Klimatske promjene i podizanje morske razine

Vrt, priroda i ekologija - sve što raste, i treba da raste
User avatar
Tea Tree
Posts: 5378
Joined: 03 Oct 2011, 15:57

Klimatske promjene i podizanje morske razine

Post by Tea Tree » 16 May 2012, 01:52

Najavila sam tribinu tamo na Okruglom, ali neka je i ovdje za svaki slučaj :D
CFI tribina „Klimatske promjene i podizanje morske razine“ održati će se u srijedu, 23. svibnja 2012. u 18:00 h na Institutu Ruđer Bošković, u dvorana III. krila (Bijenička cesta 54, Zagreb)

Klimatske promjene uzrokovane čovjekovom aktivnosti smatraju se jednim od najvećih globalnih problema okoliša i razvoja današnjice. Svrha okruglog stola je razgovor o relevantnim činjenicama o pitanju klimatskih promjena u Hrvatskoj. Uvodni predavači govorit će o opaženim klimatskim promjenama u Hrvatskoj temeljem statističkih analiza dugogodišnjih nizova podataka, dat će se prikazi modeliranja klime i klimatskih promjena na globalnoj i regionalnoj skali, te će se prikazati promjene morske razine.

Program:
Uvodna predavanja (1 h)
1. “Opažene klimatske promjene” – dr. sc. Marjana Gajić-Čapka, Državni hidrometeorološki zavod, Zagreb
2. “Modeliranje klime i klimatskih promjena” – dr. sc. Čedo Branković, Državni hidrometerološki zavod, Zagreb
3. “Globalno i regionalno podizanje morske razine” – prof. dr. sc. Mirko Orlić, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Diskusija (1-1,5 h)
Moderator okruglog stola je dr. sc. Vladimir Jelavić iz Instituta za energetiku i zaštitu okoliša EKONERG, voditelj pripreme stručnih podloga za pripremu Nacionalnog izvješća Republike Hrvatske Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime.


E, to je najava italic, a sad ja. :D
Ova točka 1. i nije bogznašto, lako je opažati klimatske promjene, pih, ne'š ti. :zubo:
Međutim, točka 2. je već zanimljivija. :zubo:
Pa da malo iskarikiram točku 2.: zamislite da baš možemo modelirati klimu i klimatske promjene, onako po želji i volji. Kako bi to izgledalo i što biste napravili kad biste mogli?

Iako ni točka 3. nije loša, moram priznati. Taman se nekako lijepo nadovezuje na točku 2. Izmodeliramo klimu tako da pripeče i da se digne razina mora. Prije toga se iskopaju kanali, probije se Velebit (možda može i kroz tunel, onaj Sv. Rok?) i eto ti mora u Zagrebu. Čas posla.
Možemo ga uliti u Jarun, a onu vodu iz Jaruna ćemo baciti u Savu, ionako je bezveze.
I u Bundek, isto.
Sad da ne bude da ja dolijevam samo vodu na svoj mlin tj. more u Zagreb, što biste vi napravili s klimatskim promjenama da možete?

Disklejmer: ovo je, očigledno, šaljiva tema. :D
Ako netko ili čak ja, ode na ovu tribinu, ili ako netko, nedajbože, zna nešto o ovoj temi, možemo nastaviti i u nešto ozbiljnijem tonu. :zubo:User avatar
Ze.
Posts: 1098
Joined: 17 Sep 2011, 21:26

Post by Ze. » 16 May 2012, 08:41

Da mogu, lijevalo bi ko iz kabla non-stop po Banskim Dvorima. Pa nek prodaju kišnicu za punjenje proračuna. :Dostruznicadonja
Posts: 51
Joined: 27 Mar 2012, 17:46

Post by ostruznicadonja » 16 May 2012, 14:23Poot: It's a cold world Bodie..

Bodie: I thought you said it was getting warmer nigga..

