GMO

Vrt, priroda i ekologija - sve što raste, i treba da raste
User avatar
Tea Tree
Posts: 5378
Joined: 03 Oct 2011, 15:57

GMO

Post by Tea Tree » 30 Jan 2012, 00:58

Povod temi je tribina koja će se održati 10. veljače 2012. u 18 sati, u prostorijama Instituta Ruđer Bošković, Zagreb, Bijenička cesta 54, dvorana III krila, ulaz slobodan.
Za one koji bi željeli doći, a ne mogu - planira se live stream ovdje. (za ranije tribine je bio pa vjerujem da će biti i za ovu)
Voditelj tribine: Prof. dr. sc. Hrvoje Fulgosi
Predavači: Mr. sc. Marijan Katalenić
Doc. dr. sc. Domagoj Šimić
Dr. sc. Jelena Žafran Novak

Pa krenimo. :zubo:
Imate li u startu otpor prema GMO hrani? Smatrate li da je štetna?
Ako da, zašto? Ili vam općenito smeta bilo kakva intervencija od strane čovjeka u "prirodnom" tijeku stvari.
Je li baš svaka intervencija štetna? Ili smatrate da GM doprinosi poboljšanju kvalitete neke npr. biljke tako da postane otpornija npr. na atmosferske utjecaje?
Vjerujete li da ćete "zdravije" povrće dobiti ako ga uzgojite u vlastitom vrtu od onog kupljenog u trgovini ili na tržnici? Jesu li sjemenke rajčice kupljene u trgovini GM ili ne?
U tekstu kojim se najavljuje tribina piše: "U Europi su gotovo sve zemlje uvele zabranu uzgajanja GM usjeva, dok sa druge strane Atlantika Brazil, Argentina i SAD ne mogu zadovoljiti svjetsku potražnju za sojom i kukuruzom, sijući milijune hektara ovim GM biljkama."
Otkud ovakva razlika i zašto?

Probajte biti objektivni i iznositi mišljenja na temelju koliko toliko točnih informacija.
Last edited by Tea Tree on 30 Jan 2012, 01:16, edited 1 time in total.User avatar
faktotum
Posts: 148
Joined: 22 Jan 2012, 23:20

Post by faktotum » 30 Jan 2012, 01:08

Vidiš, ja sam započeo istraživanje na tu temu (riječ je o istraživačko-novinarskom tekstu) nakon što je u nekim zemljama donesen zakon o obvezatnom korišćenju Codex Alimentarius prehrambrenih proizvoda, žitarica baziranih na GMO sjemenu, etc. i Nakon što sam pročitao proglas jednog društva za borbu protiv dolaska ovih proizvoda na njihovo tržište, odlučio sam da se problemu posvetim ozbiljnije. Tko god ima nekog materijala o rečenom, ili ima neka znanja, a željan je da mi pomogne da se tema istraži neka da linkovlje. Baš me zanima što se tu događa; za sada nemam stav, samo nekoliko hipoteza, ali njušim da tu ima mnogo kontraverznog, i da bi tema mogla biti zanimljiva. Neki spominju da je Codex Alimentarius fašistoidna ideja za smanjenje svjetskog stanovništa na milijardu ljudi. Eh, sad tu treba iščačkati što je istina, a što laž.JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 30 Jan 2012, 01:21

GMO je odlična tehnologija, jedna od najboljih stvari koje su se pojavile u zadnjih par desetljeća. Od GMO inzulina, nadalje.
Jedina loša strana su patenti i "autorska prava" na genetski kod, što bi trebalo maksimalno ograničiti.

A nije čudo da Europa, stara kurva, ograničava GMO gdje stigne, kad nije tehnološki dorasla Amerikancima. Tu su isključivo ekonomski faktori u igri, tj. običan protekcionizam.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 30 Jan 2012, 01:56

faktotum » wrote:Vidiš, ja sam započeo istraživanje na tu temu (riječ je o istraživačko-novinarskom tekstu) nakon što je u nekim zemljama donesen zakon o obvezatnom korišćenju Codex Alimentarius prehrambrenih proizvoda, žitarica baziranih na GMO sjemenu, etc. i Nakon što sam pročitao proglas jednog društva za borbu protiv dolaska ovih proizvoda na njihovo tržište, odlučio sam da se problemu posvetim ozbiljnije. Tko god ima nekog materijala o rečenom, ili ima neka znanja, a željan je da mi pomogne da se tema istraži neka da linkovlje. Baš me zanima što se tu događa; za sada nemam stav, samo nekoliko hipoteza, ali njušim da tu ima mnogo kontraverznog, i da bi tema mogla biti zanimljiva. Neki spominju da je Codex Alimentarius fašistoidna ideja za smanjenje svjetskog stanovništa na milijardu ljudi. Eh, sad tu treba iščačkati što je istina, a što laž.
Pa evo mozes procitati o Monstanto mafiji, iako je tu vec sve istrazeno i knjigu i film imam doma (we feed the world) koji su tako zajebali mnoge seljake i farme, unistili ih financijski jer su ih tuzili za kradju sjemena, koje je doletjelo zrakom sa susjednih polja, prvo sjeme su seljaci dobili besplatno a nitko im nije rekao da nakon toga njihovo staro sjeme nece rasti i da ce svaku sljedecu godinu debelo placati iznova. Jer to sjeme je neupotrebljivo za ponovu sadnju. Ono sto su dotad imali besplatno jer bi kao nasi bake i djedovi sacuvali sjeme od prosle godine, sad su odjednom bez da su uopce zeljeli morali placati skupo.
Ovo kao socijalno ekonomska posljedica.
Koliko utjece na bioraznolikost se isto puno pisalo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto

http://www.vanityfair.com/politics/feat ... anto200805

http://www.responsibletechnology.org/ar ... -sterility

K tome fali dugorocnih studija na temu djelovanja GMO-a na nas i okolis.

Evo jedna studija objavljena na Springeru o GMO hrani i utjecaju na zdravlje

http://www.enveurope.com/content/23/1/10

Evo filma, rezultat istrazivackog novinarstva, intervjua sa akterima hranidbenog lanca na svim razinama od siromasnog seljaka do direktora, prilicno informativno, uz GMO tema je i globalizacija proizvodnje hraneTko ne zeli gledati sve, nek pogleda zadnjih pola sata filma.User avatar
faktotum
Posts: 148
Joined: 22 Jan 2012, 23:20

Post by faktotum » 30 Jan 2012, 02:20

JPK » wrote:GMO je odlična tehnologija, jedna od najboljih stvari koje su se pojavile u zadnjih par desetljeća. Od GMO inzulina, nadalje.
Jedina loša strana su patenti i "autorska prava" na genetski kod, što bi trebalo maksimalno ograničiti.

A nije čudo da Europa, stara kurva, ograničava GMO gdje stigne, kad nije tehnološki dorasla Amerikancima. Tu su isključivo ekonomski faktori u igri, tj. običan protekcionizam.
A možeš li objasniti po čemu je GMO odlična tehnologija, i zašto je bolja od obične hrane? Zbog čega nam treba GMO, odnosno, koji su njeni pozitivni doprinosi svjetskom stanovništvu?User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 30 Jan 2012, 03:34

faktotum » wrote:
A možeš li objasniti po čemu je GMO odlična tehnologija, i zašto je bolja od obične hrane? Zbog čega nam treba GMO, odnosno, koji su njeni pozitivni doprinosi svjetskom stanovništvu?
Pa...pozitivno je sto je takva hrana otpornija na transport, rajcice se recimo ne mogu lako zgnjeciti i sto je takav urod imun na neke boljke na koje je klasican plod osjetljiv te shodno tome i urod jest veci. Sto se biljke mogu tako manipulirati da rastu tamo gdje inace ne bi rasle, u susnim podrucjima, na nizim temperaturama itd. Sto im mogu dodavati sto zele; sifra functional food.
Sto rastu brze i plodovi su veci ter "ljepsi".

Nisam za GMO, los je za bioraznovrsnost (zastupa monokulture), nedovoljno istrazen s obzirom na dugorocne posljedice, recimo gm- losos je agresivan, predator, veci i brzi od klasicnog i ako bi dospio u stanista ne gm-lososa postoji opasnost da ga istrijebi, opet sifra viktorija jezero u africi.
Doduse ne gm-riba ali ljudska akcija je napravila katastrofu. Ova agresivna riba koju su ubacili je istrijebila ostalih 400 ribljih sorti koje su tamo zivjele. :facepalm:
Ovog predatora su ubacili, e sad si zamisli slicnu akciju bilo gdje sa gm-verzijom.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lates_niloticus_2.jpg

Dakle ne znamo dovoljno da bi se igrali boga.User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 30 Jan 2012, 09:05

ono malo što znam, jest da je GM hrana teoretski u dobru svrhu. primjer jedne rajčice: modificirali su je s genom, ako se ne varam, krastavca, koji će pomoći rajčici da odbije nametnike. S te strane, ima dobre karakteristike.
I ja sam čitala članke o agresivnosti takvog sjemenja, i činjenici da druge kulture neke biljke ne rastu tamo gdje je GM sjeme niklo.
Na stranu blagotvorno djelovanje, ne slažem se s idejom da samo GM kulture postoje, a šire se same od sebe(vjetrom) i tamane druge sojeve. Također, zakon SAD(mislim) da seljaci moraju plaćati za to GM sjeme koje im je doletilo mi je strašan :flop: a i ja sam čula za to.
E sad, nas ima 7 milijardi. Treba to sve nahraniti.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 11021
Joined: 17 Sep 2011, 23:06

Post by Stitch » 30 Jan 2012, 09:12

Genetički preinačena hrana u načelu nije loša ideja. No teorija je jedno, a praksa drugo. Nisam za GMO sve dok se pažljivo ne istraži koje posljedice ta tehnologija može izazvati. Ne samo na čovjeka koji se time hrani nego i na majčicu prirodu.

Primjerice, negdje sam pročitao da banane nestaju, a to je četvrti ili peti izvor hrane, odmah iza žitarica i krumpira. Zašto? Neotporne su, genetički nedovoljno raznovrsne - za što je kriv ljudski utjecaj.

A meni je svijet bez banana nezamisliv. :tuzni:


Potpisi su za budale.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 30 Jan 2012, 09:23

i meni :tuzni:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 30 Jan 2012, 09:42

faktotum » wrote:
A možeš li objasniti po čemu je GMO odlična tehnologija, i zašto je bolja od obične hrane? Zbog čega nam treba GMO, odnosno, koji su njeni pozitivni doprinosi svjetskom stanovništvu?
Genetska modifikacija se koristi odavno, a većina danas dostupnih sojeva je dobivena grubim metodama otprije pedeset godina, kao što je zračenje sjemena gama-zrakama i čekanje da se među tisućama loših mutacija pojavi povoljna. Da danas ti sojevi nestanu i ostanu nam samo "prirodni" ili oni kultivirani, većina svjetske populacije bi umrla od gladi, jer "prirodno" je u praksi goli kurac i mantra za pomodne hipstere.
GM na koji se ovdje misli je samo puno sofisticiranija metoda kojom se ciljano mijenjaju određena svojstva umjesto da se puca nasumično - zato je bolji.

Osim toga, ne radi se samo o hrani, tu je inzulin i ostala medicinska primjena, te npr. bakterije koje jedu naftu, bakterije koje proizvode naftu, bakterije koje jedu CO2... Primjene su neograničene.


Biti i mniti svemiropolisno

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 30 Jan 2012, 09:46

Hekatonhir » wrote:Genetički preinačena hrana u načelu nije loša ideja. No teorija je jedno, a praksa drugo. Nisam za GMO sve dok se pažljivo ne istraži koje posljedice ta tehnologija može izazvati. Ne samo na čovjeka koji se time hrani nego i na majčicu prirodu.

Primjerice, negdje sam pročitao da banane nestaju, a to je četvrti ili peti izvor hrane, odmah iza žitarica i krumpira. Zašto? Neotporne su, genetički nedovoljno raznovrsne - za što je kriv ljudski utjecaj.

A meni je svijet bez banana nezamisliv. :tuzni:
Banane su voće koje je stvorio čovjek i u ovakvom obliku u prirodi ne postoje, nisu se čak ni sposobne razmnožavati bez ljudske intervencije. Prirodne banane su prilično neprikladne za jelo.
Dakle, banana će biti dok ih ljudi budu uzgajali.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 30 Jan 2012, 09:56

Tea Tree » wrote:Imate li u startu otpor prema GMO hrani? Smatrate li da je štetna?
da, upravo zato što ne znamo koliko je štetna
iako smo pokusni zečevi beta verzijama raznih tehnolgija ipak je eksperimentiranje hranom, nužnom i svakodnevnom potrebom, za nijansu strašnijeUser avatar
faktotum
Posts: 148
Joined: 22 Jan 2012, 23:20

Post by faktotum » 30 Jan 2012, 14:38

JPK » wrote: Genetska modifikacija se koristi odavno, a većina danas dostupnih sojeva je dobivena grubim metodama otprije pedeset godina, kao što je zračenje sjemena gama-zrakama i čekanje da se među tisućama loših mutacija pojavi povoljna. Da danas ti sojevi nestanu i ostanu nam samo "prirodni" ili oni kultivirani, većina svjetske populacije bi umrla od gladi, jer "prirodno" je u praksi goli kurac i mantra za pomodne hipstere.
GM na koji se ovdje misli je samo puno sofisticiranija metoda kojom se ciljano mijenjaju određena svojstva umjesto da se puca nasumično - zato je bolji.

Osim toga, ne radi se samo o hrani, tu je inzulin i ostala medicinska primjena, te npr. bakterije koje jedu naftu, bakterije koje proizvode naftu, bakterije koje jedu CO2... Primjene su neograničene.
Zašto mi krpiš hipsterizam kada sam ti postavio sasvim objektivno pitanje? Brijem da je još jedna predrasuda prema "društvenjacima". Iako ja nisam društvenjak. Imam samo tu diplomu. A čovjek se valjda ne klasificira prema diplomi; osim ako diploma nije simbol tvoje indoktrinacije i potpunog poistovjećivanja sa strukom.

Usput, hvala na odgovoru. Zadovoljan sam. Ako budem imao još nešto pitati pitat ću...samo, molim , bez tih hipsterizama.User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 30 Jan 2012, 18:32

zašto GM ne bi ostao u okviru bakterija za naftu i inzulin, a malo pažljivije ušao na teritorij prehrane?


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 30 Jan 2012, 21:25

pobornici gmo-a su veliki altruisti i brinu se da svijet ne mori glad


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 30 Jan 2012, 21:55

Pješčana » wrote:zašto GM ne bi ostao u okviru bakterija za naftu i inzulin, a malo pažljivije ušao na teritorij prehrane?
A ti naravno znaš da GMO nepažljivo ulaze na tržište.
Lako je trkeljati protiv kad te boli kurac košta li kukuruz i pšenica 50% više ili manje, pitaj one koji imaju 2$ dnevno što misle o tehnologiji koja ima potencijal sniziniti cijene.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 30 Jan 2012, 22:07

JPK » wrote: pitaj one koji imaju 2$ dnevno što misle o tehnologiji koja ima potencijal sniziniti cijene.
sniziti cijene ili povećati zaradu, ovisno iz čije perspektive gledaš


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 30 Jan 2012, 22:24

blaze » wrote: sniziti cijene ili povećati zaradu, ovisno iz čije perspektive gledaš
Naravno da će nekome povećati zaradu, dobar proizvod uvijek nekome poveća zaradu. Ne kužim, ti si protiv zarade, što li?

A možeš i proučiti što je bila zelena revolucija i tko je najviše "zaradio" od nje.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 30 Jan 2012, 22:25

JPK » wrote: A ti naravno znaš da GMO nepažljivo ulaze na tržište.
Lako je trkeljati protiv kad te boli kurac košta li kukuruz i pšenica 50% više ili manje, pitaj one koji imaju 2$ dnevno što misle o tehnologiji koja ima potencijal sniziniti cijene.
možda je teško čitati svaki moj post na ovoj temi. probaj, lijevo piše moj nick, i onda možeš vidjeti što mislim o ponudi i potražnji hrane i broju ljudi na planeti.

da, ja mislim da nepažljivo ulazi na tržište jer je potražnja velika i puno novaca je u igri, i ne mislim da je dovoljno testiran učinak te hrane.
ti znaš nešto više?


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 30 Jan 2012, 22:27

JPK » wrote: A nije čudo da Europa, stara kurva, ograničava GMO gdje stigne, kad nije tehnološki dorasla Amerikancima.
američka hrana i kuhinja glavni je izvor prihoda industriji pripravaka, nadomjestaka, nutricionistima, dijetolozima, liječnicima svih profila, farmaceutima, teretanama, biotržištu


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 30 Jan 2012, 22:34

JPK » wrote: Naravno da će nekome povećati zaradu, dobar proizvod uvijek nekome poveća zaradu. Ne kužim, ti si protiv zarade, što li?
smiješno mi je to skrivanje iza "borbe protiv gladi u svijetu". nek si sade gmo u svojim guzicama


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 31 Jan 2012, 00:13

Pješčana » wrote: možda je teško čitati svaki moj post na ovoj temi. probaj, lijevo piše moj nick, i onda možeš vidjeti što mislim o ponudi i potražnji hrane i broju ljudi na planeti.

da, ja mislim da nepažljivo ulazi na tržište jer je potražnja velika i puno novaca je u igri, i ne mislim da je dovoljno testiran učinak te hrane.
ti znaš nešto više?
Na linkanom filmu su upravo i ti, medju ostalima, i sa dva dolara dnevno dali svoje misljenje o tome. :)

Nesto o Zelenoj revoluciji, pozitivno i negativno:

http://www.ifpri.org/sites/default/file ... b/ib11.pdf

I jos:

http://www.englisharticles.info/2010/05 ... evolution/

da ne bi ispalo da ta medalja nema i svoju drugu stranu, evo one lose strane:

Loss of biodiversity and food quality – The spread of Green revolution hybrids and the associated techniques has resulted in many fewer varieties of crops being grown. Some crops have seen upwards of a 90% reduction in crop varieties. Dependence on one or a few forms of a crop means increased fragility of the population and impaired ability to improve crops in the future, in addition to the unmeasurable loss of the contribution of a varied diet. In addition Green revolution crops are bred for growth efficiency and longevity (and sometimes appearance), not for health value. As such many hybrid crops are inferior in nutritional value to their ancestors. The introduction of Green revolution staples into regions that previously had hundreds or even thousands of varieties of crops, as well as the replacement of various nutrition sources with a single Green revolution alternative have led to poor nutrition as a result of switching from varied diets with many nutrition sources to single-crop or fewer-crop diets.
Fossil fuel dependence – While agricultural output increased as a result of the Green revolution, the energy input into the process (that is, the energy that must be expended to produce a crop) has also increased at a greater rate, so that the ratio of crops produced to energy input has decreased over time. Green revolution techniques also heavily rely on chemical fertilizers, pesticides and herbicides, some of which must be developed from fossil fuels, making agriculture increasingly reliant on petroleum products.
Pollution – Fertilizer, pesticide and herbicide runoff continue to be a significant source of pollution, and a major source of water pollution. Although the dangerous, toxic and sometimes cancer-causing pesticides of the early half of the century (like 2,4,5-T and DDT) have mostly been phased out of agricultural usage (although DDT continues to be used in Third-world nations), their effects have often not been erased.
Land degradation – Critics charge that the Green revolution destroys soil quality over the long range. This is a result of a variety of factors, including increased soil salinity that results from heavy irrigation; “burning” of the soil by heavy use of chemical fertilizers, killing off beneficial soil microbes and other organisms; erosion of the soil; and loss of valuable trace elements. This can lead to increased reliance on chemical inputs to compensate for deteriorating soil quality, a process which may ultimately fail.

Prvi argument je isti kao i za GMO proizvodnju.
A GMO multikompanijama je bas do suzbijanja gladi u svijetu. :facepalm: Pa oni su namjernim i ciljanim mobingom i terorom stotine farmera i njihove obitelji i odveli u glad.User avatar
Nikolajevna
Posts: 1034
Joined: 28 Sep 2011, 22:51

Post by Nikolajevna » 31 Jan 2012, 08:21

Kakve su te GM voćke i povrćke? Jel' to fino šta? Ima li mirisa i okusa?

To je prvo pitanje na koje trebam odgovor prije nego donesem mišljenje o genetički preinačenoj hrani. :o
Drugo - nutritivni sastav. Je li iste, smanjene ili čak povećane kvalitete u odnosu na prirodnije namirnice. Ne hvatajte me sad za ovo 'prirodnije'.

I treće, što se monokulture tiče, ne znam možemo li tu praksu svaliti samo na GM proizvodnju ili jednostavno na blesave Amere. :zubo: Ti ljudi kao da nikad nisu čuli za plodored, konstantno uzgajanje istih biljaka na istim oranicama je postojalo i prije GMO-a. :ne zna:User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 31 Jan 2012, 13:02

Hekatonhir » wrote:Genetički preinačena hrana u načelu nije loša ideja. No teorija je jedno, a praksa drugo. Nisam za GMO sve dok se pažljivo ne istraži koje posljedice ta tehnologija može izazvati. Ne samo na čovjeka koji se time hrani nego i na majčicu prirodu.

Primjerice, negdje sam pročitao da banane nestaju, a to je četvrti ili peti izvor hrane, odmah iza žitarica i krumpira. Zašto? Neotporne su, genetički nedovoljno raznovrsne - za što je kriv ljudski utjecaj.

A meni je svijet bez banana nezamisliv. :tuzni:
Banane su sterilni hibridi. Klonovi. Nastali davno prije GMO tehnologije.
U prirodnom obliku nisu pretjerano jestive, ali ako i sadašnju dominantnu sortu pokosi neka boleština kao prethodnu (za koju kažu da je bila daleko ukusnija), opet možemo uzgojiti nove sorte.
GMO nam može pomoći da to učinimo brže.

Nemam ništa protiv GMO hrane kao takve. Štoviše, znajući kako su se svojedobno stvarali hibridi (izlaganjem biljaka radioaktivnom zračenju kako bi se forsirale slučajne mutacije), GMO je daleko kontroliraniji proces.
Problem uistinu predstavljaju patenti i autorska prava na sekvence genetskog koda. Je li netko rekao GATTACCA? :zubo:

Daleko od toga da smatram Monsanto divnom i krasnom kompanijom, ali ne mogu ih kriviti za terminatorske gene koje stavljaju u svoje proizvode. Na stranu ekonomska logika koja te gene čini biološkim DRM-om; propisi u dobrom dijelu svijeta ograničavaju GMO usjeve dok se ne utvrdi njihov utjecaj na okoliš (ne želiš da neka takva biljka postane korov koji istiskuje domaće vrste), pa je osiguravanje sterilnosti biljaka nužno.

Ukratko, JPK je u pravu. :kava:User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 31 Jan 2012, 13:10

Nikolajevna » wrote:Kakve su te GM voćke i povrćke? Jel' to fino šta? Ima li mirisa i okusa?
Ima.

Problem u mirisu i okusu zapravo je stvar prirodnog ili umjetnog dozrijevanja te dohrane.
Mislim da je Götterdämmerung jednom pisala o tome kako, ako jagodama dodaš kalija u pravom trenutku, imat ćeš velike i lijepe plodove s očajnim okusom.
To je prvo pitanje na koje trebam odgovor prije nego donesem mišljenje o genetički preinačenoj hrani. :o
Gotovo je sva hrana genetički preinačena. Samo što su naše starije tehnike lošije i sporije.
Selekcija i hibridizacija također su genetičke modifikacije. Ljudi na to zaboravljaju.
Drugo - nutritivni sastav. Je li iste, smanjene ili čak povećane kvalitete u odnosu na prirodnije namirnice. Ne hvatajte me sad za ovo 'prirodnije'.
U pravilu je nutritivni sastav jednak ili veći nego kod nemodificirane biljke.
Čitavo je vrijeme poanta modifikacija – više hrane na istom prostoru.
Zajeb je što to više iscrpljuje zemlju, što je uostalom i logično.
I treće, što se monokulture tiče, ne znam možemo li tu praksu svaliti samo na GM proizvodnju ili jednostavno na blesave Amere. :zubo: Ti ljudi kao da nikad nisu čuli za plodored, konstantno uzgajanje istih biljaka na istim oranicama je postojalo i prije GMO-a. :ne zna:
Monokultura i plodored nisu nužno vezani.
Jedno je monokultura u smislu velikih područja zasijanih istom kulturom; drugo je monokultura u smislu zanemarivanja plodoreda (potonje se na engleskom zove crop monoculture).