Kuhačom preko granice

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Kuhačom preko granice

Post by Potjeh » 17 Feb 2012, 16:49

U medijima je poprilično velika zastupljenost primjerice talijanske, francuske ili meksičke kuhinje. Čak i kineska ili tajlandska kuhinja nisu za baciti.

Ono što bi mene zanimalo je zašto nikada ne čujemo za primjerice za rusku kuhinju? Koje su njene karakteristike, tradicionalna jela i sl. Ili skandinavska kuhinja? Bugarska? Rumunjska?

Ima li itko kakvih saznanja?User avatar
karambol
Posts: 8023
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

Post by karambol » 17 Feb 2012, 17:03

Potjeh » wrote:U medijima je poprilično velika zastupljenost primjerice talijanske, francuske ili meksičke kuhinje. Čak i kineska ili tajlandska kuhinja nisu za baciti.

Ono što bi mene zanimalo je zašto nikada ne čujemo za primjerice za rusku kuhinju? Koje su njene karakteristike, tradicionalna jela i sl. Ili skandinavska kuhinja? Bugarska? Rumunjska?

Ima li itko kakvih saznanja?
Ja sam svojedobno imao užitak otkrivati libanonsku kuhinju po restoranima i u jednoj obitelji. Vrlo je nezahvalno, da odmah kažem, generalno ju ocijeniti. Nije, naime, isto uđeš li u restoran kojem je vlasnik musliman ili kršćanin. Iako se bitno ne razlikuju u osnovnoj ponudi namirnica, u konačnom su rezultatu, ponekad dosta različiti. Vizualno i okusom.
A libanonska kuhinja, kao, ima neki svoj međunarodni identitet. Rumunjska, bugarska??? Pa, kad se pogleda i hrvatska - gdje je i kako izgleda?
Lošije od libanonske, koja je ipak ujednačenija u jelovnicima i namirnicama koje pokušava prezentirati kao svoje "izume"...
Karakteristika svih tih nacionalnih kuhinja je da nisu brendirane, nisu prepoznate, prvenstveno u vlastitoj zemlji, a vani su samo pokušaji dozivanja zavičaja bez neke sistematičnosti u prezentaciji.


Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 17 Feb 2012, 17:50

Meni je najzanimljivija hrvatska, jer je najmanje ima oko mene.
Ruska, nije mi se dopala. Utovila bih se u roku keks, najduze sam na njoj bila 10 dana u komadu. Nije lose, osim onog borsca ali ne bi bilo dobro tako se stalno hraniti. Skandinavska, ima tu dosta razlike ali generalno, a imala sam je prilike dobro upoznati, volim njihovu ribu, finog a cijenom pristupacnog lososa i nesto kolaca, usput i imaju ih malo. Kupuju puno kolace vani.

Vise sam o tome ovdje http://forum2.orbis.hr/showpost.php?p=3 ... stcount=20

Bliskoistocnu kuhinju volim jako :cerek: , kinesku o koju se spoticem bas na svakom cosku, ono preplavili nas, ne volim nesto posebno, tu i tamo.
Madjarsku klopu isto volim, od bugarske sam jela samo sopsku u njihovoj verziji, skembe corbu, banicu koja podsjeca na nas burek, imaju i sarmu i punjenu papriku, sir im je dobar :S a vole i kackavalj i rakiju. :zubo:
Rumunjska tu znam za njihov namaz od patlidzana i paprike zacusca tako nekako, pa imaju i snenokle, dimljenu govedinu u paprici pastirmu, dosta jela koja i mi znamo.Éowyn
Posts: 2398
Joined: 17 Oct 2011, 20:13

Post by Éowyn » 17 Feb 2012, 18:50

Meni je rumunjska kuhinja prilično slična turskoj. Najčudnije što sam jela u Rumunjskoj su bile lazanje u kojima su umjesto tijesta listovi kiselog kupusa :ne zna:
Sve ostalo sam jela ili u Hrvatskoj ili u Turskoj. Jedino su mi još bili čudni ćevapi. Imali su toliko čudan okus da sam se bojala pitati što je u njima.

O turskoj i libanonskoj kuhinji nemam neko općenito mišljenje. Prevelika je razlika u ponudi u svakom gradu. Meni je najviše odgovarala hrana u Ankari i to u restoranima. Ono što oni kuhaju doma mi je uglavnom čudno.
Jedino što sam zadržala od turskih običaja je doručak i turski čaj :zubo: Doručak im je svugdje isti (barem svugdje gdje sam ja bila) i sastoji se od svježeg povrća (uglavnom ga začine limunovim sokom i sirupom od nara), sira (kozjeg, čini mi se), omleta s povrćem i sirom ili kuhanih jaja i čaja. No dobro, čaj se u Turskoj pije uvijek i svugdje.


Desire makes slaves out of kings.