Vrt, priroda, ekologija... - sve što raste, i treba da raste
-
baja
- Posts: 4084
- Joined: 19 Sep 2011, 11:09
21 Dec 2011, 12:38
JPK » wrote:
Kiselost krvi je okidač smrti, koja nastupa ako ova izađe iz vrlo uskog intervala. Kiselost krvi određuje mehanizam u organizmu i nema veze s hranom.
Ovo se se uči u osnovnoj.
govorila sam o acidotičkom stresu, pH neuravnoteženosti, a ne o krvnoj acidozi koja je ozbiljniji poremećaj metabolizma
svakako, biokemijski status tijela ima veze s unosom hrane, elem goriva, iz kojeg se generiraju poremećaji metabolizma
-
blaze
- Posts: 2370
- Joined: 20 Sep 2011, 23:00
21 Dec 2011, 19:50
Pješčana » wrote:
ovo sam našla:
Bez obzira na to što kravlje mlijeko sadrži puno više kalcija, njegova iskorištenost (apsorpcija) je nekoliko puta manja od majčinog mlijeka.
dobro, nisam mislila da govorimo o dojenčadi
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
-
Lastan
- Posts: 2702
- Joined: 17 Sep 2011, 22:32
- Location: Out of the blue
-
Contact:
22 Dec 2011, 10:00
baja » wrote:
govorila sam o acidotičkom stresu, pH neuravnoteženosti, a ne o krvnoj acidozi koja je ozbiljniji poremećaj metabolizma
Išao sam malo istraživati o tome i nisam baš naišao na relevantne podatke. Sve što jesam našao upućuje na prilično ozbiljna stanja.
Kao što reče JPK, puferski mehanizmi itekako dobro funkcioniraju i ne ovise o hrani. Bilo bi dobro, dakle, da konkretiziraš o čemu točno govoriš.
svakako, biokemijski status tijela ima veze s unosom hrane, elem goriva, iz kojeg se generiraju poremećaji metabolizma
Erm… u ekstremnim slučajevima, možda.
Zasad nisam uvjeren ni u kakve acidotičke stresove i tome slično.
-
Lastan
- Posts: 2702
- Joined: 17 Sep 2011, 22:32
- Location: Out of the blue
-
Contact:
22 Dec 2011, 10:01
blaze » wrote:
dobro, nisam mislila da govorimo o dojenčadi
Kinezi su navodno genetičkim inženjeringom stvorili kravu koja daje ljudsko mlijeko.
Inače, meni je fascinantno kako se odrasli ljudi zgroze popiju li zabunom izdojeno mlijeko umjesto kravljega.
-
Tupelo
- Posts: 2937
- Joined: 21 Sep 2011, 09:41
- Location: Where Is My Mind?
22 Dec 2011, 10:11
Lastan » wrote:Inače, meni je fascinantno kako se odrasli ljudi zgroze popiju li zabunom izdojeno mlijeko umjesto kravljega.
[/color]
Nemam pojma zašto je tako.
Naime, meni se gadilo probati vlastito mlijeko da vidim kaj dajem djetetu.
Da, do sada sam imala naviku probati sve što dajem psu, pa mi je kogično da probam i sve što dajem djetetu.
I zbilja mi je sama pomisao da pijem svoje vlastito mlijeko bila grozna. Nemam pojma zašto. Niti mogu zamisliti da probam mlijeko neke druge žene. Niti bih ikome mogla dati da proba moje. Niti...
Inače, slatko je
...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
-
Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
-
Contact:
22 Dec 2011, 10:21
ideja da probam ljudsko mlijeko ne izaziva u meni nikakvu reakciju.
ako mogu tuđu slinu probati, zašto ne bi mogla mlijeko?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
-
Lastan
- Posts: 2702
- Joined: 17 Sep 2011, 22:32
- Location: Out of the blue
-
Contact:
22 Dec 2011, 10:36
Da, puno slađe od kravljeg.
Ne mogu govoriti iz vlastitog iskustva jer ne pamtim toliko davno, ali tako kažu relevantni izvori.
Meni je ideja da probam mlijeko iznimno odbojna. Neovisno o vrsti od koje mlijeko dolazi.
-
Tupelo
- Posts: 2937
- Joined: 21 Sep 2011, 09:41
- Location: Where Is My Mind?
22 Dec 2011, 11:19
Meni je ideja da pijem friško pomuzeno kravlje/kozje mlijeko užasna.
Imala sam baku i dedu na selu i kod njih je uvijek bilo friškog mlijeka. Bježala sam od njega na kilometar.
Toplo mlijeko mi je silno odbojno.
Mogu ga piti samo ako je jako jako hladno.
I ako je iz tetrapaka.
...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
-
JPK
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
23 Dec 2011, 14:15
baja » wrote:
govorila sam o acidotičkom stresu, pH neuravnoteženosti, a ne o krvnoj acidozi koja je ozbiljniji poremećaj metabolizma
svakako, biokemijski status tijela ima veze s unosom hrane, elem goriva, iz kojeg se generiraju poremećaji metabolizma
Hrana nema nikakav utjecaj na pH krvi. To je eksperimentalno provjerena činjenica.
Koliko je to teško shvatiti?
Besplatno obrazovanje:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html
Biti i mniti svemiropolisno
-
drug mile
- Posts: 177
- Joined: 10 Jun 2012, 14:59
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 6 times
-
Contact:
25 Jun 2012, 22:45
Pješčana » wrote:Otvaram temu ponukama postovima o mlijeku punom antibiotika i sličnim stvarima.
Mislite li da imamo zdravu hranu, i ako da, u kojoj mjeri?
Smatrate li organski hranu jedinom zdravom opcijom?
Kako gledate na prehrambeno tržište nakon ulaska u EU?
Smatrate li da je domaća, zdrava hrana precijenjena u današnjim okvirima siromaštva i gladi? ili jednostavno ne držimo hranu visoko na listi prioriteta pa nismo voljni kupovati zdrave kalorije, pa kupujemo "smeće" na sniženjima, koje nas zasiti ali nas ne nahrani?
Industrijska hrana je najskuplja, samo što najveći dio cijene (koja nam je nepoznata) plaćamo iz poreza, kroz državni proračun i subvencije, poticaje i sl. Znači kad ti netko na crno prodaje litru mlijeka, znaš otprilike koliko te to košta. Kad u dučanu kupiš litru mlijeka, nemaš ni najmanjeg pojma koliko te to mlijeko košta.
-
Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
27 Jul 2012, 01:00
Ja sam ponekad bitno razočaran zdravom hranom. Želiš zdrave šljive? Eno ih na tlu nezrele i crvljive. Želiš zdrave jabuke? Pripremi se za unos bjelančevina. Odoh u poljoapoteku...
-
baja
- Posts: 4084
- Joined: 19 Sep 2011, 11:09
27 Jul 2012, 10:45
Potjeh » wrote:... Želiš zdrave šljive? Eno ih na tlu nezrele i crvljive. ....
ako su nezrele onda nisu crvljive
kod mene popada ono što nije preživjelo sušu, vjetar, a one koje ostanu potamanimo u slasti prije crva
-
kukuriku
- Posts: 2447
- Joined: 20 Sep 2011, 17:27
27 Jul 2012, 12:45
baja » wrote:
ako su nezrele onda nisu crvljive
kod mene popada ono što nije preživjelo sušu, vjetar, a one koje ostanu potamanimo u slasti prije crva
koješta. mogu biti i nezrele i crvljive.
trast mi.
Nek(v)arljiva.
-
blue
- Asgard
- Posts: 3913
- Joined: 20 Sep 2011, 10:42
27 Jul 2012, 17:04
Potjeh » wrote:Ja sam ponekad bitno razočaran zdravom hranom. Želiš zdrave šljive? Eno ih na tlu nezrele i crvljive. Želiš zdrave jabuke? Pripremi se za unos bjelančevina. Odoh u poljoapoteku...
Kad zagusti, čak i poljoprivrednici, s najzdavijem od najzdravijeg, idu u poljoapoteku
Potvrđeno od strane agronoma
-
Leteća
- babin nakurnjak
- Posts: 2552
- Joined: 26 Sep 2011, 13:25
- Location: Welt am Draht
27 Jul 2012, 18:39
blue » wrote:
Kad zagusti, čak i poljoprivrednici, s najzdavijem od najzdravijeg, idu u poljoapoteku
Potvrđeno od strane agronoma
Ne svi.
Jedno je ekološka proizvodnja u kojoj su dopuštena i određena kemijska sredstva.
Drugo su istinski alternativni sustavi poput permakulture ili biodinamike. Ali kad se time baviš ne možeš uvijek dobiti eko-markicu, zbog raznih birokratskih zavrzlama.
Crvljivost nije znak da je nešto zdravo nego da si nešto zajebao ili ta godina jednostavno nije bila povoljna za šljive.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
-
Zelena Vila
- Posts: 153
- Joined: 28 Jul 2012, 10:47
30 Jul 2012, 11:04
ombia » wrote:
Hrane ima dosta za sve, jedino je lose rasporedjena na ovoj nasoj jadnoj planeti. I kontrolirana raznim lobijima.
Ne, organska hrana nije jedina pozeljna opcija. Jako volim i regionalnu sezonsku hranu. Sto manje kamiona i aviona koji ju transportiraju i podrzavanje lokalne/regionalne poljoprivrede.
I normalnije uvjete drzanja zivotinja.
I sve je stvar priorieta, nekome je normalno da ju gejfon kosta puno i ipod i svasta al meso, to mora bit jeftino. Seljaci prije nisu jeli svaki dan meso, jelo se drugacije, nisu imali celulita i zacepljene krven zile, pecenje je bilo u nedjelju.
Povratak prirodi.
Ovo potpisujem od početka do kraja.
Uvijek dajem prednost sezonskim i lokalnim namirnicama.
Recimo, kada dođem u BioBio ili Garden jako mi smeta što je domaćih proizvoda vrlo malo.
Mislim, može to biti nešpricano i sve, ali kad nešto putuje s drugog kraja svijeta ne može se smatrati ekološkim.
-
Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
30 Jul 2012, 16:41
blue » wrote:
Kad zagusti, čak i poljoprivrednici, s najzdavijem od najzdravijeg, idu u poljoapoteku
Potvrđeno od strane agronoma
Nema ti tu kad zagusti. Kad zagusti je već prekasno. Idu ljudi u poljoapoteku preventivno i opet kažu da je to domaći i ekološki uzgoj.
Mi tretiramo naše masline i svake godine šaljemo u laboratorij na analizu gdje redovito dobijemo vrhunske rezultate. Bez tretiranja bi se mogli pozdraviti sa ekstra djevičanskim. Te masline su dobro jebene...
-
baja
- Posts: 4084
- Joined: 19 Sep 2011, 11:09
30 Jul 2012, 16:45
kukuriku » wrote:
koješta. mogu biti i nezrele i crvljive.
trast mi.
naprije sam htjea reći; koješta
ali sam se sjetila da jabuke nekad budu crvljive puno prije sazrijevanja
jabuke su nam se prenatrpale plodom ove godine, ne valja
najveće će biti veličine teniske loptice
nadala sam se da će vjetar otresti viškove
-
Zelena Vila
- Posts: 153
- Joined: 28 Jul 2012, 10:47
11 Aug 2012, 09:34
Uh, to je izmjenična rodnost. Jedne godine ništa, a druge gomila jabuka. Trebalo bi plodove skidati dok su još sitni, ali to je komplicirano.
-
baja
- Posts: 4084
- Joined: 19 Sep 2011, 11:09
11 Aug 2012, 12:51
Zelena Vila » wrote: Trebalo bi plodove skidati dok su još sitni, ali to je komplicirano.
ne živimo trenutno u toj kući pa mi je promaklo kad je trebalo reagirati što mi je stvaaarno žao za jedno od dva prenatrpana stabla; prekrasna, neimenovana, sorta zeleno-crvenih jabuka, sočne, kiselkaste...
planiram porušiti stablo treće jabuke (napala ju je crvotočina odavno, a i plod joj je nikakav) pa na njeno mjesto posaditi novu na koju bi nakalemila i granu ove zeleno-crvene