AFS-Air Fuel System/Gorivo iz atmosfere

Matematika, fizika, kemija, biologija, geologija...
User avatar
Aaron Burr
Posts: 97
Joined: 19 Oct 2012, 17:18
Location: Pseudodržava na neodređeno

AFS-Air Fuel System/Gorivo iz atmosfere

Post by Aaron Burr » 22 Oct 2012, 19:49

Jeste li čuli revolucionarnu vijest iz Stuckton-on-Tessa u Engleskoj?
Tamo rade postrojenja koji će kemijskim procesom izvlačiti ugljični-monoksid iz atmosfere i od njega načiniti benzin!
Već se radi prvo postrojenje u Engleskoj,koje će početi proizvodnju za dvije godinu i nešto.


Post hoc ergo propter hoc

MightyMe
Posts: 5166
Joined: 07 Oct 2011, 15:32

Post by MightyMe » 22 Oct 2012, 20:40

Ne, evo ovo prvi put vidim. Može li neki link ili nešto? Ovo mi se čini jako nategnuto jer je CO se nalazi u atmosferi tek u tragovima. U milijun litara (kilometru kubnom) atmosfere nalazi se 0.1L tog plina. Isto tako, nikad nisam čuo da se od njega može napravit benzin pa bi jako cijenio nekakav link. :)User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 22 Oct 2012, 20:57

Ma, OK, može se gorivo raditi i iz onih kružića koji ostaju od sunećenja; nije u tome problem. Problem je u trošku. Ako te litra goriva košta kao kila plutonija, jebeš takvu računicu.MightyMe
Posts: 5166
Joined: 07 Oct 2011, 15:32

Post by MightyMe » 22 Oct 2012, 21:32

Evo link.
Uglavnom, nije monoksid nego dioksid u pitanju. To mi nikako nema smisla. U članku kažu da spajaju CO2 i vodik i tako sintetiziraju ugljikovodike. To je skoro obrnuta reakcija od one izgaranja(kod izgaranja nastaje voda i CO2). Ne vjerujem da se to može raditi tako da bude isplativo. To nije ništa revolucionarno, pa mislim da bi se netko sjetio toga do sad. Još na kraju članka piše da je izoliranje CO2 iz atmosfere (još) preskupo. Ovako, na prvu, čini mi se da nema ništa od toga.User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 22 Oct 2012, 21:40

MightyMe » wrote:Evo link.
Uglavnom, nije monoksid nego dioksid u pitanju. To mi nikako nema smisla. U članku kažu da spajaju CO2 i vodik i tako sintetiziraju ugljikovodike. To je skoro obrnuta reakcija od one izgaranja(kod izgaranja nastaje voda i CO2). Ne vjerujem da se to može raditi tako da bude isplativo. To nije ništa revolucionarno, pa mislim da bi se netko sjetio toga do sad. Još na kraju članka piše da je izoliranje CO2 iz atmosfere (još) preskupo. Ovako, na prvu, čini mi se da nema ništa od toga.
Oni vjerojatno računaju na to da će uklanjanje dioksida postati tolika obaveza za proizvođače i ustanove, da će se početi isplaćivati.

Ne znamo kakva je to točno tehnologija, pa je pitanje kolika joj je cijena. Ali mala nije.MightyMe
Posts: 5166
Joined: 07 Oct 2011, 15:32

Post by MightyMe » 22 Oct 2012, 23:03

A možda i na to da će barel nafte toliko poskupit da ovo čudo postane isplativo.User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 23 Oct 2012, 06:33

MightyMe » wrote:A možda i na to da će barel nafte toliko poskupit da ovo čudo postane isplativo.
Teško. Imaš goleme rezerve nafte u škriljcima i pjescima, čije je iskorištavanje postalo dovoljno jeftino, imaš Fischer-Tropschovu metodu koju je južnoafrički Sasol razvio u sasvim praktičnu stvar -- netko već sad, ako se ne varam, u Kaliforniji od organskog otpada iz gradskog smeća radi naftu tom metodom, a vjerojatno je i proizvodnja benzina iz algi već sad bitno jeftinija od ovoga, iako je još u počecima. Nije da metoda za dobivanje goriva baš fali. Ima ih na pretek.User avatar
Aaron Burr
Posts: 97
Joined: 19 Oct 2012, 17:18
Location: Pseudodržava na neodređeno

Post by Aaron Burr » 23 Oct 2012, 16:12

Čekajte malo;

-prvo mi recite što mislite o ulaganju u projekt u Stockton-on-Tessu?
-može li to biti kvalitetno gorivo?
-zar je crpljenje nafte još uvijek isplativije od ovog ulaganja i budućih rezultata tog projekta?

Moram reći da su predviđanja u budućnosti vrlo nepovoljna.Cijena nafte ići će gore,ap onda ove alternativne metode imaju priliku za uspjeh,zar ne?


Post hoc ergo propter hoc

MightyMe
Posts: 5166
Joined: 07 Oct 2011, 15:32

Post by MightyMe » 23 Oct 2012, 23:30

Bolje ne. Iako ni jedna sad ne pada napamet, bilo je tih revolucionarnih popularnoznanstvenoalternativnih ideja o kojima se puno pisalo, a na kraju ništa od njih nije bilo.

Sigurno će bit kvalitetno kad ga proizvode u kontroliranim uvjetima, za razliku od nafte koja je kaša svega i svačega.

Vidiš da je. I na kraju članka koji sam linkao piše da je izolacija ugljikovog (IV) oksida (po novome se to tako piše) za sad jako skupa. Da je jeftinije bilo bi malo više tih sustava. Nisu menađeri naftnih kompanija blesavi.

To zadnje pitanje ti je odgovorio Emericzy, ja pojma nisam imao za ovakve stvari. Ima puno efikasnijih alternativnih metoda.User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 24 Oct 2012, 08:48

Ovo su za sada najpoznatiji i najrealniji alternativni izvori nafte:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_oil_extraction

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_sands

http://en.wikipedia.org/wiki/Fischer%E2 ... ch_process

http://en.wikipedia.org/wiki/Algae_fuel

Ovo što su sad smislili -- nafta iz zraka -- vjerojatno je neka varijanta Fischer-Tropschove metode.

Najrealističnije je vjerojatno izvlačenje iz škriljaca i pijesaka, ali se ne zna posljedica za okoliš. 'Zeleni' se jako bore protiv toga, ali kako cijene nafte rastu, a zalihe uobičajene nafte bivaju iscrpljene, vjerujem da će se taj otpor gušiti. Zalihe te nafte su strahovito velike, a najviše je ima baš tamo gdje se najviše troši -- Amerika i Kanada. Mislim da toga ima i u Kini i Rusiji.

Od industrijskih procesa, Fischer-Tropsch je provjeren i kvalitetan proces i vjerojatno bi ga se jako isplatilo za preradu organskog otpada. Jako dobro funkcionira s lignitom i sličnim nekvalitetnim vrstama ugljena. Da su Kosovari pametni, oni bi se za to zainteresirali. Koliko znam, Kosovo sjedi na golemim rezervama lignita.

Ovo s algama jako puno obećava, a ekološki je možda najprihvatljivije. S tim su gorivom za probu već letjeli putnički avioni, koliko znam.User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 01 Nov 2012, 06:18

Link koji objašnjava tehnologiju i zašto ona nema baš neke velike šanse:

http://www.gizmag.com/air-fuel-synthesi ... dium=emailUser avatar
Aaron Burr
Posts: 97
Joined: 19 Oct 2012, 17:18
Location: Pseudodržava na neodređeno

Post by Aaron Burr » 27 Dec 2012, 22:14

A jeste li čitali možda na portalu energetika.net,da su Amerikanci na rubu zgotovljenja novog načina eksploatacije nafte i plina,pomoću propatana?
Nisam zapravo siguran kako se zove plin(Štern je rekao Propatan..?)koji se preko bušotina ima upucati u nalazište nafte ili plina,koji dolje akumulira svoju potenciju te plin ili nafta zavisno od onoga što se crpi izlazi na površinu na jeftiniji i učinkovitiji način,što zapravo može povećati američke domaće rezerve nafte i plina gotovo duplo nego što imaju Arapi,i što u budućnosti može omogućiti da Amerikanci postanu izvoznici koji mogu spustiti cijenu..ili zadržati je istom tko zna?


Post hoc ergo propter hoc

User avatar
haram
persona non grata
Posts: 4166
Joined: 24 Jul 2015, 04:13
Location: scorched earth

Post by haram » 25 Aug 2015, 18:25

Za sada se za istiskivanje nafte iz bušotina koristi voda
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_inj ... roduction),
a plin će možda učiniti tu metodu efikasnijom i bušotine isplativijima. Ali sve je to već žmikanje skoro suhe spužve.

Čitava ova AFS ideja je besmislena, osim ako je razlog dobivanje energenta na koji su neki potrošači već adaptirani, jer je energetski isplativije direktnije koristiti energiju. "Sixty kWh of electric energy are used up to store 9 kWh of that energy in a liter of gasoline" -WTF?? Kuriti ugljen kako bi se dobivao benzin?
Takav postupak može ići na ruku jedino postojećim fosilnoenergetskim strukturama kojima bi pomogao da produže trenutno stanje i učvrste pozicije koje rapidno gube pred obnovljivima, pod krinkom rješavanja globalnog ekološkog problema koji su same izazvale i koji na taj način još jedino mogu potencirati.
Općenito, eksploatacija fosilnih energenata može biti prakticirana dokle god profit stječu pojedinci i neke interesne skupine, a sveukupne troškove i posljedice čitavo društvo u globalu -dok nešto ozbiljno ne pukne.

Srećom, otkriven je mnogo racionalniji postupak uklanjanja viška CO2 iz atmosfere -radi se o masovnoj jeftinoj proizvodnji karbonskih nano-vlakana pomoću sunčeve energije.
http://phys.org/news/2015-08-diamonds-s ... uable.html
Nadajmo se samo da je društvo ovaj puta izvuklo neke pouke i da će znati zauzdati svoju pohlepu kako se ne bi otišlo u drugu krajnost uklanjajući preveliku količinu CO2.


what we've got here is failure to communicate