkciji...:rofl: ali se nešto u kuloarima spominje da bi se skoro mogli ili bar trebali vratit u uporabu...


Hm, da, stvarno...kako ostati zen u ova šugava vremena? Ne mogu se praviti da se to nije dogodilo i meni ..Što više o tom mislim, osjećam se i ja osramoćena...To prilično govori i moralnim vrijednostima i empatiji mase. Naime, djevojka silovana od petorice osramoćena a počinitelji ovijeni slavom svog jadnog društva; zlostavljana djeca umiru u mukama a susjedi nemaju pojma ; samoubojstvo branitelja stigmatizira obitelj a pronevjera veliča sposobnost kriminalcima; kanta govana izaziva podsmjeh... ali lajkovi po fejsu rastu ....
kurvanjski avatar, a

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 12 Mar 2014, 22:19

Beau » wrote:To sam se i ja pitala. Recimo da je markicku zalilo govnima, kako bi tad pjevali.. :misli: :kokice:
Standard: genocid nad najsvjetlijim nosiocima rvacke uljudbe u režiji udbaških jugosrbočetnika...

A što se čudite, zar ste mislili da bi desničari uopće mogli biti desničari da su nekim slučajem nadrasli analnu fazu?

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 12 Mar 2014, 22:22

S druge strane, da netko zalije Markićku govnima - tko bi skužio razliku? :misli:

Whereabout
Posts: 1118
Joined: 18 Sep 2011, 13:19

Post by Whereabout » 13 Mar 2014, 15:56

miky0 » wrote:Ja se ne slazem s tvrdnjom kojom ga je Letica pocastio, a ta je da je on osramocen, jer po meni on nista nije napravio da bi bio osramocen. Osramocen je primitivac koji ga je zalio. To ja tako gledam. On je osobno ponizen, i to ce pamtit dok je ziv, ali po meni ne zasluzuje javnu osudu javnosti kako ga je letica prozvao - osramocenim. Osramocen je sanader danas jer je osudjen za ono sto je osobno napravio. Mislim cak da ga je letica iz osobnih razloga jos nagazio jer je vidio lika na podu i priliku za neki osobni poen.
Pa i Tomić je "osuđen" za ono što je "osobno napravio", iz nečije perspektive. Slučaj sa Sanaderom je naravno druga priča, ima pravnu težinu, ali recimo i tu ima nekih stvari o kojima bi se dalo diskutirati, jesu li sve riječi sutkinje, npr., bile na mjestu ili potrebne, je li to nešto proizvoljno i osobno, što točno je objektivno, koje su još dimenzije koje utječu na takav diskurs i slično. Taj govor, gledano kao govor baš, je općenito bio zanimljiv.

A sad čija je sramota - koliko god mi tvrdili da je sramota samo na jednoj strani, izgleda da jednom kad civilizacijski posrnemo, dijelimo sramotu. To bi bilo i sa silovanjima, i s potkradanjem koje ima posljedice po građane države, i s ovakvim zalijevačima kantama ili, inače, epitetima. Na ovaj ili onaj način često puta toleriramo potkradanje i agresivce, i primitivnu potrebu da se razina "rasprave" s nekim svede na kantu govana.
.

Whereabout
Posts: 1118
Joined: 18 Sep 2011, 13:19

Post by Whereabout » 13 Mar 2014, 17:36

..a unda » wrote:..meni je jos uvijek sve to skupa nekako granicni slucaj. jest, poruka i komunikacija je ponesto zanimljiva i vise govori o komunikatoru, informatoru, nego o tomicu.
ali, kako izgleda, sve se dobro, jel, svrsilo i zgleda da nema tomic nekih posljedica ozbiljnijih.

