Zdrava hrana

Vrt, priroda i ekologija - sve što raste, i treba da raste
User avatar
Vodena
Posts: 2100
Joined: 17 Sep 2011, 23:58

Re: Zdrava hrana

Post by Vodena » 20 Dec 2011, 22:37

Htjela bih samo reći nešto o smrdljivom mesu.

Ako se svinja (ženska) zakolje u vrijeme dok se tjera, meso ima poseban grozni miris. To se zna dogoditi. Ja to ne bi jela.



User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 20 Dec 2011, 22:37

JPK » wrote:Pjena od mlijeka za kapućino se radi pomoću pare, s onim zujalom rade samo papci. :xd:
nemam parni stroj u kuhinji, sve mi je iz predindustrijskog doba. imam moku i mutilić :xd:


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 22:38

blaze » wrote: kažu makrobiotičari da ga ima u sezamu, samo ne kažu koliko sezama moraš pojesti :xd: pet jušnih žlica dnevno?
Ima ga i u tvrdim sirevima. U maku ga ima puno. :zubo: Ima i u mekim sirevima ali sto tvrdji sir to vise kalcija. Ima i u kelju.
Parmezan :cerek:
U mlijeku ga ima malo.



User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 22:40

blaze » wrote: koliko shvaćam, nije da izvlači kalcij koji već jest u kostima, nego sprječava njegovo vezanje, ugradnju. ispišaš ga. to vezivanje ima npr. veze s omjerom unosa fosfora i kalcija

nego, mene drugo zabrinjava. navodno kofein brani vezanje, a ja pijem puno kave i bojim se osteoporoze :crying: a da imam manjak kalcija, imam, samo ne mogu znati je li to od kave ili me geni razbaštinjuju
Kak znas da imas manjak kalcija? Naime i ja obozavam kavu.



User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 20 Dec 2011, 22:43

Vodena » wrote:Htjela bih samo reći nešto o smrdljivom mesu.

Ako se svinja (ženska) zakolje u vrijeme dok se tjera, meso ima poseban grozni miris. To se zna dogoditi. Ja to ne bi jela.
ono što ja mogu reći sa sigurnošću, to je da se tamo u selu mojih nonića jako razlikovala svinjetina (i pršuti, kobasice... :zubo: ) u onih koji su svinje hranili tikvama, mekinjama, koprivama i sl. (to se kuhalo u tzv. štanjadama, velikim kotlovima vani u dvorištu) i onih koji su svinje hranili hotelskim ostacima :facepalm:

ovo potonje je smrdilo za popizdit


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 20 Dec 2011, 22:46

ombia » wrote:
Ima ga i u tvrdim sirevima. U maku ga ima puno. :zubo: Ima i u mekim sirevima ali sto tvrdji sir to vise kalcija. Ima i u kelju.
ma ima ga i u grahu
ombia wrote:
Kak znas da imas manjak kalcija? Naime i ja obozavam kavu.
bila sam na mjerenju


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 23:08

blaze » wrote: ma ima ga i u grahu
bila sam na mjerenju
Kak to izgleda, mjere ti poroznost kostiju? :misli:



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 20 Dec 2011, 23:29

blaze » wrote: koliko shvaćam, nije da izvlači kalcij koji već jest u kostima, nego sprječava njegovo vezanje, ugradnju. ispišaš ga. to vezivanje ima npr. veze s omjerom unosa fosfora i kalcija

nego, mene drugo zabrinjava. navodno kofein brani vezanje, a ja pijem puno kave i bojim se osteoporoze :crying: a da imam manjak kalcija, imam, samo ne mogu znati je li to od kave ili me geni razbaštinjuju
ovo sam našla:

Mlijeko i mliječni proizvodi su povezani i s nastankom osteoporoze, raka, artritisa, dijabetesa, bubrežnih kamenaca, uzrokuju manjak željeza i kalcija....

