nvnk wrote: ↑13 Mar 2017, 09:43
Nije u tome stvar. Nije pitanje
kome ide lova (ona, u krajnjem slučaju, ide jednima i drugima) nego
kada.
Tkogod štogod mislio o Vatikanu, nikad ga nisu vodile budale. A glede svih tih ukazanja, uvijek je bilo isto mudro pravilo: Ne priznavat dok god postoji šansa da se bilo tko od vidjelica "predomisli" i kaže "samo sam se zajebavao/la" (i u produžetku "a vi, budale, to priznali i sada to slavite, hahaha").
E, sad, kod Lourdesa i Fatime je bila ta sretna/"sretna" okolnost da su sve (ili skoro sve) vidjelice spomrle u samo par desetljeća nakon događaja, tako da se na to priznanje čekalo relativno kratko. Samo 15-tak godina u slučaju Fatime, ipak nešto duže u slučaju Lourdesa, jer je tamo još i francuska država kočila, ali isto brže nego što će to biti s Međugorjem. (Samo je jedna od vidjelica iz Fatime poživjela dulje od priznanja, ali je ona bila zaređena, dakle nju je Crkva imala pod kontrolom.)
Kod Međugorja je glede toga situacija bitno složenija jer vidjelica ima cijela četa. Dakle, em' bitno veća opasnost od predomišljavanja, em' se, još i uz pogodnosti medicine 21. stoljeća, ne očekuje njihovo ukupno umiranje (pa tako ni vatikansko priznanje) još bar 50 godina.
U stvari, kod nekih starijih, srednjevjekovnih sličnih događaja, na priznanje se čekalo i dok svi potomci nisu pomrli (u slučaju Fatime i Lordesa ih nije bilo), jer bi nešto tipa "rekla mi mama u povjerenju da se zajebavala" bilo jednako pogubno. Dakle, priznanje će skoro neminovno doći, samo će ga malo tko od nas doživjet.
I to je razlog zašto lokalni franjevci pritišću, a Vatikan ne da: Vatikan je višetisućljetna institucija, ima i bez Međugorja prihoda kolko hoće, briga njega hoće li mu lova počet kapat sada ili za 100 godina, glavno da počne i kad počne da ne stane (tj. da se nitko ne predomisli). Dok franjevci, hebiga, ko i svi mi, imaju život jedan i to kratak.... Briga njih ako se tko za 20 godina predomisli, glavno da se u tih 20 godina pobere što više.