Teorija i praksa gastrolingvitisa

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 09:08

:rofl: :rofl:

Dobro. :zubo:
A kako se to točno zove?


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

07 Feb 2012, 09:43

Morticia » wrote::rofl: :rofl:

Dobro. :zubo:
A kako se to točno zove?
Varivo od mesa, mrkve i graška. :E
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 09:51

Ok, onda mi mama danas kuha varivo od mesa, mrkve i graška. :zubo:
Ali meso dinstano na puno kapule. :D
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

07 Feb 2012, 10:11

Morticia » wrote:Ok, onda mi mama danas kuha varivo od mesa, mrkve i graška. :zubo:
Ali meso dinstano na puno kapule. :D
Jebala te kapula i musolini i kaligula... :gaah:
Čušpajz i treba radit s puno luka. A gulaš bez luka je čisto sranje koje se ne zaslužuje zvati tim časnim imenom.
User avatar
ali
Posts: 4909
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

07 Feb 2012, 14:44

judolino » wrote: Ako ćemo pravo, Mira Vučetić navodi recepte za razne vrste uštipaka od kojih se neki prže u tavi, a neki peku na limu u pećnici. Prema tome, fritula je samo dalmatinski naziv jedne vrsta uštipaka,

Ovo je točno.
a ista se vrsta priprema i na kontinentu, samo što tamo ne volimo talijane nego švabe pa ih zovemo krafnama ili krofnama. Buhtle su praktično ista stvar, ali obično se nečim pune i peku na limu u pećnici.
Ovo nije, jer to naprosto nije ista stvar.
Obje (obje tri :zubo: ) su samo vrsta uštipka.
Također, i američke krafne s rupom tj. donuts bi bili uštipci, ali niti su to buhtle, a još manje ih možeš nazvati fritama/fritulama.

Kad smo kod fritula, za njih se tvrdi da su u Veneciju došle "zahvaljujući vezama prevedre Republike i Kine nakon povratka Marka Pola s njegovog putovanja na Daleki istok u vrijeme kužne pandemije 1348. godine"
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

07 Feb 2012, 15:00

Sve te uštipačste kerefeke moj stari zove priganice.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

07 Feb 2012, 15:13

Margarita » wrote:Sve te uštipačste kerefeke moj stari zove priganice.
Stari ti je legenda, ne jebe se s pizdarijama.
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 15:14

judolino » wrote: Stari ti je legenda, ne jebe se s pizdarijama.
Pa da.
On sigurno nikad ne bi otvorio temu- gastrolingvitis. :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

07 Feb 2012, 15:16

m.za » wrote:
Ovo je točno.


Ovo nije, jer to naprosto nije ista stvar.
Obje (obje tri :zubo: ) su samo vrsta uštipka.
Također, i američke krafne s rupom tj. donuts bi bili uštipci, ali niti su to buhtle, a još manje ih možeš nazvati fritama/fritulama.

Kad smo kod fritula, za njih se tvrdi da su u Veneciju došle "zahvaljujući vezama prevedre Republike i Kine nakon povratka Marka Pola s njegovog putovanja na Daleki istok u vrijeme kužne pandemije 1348. godine"
Daj, Džomba, saberi se. Sve su to uštipci, samo što ih ima više vrsta, a neke vrste imaju više naziva.
Evo, taj kurac - donac. I to još američki. Da ne bi.
To je, rode moj, đevrek. A đevrek je bio popularan međ Turcima dok Amerikanci još nisu bili ni u kurcima.
A ovo za Markana je lako moguće, on je volio dovlačit svakakve džidže-baje.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

07 Feb 2012, 15:17

Morticia » wrote:
Pa da.
On sigurno nikad ne bi otvorio temu- gastrolingvitis. :zubo:
A zašto i bi kad je napravio kćerku koja mi je uvijek draga gošća na temi?
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 15:18

Nisi mogao smisliti ništa bolje? :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
klonka
Posts: 2801
Joined: 17 Sep 2011, 22:00

07 Feb 2012, 15:47

judolino » wrote: Ako ćemo pravo, Mira Vučetić navodi recepte za razne vrste uštipaka od kojih se neki prže u tavi, a neki peku na limu u pećnici. Prema tome, fritula je samo dalmatinski naziv jedne vrsta uštipaka, a ista se vrsta priprema i na kontinentu, samo što tamo ne volimo talijane nego švabe pa ih zovemo krafnama ili krofnama. Buhtle su praktično ista stvar, ali obično se nečim pune i peku na limu u pećnici.
Tema za jezična pitanja nalazi se ovdje: https://trkeljanje.com/viewtopic.php?f=21&t=867
Fritule=krafne?! Ujmeeussovo. :Pop:
gonj špadi
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 15:48

:kokice:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

07 Feb 2012, 16:00

klonka » wrote: Fritule=krafne?! Ujmeeussovo. :Pop:
Klonka, otkud si ti?
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

07 Feb 2012, 16:20

O đizus :rofl:

DakleM, neke stvari se bolje objašanjvaju slikom :D

Fritule

Image

Krafne

Image
User avatar
ali
Posts: 4909
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

07 Feb 2012, 17:04

Nitko nije spomenuo da za krafnu postoji hrvatski naziv pokladnica :o
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

07 Feb 2012, 17:16

m.za » wrote:Nitko nije spomenuo da za krafnu postoji hrvatski naziv pokladnica :o
Zar se to smije slaviti? Kaj to nije neki poganski ritual?

BTW: drugarica
Image

gospodža
Image
User avatar
ali
Posts: 4909
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

07 Feb 2012, 17:39

judolino » wrote: Zar se to smije slaviti? Kaj to nije neki poganski ritual?
Sjetila me priča o fritulama da je vrijeme maškara.
Tebe je, vjerujem, priča o krafnama sjetila na poklade :D

A što se buhtli (buhtala :misli: :rofl: ) tiče, mislim da tu uopće nije riječ o uštipcima :ne zna:
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 18:00

Noup.
Slicno je tijesto k'o za krafne (brasno, mlijeko, kvas, jaja, sol, secer) i pune se, al' se ne prze nego peku u rerni.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
klonka
Posts: 2801
Joined: 17 Sep 2011, 22:00

07 Feb 2012, 18:03

judolino » wrote: Klonka, otkud si ti?
Ja odavde :raspa:, ali dio rodbine mi je odavde. :zubo: :headbang:


Krafna nije fritula. Lako za izgled. Stvar je u sastojcima, u okusu, u konzistenciji. To veze jedno s drugim nema. Možda nisi nikad pojeo pravu fritulu (ne kažem ovo da bih te omalovažila nego zato što sam primijetila da neki ljudi najobičnije uštipke vole zvati fritulama). Fritule su bogate, u njih idu grožđice, bajami ili orasi, može cimet, oraščić, jabuke, kako već u kojoj pokrajini; u krafne se to ne stavlja. I tijesto je skroz drugačije. Ono za krafne je tvrđe i oblikuje se kalupom (čašom) i takvi se oblici ubacuju u kipuće ulje dok se za fritule rijetka smjesa baca iz žlice direktno u ulje. I ne smiju bit šuplje ni u ludilu.
gonj špadi
User avatar
ali
Posts: 4909
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

07 Feb 2012, 18:41

E, al u Primorju uglavnom od dodataka idu samo grožđice (govorim kako se nekad radilo, to što ih danas netko možda i sa đumbirom i pistacijama radi je drugi par postola :zubo: ), tako da je ovaj recept šta si stavila skoro točan (na kraju će ispast da je naša frita samo obični uštipak :facepalm: )
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

07 Feb 2012, 18:56

I u jedne i u druge ide neka rakija. A ti dodatni pinđiviši su nebitni. Kao i veličina loptica. Ista stvar.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 19:45

U fritule ni pod razno ne ide nikakav jebeni jogurt. :o
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

07 Feb 2012, 19:54

Jebemu! Jesu li fritule ustipci ili priljepci, krafne ili pokladnice, krostule i postole, ima li di grozdjica ili jogurta, gljivica ili ameba...WTF. Vazno je da je ukusno, fino, da se lizu prstici i raduje nepce, da ide casa necega finog iza kao as na cenera... :gaah:
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

07 Feb 2012, 19:56

Sta je, nisi danas popio casu neceg finog kad si tako nervozan? :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Post Reply