ono sto mene nekako zanima, jest.. jel postoji itko, a da je na njega bacen govnopad ili da se nsao pod govnoskom i da se mi manje zgrazam, a vise nekako veselimo, smijemo ili cak gustamo?
ok, ovdje se sad radi o tomicu, ali da je netko drugi u pitanju, tj da nekako u podsvjesti mislimo da je to taj zasluzio, bi li drugacije pricali o sramocenju, bi li se zgrazali, bi li nam bilo smijesno..sta li? :kokice:
Naravno da postoji taj netko. Pa i primjeri s ove teme su neki smjer nalaženja takvih - ima ljudi za koje bi nekima bilo drago ili smiješno da im se dogodi sranje. Opet, postoji granica za koju ti se čini da ju nitko ne zaslužuje, odnosno da je jednostavno glupo. Tu granicu se da detektirati, ali nije svakome jednako uočljiva ma koliko se senzibilnijima činilo da bi morala biti jasna. Govna su jedan od očitih primjera - ne bi bilo smiješno ni da završe na Markićkinoj glavi. Odnosno ne bi trebalo biti, valjda zato jer govna, ili "govna", nisu odgovor na bilo što što je rekla ili napravila. Postoji adekvatan odgovor na njezine floskule, nedovoljno razumijevanje znanstvenih istraživanja, propagandu mišljenjem "većine", i izvrdavanja, odnosno nepošten način komuniciranja. No tu je pitanje tih odnosa gdje nije sasvim jasno koja strana drži "kantu s govnima", figurativno, u ovom slučaju bi se moglo reći da je drži i ona strana koja nepošteno komunicira, pa i tvrditi da je i Tomić nepošteno komunicirao o nekim pitanjima (i da je to i izazvalo ovakvu reakciju). Čak bi moglo ispasti i da je druga strana bila "nemoćna" pred njegovim pisanjem, odnosno da je on provocirao određeni segment društva (kao što ponekad iritira i intelektualce) te da se netko razumljivo našao pogođen. Ali opet se jednostavno da odvagnuti gdje je postupanje više u okvirima razumnog pa i legitimnog, a gdje nastupa suludost, paranoja i iživljavanje.
.

User avatar
Ne bastard kao Tarr
Posts: 103
Joined: 11 Mar 2014, 18:52
Location: Terra Menelausa Catiline Scarve-Scaevole koji je potukao Catargu Aulusa

Post by Ne bastard kao Tarr » 13 Mar 2014, 19:26

Beau » wrote:To sam se i ja pitala. Recimo da je markicku zalilo govnima, kako bi tad pjevali.. :misli: :kokice:
Nikome ne želim kantu govana,ali...Ah,suzdržaću se.. :kava:
Čuvaj se senjske ruke

User avatar
..a unda
Undaminator
Posts: 21128
Joined: 18 Sep 2011, 16:27

Post by ..a unda » 14 Mar 2014, 21:25

Whereabout » wrote:
Naravno da postoji taj netko. Pa i primjeri s ove teme su neki smjer nalaženja takvih - ima ljudi za koje bi nekima bilo drago ili smiješno da im se dogodi sranje. Opet, postoji granica za koju ti se čini da ju nitko ne zaslužuje, odnosno da je jednostavno glupo. Tu granicu se da detektirati, ali nije svakome jednako uočljiva ma koliko se senzibilnijima činilo da bi morala biti jasna. Govna su jedan od očitih primjera - ne bi bilo smiješno ni da završe na Markićkinoj glavi. Odnosno ne bi trebalo biti, valjda zato jer govna, ili "govna", nisu odgovor na bilo što što je rekla ili napravila. Postoji adekvatan odgovor na njezine floskule, nedovoljno razumijevanje znanstvenih istraživanja, propagandu mišljenjem "većine", i izvrdavanja, odnosno nepošten način komuniciranja. No tu je pitanje tih odnosa gdje nije sasvim jasno koja strana drži "kantu s govnima", figurativno, u ovom slučaju bi se moglo reći da je drži i ona strana koja nepošteno komunicira, pa i tvrditi da je i Tomić nepošteno komunicirao o nekim pitanjima (i da je to i izazvalo ovakvu reakciju). Čak bi moglo ispasti i da je druga strana bila "nemoćna" pred njegovim pisanjem, odnosno da je on provocirao određeni segment društva (kao što ponekad iritira i intelektualce) te da se netko razumljivo našao pogođen. Ali opet se jednostavno da odvagnuti gdje je postupanje više u okvirima razumnog pa i legitimnog, a gdje nastupa suludost, paranoja i iživljavanje.
taj netko? a sto ako postoje mnogi neki? :zubo:

koja bi to bila granica? pa cak i ako cemo o zaslugama tim nekim govorit..

jel uvijek i za sve postoji adekvatni odgovor? u smislu, ako sam te razumio, neka ta argumentacija, teza, sinteza, anititeza.. :zubo:
zatim, koja ej razlika izmedju kante govana i..ne znam, vrlo nekog vrijedjalackog rjecnika, turbo adhominema, insinuacija, podmetanja.. takve neke retorike?
zar jezik nije ubijitiji nego koplje?
eto, pitam sebe, pa pitam i tebe, sve pitam.. :D

kako je to jednostavno odvagnut? nisma siguran da je to bas tako jednostavno. na sto bi spali kad bi sve ostalo u domeni tog, jel, razumnog? a o legitimnom da i ne govorim. ko zna sto je legitimno. svasta je legitimno..

ili, npr, jel neko zasluzuje da ga se npr ubije, to je nekako cistije, razumnije, opravadanije, ali kanta govana.. e, to nije pristojno, civilizirano ili sto vec.
eto, da se malo odezulovicim, npr, da se radilo o nesto vec starijem ili vec profiliranom negativcu, onako kako mi to danas razumijemo (valjda razumijmo), koja bi bila veca dilema.. ubit ga ili polit kantom govana?
pokusavam zamislit da se citav taj neki zaplet radio o tome da li ga polit kantom govana ili ne.
i, znas, ovako, kad na brzinu razmisljam, mogla bi to bit dobra verzija. naslova npr.. christmerd.. ili tako nesto? mislim, da ne ispadne sad nekorektno, ali ako cemo ono kind odbacit, onda. jel.. :D

User avatar
..a unda
Undaminator
Posts: 21128
Joined: 18 Sep 2011, 16:27

Post by ..a unda » 14 Mar 2014, 21:41

..mislim, ono, sit hepns. a ima i nastavak.. ol d tajm. :D

..jest, nije to bas ugodno dozivjet, ali jel to bas tako za zgrazat se do.. ne znam koje razine zgrazanja..od 1 do deset, za npr.. 5? ..sest?
pa to se moze svakom od nas desit, a sigurno su se desavale i gore stvari. ja bih dosta toga trampio u zivotu za koju ovakvu kantu govana. :D

i sta ako i uhavate toga govnobolosa? sta je to sto je on napravio? prekrsaj javnog reda i mira? atentat? krivicna neka prijava? ono za tri godine u ztavor? ..tri mjeseca? uvjetno nesto?
pokusavam zamislit to neko sudjenje. nisam bas siguran da bi tomic to zarko zelio. i sta ako se to otegne? pa se onda to sve digne na neku razinu odvjetnicku, pa se pocne secirat sve do u detalj? pa onda novine do u svoje detalje pocnu izvjestavat? ili ce mediji bit solidarni i sutnjom ce branit kolegu?

eto, kad malo sve to ovako gledam, sve vise mi izgleda da se radi o dobro proracunatom.. napadu, jel.. je neki napad, ali opet.. tj, jel bi to mogla bit i neka akcija, performans. specificni neki gerila marketing? :D
Last edited by ..a unda on 14 Mar 2014, 21:54, edited 1 time in total.