Bez obzira na to što kravlje mlijeko sadrži puno više kalcija, njegova iskorištenost (apsorpcija) je nekoliko puta manja od majčinog mlijeka. Višak fosfora u kravljem mlijeku sprječava apsorpciju kalcija. Nepotpuna smjena bjelančevina iz kravljeg mlijeka uzrokuje proces truljenja, pri kojem nastaju kisele tvari (inol, skatol, fenoli, amonijak...). Kako bi se spriječila kiselost krvi, tijelo crpi prije svega kalcij iz kosti i tako neutralizira kiselost, koju uzrokuje kravlje mlijeko. Uzimanje kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda povećava rizik loma kuka, jer metabolizam bjelančevina iz mlijeka povećava izlučivanje kalcija s urinom (American Journal of Epidemiology 1994: 139).


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 21 Dec 2011, 09:52

Lastan » wrote: Da, postoje. Ali ako ih netko uzgaja za prodaju… puno sreće. Jer ako ti je to osnovna djelatnost, jedna boleština ili najezda štetnika uništava ti cijelu jebenu ljetinu, što će reći da godinu dana crnčiš za gô kurac.
da, poljoprivrednici trebaju dosta sreće
događale su mi se havarije na mojih par kvadrata vrta pa bi mi pozlilo; tako ne želim ni zamišljati kako je pogledati njivu svojih truda i muke



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 21 Dec 2011, 09:58

Pješčana wrote:Kako bi se spriječila kiselost krvi, tijelo crpi prije svega kalcij iz kosti i tako neutralizira kiselost, ...
kiselost je nama, zapadnjacima, okidač nebrojenim bolestima (stoga se, na pojavu alergija, mlijeko odmah izbacuje iz prehrane)
nije na odmet smanjiti i unos šećera, elem kiseline



User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 21 Dec 2011, 10:34

baja » wrote: da, poljoprivrednici trebaju dosta sreće
događale su mi se havarije na mojih par kvadrata vrta pa bi mi pozlilo; tako ne želim ni zamišljati kako je pogledati njivu svojih truda i muke
Postoje i načini da se umanji faktor sreće. A tu su uključeni i pesticidi.
Studij agronomije postoji s razlogom.



User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 21 Dec 2011, 10:37

baja » wrote: kiselost je nama, zapadnjacima, okidač nebrojenim bolestima (stoga se, na pojavu alergija, mlijeko odmah izbacuje iz prehrane)
nije na odmet smanjiti i unos šećera, elem kiseline
Kakve mrtve kiseline u šećeru?



User avatar
Ruralna
Posts: 686
Joined: 20 Sep 2011, 18:36

Post by Ruralna » 21 Dec 2011, 10:39

baja » wrote: kiselost je nama, zapadnjacima, okidač nebrojenim bolestima (stoga se, na pojavu alergija, mlijeko odmah izbacuje iz prehrane)
nije na odmet smanjiti i unos šećera, elem kiseline
A kako bi se kao trebala snižavati kiselost organizma?

Otić ću s ove teme još više izluđena informacijama :mama:



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 21 Dec 2011, 10:40

Lastan » wrote: Postoje i načini da se umanji faktor sreće. A tu su uključeni i pesticidi.
Studij agronomije postoji s razlogom.
to je jasno
više sam na umu imala elementarne nepogode, kakve su mi se događale, a vjerojatno inspirirana Potjehovom jučerašnjom tugaljikom nad salatom uništenom tučom



User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 21 Dec 2011, 10:43

Ruralna » wrote: A kako bi se kao trebala snižavati kiselost organizma?

Otić ću s ove teme još više izluđena informacijama :mama:
Imaš u DM-u prah za alkaliziranje (one njihove marke Das gesunde plus, Basen pulver se zove), koji pomiješaš sa jogurtom npr. i piješ ga svaki dan dok ti traje kura (oko 2-3 tjedna, čini mi se)

edit: naravno i prehranom koja ne sadrži "kisele" namirnice (a to su uglavnom slatke)



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 21 Dec 2011, 10:54

Lastan » wrote: Kakve mrtve kiseline u šećeru?
isprike na nepreciznosti

višak šećera koji jetra ne može primiti izbacuje se u krvotok u vidu masnih kiselina
Ruralna wrote:A kako bi se kao trebala snižavati kiselost organizma?
nadovezujući se na šećer:

Šećer je kradljivac lužina jer prilikom razgradnje troši kalcij, stoga ljudi koji uzimaju puno slastica često imaju nedostatak kalcija. Preopterećenost kiselinama organizam neutralizira mineralima, a to su kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i drugi. Pritom važnu ulogu ima kalcij pohranjen u zubima i kostima, jer predstavlja najveću zalihu minerala.