Poot: World going one way, people another yo..User avatar
karambol
Posts: 8022
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

Post by karambol » 16 May 2012, 14:30

Po točci 2 - napravio karipsko ljeto od ožujka do studenog, a onda alpsku zimu od prosinca do veljače da medvjedi mogu svoje odsanjati i skijaši oskijati i da Božić bude k'o iz američanskih filmova...
Proljeće i jesen bi izbacio, naročito zbog alergija... :D


Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...

drug mile
Posts: 21
Joined: 10 Jun 2012, 14:59

Post by drug mile » 19 Aug 2012, 00:31

Mislim da je priča o klimatskim promjenama jedna od većih podvala čovječanstvu. Imate na vikipediji grafove temperatura (malo ih je teže naći, ako netko treba mogu pronaći pa staviti link), ali ne ono zadnjih 100-200 godina nego zadnjih nekoliko stotina milijuna godina. Vidi se osciliranje prosječne temperature Zemlje točno po sinusoidi, i istodobno porast i smanjivanje CO2 u atmosferi. Radi se o vremenu kad ljudi nisu bili ni u dugoročnom planu. I budala bi znala iz tih grafova reći da se svakih xy godina dogodi jedan špic visokih temperatura iza kojeg slijedi ledeno doba, i da upravo proživljavamo taj špic.

Ove promjene od 0.X stupnjeva i grafovi koji prikazuju zadnjih 100-200 godina su apsurdni. To ti je kao ono kad slikaš ženski pazuh iz velike blizine, da izgleda kao nešto drugo, pa onda mulci padnu u trans kad vide fotku. Tek kad vidiš krupniju sliku skužiš kakva je podvala.


Forum za permakulturu: Perforum

User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 19 Aug 2012, 20:09

drug mile » wrote:Tek kad vidiš krupniju sliku skužiš kakva je podvala.
Razlika je što smo mi odgovorni za ovu promjenu. Meni je to bitna razlika. Osim kada su u pitanju kataklizmički događaji (supervulkani, meteori) sve te promjene su se dogodila u puno dužem vremenskom razdoblju od 100-200 godina.User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Aug 2012, 11:28

A joj.
Pored svih tih sluzbenih istrazivanja i silnih instituta i konvencija, tisuce znanstvenika su svaki dan u zabludi. Ne uopce nemamo utjecaja ili zasluga za klimatske promjene. :facepalm:drug mile
Posts: 21
Joined: 10 Jun 2012, 14:59

Post by drug mile » 20 Aug 2012, 15:14

Ne znam o kojim tisućama znanstvenika govorite. Oni ne spominju globalno zatopljavanje, spominju ga političari i razne eko-udruge. Znanstvenici znaju što su Milankovićevi ciklusi, koji ovise o pojavama koje se periodički ponavljaju i mogu se predvidjeti.

Ukratko, Zemljina putanja oko Sunca je nepravilna elipsa, ponekad je bliže Suncu, ponekad dalje. To ima ogroman utjecaj na klimu. Zemlja je ponekad više okrenuta Suncu južnom, a ponekad sjevernom polutkom. To ima ogroman utjecaj jer je na južnoj more a na sjevernoj kopno. Itd. Ovi se događaji ponavljaju svakih nekoliko desetaka tisuća godina, i ponavljati će se bez greške osim ako nas ne udari neki meteor. Dakle to znanstvenici znaju, i znaju da smo na pragu ledenog doba. Evo krivulje:

Image

Image

Ali kad se želi manipulirati podacima, onda se prikaže ova krivulja:

Image

I sad gledaj koliko puta u povijesti je temperatura bez ljudskog faktora porasla i pala za 10 stupnjeva, a ovdje pričamo o globalnom zatopljavanju od 1 stupanj. :S

I da ne bi nitko rekao da sam ja za spaljivanje ugljena i nafte, ili nuklearke ili tako nešto. Nisam. Idem biciklom na posao, uzgajam svoju hranu, recikliram... Samo ja bih se radije pripremio na zimu kakvu još nismo vidjeli, i to ćemo plakati za jeftinom energijom koju smo ulupali u gluposti, umjesto da smo je čuvali za ovakve potrebe.