User avatar
Pero
Posts: 2159
Joined: 20 May 2012, 22:31

Post by Pero » 14 Mar 2014, 21:52

Ja bih uvjetno. Na 3 godine. S mogućnošću ponavljanja istog djela na osuđeniku. Vjerojatno to ne piše u zakonu. Al bi mi se baš svidjelo. :D

User avatar
Ne bastard kao Tarr
Posts: 103
Joined: 11 Mar 2014, 18:52
Location: Terra Menelausa Catiline Scarve-Scaevole koji je potukao Catargu Aulusa

Post by Ne bastard kao Tarr » 15 Mar 2014, 16:28

Znači onaj koji ja bacio kantu govana je govnar..?To je posve jasno..
Čuvaj se senjske ruke

Whereabout
Posts: 1118
Joined: 18 Sep 2011, 13:19

Post by Whereabout » 25 Mar 2014, 01:29

..a unda » wrote:
taj netko? a sto ako postoje mnogi neki? :zubo:

koja bi to bila granica? pa cak i ako cemo o zaslugama tim nekim govorit..

jel uvijek i za sve postoji adekvatni odgovor? u smislu, ako sam te razumio, neka ta argumentacija, teza, sinteza, anititeza.. :zubo:
zatim, koja ej razlika izmedju kante govana i..ne znam, vrlo nekog vrijedjalackog rjecnika, turbo adhominema, insinuacija, podmetanja.. takve neke retorike?
zar jezik nije ubijitiji nego koplje?
eto, pitam sebe, pa pitam i tebe, sve pitam.. :D

kako je to jednostavno odvagnut? nisma siguran da je to bas tako jednostavno. na sto bi spali kad bi sve ostalo u domeni tog, jel, razumnog? a o legitimnom da i ne govorim. ko zna sto je legitimno. svasta je legitimno..

ili, npr, jel neko zasluzuje da ga se npr ubije, to je nekako cistije, razumnije, opravadanije, ali kanta govana.. e, to nije pristojno, civilizirano ili sto vec.
eto, da se malo odezulovicim, npr, da se radilo o nesto vec starijem ili vec profiliranom negativcu, onako kako mi to danas razumijemo (valjda razumijmo), koja bi bila veca dilema.. ubit ga ili polit kantom govana?
pokusavam zamislit da se citav taj neki zaplet radio o tome da li ga polit kantom govana ili ne.
i, znas, ovako, kad na brzinu razmisljam, mogla bi to bit dobra verzija. naslova npr.. christmerd.. ili tako nesto? mislim, da ne ispadne sad nekorektno, ali ako cemo ono kind odbacit, onda. jel.. :D
Idemo reći ukratko da postoji zapravo čitava jedna kultura nabacivanja govnima. U smislu perspektive o kojoj sam otvorila temu, možda je najbolje zauzeti poziciju ke sera sera, idemo dalje i zen. :ne zna: Možda bi ono poznato ako prođe, prođe trebalo početi primjenjivati i na same sebe, idemo se uvjeriti da nije ta kanta govana baš tako strašna i da nas ni biografski ni civilizacijski ne smeta, da ne vidimo gdje je granica i problem takvog vida komuniciranja - možda prođe i možda uz koju drugu narodnu, o liječenju rana vremenom i slično, već prekosutra budemo u čistom zenu.

Kanta govana može biti bilo što i skroz se slažem, štoviše i želim da se upravo na taj način shvaća i raspravlja, da je ta neka određena retorika koju opisuješ na sličan način problematična. Jezik jest ubojitiji nego koplje, ali onda opet - nešto me navodi na tu pomisao, neko iskustvo, da su od izrečenog, od samih riječi koje ne moraju biti točne, gore implikacije, akcije i namjere (te potencijalna boleština koja stoji iza njih). Konkretnije, namjere obilježavanja, stigmatiziranja i sramoćenja. Sjeti se bullyinga, ako si ikad razmišljao o istom; sjeti se primitivnih načina izoliranja pojedinaca iz plemena; sramoćenje i svojevrsna ekskomunikacija su barem najstarije i najpoznatije oružje. E sad, je li onaj tko je zalijao Tomića razmišljao na takav "primordijalan" način, je li išao u smjeru pokušaja da ga makne s javnog prostora (čovjek se vjerojatno osjeća nelagodno dolazeći u kafiće ili među ljude, na otvorene prostore, ulice i trgove, nakon takvog incidenta), da ga se izbriše, da se i drugi počnu pitati je li to ovaj zaista zaslužio i da mora postojati negdje nešto što je sam Tomić skrivio, glupo napisao, nepošteno odradio... ne znam. I dalje mislim da se tu radilo o huliganstvu. Ali osnovni princip iza sramoćenja i poruke s govnima je dosta logičan, kulturološki razumljiv i vjerojatno svatko razumije što znači nekog napasti pred očima javnosti ili inače. Obično je to na pomalo primitivnoj razini (čak i kad je lukavo ili taktički, ili pokušava biti), i uvijek se kulturološki računa na to da postoji određena vjerojatnost da će se netko udaljiti, slomiti, možda se i samoubiti (sad stvarno ne govorim o Tomiću :o) zbog tuđe pakosti.

Nije meni tu uopće bitno zgražanje, nego se malo zabavljam s pitanjima razumiju li ljudi zaista i do kraja neke vidljivo i ultimativno loše postupke prema drugima, mogu li ih tolerirati i zašto, na koji način ih procesuiraju u glavi. I što je eventualno red, ili nije red, napraviti kad se dogodi neko temeljito sranje, učinjeno nekome, ili što trebamo sami napraviti kad se tako postupa prema nama. Evo već po tvojem pisanju na ovoj temi vidim da je relativiziranje moguće, iz raznih perspektiva, i da teorijom, unakrsnim ispitivanjem, digresijama možeš prekriti bilo koje realno učinjeno govno. To je problem, možeš relativizirati doslovno bilo što.
.

User avatar
..a unda
Undaminator
Posts: 21128
Joined: 18 Sep 2011, 16:27

Post by ..a unda » 25 Mar 2014, 21:02

..sori, malo su sjeckat. to ce bit moj pokusaj da izbjegnem plajhtetinu. :D
Whereabout » wrote:
Idemo reći ukratko da postoji zapravo čitava jedna kultura nabacivanja govnima.
..citava jedna? a koje su to druge kulture? cime se one bave? ..i kako? :D

ocemo malo o hazu? :kokice:


U smislu perspektive o kojoj sam otvorila temu, možda je najbolje zauzeti poziciju ke sera sera, idemo dalje i zen. :ne zna: Možda bi ono poznato ako prođe, prođe trebalo početi primjenjivati i na same sebe, idemo se uvjeriti da nije ta kanta govana baš tako strašna i da nas ni biografski ni civilizacijski ne smeta, da ne vidimo gdje je granica i problem takvog vida komuniciranja - možda prođe i možda uz koju drugu narodnu, o liječenju rana vremenom i slično, već prekosutra budemo u čistom zenu.
ne radi se tu o zenu. nema zena ovuda okolo. :D
..ali, pa i nije toliko strasno. lose da. da je dobro, nije. ali govorit o strasnoci, o strahu? ocemo i uzas spomenut? iako su i strasno i uzasno malo nekako inflacionirali. cak toliko da je postalo sasvim uobicajeno rec.. uzasno dobro, strasno dobro. :D
..i onda se pitamo gdje su nestale granice. :D
Kanta govana može biti bilo što i skroz se slažem, štoviše i želim da se upravo na taj način shvaća i raspravlja, da je ta neka određena retorika koju opisuješ na sličan način problematična. Jezik jest ubojitiji nego koplje, ali onda opet - nešto me navodi na tu pomisao, neko iskustvo, da su od izrečenog, od samih riječi koje ne moraju biti točne, gore implikacije, akcije i namjere (te potencijalna boleština koja stoji iza njih).

pa da. ne koriste se rijeci radi sebe samih nego radi svega onoga i svega okologa sto ce one proizvodit dalje u nekom okruzenju, kontekstu, bilo kakvom kontekstu, cak i onom kojeg ce nam te same rijeci s nekom namjerom stvoriti.
cuj, i metak sam po sebi ne znaci nista. nije ubojit. obicna denotacija neka. ali kad ga stavis u pistolj, pusku, pa u ruku, pa opalis i ispalis ga, onda sve to nekako eksponencijalno raste, i njegova znacenja i njegova poruka.
ne znam bas koliko je to slicno s kantom govana. mislim, slicnosti ima, ali je to prilicno mizerna komunikacija i naspram rijeci i naspram metka.
Konkretnije, namjere obilježavanja, stigmatiziranja i sramoćenja. Sjeti se bullyinga, ako si ikad razmišljao o istom; sjeti se primitivnih načina izoliranja pojedinaca iz plemena; sramoćenje i svojevrsna ekskomunikacija su barem najstarije i najpoznatije oružje. E sad, je li onaj tko je zalijao Tomića razmišljao na takav "primordijalan" način, je li išao u smjeru pokušaja da ga makne s javnog prostora (čovjek se vjerojatno osjeća nelagodno dolazeći u kafiće ili među ljude, na otvorene prostore, ulice i trgove, nakon takvog incidenta), da ga se izbriše, da se i drugi počnu pitati je li to ovaj zaista zaslužio i da mora postojati negdje nešto što je sam Tomić skrivio, glupo napisao, nepošteno odradio... ne znam.
..ima tu nesto. ima tu nesto od oznacenoga, oznacivatelja, oznacivanja. ali, nacela si nesto slozenije, a tu bih samo mogao rado odlutat negdje.
recimo, jel ti mislis da je civilizacija stvarno nesto ono.. super? ono, nema alternative, nema izbora.. nema nista lose u civilizaciji? cemu je suprotstavljas? divljastvu? jel nam izbor civilizacija ili divljastvo?
..i nije bas neki izbor, neka sloboda, a? neko zdravlje, a? :D
ali, to je samo za razmisljanje, ne bih sad o tom.
I dalje mislim da se tu radilo o huliganstvu.

pa je, recimo. ali nekako mi ne izgleda da se radilo samo o huliganstvu. nesto mi tu jos fali. :D
Ali osnovni princip iza sramoćenja i poruke s govnima je dosta logičan, kulturološki razumljiv i vjerojatno svatko razumije što znači nekog napasti pred očima javnosti ili inače. Obično je to na pomalo primitivnoj razini (čak i kad je lukavo ili taktički, ili pokušava biti), i uvijek se kulturološki računa na to da postoji određena vjerojatnost da će se netko udaljiti, slomiti, možda se i samoubiti (sad stvarno ne govorim o Tomiću :o) zbog tuđe pakosti.
evo, da si ti sudac i da ti dodje ovaj predmet pred tebe. sta bi ti? bi li saslisala i govnobolosa? bi li ga pokusala razumjet?
ok, zakon je zakon, ali.. bi li unaprijed donijela presudu? bi li taj predmet prepustila nekom drugom ili bi te bas zanimao?

nekada je javne osobe, glumce, politicare.. bilo nekako dopusteno osramotit ako se masovni ili pop ukus procijeni da to zasluzuje takvu manifestaciju nezadovoljstva koja ce se koncentrirat prema necijem, jel, sramocenju, dakle prema nekoj relativnoj, drustvenoj, dogovorenoj matrici ponasanja prema nekom..ono, moralna osuda, jel, jer za neku zakonsku neka prostora.

cuj, zivjeti u drustvu je rizik. :D
Nije meni tu uopće bitno zgražanje, nego se malo zabavljam s pitanjima razumiju li ljudi zaista i do kraja neke vidljivo i ultimativno loše postupke prema drugima, mogu li ih tolerirati i zašto, na koji način ih procesuiraju u glavi.
ali, koja je razlika izmedju.. pijevca, pitao bi haso. :D

mislim da ljudi ne razumiju. tj nece da razumiju. bez obzira da li se radi o ovom ekscesu ili nekom drugom, medijskom, politickom, klasicno kriminalnom, medjuljudskom, odgojnom..
kultura nam je takva kakva jest. ne citava jedna, nego samo jedna. to sto se ne setamo s kantom govana po ulici, ne znaci da smo bolji, ljepsi, pametniji.. fincukastiji jesmo mozda, ali to je samo plitka fasada. :D

I što je eventualno red, ili nije red, napraviti kad se dogodi neko temeljito sranje, učinjeno nekome, ili što trebamo sami napraviti kad se tako postupa prema nama. Evo već po tvojem pisanju na ovoj temi vidim da je relativiziranje moguće, iz raznih perspektiva, i da teorijom, unakrsnim ispitivanjem, digresijama možeš prekriti bilo koje realno učinjeno govno. To je problem, možeš relativizirati doslovno bilo što.
pa ne znam jel se radi o relativiziranju. relativiziranje nisam ja izmislio, doba je takvo, sve je moguce zaspinat. a nemamo se kako borit protiv toga.

i dalje stojim iza toga da je taj cin ili necin, dio malo sire, ali i preciznije poruke i da nije zbrda zdola emotivno zamisljen ili stosno zamisljen u stilu.. najsmoludji smo.
i tvrdim da je vrlo granican, tj..sto, sto ako se i krivac pronadje, sto je s tim itko dobio, tomic najvise? kolika ce bit kazna? sto ce ona sprijecit?
..a i dalje ce se perpetuirat jedna tema, jedan dogadjaj za kojeg bi nekako bilo najbolje da se sto prije zaboravi, jer, eto kazem, neke posljedice osobne, po neposredno zdravlje nisu ostale, ostale su te, kako kazes, neke.. nazovimo ih drustvene i tu sad sve dalje zavisi od tomicevog ega, psihe..
ili, ako se ne zeli zaboravit, da se nekako to relativizira, da se tome nekako smije, vremenom i odmakom da to postane neka anegdota, a prije svega tu mislim na tomica.
sto drugo napravit?
tj, trebalo bi imat na umu i da bi se to moglo ponovit, cak i samom tomicu i kako onda reagirat? sto napravit?
plus, ne zaboravi da se radi o splitu, a tu kad se nekog uvati u djir, zna to bit dosta surovo. doduse, ne toliko kao u jednom zagrebu npr, ali vidljivije surovo, recimo tako..
nije to bio samo huliganski cin, nije.. :kokice:

Whereabout
Posts: 1118
Joined: 18 Sep 2011, 13:19

Post by Whereabout » 20 Apr 2014, 00:30

Kako postići zen nakon što vas je zalijalo govnima? Samo što prije osloboditi one koji zalijevaju govnima i one koji se vole družiti sa zalijevačima govnima, da što više minglaju međusobno, da budu nesputani, ono što jesu, da se što više trude jedni oko drugih. Pomirljivim tonom pokoji put naglasiti da je to baš odlično što postoje zalijevači govnima, da je baš vjerojatno bilo i opravdano dobiti tu kantu govana na glavu i da, eto, nema veze. Dokaz tome su i prijatelji zalijevača govnima - mislim, i njih netko voli, zar ne. A i zalijevači govnima nikada nisu samo to, oni su i ok ljudi u nekim drugim segmentima. Sve to treba respektirati i naći način kako se ritualno osloboditi zalijevača & onih koji ih podržavaju. Jedan od načina je ne raspravljati više o njima. Drugi način je ne raspravljati više s njima. Treći mi sad ne pada na pamet, ali vjerojatno je (preventivno) ne posjećivati mjesta na koja odlaze. Šteta da nije dostupna i četvrta opcija, brisanje sjećanja, kao u onom jednom poznatom filmu. The end? :ne zna:

Mogu se samo nadati da me prilikom procesa oslobođenja neće napasti nikakvi divljaci, onda sam opet na početku ako se to desi. :misli:
.