Odstrel pasa i mačaka navodno zbog bjesnoće

Vau, mijau i pokoji au
User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Odstrel pasa i mačaka navodno zbog bjesnoće

Post by Pješčana » 20 Jun 2012, 15:24

Ovaj tjedan veterinarska inspekcija eutanizirala je preko 30 pasa i maca po azilima, zbog navodne bjesnoće, koja se u obdukcijama nije našla. Naime, sve su te životinje neko vrijeme provele sa zaraženom životinjom, te su zbog mogućnosti širenja, pobili sve, uključujući i one već udomljene.

e sad, razumijem dio s bjesnoćom, i mislim da nije za šaliti se s njom, ali mislite li da je trebalo baš tako postupiti?
ili je netko našao način da smanji broj cucaka po tim domovima?


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Almost Rosey
Posts: 2861
Joined: 18 Sep 2011, 15:31

Post by Almost Rosey » 20 Jun 2012, 15:28

Pješčana » wrote:ili je netko našao način da smanji broj cucaka po tim domovima?
ovo. quadratisch, praktisch, gut.

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 20 Jun 2012, 16:06

zar nisu poslije rekli da je ta sporna zarazena zivotinja ugriz zadobila tek nakon sto je otisla iz azila? :misli: al' nemojte me uzet' za rijec, to sam procitala u jutarnjem... :rofl:

ako je neke i trebalo uspavati, moglo ih se odvesti i uspavati, a ne upadati ljudima u domove i ubijati zivotinje pred djecom.

da je svijet samo maaaalo ludji, valjda bi pobili i vlasnike i ostale ljude i zivotinje u susjedstvu. jer, sta znate, mozda su i oni zarazeni! ipak je to jeftinije od promatranja, testiranja, cijepljenja, lijekova...

inace, bit ce neki prosvjed na glavnom trgu u petak u 13 h.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 20 Jun 2012, 16:48

Nacula sam samo, ne znam detalje :misli: Cek, upadali su ljudima u domove?! Kako ti netko moze uci u kucu, bez sudskog naloga :confused: i sta, usli i upucali pse? Ha :confused:

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Jun 2012, 17:05

pise eutanizirali a ne ustrijelili blue

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 20 Jun 2012, 17:23

pa ne vjerujem da su bas mahali revolverima... :rofl:

ali ubili su ih i to je za otkaze/ostavke, ako ne i za zatvor (u ameriki bi im se vjerojatno sudilo i za vise od jedne stvari). eutanazija ovdje cak nije ni eufemizam, nego zesci retajluk. eutanazira se psica koji je jadnicki jako bolestan pa da se vise ne muci. ili bijesnu dzukelu kojoj pjena ide na usta. a to sada nije bio slucaj.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 20 Jun 2012, 17:32

Jednom na onom forumu je bila diskusija bas o eutanaziji. Pa je pisalo da u hrvatskoj veterinar za dobru lovu eutanizira i zdravog psa ako vlasnik hoce, ako je pas stariji itd.
Kad sam napisala da su negdje takve stvari ilegalne iscudjavali se neki.

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 20 Jun 2012, 18:30

Prvo disklejmer:
ljubitelj sam životinja općenito, a osobito pasa.
Teško mi je vidjeti životinju koja pati ili je "tužna". Jako teško.
Imam srce (potvrđeno na posljednjem pregledu).Šta se azila i tih nesretnika u njima tiče, uopće ne mislim da je loše što su svi ti psi eutanazirani :ne zna: Šta bi s njima ionako bilo? (govorim o onima koji nisu bili kod udomitelja)
10% njih bi možda (i to debeli možda) odmah našlo domove, a ostali bi nastavili mjesecima, a neki i godinama ili čak doživotno patiti u neljudskim i nepsećim uvjetima, u zarobljeništvu i jadu.
Čemu točno služi nesretan pas? I kome?
Onima koji se njima bave i brinu za njih po tim azilima? Da bi imali gdje volontirati ili šta :zubo:
(ne shvatite krivo, svaka čast svima koji to rade, lijepo i plemenito od njih. Lijepo je pomagati, ili htjeti pomagati - svejedno)

Mislim, azil. Koji je to uopće kurac? Mjesto na kojem se do beskonačnosti odlažu psi koji nikome ne trebaju? Što ne bi to trebalo biti samo mjesto na koje se psa "spremi" na neko kraće vrijeme, dok ne nađe dom? A ne da je mjesto gdje psi tako žive po 2,3,5 i više godina.

Ako ga nitko nije htio, tj. ako ga nitko u ne znam....3 mjeseca nije iz azila odveo - ide eutanazija : ne zna: :dr mirza:
Šta nije to ljepši kraj za životinju nego tzv.život koji se svodi na gomilanje živine po tim prihvatilištima i koja neprestano pristiže....i onda pasji život u boksu u 1.5m2 i bijedi: materijalnoj i emotivnoj.

Eee...samo što je sustav takav da mu se više isplati imati donatore, volontere i dobre ljude koji vole životinje (o tome da ih toliko vole da ih godinama gledaju kako pate ne bih sada :D ) koji će organizirati i držati azile sa tisućama pasa, nego plaćati veterinare i higijenske servise i tisuće postupaka za eutanaziranje i posljedično zbrinjavanje tisuća lešina.

Pas koji je mrtav ne pati :zen: :S

Ne zajebavam se, eutanazija je za psa bezbolna (koliko sam upućena, moguće je i da griješim). I takav postupak košta.
Za mene uopće nije etički upitno eutanazirati psa kojeg evidentno nitko ne želi npr. godinama :ne zna:
Ako ga postupak neće boljeti i izazivati mu daljnju patnju....zašto bi onda tom psu produžavali loš i nekvalitetan život? Samo zato, eto da bude živ jebote, ne kužim :bonk: Koji će mu kurac takav život, a alternativa ga neće ni boljeti :confused:

A što se teme tiče... :zubo: ..
Psi usmrćeni po azilima - nemam problem.
Udomljeni psi za koje se sumnja da su bijesni - postoji postupak valjda, neki protokol. Pretpostavljam skuplji od ovog :mig:
No, ako je obavljen pod izlikom "općeg dobra", tj. nekakvog urgentnog postupka zbog zaštite javnog zdravlja, onda valjda prolazi i to ubijanje po kućama. Malo čudno, doduše, ali valjda znaju šta rade :misli:

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 8432
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 20 Jun 2012, 22:11

Stvar je u tome da se, kao i obično kod nas činjenice ili ne znaju ili se njima manipulira, a novinari uvelike pridonose tome. Udomljenje sto pasa iz azila nije senzacija, ali eutanazija njih deset jest. A senzacija i naslovnica prodaje novine.

Dumovec inače udomljuje prosječno stotinjak pasa mjesečno, tako da ova teza os trnoružičkom boravku u azilu baš nešto i ne stoji. Kao drugo, bjesnoća je više nego ozbiljna bolest, ali imamo nekakav Pravilnik o bjesnoći i pozitivne zakonske propise koje je veterinarska inspekcija prekršila.

Ako je vjerovati izjavi jednoga od bivših vlasnika, baš se nisu ni držali propisanog postupka pri eutanaziji: lik opisuje da se pas grčio prije nego što je dobio sredstvo koje zaustavlja funkciju disanja, što znači da nije bio adekvatno sediran. Da ne govorimo o tome kako se pas eutanazira u vlasnikovu domu isključivo na zahtjev vlasnika, a redovni je postupak odvođenje u veterinarsku ambulantu / stanicu.

Sve će to riješiti Bandolinjo: obećao čovjek vlasnicima nove pse. Koje će im on osobno pribaviti iz HKS-a.

Pa da se ne nasmiješ!

Demokracija je u prvom redu poštovanje protokola. Bez proizvoljnosti. Ovdje je, čini se, bilo puno proizvoljnosti. A mene to nervira. :durica:
Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 20 Jun 2012, 22:21

MmeTipfeler » wrote:S
Demokracija je u prvom redu poštovanje protokola. Bez proizvoljnosti. Ovdje je, čini se, bilo puno proizvoljnosti. A mene to nervira. :durica:
Jer sud je sud a ud je ud.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 21 Jun 2012, 10:55

Zar zaista jesu psi bili uspavani po privatnim domovima?????? :eek:
Da mi je vidjeti tu osobu koja bi pred mojim ocima meni uspavala moju zivotinju a bez da ima cvrste dokaze da je zivotinja vrlo stetna za okolinu. A i tad bi to ucinio veterinar mog povjerenja, a ne neki sarlatan.
Da mi se pas grcio u smrtnim mukama i ja to gledala, ne bi on bio jedini koji bi se tako grcio.

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 21 Jun 2012, 11:31

nekako ne mogu, a da ne stavim ovo: :D
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 21 Jun 2012, 14:33

e ako ih ne bi napala skarama kad bi mi tako upali...

...usmrtili su 15 pasa udomitelja iz Dumovca, koji su svjedočili da su inspektori ulazili u njihove domove i na licu mjesta ubijali pse, pred šokiranom djecom i članovima obitelji te im prijetnjama i prisilom oduzimali pse. Nekim udomiteljima naplatili su 300 kuna za usmrćivanje psa, jednim udomiteljima odnijeli su mrtvo tijelo štenca u plastičnoj vrećici koju su našli u njihovoj kući, a iskorištavali su i nespremnost starijih ljudi, koje je inspektor zadržavao u razgovoru, dok je tehničar za to vrijeme otišao u kupaonicu ubiti psa. Psa jednog starijeg bolesnog gospodina htjeli su ubiti u dvorištu, a kada ga nije dao, psa su izveli na cestu i tamo ga ubili, pred grupom djece na obližnjoj autobusnoj stanici, dok se gospodin onesvijestio od šoka čuvši cviljenje psa kojega su vukli iz dvorišta. U nekim domovima nisu obavili dezinfekciju tvrdeći udomiteljima da ionako na vrućini virus umire za pola sata te da se ne moraju cijepiti protiv bjesnoće, već da čekaju rezultate testiranja. Veterinarski inspektori bezočno su lagali udomiteljima da nema mogućnosti karantene i ispitivanja pasa na bjesnoću i da moraju odmah ubiti psa...

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/inde ... p?id=2012g
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5410
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 21 Jun 2012, 15:50

Mene fascinira potpuna bezobzirnost prema životinjama ljudi koji su brigu o životinjama odabrali kao struku.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 21 Jun 2012, 17:41

jezebel da se ovo meni dogodilo bilo bi mrtvih.
Zavisi samo jel bi prezivio "veterinar" ili ja.
Da mog clana obitelji brutalno vuku u smrt a bez da su mi crno na bijelom pokazali neoborive i opake dokaze da je pas opasan po okolinu, da on cvili od uzasa i straha a ja da gledam?!

Code: Select all

rištavali su i nespremnost starijih ljudi, koje je inspektor zadržavao u razgovoru, dok je tehničar za to vrijeme otišao u kupaonicu ubiti psa. Psa jednog starijeg bolesnog gospodina htjeli su ubiti u dvorištu, a kada ga nije dao, psa su izveli na cestu i tamo ga ubili, pred grupom djece na obližnjoj autobusnoj stanici, dok se gospodin onesvijestio od šoka čuvši cviljenje psa kojega su vukli iz dvorišta.
:crying: :crying: :crying:

U identicnoj situaciji vjerujem da bih veterinaru (ajmo to beskrajnom tolerancijom nazvati veterinarom) skocila za vrat i iskopala oci. :)
Ili ga izmlatila na mrtvo ime.
Moze li se ta gamad barem privatno tuziti?

I da parafraziram jedan urnebesan post sa teme: cemu tocno sluzi nesretan (a mozda i star) covjek? Kome?
Zasto ih ne bi eutanazirali?
Moze i mladog ako je jako nesretan. Ta nicemu ne sluzi. :facepalm:

O ovome se nesto i ne raspravlja. Al bitno da se brinulo zbog dva para sisa.

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 21 Jun 2012, 18:34

Čuj, ako ti ne vidiš razliku između ljudi i pasa šta da se radi :ne zna:

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 21 Jun 2012, 18:48

Vidim itekako. Zivotinje se cesto ponasaju manje primitivno nego neki ljudi.

Uopce tvrditi da psa iz azila treba ubiti jer sto bi uopce zivio je dno dna. Tako. Sad nastavi voljeti zivotnje.

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 21 Jun 2012, 18:51

O bože :moli: hvala ti što si me u RL poštedio nekih ljudi :S:ubi ubi ubi pasa: :hrvacka: :rofl:

User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 22 Jun 2012, 07:28

Meni je ovo sve skupa puno prestrasno.
Toliko da jednostavno ne mogu vjerovati da je istina.
Iskreno, iskreno se nadam da ce netko ozbiljno odgovarati.

Ombia, a ti bi mogla malo olabaviti s tim sisama na svakoj temi, pogotovo na ovakvima gdje tome nije mjesto.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 22 Jun 2012, 07:35

Nisam bas pratio zbivanja jer su mi sami naslovi bili prestrasni pa ako sam dobro shvatio jesu to oni ubijali pse koji uopce nisu bili zarazeni?
'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 22 Jun 2012, 07:36

Euklid » wrote:Nisam bas pratio zbivanja jer su mi sami naslovi bili prestrasni pa ako sam dobro shvatio jesu to oni ubijali pse koji uopce nisu bili zarazeni?
Bojim se da to nitko ne zna, cak ni ti koji su ih pobili.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14813
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 22 Jun 2012, 07:40

trava i uzas...
'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 22 Jun 2012, 10:50

Pa ako su usli nasilno u neciji dom i nasilno obavili eutanaziju, kad su stigli testirati psa i vidjeti da je zarazen?

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 22 Jun 2012, 11:49

Euklid » wrote:Nisam bas pratio zbivanja jer su mi sami naslovi bili prestrasni pa ako sam dobro shvatio jesu to oni ubijali pse koji uopce nisu bili zarazeni?
da, koliko znam, sve životinje, na kojima je dosad obavljena obdukcija, su bile nezaražene bjesnoćom
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 22 Jun 2012, 18:24

Spomenula sam streljanje pasa, jer sam negdje naisla da su ulazili u stanove i ubijali (pa mi je upucavanje bila prva asocijacija :o ) Ne volim zivotinje nesto specijalno, ali ulazenje u domove ljudi i ubijanje njihovih kucnih ljubimaca na licu mjesta, a bez 100%tne potvrde, je za metak u celo - "veterinarima" :facepalm:

Ali, osobno nemam nikakvog kucnog ljubimca, jer mi ne pada na pamet praviti ustupke na ustrb moje komocije, sto ce rec da ocito ne volim zivotinje previse, ali ovo sto ti pises je cudovisno :flop: