Astronomski fenomeni koje ne želite propustiti

Matematika, fizika, kemija, biologija, geologija...
User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 15187
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 20 times
Been thanked: 12 times

Astronomski fenomeni koje ne želite propustiti

Post by Stitch »

Studeni će obilježiti rijedak astronomski fenomen vidljiv danju. Riječ je o tranzitu Merkura kojem ćete moći svjedočiti ako imate pravu opremu. Osim ovoga, MSN je prenio još dva događaja na nebu koja ne bi trebalo propustiti.

Merkurov prijelaz - 11. studenoga
Jedan od najvećih astronomskih događaja čeka nas u ponedjeljak, 11. ovog mjeseca. Tada će Merkur proći direktno između Zemlje i Sunca, što je poznato pod nazivom tranzit ili Merkurov prijelaz. Jedini siguran način promatranja tog astronomskog događaja jest upotreba posebnih naočala, npr. onih za gledanje pomrčine Sunca. Korisnicima teleskopa važno je imati filtar - nekorištenje posebne opreme može dovesti do ozbiljnih i trajnih oštećenja na očima!

Prijelaz će biti vidljiv iz Sjeverne Amerike (osim Aljaske), Južne Amerike, Europe, Afrike i zapadne Azije. Trajat će više od pet sati, a prema Astronomskom društvu Beskraj, iz Hrvatske će se 11. studenog vidjeti samo početak tranzita. Kad Merkur dođe otprilike do sredine Sunčeva diska, Sunce će početi zalaziti. Tranzit počinje u 13.35 sati, a ako ga promašite, ponovno ćete ga moći vidjeti tek 13. studenoga 2032. godine.

Kiša meteora Leonida - 16. i 17. studenoga
U studenom će se moći vidjeti vrhunac dviju meteorskih kiša; Sjevernih Tauridâ, što je pravi pljusak meteorske prašine, te kiša meteora Leonida. Istog dana kada Merkur prođe Sunce čeka nas vrhunac Tauridâ. To će biti manja kiša koja će donijeti otprilike pet meteora po satu u noći na 12. studenoga. No događaj je poznat po vatrenim kuglama odnosno nevjerojatno sjajnim meteorima koji mogu obasjati čitavo nebo. A 16. i 17. studenoga svjedočit ćemo kiši meteora Leonida, kada možemo očekivati oko petnaest meteora po satu. Najveći broj meteora čeka nas poslije ponoći.

Konjunkcija Venere i Jupitera - 24. studenoga
Krajem mjeseca na večernjem će se nebu susresti dvije najsjajnije planete. Ubrzo nakon zalaska sunca 24. studenoga Venera i Jupiter naći će se jedno kraj drugoga u astronomskom događaju koji nazivamo konjunkcija. Planete će se poredati tako da se teleskopima i dvogledom mogu vidjeti u istome polju. Venera će ipak biti sjajniji planet te večeri.


Potpisi su za budale.