User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 21 Dec 2011, 11:22

Čitam sastav Basen pulvera, 82.9% laktoza :eek:

Meni je, dok sam ga pila, užasno zavijalo u probavnom sustavu :zubo: Ali baš ono - zavijalo, zvuk kao kad se mačke tjeraju :rofl:

Sad mi je jasnije zbog čega.



User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 21 Dec 2011, 11:23

Ruralna » wrote: A kako bi se kao trebala snižavati kiselost organizma?

Otić ću s ove teme još više izluđena informacijama :mama:
:zubo:

To je sad neki boom da, od knjiga na svakom cosku do klinika da klinika koje te oslobadjaju zakiseljenosti. Taj dio u bio ducanu izbjegavam. :zubo:



User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 21 Dec 2011, 11:31

ombia » wrote:
:zubo:

To je sad neki boom da, od knjiga na svakom cosku do klinika da klinika koje te oslobadjaju zakiseljenosti. Taj dio u bio ducanu izbjegavam. :zubo:
A šta kažu znanstvene studije na tu temu?



User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 21 Dec 2011, 11:49

baja » wrote: isprike na nepreciznosti

višak šećera koji jetra ne može primiti izbacuje se u krvotok u vidu masnih kiselina
O, bogovi. Jesu li to opet one fore s alkaliziranjem? :facepalm:
Šećer je kradljivac lužina jer prilikom razgradnje troši kalcij, stoga ljudi koji uzimaju puno slastica često imaju nedostatak kalcija. Preopterećenost kiselinama organizam neutralizira mineralima, a to su kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i drugi. Pritom važnu ulogu ima kalcij pohranjen u zubima i kostima, jer predstavlja najveću zalihu minerala.
Odakle ti to? :facepalm:

Kalcij služi kao aktivator jednog enzima u Krebsovu ciklusu, tj. metaboliziranju šećerâ. No budući da stanice dobivaju energiju jedino preko Krebsova ciklusa, u kojemu se generira ATP, i da sva energija tako na kraju dolazi od jednostavnih šećera u koje se razgrađuju i kompleksni šećeri i masti, gornji mi se citat čini kao hrpa pretencioznih nutricionističkih govana.

Samo čekam da krenu priče o alkaliziranju želuca.

Jebote.



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 21 Dec 2011, 12:03

Lastan » wrote: O, bogovi. Jesu li to opet one fore s alkaliziranjem? :facepalm:
o, Nebesa, jesu
preskoči ih



JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 21 Dec 2011, 12:06

baja » wrote: kiselost je nama, zapadnjacima, okidač nebrojenim bolestima (stoga se, na pojavu alergija, mlijeko odmah izbacuje iz prehrane)
nije na odmet smanjiti i unos šećera, elem kiseline
Kiselost krvi je okidač smrti, koja nastupa ako ova izađe iz vrlo uskog intervala. Kiselost krvi određuje mehanizam u organizmu i nema veze s hranom.
Ovo se se uči u osnovnoj.

Osim toga, u želucu imaš solnu kiselinu s pH ispod 2, i misliš da je hrana prekisela?!


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 21 Dec 2011, 12:17

Dobro, a što općenito pokazuje Ph mokraće i zbog čega se vrši ta pretraga?



User avatar
Tupelo
Posts: 2937
Joined: 21 Sep 2011, 09:41
Location: Where Is My Mind?

Post by Tupelo » 21 Dec 2011, 12:25

m.za » wrote:Dobro, a što općenito pokazuje Ph mokraće i zbog čega se vrši ta pretraga?
Ako se ne varam, ta pretraga je dijagnostički značajna za neke tipove dijabetesa, urinoinfekcije, neka trovanja i još neke gadosti.


...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine

User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 21 Dec 2011, 12:32

m.za » wrote:Dobro, a što općenito pokazuje Ph mokraće i zbog čega se vrši ta pretraga?
Kiseli urin pogodniji je za nastanak kamenaca.
S time da agrumi, mlijeko i sl. urin čine lužnatijim. Vjerojatno time što ostatak tijela čine kiselijim. :rofl: