Kako se družim ili sam se družila s ljudima iz različitih krugova, probala sam i soju i raznorazne veganska odnosno vegetarijanska jela. Ne u restoranu, doduše. Nešto mi je bilo fino, a nešto ne, baš kao što je i s ostalom hranom bez ideoloških predznaka. Od soje mi čak ne paše ni onaj sojin umak u bočicama, moja se šogorica davi u njemu, a nije vegićka.
No da se svako toliko nađu pametnjakovići koji nam (1) sole pamet, (2) pišu znanstvene radove i (3) otkrivaju toplu vodu, samo kažu da to nije voda, nego zrak, u ovom slučaju - doslovce, bome je istina.
Svojevremeno sam za pseto kupila nekakvo ulje, a bilo je najpovoljnije na stranici koju ću navesti, pa sam im ostala u bazi podataka i nikako se odjaviti. Svako toliko dobivam njihove propagandne mejlove koje na tabletu ne znam preusmjeriti u spam. Današnji biser:
Zagađeni zrak - okidač za milijune novih slučajeva dijabetesa u svijetu.
Ništa oni ne lažu, samo stavljaju jednu uz drugu dvije činjenice i time ih povezuju, najčešće uz tipičnu logičku pogrešku post hoc ergo propter hoc (poslije ovog, dakle, zbog ovog), a sve jako mudro i znanstveno zvuči. Pa tko ne bi pokupovao sve njihove proizvode, diskretno istaknute na vrhu stranice.
To ide ovako.
E, sad: ili se zna ili se ne zna.Iako se još ne zna točan mehanizam koji bi objasnio kako točno zagađenje dovodi do dijabetesa, zna se da ono smanjuje proizvodnju inzulina, povećava upalna stanja te smanjuje sposobnost organizma da glukozu pretvara u energiju, što je iznimno bitno za održavanje zdravlja.
Pa onda.
Valjda zato što udišu zrak obogaćen štaub-šećerom. Pretile će se osobe prije ili poslije susresti sa zdravstvenim tegobama, hoće li to biti šećerna bolest ili nešto drugo, ovisi o genetskoj predispoziciji.Američki su znanstvenici otkrili da je dovoljno svega 2-3 mjeseca biti izložen onečišćenjima u zraku da bi se stvorila podloga za pojavu šećerne bolesti, a to osobito vrijedi za pretile osobe.