Dijeta, prehrambeni režimi, lajfstajl
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Je li probao s cijankalijem?Leteća wrote:Imam poznanika njuejđera koji tvrdi da njemu cigarete ne škode. Odnosno, da ti ništa ne škodi ako ti ne misliš da ti škodi. Znači, ako prije nego što proždreš masni hamburger izmeditiraš nešto, taj hamburger će zapravo koristiti tvom zdravlju.
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
Sad sam tek skužio pravi smisao onog slogana "odlično je - od Gavrilovića je!"
Evo ja se najeo masnih hladnih krumpira iz Konzuma od jučer s lukom... sve si mislim kako mi je dobro.
Evo ja se najeo masnih hladnih krumpira iz Konzuma od jučer s lukom... sve si mislim kako mi je dobro.
what we've got here is failure to communicate
- Šabović Adis
- Inventar
- Posts: 5526
- Joined: 22 Aug 2015, 20:45
- Location: Sarajevo
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 6 times
Ovo za meditaciju uopšte nije tačno.Leteća wrote:Imam poznanika njuejđera koji tvrdi da njemu cigarete ne škode. Odnosno, da ti ništa ne škodi ako ti ne misliš da ti škodi. Znači, ako prije nego što proždreš masni hamburger izmeditiraš nešto, taj hamburger će zapravo koristiti tvom zdravlju.
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Došla sam vamo hoteć otvoriti dijetu o dijeti i režimima prehrane kad vidim da sam to otvorila prošle godine.
Nego novosti o mojim promjenama prehrane.
Pisala sam o tome kako sam izbacila sve glutensko i kako mi se to pokazalo dobro.
Sad sam u međuvremenu prije desetak dana izbacila sve UH i šećere ( skupa s voćem) što se pokazalo još bolje.
Gledam po internetu sve puno iskustava ljudi s ketogenom dijetom koja se oslanja na veći unos masnooća kako bi se masne naslage crpile za energiju. Da skratim, što masnije to bolje.
Dopušteni čvarci, panceta, svinjska mast, maslac, sviinjetina.
ko stvoreno zamene.
Nego novosti o mojim promjenama prehrane.
Pisala sam o tome kako sam izbacila sve glutensko i kako mi se to pokazalo dobro.
Sad sam u međuvremenu prije desetak dana izbacila sve UH i šećere ( skupa s voćem) što se pokazalo još bolje.
Gledam po internetu sve puno iskustava ljudi s ketogenom dijetom koja se oslanja na veći unos masnooća kako bi se masne naslage crpile za energiju. Da skratim, što masnije to bolje.
Dopušteni čvarci, panceta, svinjska mast, maslac, sviinjetina.
ko stvoreno zamene.
kurvanjski avatar, a
- AliceInMess
- Posts: 670
- Joined: 22 Feb 2017, 18:13
- Location: Berkshire
- Been thanked: 1 time
I ja sam keto i super mi je. Volim meso i zeleno povrce
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
I ti si keto? Koliko već? Ja tek tri tjedna. Do Uskrsa kanim ovako, a onda ću unijet malo voće i mahunarke. Ali samo povremeno kad počmu artičoki pa s graškom. :njami:
Još koji dan pa ću u branje samoniklog jestivog bilja. Obožavam maslačak, trputac, lobodu, čičak, ljubičice kprivu, koromač, divlji luk i...svašta.
Svježe na salatu i kuhano s jajima. (Da nisam na dijeti, krumpir je odličan dodatak pa još kad ga začinim s paprom i kurkumom.)
Još koji dan pa ću u branje samoniklog jestivog bilja. Obožavam maslačak, trputac, lobodu, čičak, ljubičice kprivu, koromač, divlji luk i...svašta.
Svježe na salatu i kuhano s jajima. (Da nisam na dijeti, krumpir je odličan dodatak pa još kad ga začinim s paprom i kurkumom.)
Last edited by Donna Sole on 07 Mar 2017, 13:59, edited 1 time in total.
kurvanjski avatar, a
- AliceInMess
- Posts: 670
- Joined: 22 Feb 2017, 18:13
- Location: Berkshire
- Been thanked: 1 time
Ja sam vec dosta dugo. Ne drito zbog mrsavljenja, jednostavno mi pase. Za Bozic sam napravila pauzu i ubijala se u maminim kolacima i bureku sa sirom, sad sam back on the track
I ja jedem voce tu i tamo, jako volim banane
I one palacinke od banane i jajeta su mi njam
I ja jedem voce tu i tamo, jako volim banane
I one palacinke od banane i jajeta su mi njam
- Mugen
- Posts: 286
- Joined: 14 Jan 2017, 16:01
E, ajd pazi s unosom masti i proteina. Ja sam ti najbolji primjer kako ta jebena keto/LCHF dijeta sjebe probavni sustav. Od previše masnoća mislim da jadna gušterača počne trokirati jer ne može toliko žuči proizvesti i onda se premori i imaš problema s kenjanjem na najveću. Pazi da ti je na tanjuru najviše zelenog, a masnoća max 30%.Chilimama wrote: ↑07 Mar 2017, 13:35Nego novosti o mojim promjenama prehrane.
Pisala sam o tome kako sam izbacila sve glutensko i kako mi se to pokazalo dobro.
Sad sam u međuvremenu prije desetak dana izbacila sve UH i šećere ( skupa s voćem) što se pokazalo još bolje.
Gledam po internetu sve puno iskustava ljudi s ketogenom dijetom koja se oslanja na veći unos masnooća kako bi se masne naslage crpile za energiju. Da skratim, što masnije to bolje.
Dopušteni čvarci, panceta, svinjska mast, maslac, sviinjetina.
ko stvoreno zamene.
Debele ste pa ste na keto dijeti ili imate zdravstvene tegobe? Ja sam zbog candide bila. I moram reći da evo, druga godina da me ne napada. Al zato imam IBS i gastritis. Prenagli prelazak s prehrane bazirane na UH na keto. Rasap sistema. Oduvijek imam IBS i gastritis jer sam bila manijak koji je lokao, drogirao se, pušio ko smuk i pio enormne količine kave. No tek nakon LCHF-a i zdravog života počinje moja dosadna muka.
E sad, ako ste debele pa bi smršavile - ok, A. Šupe i njen protokol su ok. Maksimalno 3 mjeseca. No ako ste mršave pa idete na LCHF, ne slušajte tu tuku i ne pojačavajte unos masti da bi održale kilažu. Naime, ne može to jadna gušterača podnijeti. Optereti jedan probavni organ, opteretio si ih sve. Također, oprez s vlaknima. Sveukupno neprobavljivih vlakana mora biti max 2 žlice dnevno. Tako da odmjerite koliko ćete lana, chie, kokosa, orašastih i svega ostaloga pojesti taj dan. I na to obavezno tona vode. Inače, you'll be cloged. Dakle, ako je zbog zdravlja, maksimalno 2 mjeseca i onda polako vraćati UH. Jer mi smo dizajnirani za sve to skupa. Nismo više praljudi.
Idem popiti čašu vode.
Venus sort of just wants to shop online for makeup.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Za sad sam zadovoljna. Kanim još mjesec dana ovako a onda lagano s voćem i mahunarkama.
Nemam nikakvih problema.
Kod mene se pokazao manjak apetita, izostaje želja za slatkim.
Pijem puno vode, pila sam i prije ali sad baš osjećam suha usta i žeđ.
Nemam nikakvih problema.
Kod mene se pokazao manjak apetita, izostaje želja za slatkim.
Pijem puno vode, pila sam i prije ali sad baš osjećam suha usta i žeđ.
kurvanjski avatar, a
- Mugen
- Posts: 286
- Joined: 14 Jan 2017, 16:01
Radije uvesti kuhani batat i krumpir prije mahunarki... A mahunarke obavezno namakati barem 24 sata u mrvu posoljenoj vodi ili klicati. Ja grah namačem pun k (ne uspijeva mi klicati tolike količine), a leću klicam, za niti 2 dana proklija.
Je, super je kad se skineš sa šećera.
Btw, nije ti to manjak apetita, nego dobivaš kvalitetnu energiju koja te dugo drži. A suha usta i žeđ su možda zbog ukidanja šećera... Ovo samo nagađam.
Venus sort of just wants to shop online for makeup.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Dobro kažeš za mahunarke, ionako nisam fan. Nego sam račuala na njih radi proteina kojih nema u krumpiru.Ali dobro veliš, ionako mi neće trebat kad ima proteina u ribi i mesu, pa i zelenom povrću.Mugen wrote: ↑24 Mar 2017, 10:03Radije uvesti kuhani batat i krumpir prije mahunarki... A mahunarke obavezno namakati barem 24 sata u mrvu posoljenoj vodi ili klicati. Ja grah namačem pun k (ne uspijeva mi klicati tolike količine), a leću klicam, za niti 2 dana proklija.
Je, super je kad se skineš sa šećera.
Btw, nije ti to manjak apetita, nego dobivaš kvalitetnu energiju koja te dugo drži. A suha usta i žeđ su možda zbog ukidanja šećera... Ovo samo nagađam.
A suha usta su uzrokovana nedostatkom vode koja izlazi prikupljajući masne stanice koje tijelo koristi za energiju. Isto nagađam.
Šećer je droga. Ni manje ni više. Navučeš se u roku keks.
Samo da sam se toga riješila, već mi je lagnje.
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Ne bih vam htjela kvariti zabavu, ali razlog ovome može biti prevelika količina ketona u organizmu.
Napisala sam na drugome mjestu kako sam se oduvijek hranila i kako se i dan-danas hranim pa će možda u tom svjetlu biti jasnije zašto ne samo što frkćem na raznorazne ograničavajuće dijete nego i ovu dijetu smatram iznimno opasnom.
Kad čujem za ketone, odmah se sjetim one smrdljive bezbojne tekućine kojom se s noktiju skida lak, a nedajbože da nekamo kapne. Ako mislite da ketoni u organizmu imalo bolje djeluju, varate se.
S druge strane, gušterača nema ama baš nikakve veze s razgradnjom masti i proizvodnjom žuči: taj je organ zadužen za preradu ugljikohidrata i opteretiti ga se može, recimo, pretjeranim konzumiranjem čokolade.
Mislim, ono, zabavljajte se, ali nemojte pretjerivati.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Zam na što misliš kad veliš to o ketonima. To je bio jedan od razloga zašto nisam ni ja dugo ovo htjela na sebi primijeniti,
Ketoacidoza ili dijabetička ketoacidoza nema veze sa smanjenim unosom ugljikohidrata, već je to vrlo opasno stanje koje može nastati kod nekontroliranog dijabetesa. Ako dijabetičar ovisan o inzulinu ne uzme inzulin, dolazi do oslobađanja nove glukoze pod djelovanjem hormona suprotnih inzulinu – glukagona i adrenalina. Također se razgrađuju masnoće i proteini, te se stvaraju ketoni u vrlo visokoj koncentraciji. Dakle, ketoacidozu odlikuje nenormalno visoka koncentracija ketona, istovremeno dok je šećer u krvi vrlo visok, zbog nedostatka inzulina. Ovo stanje može dovesti do zakiseljavanja krvi i može biti smrtonosno. Dijabetičar koji istovremeno ima povišen šećer i ketone mora uzeti inzulin, popiti dosta vode te hitno potražiti liječničku pomoć.
U stanju zdrave ketoze, kod smanjenog unosa ugljikohidrata, ketoni nisu ni blizu u tako visokoj koncentraciji kao kod ketoacidoze. Ketoni nisu ”otrovni” kako se to u medijima često tvrdi, nego upravo suprotno. Oni su čak čišće gorivo od glukoze, jer izazivaju manje oksidativnog oštećenja (stvaranja slobodnih radikala) nego glukoza. Neki stručnjaci smatraju da srce i mozak rade 25% učinkovitije na ketone, nego na glukozu, i to je ono što doživljavamo kao veći priliv energije, veću tjelesnu izdržljivost, bolju koncentraciju, te nedostatak umora i česte gladi.
Ne znam kako vi, ali u mojem djetinjstvu je kruh i mast bio normalni obrok i nije bilo debele djece, a nije da smo gladovali. Istina je i da su naše igre bile aktivnije od današnjig igrica za računaom, ali svejedno.
Ketoacidoza ili dijabetička ketoacidoza nema veze sa smanjenim unosom ugljikohidrata, već je to vrlo opasno stanje koje može nastati kod nekontroliranog dijabetesa. Ako dijabetičar ovisan o inzulinu ne uzme inzulin, dolazi do oslobađanja nove glukoze pod djelovanjem hormona suprotnih inzulinu – glukagona i adrenalina. Također se razgrađuju masnoće i proteini, te se stvaraju ketoni u vrlo visokoj koncentraciji. Dakle, ketoacidozu odlikuje nenormalno visoka koncentracija ketona, istovremeno dok je šećer u krvi vrlo visok, zbog nedostatka inzulina. Ovo stanje može dovesti do zakiseljavanja krvi i može biti smrtonosno. Dijabetičar koji istovremeno ima povišen šećer i ketone mora uzeti inzulin, popiti dosta vode te hitno potražiti liječničku pomoć.
U stanju zdrave ketoze, kod smanjenog unosa ugljikohidrata, ketoni nisu ni blizu u tako visokoj koncentraciji kao kod ketoacidoze. Ketoni nisu ”otrovni” kako se to u medijima često tvrdi, nego upravo suprotno. Oni su čak čišće gorivo od glukoze, jer izazivaju manje oksidativnog oštećenja (stvaranja slobodnih radikala) nego glukoza. Neki stručnjaci smatraju da srce i mozak rade 25% učinkovitije na ketone, nego na glukozu, i to je ono što doživljavamo kao veći priliv energije, veću tjelesnu izdržljivost, bolju koncentraciju, te nedostatak umora i česte gladi.
Ne znam kako vi, ali u mojem djetinjstvu je kruh i mast bio normalni obrok i nije bilo debele djece, a nije da smo gladovali. Istina je i da su naše igre bile aktivnije od današnjig igrica za računaom, ali svejedno.
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Nisam mislila na dijabetičku ketoacidozu - to je specifična komplikacija, nego baš na ketozu, to jest povećanu koncentraciju ketona u krvi. Ketoza nastaje upravo zbog nedostatka glukoze odnosno izbacivanja UH iz prehrane i/ili gladovanja. Naime, kada mu se uskrati prirodni izvor energije (UH), organizam počinje tražiti drugi izvor i nalazi ga u mastima pa natjera jetru da ih pojačano prerađuje, pri čemu se u krvi stvaraju ketoni, točnije njihov višak. Svaki višak u krvi izlazi iz kroz bubrege, a dalje ne moram objašnjavati.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Zato pijemo puno vode.
Kako god, još mjesec dana ću ovako, a onda lagano kako sam rekla voće i koji UH po ukusu i želji.
Sad je već počelo oko kuće samoniklo bilje (maslačak, trputac, šparoge) pa će krenit i čišćenje, a još mjesec dana eto i artičoka .
Kako god, još mjesec dana ću ovako, a onda lagano kako sam rekla voće i koji UH po ukusu i želji.
Sad je već počelo oko kuće samoniklo bilje (maslačak, trputac, šparoge) pa će krenit i čišćenje, a još mjesec dana eto i artičoka .
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Predugo traju te dijete.
Svojevremeno sam se u "Vuku Vrhovcu" srela sa slučajem pretile osobe koja je ležala na njihovu kliničkom odjelu. Nadam se da to više ne rade, ali nju su natjerali da gladuje. Doslovce ništa nije smjela pojesti, samo je pila litre i litre čaja. No priča je trajala svega nekoliko dana, najdulje tjedan.
Ne znam detalje, bio je to samo slučajan susret, ali pamtim priču o ketozi.
- Mugen
- Posts: 286
- Joined: 14 Jan 2017, 16:01
MmeTipfeler wrote: ↑24 Mar 2017, 10:26
S druge strane, gušterača nema ama baš nikakve veze s razgradnjom masti i proizvodnjom žuči: taj je organ zadužen za preradu ugljikohidrata i opteretiti ga se može, recimo, pretjeranim konzumiranjem čokolade.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Gu%C5%A1tera%C4%8Da
Vidi, bokte, je. A ja uvjerena da iz gušterače izlazi žuč i rastvara masti.
MmeTipfeler wrote: ↑24 Mar 2017, 11:27Nisam mislila na dijabetičku ketoacidozu - to je specifična komplikacija, nego baš na ketozu, to jest povećanu koncentraciju ketona u krvi. Ketoza nastaje upravo zbog nedostatka glukoze odnosno izbacivanja UH iz prehrane i/ili gladovanja. Naime, kada mu se uskrati prirodni izvor energije (UH), organizam počinje tražiti drugi izvor i nalazi ga u mastima pa natjera jetru da ih pojačano prerađuje, pri čemu se u krvi stvaraju ketoni, točnije njihov višak. Svaki višak u krvi izlazi iz kroz bubrege, a dalje ne moram objašnjavati.
Da. Ovakva prehrana opterećuje bubrege. Kažem, maksimalno 2 mjeseca (3. s povratkom određenih namirnica iz skupine UH). Ja već u 2. počela kužiti metnjice. Do kraja režima bila sam fucked up.
Venus sort of just wants to shop online for makeup.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Jedna moja frendica udarila je po toj dijeti i kaže da za sada nema smetnji, a dere po LCHF-u već nešto manje od godinu dana. Inače, postojao je glukometar Optium Xceed koji nije pretjerano puno koštao i uz njega se dobivalo 10 trakica, a mjerio je i razinu ketona u krvi. Za nekoga tko je inače zdrav dovoljno i za godinu dana.
P. S. Ona nije zdrava, gluten joj smeta, ali joj celijakija nije dijagnosticirana pa funkcionira ovako.
P. S. Ona nije zdrava, gluten joj smeta, ali joj celijakija nije dijagnosticirana pa funkcionira ovako.
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
Čudno... moj stari je imao rak gušterače (pankreasa) i nije smio jesti nikakvo meso (niti mlijeko/mliječne prerađevine) osim kuhane ribe i piletine (bez kože) jer bi mu svaka masnoća makar i u tragovima izazivala strašne bolove. Dok je malo kruha ili bezmliječne čokolade smio pojesti.MmeTipfeler wrote: ↑24 Mar 2017, 10:26...
S druge strane, gušterača nema ama baš nikakve veze s razgradnjom masti i proizvodnjom žuči: taj je organ zadužen za preradu ugljikohidrata i opteretiti ga se može, recimo, pretjeranim konzumiranjem čokolade...
what we've got here is failure to communicate
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
Zapravo se naš probavni sustav kroz evoluciju prilagođavao (kao i sve drugo uostalom) vrlo različitim režimima prehrane. Zato je stalno diskutabilno koja bi bila najoptimalnija.
Ja idem po par boca Božićnog pifkana, imaju na sniženju u Plodinama kod mene. Sretan Božić!Idem popiti čašu vode.
what we've got here is failure to communicate
- haram
- persona non grata
- Posts: 4820
- Joined: 24 Jul 2015, 04:13
- Location: scorched earth
Baš naletio na zanimljiv članak o tome.
From the standpoint of paleoecology, the so-called Paleo diet is a myth
... dio o glutenu:
But gluten isn’t unnatural either. Despite the pervasive call to cut carbs, there’s plenty of evidence that cereal grains were staples, at least for some, long before domestication. People at Ohalo II on the shore of the Sea of Galilee ate wheat and barley during the peak of the last ice age, more than 10,000 years before these grains were domesticated. Paleobotanists have even found starch granules trapped in the tartar on 40,000-year-old Neandertal teeth with the distinctive shapes of barley and other grains, and the telltale damage that comes from cooking. There’s nothing new about cereal consumption.
what we've got here is failure to communicate