Forum za permakulturu: Perforum

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Aug 2012, 21:04

Kako koji znanstvenici? Pa zaguglaj klimatske promjene pa ce ti izbaciti barem sve svjetski poznatije institute. Barem njih pedesetak.

Gle ljudski faktor JEST utjecao za nacin na koji se klima mijenja. Tak svejedno jel ti to vjerujes ili ne.

In the context of climate variation, anthropogenic factors are human activities which affect the climate. The scientific consensus on climate change is "that climate is changing and that these changes are in large part caused by human activities,"[37] and it "is largely irreversible.

Jedna prominentnija izjava na brzinu, mogu se naci i bolje:

Science has made enormous inroads in understanding climate change and its causes, and is beginning to help develop a strong understanding of current and potential impacts that will affect people today and in coming decades. This understanding is crucial because it allows decision makers to place climate change in the context of other large challenges facing the nation and the world. There are still some uncertainties, and there always will be in understanding a complex system like Earth’s climate. Nevertheless, there is a strong, credible body of evidence, based on multiple lines of research, documenting that climate is changing and that these changes are in large part caused by human activities. While much remains to be learned, the core phenomenon, scientific questions, and hypotheses have been examined thoroughly and have stood firm in the face of serious scientific debate and careful evaluation of alternative explanations.”
— United States National Research Council, Advancing the Science of Climate Change

Kako smo utjecali na nacin na koji se klima mijenja (dakle ne jel ce se mijenjati nego KAKO):

Of most concern in these anthropogenic factors is the increase in CO2 levels due to emissions from fossil fuel combustion, followed by aerosols (particulate matter in the atmosphere) and cement manufacture. Other factors, including land use, ozone depletion, animal agriculture[39] and deforestation, are also of concern in the roles they play - both separately and in conjunction with other factors - in affecting climate, microclimate, and measures of climate variables.

— United States National Research Council, Advancing the Science of Climate Change

E sad kakav je tocno (a nije onakakav kakvim pises) scientific opinion/consensus on climate change imas jasno i citljivo napisano na netu.User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2531
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Post by Leteća » 20 Aug 2012, 21:26

Na hrvatskom, molim. Ne znaju svi engleski.


Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Aug 2012, 21:57

Sta, da ti prevodim citate? Daj nemoj me zajebavati.
Oni koji ne znaju engleski ionako nemaju resursa za pratiti ovu temu igdje na netu posteno.drug mile
Posts: 21
Joined: 10 Jun 2012, 14:59

Post by drug mile » 20 Aug 2012, 23:12

Znanstvena činjenica je da smo u interglacijalnom dobu, znaći kratkom toplom razdoblju između dva ledena doba. Ovo razdoblje u prosjeku traje 11000 godina. Zadnje ledeno doba je završilo prije 11600 godina. Dakle?

To je bilo bez utjecaja čovjeka, kojeg ne možemo zanemariti. E sad dodamo čovjeka i njegove smradove koje ispušta u atmosferu, normalno da utječe na sve živo. Od šume napravi pustinju. Od netaknute prirode naftnu mrlju. Probije ozon, još malo pa će i evropu od azije odcijepiti. I onda netko kaže da utječe na klimu. Sigurno da utječe. Ali kakva bi bila klima bez tog utjecaja? Gledajte krivulje, temperatura pada za 10 stupnjeva. Led prekriva dobar dio svijeta, a ljudsko društvo je toliko krhko da ako nas led ne ubije, pobiti ćemo se sami za zadnje slobodno mjesto u Sahari.

Ljudski utjecaj može odgoditi to ledeno doba, a i to je pitanje. Hoću reći pitanje je je li to uopće ljudski utjecaj, kroz cijelu povijest Zemlje količina CO2 u atmosferi oscilira jednako kao temperatura, a 2009. je Zemlja prošla kroz najbližu točku Suncu u zadnjih nekoliko tisuća godina. I da čovjek nikad nije nastao, ovih bi dana CO2 u atmosferi bio jako visok, samo možda ne toliki koliki je sad.

Mislim da trošimo drva usred ljeta, a novih nema.


Forum za permakulturu: Perforum

Occam
Posts: 26
Joined: 07 Jan 2012, 11:43

Post by Occam » 21 Aug 2012, 14:52

drug mile » wrote:Ne znam o kojim tisućama znanstvenika govorite.
O ovim tisucama:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific ... ate_change

http://www.skepticalscience.com/global- ... ediate.htm
drug mile » wrote:Znanstvena činjenica je da smo u interglacijalnom dobu, znaći kratkom toplom razdoblju između dva ledena doba. Ovo razdoblje u prosjeku traje 11000 godina. Zadnje ledeno doba je završilo prije 11600 godina. Dakle?
Brojevi koje navodis su zastarjeli i po svoj prilici pogresni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_age#Gl ... erglacials
The Earth has been in an interglacial period known as the Holocene for more than 11,000 years. It was conventional wisdom that the typical interglacial period lasts about 12,000 years, but this has been called into question recently. For example, an article in Nature[34] argues that the current interglacial might be most analogous to a previous interglacial that lasted 28,000 years. Predicted changes in orbital forcing suggest that the next glacial period would begin at least 50,000 years from now, even in absence of human-made global warming
http://en.wikipedia.org/wiki/Glacial_pe ... ial_period
Work by Berger and Loutre suggests that the current warm climate may last another 50,000 years
drug mile » wrote: I sad gledaj koliko puta u povijesti je temperatura bez ljudskog faktora porasla i pala za 10 stupnjeva, a ovdje pričamo o globalnom zatopljavanju od 1 stupanj.
Paz'sad:

Drug Sefer je pronadjen u svojoj kuci mrtav. Dosla policija, dosli sudski vjestaci. Nasli i metke. Tu se pojavi drug Joso i kaze da svi svjetski vjestaci nemaju pojma, jer ljudi su vazda umirali i prije nego sto je bilo pistolja u selu.

Kuzis zasto je to falican argument?


Ajmo sad ozbiljno:

- CO2 je staklenicki plin, cinjenica
- doprinosio je promjenama temperature i u povijesti Zemlje
http://www.skepticalscience.com/co2-lag ... rature.htm

Naravno, tada je CO2 dolazio iz "neljudskih" izvora :D. No u zadnjih vise tisuca godina njegova koncentracija u atmosferi je oko 280 ppm, da bi tijekom zadnjih 150 godina porasla na preko 390 ppm.

- klima se mijenja pod utjecajem onog faktora koji se u tom trenutku mijenja
- to je sada CO2 (plus metan i jos neki u manjoj mjeri)

Image

I prakticki svi znanstvenici koji se time bave pripisuju taj porast nasem izgaranju fosilnih goriva.
drug mile » wrote:a 2009. je Zemlja prošla kroz najbližu točku Suncu u zadnjih nekoliko tisuća godina
Odakle ti to?
drug mile » wrote:I da čovjek nikad nije nastao, ovih bi dana CO2 u atmosferi bio jako visok, samo možda ne toliki koliki je sad.
Moze neka studija koja to tvrdi?User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 17 Nov 2013, 18:29

Možda i ovo ima neke veze s klimatskim promjenama.
I ne samo s time nego i s velikim povećanjem raznih kancera, tumora, leukemija...

TIME LAPSE MAP OF EVERY NUCLEAR EXPLOSION EVER ON EARTH

Zastrašujuće, apsolutno zastrašujuće i neshvatljivo kako se znanost da upregnuti manijacima u kola...


'if you fall, i'll be there' (floor)

MightyMe
Posts: 5166
Joined: 07 Oct 2011, 15:32

Post by MightyMe » 17 Nov 2013, 22:14

Dr. OppenheimerUser avatar
nina williams
Posts: 2925
Joined: 13 Oct 2011, 18:01

Post by nina williams » 20 Nov 2013, 20:40

E što volim kad temu vidim nakon godine i po dana. :zubo:
Tea Tree » wrote: Međutim, točka 2. je već zanimljivija. :zubo:
Pa da malo iskarikiram točku 2.: zamislite da baš možemo modelirati klimu i klimatske promjene, onako po želji i volji. Kako bi to izgledalo i što biste napravili kad biste mogli?
Ne bi ja ništa tu mijenjala, zajebato se u to pačat. U tizim stvarima ti se lako more desit da te zvizne po glavuši jer nemamo dovoljno dobre prognostičke modele da bi pokrili sve baze, mnogo su komplicirane te meteorološke matematike. Al radi se već neko vrijeme na tom modeliranju klime, jednu od najpoznatijih demonstracija izveli su Kinezi na otvaranju OI. Rusi to u Moskvi rade svako malo, čim vojska jema kakvu paradu, Sunce piči, oni roštiljaju, vedro nebo bez oblačka, divan dan...
Enivejz, njesra je. Tu i tamo kapne kakva informacija o tom kako poljoprivredne površine i usjevi u okolici Moskve odlaze u vražju mater, jer više nije problem samo jedna ljetina, sad se već i tlo mijenja. Al Rusi ko Rusi, zemlja je ogromna može se sijat đe god oš... :trio:

Euklid wrote:Možda i ovo ima neke veze s klimatskim promjenama.
I ne samo s time nego i s velikim povećanjem raznih kancera, tumora, leukemija...

TIME LAPSE MAP OF EVERY NUCLEAR EXPLOSION EVER ON EARTH

Zastrašujuće, apsolutno zastrašujuće i neshvatljivo kako se znanost da upregnuti manijacima u kola...
A možda su u šumi.
Bacla bi ja bombu.User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 24 Jan 2014, 19:49

6 desetljeća globalnog zagrijavanja sažeto u samo 10-ak sekundi - pogledajte...


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 26 Jan 2014, 06:26

Meni je najupečatljivija izjava oko klimatskih promjena ona od predsjednika škotske stranke koja se bori za nezavisnost Škotske. On je rekao da na globalno zagrijavanje gleda s pomiješanim osjećajima. "S jedne strane, katastrofa," veli on. "A opet, s druge strane, mi ćemo sa svojih brda gledati kako Englezi dolje plivaju."User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 26 Jan 2014, 09:51

:rofl:

Hehe... pridruzio bih mu se u gledanju...


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 26 Jan 2014, 12:12

He, he... I ja sam Hajlender... :mirko: :unda:User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3877
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 08 Nov 2015, 22:51

Euklid » wrote:Možda i ovo ima neke veze s klimatskim promjenama.
I ne samo s time nego i s velikim povećanjem raznih kancera, tumora, leukemija...

TIME LAPSE MAP OF EVERY NUCLEAR EXPLOSION EVER ON EARTH

Zastrašujuće, apsolutno zastrašujuće i neshvatljivo kako se znanost da upregnuti manijacima u kola...
"The increase in the amount of heat in the oceans amounts to 17 x 1022 Joules over the last 30 years. That is so much energy it is equivalent to exploding a Hiroshima bomb every second in the ocean for thirty years."
http://www.realclimate.org/index.php/ar ... l-warming/

"Nakon što je veliko istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da je udisanje dizelskih ispušnih plinova za ljude smrtonosnije od prometnih nesreća, Svjetska zdravstvena organizacija donijela je odluku o klasificiranju dizela u skupinu kancerogenih supstanci. Udisanje ispušnih plinova dizelskog goriva posebno je štetno za pluća i mokraćni mjehur.
Ispušni plinovi dizelskog goriva uzrokuju rak kod ljudi, zaključili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, posebno kad je riječ o plućima i mokraćnom mjehuru.
U priopćenju koje će vjerojatno izazvati konsternaciju među proizvođačima automobila, ali i vozačima dizelskih vozila, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) reklasificirala je dizel iz skupine 2A, od vjerojatno kancerogene, u skupinu 1, među supstance koje imaju definitivne poveznice s rakom.
'Stručna skupina utvrdila je da ispušne pare dizela uzrokuju rak pluća i zabilježila pozitivnu korelaciju s povećanim rizikom od raka mjehura', navodi se u priopćenju IARC-a.
Odluka je rezultat tjedan dana dugog sastanka nezavisnih stručnjaka koji su ocjenjivali najnovija znanstvena otkrića o kancerogenosti dizelskih i benzinskih ispušnih plinova.
Grupa navodi da bi benzinski plinovi trebali biti stavljeni u grupu 'vjerojatno kancerogenih za čovjeka', što je nepromijenjeno u odnosu na prethodnu procjenu iz 1989. godine."

http://www.hrsvijet.net/index.php/drust ... ancerogeno

Meni je najviše zastrašujuće koliki neznalice ljudi mogu biti uz sve dostupne informacije.


what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3877
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 09 Nov 2015, 00:05

Zapravo, otkad se udio atmosferskog CO2 zaokružio na 400 ppm, računa se da se globalno radi o 4 Hirošima atomske po minuti, iliti akumuliranoj energiji skoro 2,29 milijardi bombi od 1998. godine.
https://4hiroshimas.com/
A sve zbog relativno naglo promijenjenog sastava atmosfere.


what we've got here is failure to communicate

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3877
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 09 Nov 2015, 00:32

Tea Tree » wrote:...
Pa da malo iskarikiram točku 2.: zamislite da baš možemo modelirati klimu i klimatske promjene, onako po želji i volji. Kako bi to izgledalo i što biste napravili kad biste mogli?
...
Sad da ne bude da ja dolijevam samo vodu na svoj mlin tj. more u Zagreb, što biste vi napravili s klimatskim promjenama da možete?
Ne bi trebalo ništa raditi jer su se i ekosistemi i ljudske civilizacije milenijima grupirali i prilagođavali područjima s određenom klimom. I najviše zbog nemogućnosti praćenja tih naglih promjena biti će velike pizdarije, a ne zato što se netko malo više švica ili mu je more poplavilo podrum. Šta će se događati kako s vremenom životni uvjeti za par milijardi Azijata i Latinoamerikanaca postaju sve teže održivi? Izbjegličke i ekonomske krize i ratovi koji se odvijaju danas su ništa prema onome što naše potomke čeka.
Tea Tree » wrote:Disklejmer: ovo je, očigledno, šaljiva tema. :D
Ako netko ili čak ja, ode na ovu tribinu, ili ako netko, nedajbože, zna nešto o ovoj temi, možemo nastaviti i u nešto ozbiljnijem tonu. :zubo:
Ja sam za nastavak u ozbiljnijem tonu, jer našoj djeci neće bit do zajebancije što su im roditelji bili moroni pa ostavili usrani svijet.


what we've got here is failure to communicate

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 09 Nov 2015, 00:58

Žao mi je što se ne mogu skoncentrirati na druge elementarne nepogode - upravo mi se događa Hadeze... :bonk:User avatar
haram
persona non grata
Posts: 3877
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 09 Nov 2015, 01:41

haram » wrote:...
Ispušni plinovi dizelskog goriva uzrokuju rak kod ljudi, zaključili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, posebno kad je riječ o plućima i mokraćnom mjehuru.
...
+ ovo:

KANCEROGENE HEMIKALIJE KOJE SVAKODNEVNO KORISTIMO
http://hemikalije.blogspot.hr/2013/07/k ... nevno.html

Četiri namirnice za koje nikada ne biste posumnjali da izazivaju rak
http://net.hr/magazin/zdravlje/cetiri-n ... ivaju-rak/

Stiren
https://hr.wikipedia.org/wiki/Stiren

6 – PS – Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.
http://e-kako.geek.hr/drustvo/kako-prep ... -plastiku/

Dioxins are highly toxic and can cause reproductive and developmental problems, damage the immune system, interfere with hormones and also cause cancer.
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs225/en/

Persistent Organic Pollutants: A Global Issue, A Global Response
http://www2.epa.gov/international-coope ... l-response

Known and Probable Human Carcinogens
http://www.cancer.org/cancer/cancercaus ... arcinogens

Sve u svemu, toliko smo nakrcali svoju okolinu raznim otrovima i kancerogenima, da su nuklearni testovi tek beznačajna kap u moru.


what we've got here is failure to communicate