Kod mene to izgleda ovako:
Visoka stabla ne sadim jer mi je vrt zapravo prirodno nastavlja na šumu - dakle, to je obavljeno.
Slijedi nekoliko starih jabuka. Malo dalje sam zasadila tri višnje (koje su se same zasijale kod susjede pa mi ih je prepustila).
Od grmića za sada imam tri ribiza, a planiram dodati još svega.
U donji sloj sam posadila malo metvice (napreduje sporije nego ona u gornjem, sunčanijem dijelu vrta, ali nadam se da će krenuti).
Sadim i salatu, blitvu, ciklu i kupusnjače (brokula, kelj pupčar i neku azijsku mješavinu kupusnjača za salatu).
Imam i par šparoga, uzgojeno iz sjemena - malo sam ih zobala, a najesti bi se trebala tek nagodinu.
Najzadovoljnija sam s češnjakom. Vidjela sam reportažu o tome kako se on može uzgajati kao trajnica - nije bilo previše detalja, pa sam improvizirala - posadila sam one zametke koji nastaju na vrhu, a kad su se stvorile lukovice ostavila sam ih u zemlji. Taj češnjak je sada divan i zelen, a izgleda puno ljepše od onog koji je sađen na klasični način. U društvo sam mu ubacila i jednu jagodu koju sad puštam da se proširi.
Taj dio vrta ne prekopavam nego obrađujem malim ručnim alatom. Samonikle biljke koje mi se sviđaju ostavim gdje jesu - npr, jaglace i šumske jagode.
Namjeravam i natjerati dragoljub da mi se penje uz voćke, ali još ga nisam uspjela razmnožiti.
Dio vrta ostat će otvoren, kao "šumska čistina", za rajčice, paprike i druge biljke kojima je potrebno mnogo svjetlosti i topline.