Zdrava hrana

Vrt, priroda i ekologija - sve što raste, i treba da raste
User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Re: Zdrava hrana

Post by baja » 20 Dec 2011, 14:17

ombia » wrote:
I u onom mojih roditelja, sta se nije prije radilo vapnom?
vapnom se premazuje deblo da balzamira sirote kukce koji su se skrili prezimiti

nevezano za prskanje, primjetili smo svi u selu da je urod svake godine sve manji :(



JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 20 Dec 2011, 14:20

Morticia » wrote:
Što otprilike znači da ni približno ne možeš na ovakav način išta TVRDITI i nazivati sve one koji imaju drugačije mišljenje od tebe budalama.
Ti samo misliš da znaš, ustvari ne vjeruješ.
Ovaj isti argument su mi ponudili i oni koji ne vjeruju da su se Amerikanci spustili na Mjesec.
To također samo mislim da znam, a zapravo vjerujem autoritetima. :xd:
Ozbiljno, onaj tko misli da se sir iz dućana ne radi od mlijeka, da u čajnoj nema mesa, etc, je jednostavno nepatvoreni imbecil, neću biti obziran.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 20 Dec 2011, 14:23

Mhm, ok, a onaj drugi dio, s antibioticima, izbjeljivačima i ostalim čudesima?


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 20 Dec 2011, 14:38

osvrt na nekoliko postova.
ja imam u svom vrtu doma nekoliko voćkica. neku staru sortu jabuke. koja ima divne plodove. koji su najružnije jabuke u svemiru. koje satru i crvi i kukci i sve. ja ih ribam i spremam za štrudlu od jabuka, jer za ništa drugo nisu. ove jeseni sam ih dala frendici za bebe, jer ih ne špricamo ičim.
jbga, oću prirodno, dobijem prirodno.

što se tiče mliječne industrije: pročitala sam nekoliko članaka o reciliranom mlijeku. frendica koja radi u tom fahu kaže da se teoretski ništa ne bi desilo tom mlijeku, jer bi se mlijeko na visokoj temperaturi podijelilo na masti i aminokiseline (ako sam dobro zapamtila). kako bi to djelovalo u našim tijelima, ne zna..
ja ne vjerujem da naši sirove nastaju od nečeg trećeg. ali, nedavno je jedna mliječna tvrtka krenula s bio mlijekom. i onda sam iškla provjeriti kod ove svoje što to točno znači.
objasnila mi je da mlijeko iz bio uzgoja znači da se jako jako pazi da krava jede samo prirodnu hranu, da je sve pod kontrolom i da je sve ispravno. pa sam ju pitala jel to onda znača da nebiomlijeko toga nema, te kontrole i prave trave i svega? pa smo obje ušutile. rastužuje me činjenica da se stvara nova kategorija zdrave hrane koja em više košta em bi trebala biti unutar dobre stare hrane po defaultu.
ja očekujem da su sve krave muzare zdrave. da ih se ne šopa antibioticima koji se kasnije nađu u mlijeku.
je li itko osim mene primjetio kako zna smrditi meso iz dućana? kad ga se baci na tavu? netko mi je objašnjavao razloge, ali se ne mogu sjetit...
Last edited by Pješčana on 20 Dec 2011, 14:40, edited 1 time in total.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 20 Dec 2011, 14:39

Morticia » wrote:Mhm, ok, a onaj drugi dio, s antibioticima, izbjeljivačima i ostalim čudesima?
Ja uglavnom vjerujem institucijama za nadzor i njihovim propisanim limitima za neštetnost.
I uz to sam ekstremno skeptičan prema svemu što nije poduprto činjenicama.
A tvrdnje "organičara" ne samo da nisu poduprte činjenicama, nego su i jako naivne, kao kad dijete dođe usred noći i kaže da ima čudovište u ormaru, a ti znaš ne samo da je to nemoguće, nego i da je dijete tu večer gledalo film s čudovištima.

