Bronhitis

Jeremijin dispanzer
User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2531
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Bronhitis

Post by Leteća » 16 Feb 2012, 16:50

Savjeti za liječenje bronhitisa:

1. Ublažite kašalj parom
Udišite paru. To jednostavno možete činiti dok se tuširate toplom vodom. U posudu nalijte kipuću vodu, nagnite se nad posudu, prebacite ručnik preko glave i posude (napravite parni šator) te udišite paru. Ako koristite vodu iz čajnika, pričekajte minutu do dvije prije no što se nagnete nad vodu da se ne opečete. Udisanje pare će razmekšati sekret u vašim plućima. Mnoge farmaceutske tvrtke prodaju jednostavne, sigurne i jeftine inhalatore za paru.
Da bi liječenje parom bilo učinkovitije, u vodu dodajte nekoliko kapi ulja eukalipta ili bora. Eukalipt sudjeluje u omekšavanju sluzi u začepljenim dišnim putovima, a ima i neka protubakterijska svojstva. (Ako želite upotrijebiti eukaliptove titi listove, jednostavno ih skuhajte u posudi vode, maknite s vatre i udišite paru.) Ulje bora djeluje kao ekspektorans. Pomoći će u pomicanju sluzi iz dušnica (bronha) prema ustima.
Upotrebljavajte uređaj za vlaženje zraka u spavaćoj sobi. Pridržavajte se proizvođačevih uputa o čišćenju ovlaživača. U suprotnom se u njemu mogu nakupljati bakterije i plijesni.
Ako često imate bronhitis, razmotrite kupovinu ultrazvučnog ovlaživača zraka (npr. Bionaire, može se povoljno kupiti preko interneta). Neka radi dok boravite u prostoriji.

2. Hrana i piće koje pomaže i sprječava
Jedite ljutu papriku i feferone, ljute umake i jela začinjena ljutom paprikom. Ljuta hrana razrjeđuje sluz u plućima i time olakšava iskašljavanje.

3. Pijte mnogo vode – najmanje 8 velikih čaša na dan. Tako razrjeđujete sluz i olakšavate njezino iskašljavanje. Izbjegavajte alkohol i pića s kofeinom jer uzrokuju gubitak vode, zbog čega se sluz zgušnjava.

4. Pijte čaj od divizme. Divizma je tradicionalni pripravak za tegobe dišnog sustava. Koristi se za pripravu sirupa za iskašljavanje. Sadržava saponine, tvari koje pomažu urazrjeđivanju sluzi, i biljnu sluz koja smiruje nadraženu sluznicu. Zakuhajte šalicu vode, maknite s vatre. U kipuću vodu stavite dvije žličice osušenog cvijeta divizme. Ostavite da se namače 10 minuta. Procijedite i popijte čaj. Možete piti do 3 šalice čaja na dan.

5. Rudbekija (echinacea) i kozlinac su biljke koje jačaju imunosni sustav i sudjeluju u borbi protiv bakterija i virusa. Uzmite 200 mg bilo koje od tih biljaka četiri puta na dan za akutni bronhitis ili dva puta na dan za kronični bronhitis.
Za napadaja akutnog bronhitisa pijte čaj od majčine dušice da smanjite izlučivanje sluzi. Upotrijebite 1 ili 2 žličice za 240 ml kipuće vode. Dodajte med za poboljšanje okusa. Pijte 3 do 4 šalice čaja na dan. Biljke koje se mogu upotrebljavati zajedno s majčinom dušicom ili umjesto nje jesu oman, miloduh, trputac i anđelika. Upotrebljavajte ih istodobno s majčinom dušicom.

6. Čistite nos i sinuse slanom otopinom da spriječite ulazak alergena i zaraznih čestica u pluća.

7. Vitamin C je učinkovit u borbi protiv virusa koji napadaju dišni sustav. Dobro djeluje u suradnji s dodacima flavonoida. Dva puta na dan uzmite do 500 mg vitamina C i 250 mg flavonoida.

8. Kad kašljete, uzimanje sredstava za sprječavanje kašlja djeluje vrlo primamljivo. Ali ako imate produktivan kašalj i iskašljavate, ne biste ga trebali sprječavati jer vaša pluća pokušavaju izbaciti lošu sluz. Možete pokušati uzimati sirup za iskašljavanje. Smatra se da on razrjeđuje sluz. Kašalj čisti dišne putove. Mješavine za iskašljavanje sadržavaju gvaifenezin. U nekim se sirupima nalaze i sredstva za iskašljavanje i dekongestiju sluznice. No mnogi liječnici vjeruju da je najučinkovitiji način razrjeđivanja sluzi pijenje mnogo tekućine.


Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 16 Feb 2012, 18:35

leteća, ti si se baš našla na ovom pdfu :D

dobrodošla, samo naprijed!


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2531
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Post by Leteća » 17 Feb 2012, 12:51

Thanx, trudit ću se! :pionirski pozdrav:


Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!