Ishrana stare mace - molim pomoć

Vau, mijau i pokoji au
User avatar
blackcoffee
Posts: 189
Joined: 24 Feb 2012, 16:22

Ishrana stare mace - molim pomoć

Post by blackcoffee » 06 Mar 2012, 18:01

Ima oko 16 možda i više godina, sterilisana. Ostala je bez većeg dela zuba. Šta joj davati jer vrlo bira, koji vitamini dolaze u obzir, sve.User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 06 Mar 2012, 18:30

Imas ekstra klopu za stare mace, vecina proizvodjaca to nudi. U pravilu bezube mace mogu jesti i suhu hranu, barem ove azilske mogu, stvrdne se zubno meso s vremenom.
No ako tvoja maca ne moze, daj joj mokru klopu.
Ne moras joj davati hranu sa manje kalorija automatski jer je toliko stara, nego samo ako je troma, ne krece se puno ili je predebela itd.
Ta posebna hrana je iz vise razloga pozeljna, probava se usporava pa cu uz hranu za mlade mace cesto patiti od zatvora. Jetra uspije sacuvati manje vitamina A. A potreba za istim kao i vitaminom E se podupla.
I inace ali sad posebno bi trebalo paziti da je hrana sto bogatija proteinima. Zapravo prevencija bolesti u poodmakloj dobi mica pocinje dok su jos mlade.
Ne znam kakve vitaminske pripravke mozes nabaviti. Sto se forme istih tice, moji najradije polizu pastu.
Dakle obrati paznju da je hrana kvalitetna, sa sto vise mesa, a izbjegavaj proizvodjace tipa whiskas.User avatar
blackcoffee
Posts: 189
Joined: 24 Feb 2012, 16:22

Post by blackcoffee » 06 Mar 2012, 22:50

Zaboravila sam da napišem da je u pitanju izuzetno mršava maca kojoj treba kalorična hrana da bi se bar malo udebljala. Bila je lepo uhranjena dok nije pogubila zube.

Trebaju mi konkretno neka imena vitamina i proizvođača pa ću ih već nekako nabaviti. Naravno da pastu najradije poliže ali snaći ćemo se i s tabletama.User avatar
Tupelo
Posts: 2937
Joined: 21 Sep 2011, 09:41
Location: Where Is My Mind?

Post by Tupelo » 07 Mar 2012, 08:42

TOTW je odlična hrana.
Na Dogfoodanalysis TOTW brand je ocijenjen s najvišim ocjenama.
Sve formule su iznimno bogate proteinima i predviđene su za životinje svih uzrasta.
Iako se radi o dehidratima, oni su potpuno drugi svemir u odnosu na ovo standardno smeće koje se inače smatra superpremium dehidratima tipa Royal Canin, Eukanuba i ostali đank.

Naime, iako mnogi brandovi i dalje proizvode hranu za mlade, odrasle, stare, vake i nake životinje nutricionisti već duže vremena upozoravaju da za time nema potrebe jer životinje niti u prirodi, nakon što prestanu sisati, ne prakticiraju posebne režime prehrane sukladne njihovoj dobi. Životinjski metabolizam jednostavno nije tako poštiman.
Najbolji brandovi u prehrani pasa i mačaka usvojili su takav pristup prehrani pa tako više ne nude hranu po životnoj dobi, već se njihove formule baziraju na visokoproteinskim formulama koje zadovoljavaju potrebe životinja svih životnih dobi.


...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 07 Mar 2012, 11:20

Mogu ti napisati brandove, ali ne znam koliko lako ces ih nabaviti.
Bitno je da imaju puno proteina. Recimo ja svojima dajem iskljucivo meso za mokru klopu, nije barfen, ali je meso i to takve vrste da bih bez problema mogla jesti i ja i pise na njima u ljudskoj kvaliteti.
Ako to ne nadjes, gledaj da je barem 70% mesa, da nema konzervansa, pojacivaca okusa, secera (hrpa skupe macje hrane ima u sebi secer!?) i izbjegavala bih soju.
Recimo Orijen je hvaljen a moju su ga fizicki jako lose podnjeli.
Od mokre moja preporuka Terra Canis.
I kod suhe hrane trazim onu bez zitarica osim gore spomenutog Orijena tu je i Applaws, koji recimo ne koristi hormonski tretirano meso, zivotinje su iz normalnog a ne masovnog uzgoja (macama nebitno ali meni jako bitno). :)
Ne znam koliko moze tvoja mica i neke slastice, neki bez zuba mogu. Moji vole
Thrive, to je cisto suseno meso. Zdravi snack. Od mokre klope Almo Nature.
Kod vitamina imas veliki raspon cijene, ako nam u azil dodje potpuno unistena zivotinja ili ona koja ima FIV, onda dobiva ampule koje su strasno skupe al ju relativno brzo dignu na noge no njih ima samo kod veta, maci koja nije bolesna ili se ne oporavlja od neke bolesti su dosta stvari tipa (ja kupovala kod svog veterinara) astorin ImmuStim 60 tableta je oko 20 eura.
Mozes tabletu u muzaru smrviti pa u hranu, a mozes si kupiti i spravicu koja izgleda kao mala kuticija za kremu ali je zaporavo muzar za tablete i radi na zavrtaje, spasila me :S .
Toga imas na ebayu za 2-3 eura.
Imas i Regulat provet.
Pa Bevitasel HK to je relativno povoljan a ne los prasak (manje od 5 eura) koji onda samo posipas po klopi i dugo traje, jednu inacicu toga (onu sa smirivanje provanog trakta i crijeva) smo koristili kad smo lijecili giardie (ima i hrvatska rijec al mi sad ne pada na pamet) i imali danima proljev. Zato i je bitno da vet utvrdi koje su slabije tocke bas te mice.

Pasta za starije mice (problemi sa vidom, manjak apetita) oko 8 eura tuba Calo-Pet, po tvom opisu mozda najbolje za tvoju micu, ali ne bih dijagnosticirala nista preko internet.
Ide i za pse i za mice, samo micama je dosta 2 ml na dan, mala bocica je oko 18 eura.
Neke mace znaju dobiti problem sa kozom, pa se onda uzme malo ciljaniji vitaminski proizvod.

To ti moze preporuciti a mozda i prodati tvoj veterinar koji ipak najbolje zna u kakvom je stanju mica.
Konkrentije o ovome mogu navecer, a i pogledati po nasim racunima sto smo jos tad koristili.User avatar
blackcoffee
Posts: 189
Joined: 24 Feb 2012, 16:22

Post by blackcoffee » 07 Mar 2012, 16:40

Hvala Tupelo i Ombija, probaću da nabavim bar nešto od nabrojanog.