Mislim, ne vjerujem da su institucije savršene, i u Njemačkoj je bio niz afera s prastarim mesom, mogu misliti što se onda događa u Rvackoj. Ali, stvari su načelno dobro postavljene i rizici od industrijske hrane su daleko, daleko precijenjeni.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 14:42

Pješčana » wrote:osvrt na nekoliko postova.

je li itko osim mene primjetio kako zna smrditi meso iz dućana? kad ga se baci na tavu? netko mi je objašnjavao razloge, ali se ne mogu sjetit...
Da ne mirisi na meso, nego smrdi na...nesto. A krave iz masovnog uzgoja trave ne vide nikad u zivotu ni da im busen bace u taj kavez u kojem ih drze. :crying:
K tome mlijeko iz organskog uzgoja jamci da je i seljak posteno placen i da nitko nije izrabljivan.
A tvrdnje "organičara" ne samo da nisu poduprte činjenicama, n
Posve netocno. Da si zelio, mogao si imati reference takvih studija, no na tu poruku nisi odgovorio, jer te ne zanima. A ne jer takvih studija nema. Cisto da se razumijemo.

Javno ih necu pisati jer ne vidim da se itko drugi ovdje potpisao imenom i prezimenom ovdje.
No za razliku od tebe ne pisem na slijepo.

Masovnoj industriji i kontrolama vjerujes usprkos sto svako malo izbije neki skandal. Organskoj industriji i istim drzavnim kontrolama ne vjerujes iako je u zadnjih 10 godina bilo svega dva veca skandala.

edit: ovako kako se hranimo zadnjih 40-50 godina, tek sad istrazujemo, dakle jel rizik takve prehrane dugorocno gledano precjenjen ne mozes znati jer dugorocne studije tek sad istrazuju efekte zadnjih 30 godina. Za 50 godina cemo znati kakav je efekt ovakve prehrane.
kad se prva galofak generacija izmijeni.



JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 20 Dec 2011, 14:48

Pješčana » wrote: ja ne vjerujem da naši sirove nastaju od nečeg trećeg. ali, nedavno je jedna mliječna tvrtka krenula s bio mlijekom. i onda sam iškla provjeriti kod ove svoje što to točno znači.
objasnila mi je da mlijeko iz bio uzgoja znači da se jako jako pazi da krava jede samo prirodnu hranu, da je sve pod kontrolom i da je sve ispravno. pa sam ju pitala jel to onda znača da nebiomlijeko toga nema, te kontrole i prave trave i svega? pa smo obje ušutile. rastužuje me činjenica da se stvara nova kategorija zdrave hrane koja em više košta em bi trebala biti unutar dobre stare hrane po defaultu.
Što se tiče zdravstvene ispravnosti i limita raznih patogena i toksičnih supstanci, i organska i obična industrijska hrana imaju potpuno jednake zakonske limite. Organičari samo tvrde da je njihova hrana uzgajana po specijalnim postupcima, baš kao što je halal i košer hrana uzgajana i zaklana po određenim pravilima. Ti postupci imaju utjecaj samo na percepciju kupca (vjernika) u prikladnost te hrane, jer svi zdravstveni kriteriji su jednaki za svu hranu.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
A.P.
Cactus
Posts: 1937
Joined: 17 Oct 2011, 18:34

Post by A.P. » 20 Dec 2011, 14:49

Isto i voćni jogurti koji imaju toliko
šećera da djeci definitivno povećavaju agresivnost.


:xlux:
Ono odrasloj osobi UOPĆE ne treba, pogotovo
ženama.
Zašto pogotovo ženama, jer same proizvode mlijeko ili?

:facepalm:
Sve važi i za kisele mliječne proizvode, posebno LGG koji su zaista
bakterije koje se dobivaju uzgojem kulture bakterija od mrtvaca - kako
ljudi, tako i krava (dobro ste pročitali, m r t v a c a).
:rofl:

Tko ovo može popušit?
Mlijeko koje se koristi za proizvodnju tih stvari se uvozi, nije naše.
Ofkors.

M e g g l e bi trebalo izbjegavati jer dolazi iz Poljske, pa nije sigurno
jel ozračeno ili nije.
Ovo mi je najbolje.
Vrh.

Kakvo zračenje, kakve Poljska veze ima s tim? :s




Onako sasvim iskreno mi puca kurac za organsku hranu i otrove u hranama i slična sranja.
Tko s trunkom zdravog razuma zaista može vjerovati da su organski militanti stvarno iskreni i žele svijetu najbolje, a ne koriste se klasičnim marketinškim trikovima poput ovih retardiranih cirkularnih mejlova, jer, naravno, što je debilnije, veće su šanse da će netko povjerovati? Molim da mi netko odgovori na ovo pitanje.

Između organske riže od 16kn i random riže od 6, uzet ću onu od 6.
Povrće ću birati po okusu - probam, nema okus, ne kupujem.
Meso stvarno slabo jedem, ali ću ga kupiti bez problema u trgovačkim lancima, poglavito Vindonovo jer znam da tamo nikog ne pumpaju steroidima i izbjeljivačima (krave pumpaju izbjeljivačima :facepalm: )

Itd itd.



JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 20 Dec 2011, 14:56

ombia » wrote: Posve netocno. Da si zelio, mogao si imati reference takvih studija, no na tu poruku nisi odgovorio, jer te ne zanima. A ne jer takvih studija nema. Cisto da se razumijemo.

Javno ih necu pisati jer ne vidim da se itko drugi ovdje potpisao imenom i prezimenom ovdje.
No za razliku od tebe ne pisem na slijepo.
Gle, ne zanimaju me tvoje studije. Prvo, jedna ili nekoliko studija nečega ne znače ništa, bitan je ukupan kontekst. Drugo, ja nisam kompetentan da procijenjujem relevantnost neke određene studije iz tog područja i zato se pozivam na znanstveni konsenzus koji postoji u tom području i koji govori protiv prednosti organske hrane. Svakako ću dati povjerenje mišljenju znanstvene zajednice, koju predstavljaju nezavisna sveučilišta, instituti, etc, a ne pizdarijama kojima me pokušava nahraniti marketinški stroj jedne izuzetno profitabilne industrije kao što je bio/organska.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 20 Dec 2011, 14:58

sad ću možda ispast bedačica :D

mene na primjer boli trbuh kad popijem kravlje mlijeko. napušem se i savijam se u grčevima. objasnili su mi da ljudi s vremenom sve manje proizvode neki enzim koji djeluje u probavi mlijeka. ja i mlijeko vidimo se na kavi, i iz nekog razloga, kad je u kavi, me ne boli.
ali zato jedem jogurte i svježe sireve, i od toga me ne boli. pa su mi objasnili da je to nešto drugo kad fermentira.
e sad, ja sam onda išla malo čitati, i ispalo je da mlijeko zaista nije toliko jako potrebno, koliko se forsira mliječna industrija. kad se piše da je mlijeko bitno zbog kalcija, ne kaže se isto da to isto mlijeko ima sposobnost izvlačiti kalcij iz kostiju(molim vas nemojte me držati za riječ jer ne znam sve podatke a sad nemam vremena guglati). uglavnom, izvlači kalcij i čini više štete.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 15:04

JPK » wrote: Gle, ne zanimaju me tvoje studije. Prvo, jedna ili nekoliko studija nečega ne znače ništa, bitan je ukupan kontekst. Drugo, ja nisam kompetentan da procijenjujem relevantnost neke određene studije iz tog područja i zato se pozivam na znanstveni konsenzus koji postoji u tom području i koji govori protiv prednosti organske hrane. Svakako ću dati povjerenje mišljenju znanstvene zajednice, koju predstavljaju nezavisna sveučilišta, instituti, etc, a ne pizdarijama kojima me pokušava nahraniti marketinški stroj jedne izuzetno profitabilne industrije kao što je bio/organska.
Ovo boldano i je znanost. Nista drugo mi nije poznato.
Tako da tocno, je tebe ne zanimaju duple slijepe nezavisne studije koje JESU dokazale da si u krivu. Zato te ne zanimaju.
Makar izasla sa renomiranog sveucilista ili ne znam cega.
Ali nije u redu studije koje ne idu u prilog tvojih argumentima proglasiti propagandom, losima ili manjkavima a da ih NIKAD nisi ni vidio.
Prva stvar koju naucis kad kreces u znanost. :zubo:



User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 15:13

JPK » wrote: Što se tiče zdravstvene ispravnosti i limita raznih patogena i toksičnih supstanci, i organska i obična industrijska hrana imaju potpuno jednake zakonske limite. Organičari samo tvrde da je njihova hrana uzgajana po specijalnim postupcima, baš kao što je halal i košer hrana uzgajana i zaklana po određenim pravilima. Ti postupci imaju utjecaj samo na percepciju kupca (vjernika) u prikladnost te hrane, jer svi zdravstveni kriteriji su jednaki za svu hranu.
Ovo je netocno.
Odredjene vrijednosti mogu biti unutar zakonskog limita, a da pojedine namirnice unutar tog istog limita imaju razlicitu kvalitetu i utjecaj na opce stanje covjeka koji ih konzumira. O gastronomskoj strani svega da ne raspravljamo.
Dalje nedavna rasprava u medijima oko sirovog lososa je pokazala da neki proizvodi po ducanima jesu na granici trovanja, ali eto rupa u zakonu im omogucava da to i dalje prodaju dok laboranti koji su izvrsili te duple slijepe testove nisu zeljeli pojesti ni jedan komad tako testirane ribe.
Zakljucak je bio da riba dopremljena tko zna otkuda, predugo bude izlozena oscilacijama temperatrura, predugo zasvajsana u foliji i u sirovoj ribi se neka gamad pocne kotiti.
A sve zakonski. :zubo:
Pouka je bila: kupujmo regionalno o ono cemu treba malo vremena do naseg stola.
Da da veliki tata nas sve stiti kako da ne.

Sto se tice organskog verus konvencionalnog uzgojenog voca i povrca pa i pedijatri kazu (postoji konzens ne) da su neke vocke opasnije od drugih i da se bebama barem oguli kora i ono ispod kore gdje se to sve talozi, zasto je apsolutna sva hrana iste kvalitete? :misli:



User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 15:16

Pješčana » wrote:sad ću možda ispast bedačica :D

mene na primjer boli trbuh kad popijem kravlje mlijeko. napušem se i savijam se u grčevima. objasnili su mi da ljudi s vremenom sve manje proizvode neki enzim koji djeluje u probavi mlijeka. ja i mlijeko vidimo se na kavi, i iz nekog razloga, kad je u kavi, me ne boli.
ali zato jedem jogurte i svježe sireve, i od toga me ne boli. pa su mi objasnili da je to nešto drugo kad fermentira.
e sad, ja sam onda išla malo čitati, i ispalo je da mlijeko zaista nije toliko jako potrebno, koliko se forsira mliječna industrija. kad se piše da je mlijeko bitno zbog kalcija, ne kaže se isto da to isto mlijeko ima sposobnost izvlačiti kalcij iz kostiju(molim vas nemojte me držati za riječ jer ne znam sve podatke a sad nemam vremena guglati). uglavnom, izvlači kalcij i čini više štete.
Pa nisi seljacica, smanjila ti se tolerancija na laktozu.
A iz istog razloga mace ne smiju piti mlijeko ali smiju pojesti kravljeg sira.
Trebalo bi u ducanima biti mlijeka bez laktoze.
Ja ne bih u diskusiju koliko je mlijeko zdravo, organsko mlijeko jel, meni je fino al ima puno boljih nacina dobiti kalcij, da.



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 20 Dec 2011, 15:19

Pješčana » wrote:... kad se piše da je mlijeko bitno zbog kalcija, ...
to, valjda, još iz doba kad je kuhinji bilo jedino mlijeka i kruha

U 100g sezama ima 780mg kalcija, dok u 100ml kravljeg mlijeka ima 110mg kalcija ...



JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 20 Dec 2011, 15:19

ombia » wrote:
Ovo boldano i je znanost. Nista drugo mi nije poznato.
Tako da tocno, je tebe ne zanimaju duple slijepe nezavisne studije koje JESU dokazale da si u krivu. Zato te ne zanimaju.
Makar izasla sa renomiranog sveucilista ili ne znam cega.
Ali nije u redu studije koje ne idu u prilog tvojih argumentima proglasiti propagandom, losima ili manjkavima a da ih NIKAD nisi ni vidio.
Prva stvar koju naucis kad kreces u znanost. :zubo:
Pišem li ja na turskom? :misli:

Vidi, ovo je znanstveni konsenzus:
The weight of the available scientific evidence has not shown a significant difference between organic and more conventionally grown food in terms of safety, nutritional value, or taste.
According to the UK's Food Standards Agency, "Consumers may choose to buy organic fruit, vegetables and meat because they believe them to be more nutritious than other food. However, the balance of current scientific evidence does not support this view.
A 12-month systematic review commissioned by the FSA in 2009 and conducted at the London School of Hygiene & Tropical Medicine based on 50 years' worth of collected evidence concluded that "there is no good evidence that consumption of organic food is beneficial to health in relation to nutrient content."[33] Other studies have found no proof that organic food offers greater nutritional values, more consumer safety or any distinguishable difference in taste.[34][35][36][37] A review of nutrition claims showed that organic food proponents are unreliable information sources which harm consumers, and that consumers are wasting their money if they buy organic food believing that it contains better nutrients.[38]
Ovo je ono što se dobije kad se skupi i u relevantan kontekst stavi svo znanje i istraživanje koje danas imamo o organskoj hrani. To je znanstveni konsenzus.
To što se može iskopati pokoje istraživanje koje se ne slaže s tim (u dijelu ili općenito) ne znači ništa, a tvoje pozivanje na to je običan cherry-picking.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Dec 2011, 15:32

Odakle ti taj konsenzus? S wikipedije? Jel ti to mene zajebavas? :misli:
Kad sam zadnji put uzivo razgovarala sa znanstvenom zajednicom konsenzusa nije bilo, samo suglasnost da ce se posljedice ovog ili onog TEK pokazati.
Gledas na sve vrlo jednodimenzionalno, a ja sam eto glupa sto se s nekim tko pojma nema idem o poslu razgovarati. Tak mi i treba.

Idem se raspravljati s nekim tko je prepisao sa wikipedije a eksli nije procitao ni jednu studiju koju citira. :facepalm:
Suprotno tome, ja o ovome citam dnevno jer mi ide u opis posla. Ne nisam u odjelu marketinga.

Zadnja koja mi je dosla u ruke je od Department of Food Hygiene, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden. I dokazuje da si u krivu. Toliko o nekom opcem konsenzusu.

organski uzgoj ne dobiva (najcesce) drzavne subvencije koje konvencionalni uzgoj dobiva. kad se to promijeni i cijena ce pasti.



JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 20 Dec 2011, 15:48

ombia » wrote:Odakle ti taj konsenzus? S wikipedije? Jel ti to mene zajebavas? :misli:
Kad sam zadnji put uzivo razgovarala sa znanstvenom zajednicom konsenzusa nije bilo, samo suglasnost da ce se posljedice ovog ili onog TEK pokazati.
Gledas na sve vrlo jednodimenzionalno, a ja sam eto glupa sto se s nekim tko pojma nema idem o poslu razgovarati. Tak mi i treba.
Možda bi ti pametnije bilo da se, prije no što razgovaraš sa znanstvenom zajednicom, naučiš služiti običnom Wikipedijom: http://www.ajcn.org/content/early/2009/ ... 1.abstract


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 20 Dec 2011, 20:15

baja » wrote: postoje, u mom voćnjaku :xo:
Da, postoje. Ali ako ih netko uzgaja za prodaju… puno sreće. Jer ako ti je to osnovna djelatnost, jedna boleština ili najezda štetnika uništava ti cijelu jebenu ljetinu, što će reći da godinu dana crnčiš za gô kurac.



User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 20 Dec 2011, 20:17

Pješčana » wrote:je li itko osim mene primjetio kako zna smrditi meso iz dućana? kad ga se baci na tavu? netko mi je objašnjavao razloge, ali se ne mogu sjetit...
Osim svinjetine koja zna (meni) užasno smrditi kad je riječ, mislim, o neškopljenom ili nepravilno škopljenom prascu, nisam baš primijetio da bi meso smrdilo.



User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 20 Dec 2011, 20:28

Pješčana » wrote:sad ću možda ispast bedačica :D

mene na primjer boli trbuh kad popijem kravlje mlijeko. napušem se i savijam se u grčevima. objasnili su mi da ljudi s vremenom sve manje proizvode neki enzim koji djeluje u probavi mlijeka. ja i mlijeko vidimo se na kavi, i iz nekog razloga, kad je u kavi, me ne boli.
ali zato jedem jogurte i svježe sireve, i od toga me ne boli. pa su mi objasnili da je to nešto drugo kad fermentira.
Neki ljudi (vid’ mene, recimo) nakon (ranog) djetinjstva prestanu proizvoditi laktazu, koja razgrađuje laktozu. I da, kod sireva je udio laktoze manji, a kod zrelih je sireva nema. Tako je nekako i kod jogurta; štoviše, jogurt je u bliskoistočnim kulturama vrlo bitan jer ljudi u tim područjima generalno nemaju laktazu i reagirali bi na obično mlijeko kao ti ili ja.
e sad, ja sam onda išla malo čitati, i ispalo je da mlijeko zaista nije toliko jako potrebno, koliko se forsira mliječna industrija. kad se piše da je mlijeko bitno zbog kalcija, ne kaže se isto da to isto mlijeko ima sposobnost izvlačiti kalcij iz kostiju(molim vas nemojte me držati za riječ jer ne znam sve podatke a sad nemam vremena guglati). uglavnom, izvlači kalcij i čini više štete.
Nisam biokemičar, ali ovo mi smrdi.

Naime, da bi nešto izvlačilo kalcij iz kostiju, moralo bi prvo proći kroz probavni sustav neoštećeno. Dakle, kroz solnu kiselinu i probavne enzime. I onda krvotokom svuda po tijelu, pa izvlačiti kalcij iz kostiju… i raditi onda što s njime? Stvarati naslage po krvožilnom sustavu? Kamence?

Pazi, meni je prvome zlo od mlijeka i još od treće godine života pizdim na one koji mi pokušavaju proturiti mlijeko. No ne vidim razloga za priče da je mlijeko užasno i štetno. Kad vidim takve priče, nekako imam dojam da se radi o prenapuhanim pričama ljudi koji ne podnose laktozu te paranoičnim trabunjanjima protivnikâ raznih industrija.



User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 20 Dec 2011, 22:26

kupujem meggle mlijeko zato što je to jedino mlijeko koje mogu zapjeniti onim mutilićem za kapučino

kad pokušavam s dukatovim, misija nemoguća. kao da od svete vodice pokušavam napraviti pjenicu. čak sam nabavila jaki električni mutilić izvana (oni baterijski su zakurac, koliko ja pijem kavu, mijenjam baterije svaki čas, a i pukne čim ga krivo pogledaš) ni s njim ne ide. čudi me, jer je to mlijeko po deklaraciji masnije, a ponaša se kao voda

vindijino mlijeko, fifti-fifti. nekad hoće, nekad ne, a obično neće baš kad koga hoću zadiviti savršenim kapučinom. ma nek se goni

meggle dakle rade ozračeni poljaci? :xzubo: možda se zato pjeni?


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 20 Dec 2011, 22:30

ombia » wrote: Ja ne bih u diskusiju koliko je mlijeko zdravo, organsko mlijeko jel, meni je fino al ima puno boljih nacina dobiti kalcij, da.
kažu makrobiotičari da ga ima u sezamu, samo ne kažu koliko sezama moraš pojesti :xd: pet jušnih žlica dnevno?


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 20 Dec 2011, 22:33

Pjena od mlijeka za kapućino se radi pomoću pare, s onim zujalom rade samo papci. :xd:


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
Lastan
Posts: 2702
Joined: 17 Sep 2011, 22:32
Location: Out of the blue

Post by Lastan » 20 Dec 2011, 22:33

Što se Megglea tiče, mislim da nisam primijetio forvarduše koje upozoravaju na njih prije nego što je puknula priča o razlici između Megglea i Dukata. Naime, netko je naletio na nešto pokvareno Dukatovo i zvao onaj neki broj za pritužbe naveden na ambalaži. Nula bodova.
Koji tjedan kasnije naletio je na nešto pokvareno Meggleovo i nazvao njihov broj za pritužbe. Nakon toga je na njegovu adresu došao kamion koji je preuzeo pokvareni proizvod i ostavio poklon-paket ispravnih proizvoda.

Ukratko, rekao bih da je priča o ozračenom Meggleu potekla iz Dukatova marketinškog odjela. :kava:



User avatar
blaze
Posts: 2368
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

Post by blaze » 20 Dec 2011, 22:36

Lastan » wrote: Naime, da bi nešto izvlačilo kalcij iz kostiju, moralo bi prvo proći kroz probavni sustav neoštećeno.
koliko shvaćam, nije da izvlači kalcij koji već jest u kostima, nego sprječava njegovo vezanje, ugradnju. ispišaš ga. to vezivanje ima npr. veze s omjerom unosa fosfora i kalcija

nego, mene drugo zabrinjava. navodno kofein brani vezanje, a ja pijem puno kave i bojim se osteoporoze :crying: a da imam manjak kalcija, imam, samo ne mogu znati je li to od kave ili me geni razbaštinjuju


danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon