Fukušima, ljubavi moja

Vrt, priroda, ekologija... - sve što raste, i treba da raste
User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Fukušima, ljubavi moja

Post by haram »

Sjeća li se ko havarije spomenute nuklearne centrale?
E pa tamo u Japanu (i šire) je se i te kako sjećaju.

Po jednoj studiji od desetog mjeseca 2015., broj karcinoma tiroidne žlijezde kod mlađih od 18 povećava se godišnje 20 do 50 puta više nego što se očekivalo za radijacijom zahvaćeno područje. Većina od 370 000 djece u regiji testirana je i potvrđeno je ili se sumnja da je njih 137 oboljelo, 25 novih u odnosu na prethodnu 2014. godinu.
Inače se taj oblik raka javlja u jednom do dva slučaja godišnje na svakih milion djece.
http://bigstory.ap.org/article/9bd0b3e5 ... -radiation
http://www.sciencealert.com/experts-lin ... -radiation

Neke ranije studije pokazuju mnogo veći broj (oko 50% od 300 000 testiranih) abnormalnosti u tiroidnim žlijezdama djece, pa čak navode i 250, 300, 350 ili 1300 slučajeva karcinoma na milion (zavisi gdje se taj milion krene i završi brojati -statistika je divna stvar).
http://www.sciencemag.org/news/2016/03/ ... -fukushima

U svakom slučaju se događa epidemija obolijevanja mnogo veća od službenih prognoza vladinih zdravstvenih ustanova.


what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

A sjeća li se tko curenja visokoradioaktivne vode iz oštećenih reaktora i okolnih spremnika u podzemne vode i Pacifik?
E pa još curi. Ako se curenjem može nazvati otjecanje 300 tona dnevno. Ili prosječno između 8 i 93 milijarde Bq dnevno.
Za usporedbu:
"Rizik od raka pluća raste za 16% na svakih 100 Bq/m3 povećanja koncentracije radona."
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs291/en/

Sad pokušavaju ograditi spremnike sa 800 000 tona radioaktivne vode 1,5 kilometarskim ledeno-betonskim zidom (ustvari opokušavaju to još od 2013. pa im ne ide).
http://fukushimaupdate.com/nra-tepco-ag ... in-stages/


A na suprotnoj obali Pacifika mjere najviše nivoe radijacije do sada.
http://www.whoi.edu/news-release/fukush ... s-offshore
http://www.ourradioactiveocean.org/results.html
http://www.sciencealert.com/highest-but ... west-coast
"Chill out, guys – the ocean's still safe." -utješno.
what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

Našao na debelforumu jedan zanimljiv link... nisam provjeravao koliko je točno sve šta piše, ali daje onako nekako okvirnu sliku koliko je nuklearna energija bezopasna i jeftina kad negdje nešto pukne.
1. Tokom topljenja jezgra nuklearnog reaktora, tri volontera su skočila u „radioaktivni bazen“ kako bi otvorili cev kroz koju su mogla da isteku radioaktivne supstance.

2. Oni su preminuli odmah, ali su sprečili još jednu eksploziju koja je mogla da bude 10 puta veća i jača nego ona kada je Amerika bacila nuklearnu bombu na Hirošimu!

3. Nivo radijacije je bio toliko veliki da su preminule morali da stavljaju u olovne kovčege.

4. Oni koji su radili na čišćenju i sprečavanju još veće katastrofe mogli su da rade bezbedno samo 40 sekundi, čak i u specijalnim odelima protiv zračenja.

5. Posle prve eksplozije, Gajgerov brojač (tip detektora koji meri jonizujuće čestice) je u kontrolnoj sobi pokazao broj 3.63 – bezbedan nivo radijacije.

6. Međutim, brojač je bio dizajniran tako da je 3.63 ujedno i najveća vrednost. Pravo očitavanje je bilo 15.000!

7. Projekat „skloništa“ koji je napravljen da pokrije i zaštiti nuklearnu elektranu košta dve milijarde dolara – 29 000 tona čeličnih, olovnih i raznih drugih struktura.

8. Sklonište, koje je u planu da se radi u narednim godinama, će biti veće od Kipa slobode u Njujorku!

9. Sećate se grada Pripjata, koji je udaljen samo tri kilometra od Černobila? Stanovnicima grada nije rečeno o kakvoj je katastrofi reč čak puna dva dana od prve eksplozije.

10. Da nekako i razumemo što im nisu saopštili. Zbog panike i plana šta treba uraditi, ali ostatak sveta je o katastrofi saznao tek kada su detektori za radijaciju počeli da „luduju“ u Švedskoj.

11. Radijacija je bila toliko jaka da su oči vatrogasaca koji su bili na licu mesta promenile boju iz braon u plavu!

12. Narodu je rečeno da treba da piju vodku, više nego uobičajeno, u nadi da će smanjiti šanse od nastanka raka (kancera) tiroidne žlezde (masovno ga je imalo stanovištvo koje je živelo u okolnim gradovima i zemljama).

13. Zona od skoro 500 kilometara kvadratnih oko elektrane je sada utočište mnogih divljih životinja.

14. Zanimljivo je da su vukovi, lisice i još neke ugrožene vrste prebegle tamo da žive kako bi bile nepristupačne lovcima.

15. Na mestu eksplozije pronađene su posebne vrste pečuraka koje žive tako što se hrane radioaktivnim otpadom!

16. Zanimljivo je da su one pronađene na zidovima reaktora i da razlažu ozračene čestice u energiju.

17. Ako želite da budete na mestu događaja i pogledate sami „crnu tačku sveta“, možete da zakažete turu preko interneta za samo 250 (američkih) dolara.

18. Ovo čitanje je sasvim bezbedno, za bezbednost ture nas nemojte držati za reč. Ono što će Vam pomoći oko shvatanja mera bezbednosti je to što je direktor elektrane rekao da područje oko nuklearke i grada Pripjata neće biti naseljivo bar još narednih 20.000 godina!

19. Vojska je, koristeći specifične instrumente i artiljerijske granate ispunjene srebrnim jodidama, stvorila veštačke kišne oblake iznad tog područja.

20. I poslednja zanimljiva činjenica je da je ta kiša stvorena sa namerom da spere radioaktivne čestice koje su lebdele u vazduhu, i „spusti“ ih na zemlju kako ne bi nastavile da se kreću ka drugim gradovima i ostatku sveta.

Da li sad dovoljno znate o nuklearnoj katastrofi u Černobilu? A sve je to bilo pre skoro 30 godina! A neki su mislili i da je Fukušima „mala stvar“…
http://portalmladi.com/cernobil-20-zani ... katastrofi
what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

A genijalci koji tvrde da je budućnost u nuklearnoj enerđiji... da bi se pokrile SADAŠNJE potrebe za energijom, trebalo bi broj nuklearnih reaktora sa sadašnjih 440 koji daju 375 GW povećati na 15 000 za potrebnih 15 TW... što znači, statistički gledano, da bi imali jednom mjesečno negdje u svijetu havariju sa djelomičnim ili potpunim topljenjem jezgre, u rasponu od Otoka Tri Milje, Sellafielda, do Fukušime i Černobila. Istovremeno bi trebalo izgraditi jednu novu, i sigurno dekomisionirati jednu staru - svakog dana, što je prilično nemoguće obzirom da je period gradnje 6-12 godina, a dekomisije (zatvaranja i brtvljenja radiacije) 20 godina. Sadašnji nivo potrošnje rudarenog urana može trajati 80 godina, a s 15 000 nuklearki bi bio 5 godina. Tu su još i drugi problemi poput još uvijek nezadovoljavajuće riješenog odlaganja otpada, nalaženja 15 000 pogodnih lokacija, mogućnosti širenja nuklearnog naoružanja, krajnje opasnih incidenata sa nuklearnim oružjem poput onog u Palomaresu ili Goldsborou, opasnosti od terorizma...

Do 2050, kada se očekuje udvostručenje globalnih potreba za energijom, i svi ti brojevi bi se trebali udvostručiti. Totalno nemoguća misija.
http://phys.org/news/2011-05-nuclear-po ... nergy.html
what we've got here is failure to communicate

User avatar
MmeTipfeler
Posts: 9766
Joined: 23 Mar 2012, 21:20

Post by MmeTipfeler »

Zajebava me prijevod pa lutam internetom. I čitam pizdarije kao što je onih 20 činjenica. Ova im je najbolja: Ovo čitanje je sasvim bezbedno... Zbilja očekuju da i tekstove o Černobilu čitamo s aluminijskom folijom na glavi? :facepalm:

Šteta što nisu naveli izvor, to jest odakle su preveli.

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

MmeTipfeler wrote:Zajebava me prijevod pa lutam internetom. I čitam pizdarije kao što je onih 20 činjenica. Ova im je najbolja: Ovo čitanje je sasvim bezbedno... Zbilja očekuju da i tekstove o Černobilu čitamo s aluminijskom folijom na glavi? :facepalm:
Mislim da ne, rekao bih da su se malo našalili, ali da su u drugom dijelu rečenice - "za bezbednost ture nas nemojte držati za reč" sasvim ozbiljni.
what we've got here is failure to communicate

User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 5266
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post by Šabović Adis »

MmeTipfeler wrote:Zajebava me prijevod pa lutam internetom. I čitam pizdarije kao što je onih 20 činjenica. Ova im je najbolja: Ovo čitanje je sasvim bezbedno... Zbilja očekuju da i tekstove o Černobilu čitamo s aluminijskom folijom na glavi? :facepalm:

Šteta što nisu naveli izvor, to jest odakle su preveli.
Aluminijumska folija zaustavlja samo beta - zrake, a nije da ne postoje i "radioaktivni tekstovi" tipa magarac ko pročita itakoto. Od EPP te ni 30cm olova ne zašiti, pitaj obavještajce! :zubo:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
el_comandante_
Posts: 65
Joined: 01 Oct 2015, 09:38

Post by el_comandante_ »

haram wrote:A genijalci koji tvrde da je budućnost u nuklearnoj enerđiji... da bi se pokrile SADAŠNJE potrebe za energijom, trebalo bi broj nuklearnih reaktora sa sadašnjih 440 koji daju 375 GW povećati na 15 000 za potrebnih 15 TW... što znači, statistički gledano, da bi imali jednom mjesečno negdje u svijetu havariju sa djelomičnim ili potpunim topljenjem jezgre, u rasponu od Otoka Tri Milje, Sellafielda, do Fukušime i Černobila. Istovremeno bi trebalo izgraditi jednu novu, i sigurno dekomisionirati jednu staru - svakog dana, što je prilično nemoguće obzirom da je period gradnje 6-12 godina, a dekomisije (zatvaranja i brtvljenja radiacije) 20 godina. Sadašnji nivo potrošnje rudarenog urana može trajati 80 godina, a s 15 000 nuklearki bi bio 5 godina. Tu su još i drugi problemi poput još uvijek nezadovoljavajuće riješenog odlaganja otpada, nalaženja 15 000 pogodnih lokacija, mogućnosti širenja nuklearnog naoružanja, krajnje opasnih incidenata sa nuklearnim oružjem poput onog u Palomaresu ili Goldsborou, opasnosti od terorizma...

Do 2050, kada se očekuje udvostručenje globalnih potreba za energijom, i svi ti brojevi bi se trebali udvostručiti. Totalno nemoguća misija.
http://phys.org/news/2011-05-nuclear-po ... nergy.html
pročitati.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nukl ... 44671.aspx
hay tres tipos de hombres;: los vivos, los muertos y los marinos.


User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

Intervju sa tadašnjim japanskim premijerom, Naoto Kanom, od 29.11. 2016.

Tokio je bio na rubu nuklearne katastrofe

Japanski premijer u vrijeme 2011. potresa i cunamija otkrio je da je država bila za debljinu lista papira udaljena od ruba nuklearne katastrofe koja bi zahtijevala hitnu evakuaciju 50 miliona ljudi.
- Rekao je da je razmatrao evakuaciju Tokija i područja u krugu od 250 kilometara, i uvođenje izvanrednog stanja.
- Rekao je kako nije imao jasnih informacija od operatera Tepco-a.
- Bio je vrlo šokiran ponašanjem Nobuaki Terasaka, ključnog vladinog savjetnika za nuklearna pitanja: "Ispitivali smo ga, a on nije bio sposoban dati jasne odgovore."... "Pitali smo ga zna li išta o nuklearnim problemima, a on je odgovorio - ne, ja sam diplomirao ekonomiju."
Terasaka, upravitelj Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost, kasnije je otpušten.
- Tsunehisa Katsumata, ondašnji Tepcov upravitelj, pred nekoliko dana je optužen za kriminalne propuste.
- Čitava ta situacija je bivšeg premijera (i nekadašnjeg studenta fizike na Tokijskom Institutu za Tehnologiju) od pobornika nuklearne energije preokrenula u totalnog protivnika.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... ister.html
what we've got here is failure to communicate

User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 5266
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post by Šabović Adis »

Treb'o je od sebe krenut' pa prvo sebe otpustit'!
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

what we've got here is failure to communicate

User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 5266
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post by Šabović Adis »

Ma jok, radi se o tome da neki nisu sposobni da proberu sposobne i kad imaju izbora. Loš izbor je loš izbor lošeg izbornika (ok. i izabranika, jer nije odbio "funkciju" - šta ekonom zna o at. fizici jbt. :rofl: )

Poenta je da laik može izabrati jedino većeg laika - stručnjaka jok, stručnjak će ga zaćerat' utripizdematerine laičke, izbirljive, demokracke. :rofl:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

"The disaster at the Fukushima Daiichi nuclear plant in March released far more radiation than the Japanese government has claimed. So concludes a study1 that combines radioactivity data from across the globe to estimate the scale and fate of emissions from the shattered plant.
The study also suggests that, contrary to government claims, pools used to store spent nuclear fuel played a significant part in the release of the long-lived environmental contaminant caesium-137, which could have been prevented by prompt action. The analysis has been posted online for open peer review by the journal Atmospheric Chemistry and Physics."

https://www.scientificamerican.com/arti ... ment-said/
http://www.atmos-chem-phys.net/12/2313/2012/

Costs and Consequences of the Fukushima Daiichi Disaster

"With these developments in mind, a scientific community that can speak with one voice and make a credible case against the government-industry publicity campaign is crucial. The Japanese Scientists’ Association envisioned its role as accurately communicating to people around the world the dangers of nuclear power and the seriousness of the damage suffered by the Japanese people. And the group hoped to use science to counter the forces that promote nuclear power in Japan, and demand that Japan give top priority to renewables."
Fukushima today: A first-person account from the field and the conference table

"Now, five years after the accident, Fukushima is recognized around the world as a symbol, but the meaning of the nuclear accident that happened there continues to be debated, in Japan and globally. Massive amounts of contaminated water remain under the stricken reactor site and in some 1,000 storage tanks on it; large areas of the surrounding countryside remain contaminated; the problem of dealing with three melted reactor cores has yet to be resolved."
Fukushima, five years onhttp://www.forum.hr/showpost.php?p=3229 ... stcount=55
http://www.forum.hr/showpost.php?p=3229 ... stcount=56
http://www.forum.hr/showpost.php?p=3230 ... stcount=57
http://www.forum.hr/showpost.php?p=5949 ... count=1693

^ajme morona :facepalm:
what we've got here is failure to communicate

User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 5266
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post by Šabović Adis »

Šta je, i ja sam, kao pojedinac, vodootporan na radijaciju! Rejdijejšn - hu?
:rofl: :rofl: :rofl:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

Šabović Adis wrote:Ma jok, radi se o tome da neki nisu sposobni da proberu sposobne i kad imaju izbora. Loš izbor je loš izbor lošeg izbornika (ok. i izabranika, jer nije odbio "funkciju" - šta ekonom zna o at. fizici jbt. :rofl: )

Poenta je da laik može izabrati jedino većeg laika - stručnjaka jok, stručnjak će ga zaćerat' utripizdematerine laičke, izbirljive, demokracke. :rofl:
Pa istina, ako je Kan sam birao tim, i on snosi neku odgovornost (po ovome šta priča, reklo bi se da nije). Ali on je bar izvukao neku pouku, a danas su u Japanu isti takvi uskovidni pronuklearni političari na vlasti. Koliko još havarija se treba desiti?
Šabović Adis wrote:Šta je, i ja sam, kao pojedinac, vodootporan na radijaciju! Rejdijejšn - hu?
:rofl: :rofl: :rofl:
E da, neznaš jel bi se smijao il plako :facepalm:
Ono; šta bi bilo da pukne brana iznad Njujorka, koja katastrofa bi bila da se polupaju fotonaponski paneli, i šta fali životinjama bez ljudi oko Černobila, nema veze šta su pune tumora i i žive tek toliko dugo da se razmnože?
what we've got here is failure to communicate

User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2539
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Post by Leteća »

Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

Da. Tužno jezivo :tuzni:

I onda dođu internetski mudrijaši sigurno usidrenih guzica prosipat statistike o broju žrtava; kakti pukla brana tu-i-tu (ispod koje nije nit smjelo bit naselje al ko jebe raju sitnog zuba profit je bitan) pa podavila više ljudi nego što ih je stiglo pomret prije evakuacije oko havarirane nuklearke (oko koje nije nit smjelo bit naselja al ko jebe raju sitnog zuba profit je bitan) - i sad je nuklearna energija šatro sigurnija od hidro. :facepalm:
I samodopadnim debilima/fahidijotima niš ne znači porast kancerogenih oboljenja populacije, glavno je da probrane statistike opravdavaju njihov sebični konformizam
:mad:
what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

Riknuo i treći robot poslat da pronađe gdje se točno zavukla sitnica od 600 metričkih tona istopljenog pa skrućenog goriva i visokoradioaktivnog materijala reaktora br.2 (jednog od tri istopljena na spomenutoj elektrani).
Lociranje odbjeglog goriva je nužno prije njegovog sakupljanja i pečaćenja na sigurnu (LoL!) lokaciju u Nigdjezemsku... ili bar 100 metara dalje, "privremeno" jelte :kava:... I to opet pomoću istih takvih robota kakvi stalno rikavaju.
Računa se da će samo ta operacija trajati još debelo iza 2020te, a koštat će 35 milijardi USD najmanje.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ead-robots

A 300 tona visokoradioaktivne vode i dalje svakodnevno "curi" u Pacifik... već sedmu godinu -što je preko 2 200 dana, ili 660 000 tona do sada... i ne nazire se kraj.

:kap:... :kap:... :kap:... :kap:... :kap:... :kap:...
what we've got here is failure to communicate

User avatar
MmeTipfeler
Posts: 9766
Joined: 23 Mar 2012, 21:20

Post by MmeTipfeler »

Zašto zapravo rikavaju ti roboti? Zato što su se ipak našli u blizini opasne tvari? Ili je uzrok nešto drugo?

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

MmeTipfeler wrote:
07 Mar 2017, 06:47
Zašto zapravo rikavaju ti roboti? Zato što su se ipak našli u blizini opasne tvari? Ili je uzrok nešto drugo?
Zaštitna kupola reaktora 2 jedina nije raznesena eksplozijom vodika pa je i radijacija unutra viša nego kod ostala dva reaktora kojima je raspršena u atmosferu.
Do sada najviše izmjereno zračenje u tom reaktoru je 650 sieverta na sat, Tošibini i Hitaćijevi roboti su dizajnirani da izdrže do 1 000 Sv (kod odraslog zdravog čovjeka kraća izloženost na 1 Sv izaziva akutnu radijacijsku bolest a 10 Sv je momentalno smrtonosno), ali kako visoka radijacija razara i elektroniku, roboti moraju biti što primitivniji -a što su primitivniji, to teže savladavaju prepreke i izvršavaju zadatke. Ponekad jednostavno zapnu u kršu koji je posvuda, i ne mogu se isčupati sve dok ne ostanu bez energije.

The utility has focused on removing spent fuel in the upper part of the reactor building, which Toshiba aims to extract with a claw-like system. This fuel didn’t melt and is still in a pool that controls its temperature.
The used-fuel in No. 3 is scheduled to begin removal before the end of the decade, the first among the three reactors that melted down. Toshiba is developing another robot to search for melted fuel, planned to enter sometime in the year ending March 2018. The company hasn’t announced yet the design or strategy.

- dakle veselje sa mogućim novim masivnim oslobađanjima radijacije u atmosferu još nije gotovo.

“We got a very good hint as to where the fuel could be from this entire expedition” Tepco official Yuichi Okamura said Thursday at a briefing in Tokyo. "I consider this a success, a big success."

- :facepalm:

Očito da ne postoje jasni i pouzdani planovi za rješavanje ovakvih krajnje opasnih situacija, i sve se pokušava riješiti u hodu. TEPCO i japanska vlada samo ispaljuju izjave za javnost kako bi se stvorio dojam kako je sve pod kontrolom, a zapravo se sve svodi na šeprtljave pokušaje sitnim koracima koji uglavnom propadaju.

Čovjek stvarno nije mogao smisliti kompliciraniji i opasniji način da zakuhava vodu. :kava:
what we've got here is failure to communicate

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 14834
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 14 times
Been thanked: 9 times

Post by Stitch »

Roboti su korisni kod rizičnih i za zdravlje opasnih poslova, ali nisu svemoćni. Pogotovo oni s osjetljivijom elektronikom. :)
Potpisi su za budale.

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

Nepodnošljiva lakoća postojanja debelforumskog pronuklearnog debilizma:
ma oko te fukushime se uglavnom pretjeruje i pisu se senzacionalisticki clanci da stvore paniku i privuku klikove, treba ljude pustit da rade svoj posao kod sanacije i gotovo

http://www.forum.hr/showthread.php?t=628288&page=86
- jel to biser rekao "sve je pod kontrolom, samo zli jezici ometaju sanaciju"? :rofl:
what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

E da vidimo kako to zapravo izgleda te "ljude pustit da rade svoj posao kod sanacije i gotovo"...
In 2002, the president of the country's largest power utility was forced to resign along with four other senior executives, taking responsibility for suspected falsification of nuclear plant safety records.

The company was suspected of 29 cases involving falsified repair records at nuclear reactors. It had to stop operations at five reactors, including the two damaged in the latest tremor, for safety inspections.

A few years later it ran into trouble again over accusations of falsifying data.

In late 2006, the government ordered TEPCO to check past data after it reported that it had found falsification of coolant water temperatures at its Fukushima Daiichi plant in 1985 and 1988, and that the tweaked data was used in mandatory inspections at the plant, which were completed in October 2005.

And in 2007, TEPCO reported that it had found more past data falsifications, though this time it did not have to close any of its plants.


http://www.reuters.com/article/us-japan ... B420110312

Uglavnom, kada ih se "pusti da rade svoj posao", osim što neznaju šta rade još i masno lažu...

O njihovim sigurnosnim incidentima nevezanim uz Fukušimu bi se mogle knjige pisati...
https://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_Ele ... _incidents
what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4797
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram »

Naohiro Masuda, predsjednik TEPCOve dekomisione kompanije, u intervjuu prije dvije godine:
"... nemamo pojma o stanju ostataka (istopljene jezgre i drugog materijala unutar reaktorske kupole), o njihovom obliku niti o čvrstoći. Moramo ih daljinski ukloniti sa 30 metara visine, ali nemamo takvu tehnologiju (u uvjetima tolike radijacije), ona jednostavno ne postoji... Još uvijek ne znamo je li moguće ispuniti reaktorske kontejnere sa vodom. Našli smo neke pukotine i rupe u tri kontejnerska silosa, ali ne znamo jesmo li ih našli sve. Ako se ispostavi da ima još rupa, trebamo tražiti neki drugi način da uklonimo krš (visokoradioaktivni, naravno)
PITANJE: Što je sa od vlade zadanim ciljem da se s tom operacijom započne do 2020-te?
Masuda: To je veliki izazov. Iskreno, ne znam je li to moguće."


Dr.Dale Klein, bivši predsjedavajući Američke nuklearne regulatorne komisije, sadašnji član savjetodavnog odbora pri TEPCO-u:
(u odgovoru na novinarsko pitanje može li se, pošto nema tehnologije kojom bi se izmjestilo (kamo uopće?) istopljeno ili poluistopljeno radioaktivno gorivo, u krajnjem slučaju sve riješiti kao u Černobilu, zatvaranjem u betonski sarkofag)
"To je nešto što nikada još nije bilo rađeno. Jedinice 1,2, i 3... istopljeno gorivo probilo je dno reaktorskih posuda... ne znamo koliko i kamo se pomaklo."

Akira Ono, aktualni upravitelj NE Fukushima Daiichi:
"Nemamo ideja kako razmontirati reaktore... tehnologija još ne postoji... nema održive metodeda riješimo rastopljeno gorivo... tako puno nesigurnosti... nemamo precizne informacije... inžinjeri su deklarirali problem kao nerješiv..."
Sve u svemu, priznao je da vladin rok da se nuklearka dekomisionira do 2051. nerealan, kao i da zapravo tek treba biti izumljena tehnologija da bi se sa time započelo.
http://enenews.com/times-worst-possible ... uel-videos
http://enenews.com/times-200-year-wait- ... rmountableNa kraju su britanski roboti uspjeli zaviriti u sva tri reaktorska kontejnera
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... plant.html

Sada još mozgaju šta bi dalje, visokoradioaktivni otpad se gomila uokolo elektrane, dok i dalje u ocean dnevno istječe 400 tona visokoradioaktivne vode.
https://www.nytimes.com/2017/03/11/worl ... aster.html
what we've got here is failure to communicate