Teorija i praksa gastrolingvitisa
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Jebala te kapula i musolini i kaligula...Morticia » wrote:Ok, onda mi mama danas kuha varivo od mesa, mrkve i graška.
Ali meso dinstano na puno kapule.
Čušpajz i treba radit s puno luka. A gulaš bez luka je čisto sranje koje se ne zaslužuje zvati tim časnim imenom.
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
judolino » wrote: Ako ćemo pravo, Mira Vučetić navodi recepte za razne vrste uštipaka od kojih se neki prže u tavi, a neki peku na limu u pećnici. Prema tome, fritula je samo dalmatinski naziv jedne vrsta uštipaka,
Ovo je točno.
Ovo nije, jer to naprosto nije ista stvar.a ista se vrsta priprema i na kontinentu, samo što tamo ne volimo talijane nego švabe pa ih zovemo krafnama ili krofnama. Buhtle su praktično ista stvar, ali obično se nečim pune i peku na limu u pećnici.
Obje (obje tri ) su samo vrsta uštipka.
Također, i američke krafne s rupom tj. donuts bi bili uštipci, ali niti su to buhtle, a još manje ih možeš nazvati fritama/fritulama.
Kad smo kod fritula, za njih se tvrdi da su u Veneciju došle "zahvaljujući vezama prevedre Republike i Kine nakon povratka Marka Pola s njegovog putovanja na Daleki istok u vrijeme kužne pandemije 1348. godine"
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Stari ti je legenda, ne jebe se s pizdarijama.Margarita » wrote:Sve te uštipačste kerefeke moj stari zove priganice.
- Morticia
- Posts: 10250
- Joined: 17 Sep 2011, 21:36
Pa da.judolino » wrote: Stari ti je legenda, ne jebe se s pizdarijama.
On sigurno nikad ne bi otvorio temu- gastrolingvitis.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Daj, Džomba, saberi se. Sve su to uštipci, samo što ih ima više vrsta, a neke vrste imaju više naziva.m.za » wrote:
Ovo je točno.
Ovo nije, jer to naprosto nije ista stvar.
Obje (obje tri ) su samo vrsta uštipka.
Također, i američke krafne s rupom tj. donuts bi bili uštipci, ali niti su to buhtle, a još manje ih možeš nazvati fritama/fritulama.
Kad smo kod fritula, za njih se tvrdi da su u Veneciju došle "zahvaljujući vezama prevedre Republike i Kine nakon povratka Marka Pola s njegovog putovanja na Daleki istok u vrijeme kužne pandemije 1348. godine"
Evo, taj kurac - donac. I to još američki. Da ne bi.
To je, rode moj, đevrek. A đevrek je bio popularan međ Turcima dok Amerikanci još nisu bili ni u kurcima.
A ovo za Markana je lako moguće, on je volio dovlačit svakakve džidže-baje.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
A zašto i bi kad je napravio kćerku koja mi je uvijek draga gošća na temi?
- klonka
- Posts: 2801
- Joined: 17 Sep 2011, 22:00
Fritule=krafne?! Ujmeeussovo.judolino » wrote: Ako ćemo pravo, Mira Vučetić navodi recepte za razne vrste uštipaka od kojih se neki prže u tavi, a neki peku na limu u pećnici. Prema tome, fritula je samo dalmatinski naziv jedne vrsta uštipaka, a ista se vrsta priprema i na kontinentu, samo što tamo ne volimo talijane nego švabe pa ih zovemo krafnama ili krofnama. Buhtle su praktično ista stvar, ali obično se nečim pune i peku na limu u pećnici.
Tema za jezična pitanja nalazi se ovdje: https://trkeljanje.com/viewtopic.php?f=21&t=867
gonj špadi
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
Sjetila me priča o fritulama da je vrijeme maškara.judolino » wrote: Zar se to smije slaviti? Kaj to nije neki poganski ritual?
Tebe je, vjerujem, priča o krafnama sjetila na poklade
A što se buhtli (buhtala ) tiče, mislim da tu uopće nije riječ o uštipcima
- klonka
- Posts: 2801
- Joined: 17 Sep 2011, 22:00
Ja odavde , ali dio rodbine mi je odavde.judolino » wrote: Klonka, otkud si ti?
Krafna nije fritula. Lako za izgled. Stvar je u sastojcima, u okusu, u konzistenciji. To veze jedno s drugim nema. Možda nisi nikad pojeo pravu fritulu (ne kažem ovo da bih te omalovažila nego zato što sam primijetila da neki ljudi najobičnije uštipke vole zvati fritulama). Fritule su bogate, u njih idu grožđice, bajami ili orasi, može cimet, oraščić, jabuke, kako već u kojoj pokrajini; u krafne se to ne stavlja. I tijesto je skroz drugačije. Ono za krafne je tvrđe i oblikuje se kalupom (čašom) i takvi se oblici ubacuju u kipuće ulje dok se za fritule rijetka smjesa baca iz žlice direktno u ulje. I ne smiju bit šuplje ni u ludilu.
gonj špadi
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
E, al u Primorju uglavnom od dodataka idu samo grožđice (govorim kako se nekad radilo, to što ih danas netko možda i sa đumbirom i pistacijama radi je drugi par postola ), tako da je ovaj recept šta si stavila skoro točan (na kraju će ispast da je naša frita samo obični uštipak )
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
Jebemu! Jesu li fritule ustipci ili priljepci, krafne ili pokladnice, krostule i postole, ima li di grozdjica ili jogurta, gljivica ili ameba...WTF. Vazno je da je ukusno, fino, da se lizu prstici i raduje nepce, da ide casa necega finog iza kao as na cenera...
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...