Vina

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Vina

Post by Pješčana » 22 Jan 2012, 18:27

Dakle, ja baš volim vina. I bijela i crna . ( i roze)
Postoje određena vina koja volim malo jače, i mogla bih pogoditi neka po okusu, to jest znam razlikovati nekakvu graševinu od muškata, primjerice.
Mislim da bi bilo ok ovdje dijeliti mišljenja o vinima, koja volimo a koja nam nisu sjela, te zašto nam nisu sjela. Isto tako, kako puno pišemo o hrani, fali mi savjet koje vino ide uz koju hranu. Znam ja okvirno da je bijelo vino uz ribu a crno uz crveno meso, ali mislim da tu ima masu savjeta koji su dobrodošli.
Ja, na primjer, upravo idem otvoriti bocu bijelog, rajnski rizling Zrinščaka, vinogorje Kutjevo. Veli etiketa da je suho vino. Meni ide super nakon sira koji sam maloprije jela.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Moment
Posts: 330
Joined: 05 Nov 2011, 11:46

Post by Moment » 22 Jan 2012, 21:32

Mislim da nitko u mojoj obitelji nije kupio bocu vina pa jedno... 60- tak godina.
Imamo svoje vinograde.
Ne mogu ni reci da imamo neku šortu koja nam zauzima neki veci postotak vinograda.
Tjekom svih tih godina naslo se tu svega. Od sitnog babića do plavca i siraka.
Naravno, nema govora o produkciji vina kao u vinarija.
Bijelo grožđe, debita malo , pošipa puno i par panja necega a ne znam cega. :ne zna:

Bijelo mi kida živce ove godine. Danas smo ga pretakali i men se cini da je kiselkasto. :(
Jel imamo dežurnog enologa na trkeljanju?


Mislin da san bija jasan

Moment
Posts: 330
Joined: 05 Nov 2011, 11:46

Post by Moment » 22 Jan 2012, 21:35

Bojim se Pjescana, da sam falila.
Ovo mi se cini vise kao tema o gastronomskoj komponenti vina. :misli:
Potpada li i uzgoj tu? :misli:


Mislin da san bija jasan

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 22 Jan 2012, 21:44

sve je u redu, i ovo je on topic :)


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 22 Jan 2012, 22:22

Godinama sam pila crveno, suho do polusuho a zadnjih godina iskljucivo bijelo, opet polusuho. Meni bijela vina idu uz laganija jela, tima nesto povrtno uz rizota, pa i iz perad a crvena uz divljac, teletinu, svinjetinu i sva zimska jela.
pivu pijem jako rijetko, znaci vino je moj prvi izbor vani, ako se ne okrece neka zestica.



User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10388
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 24 Jan 2012, 09:08

Elli i ja podijelili smo ovo nedavno. Krasno vino. :cerek:


Potpisi su za budale.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10388
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 24 Jan 2012, 09:32

Pješčana » wrote:Znam ja okvirno da je bijelo vino uz ribu a crno uz crveno meso, ali mislim da tu ima masu savjeta koji su dobrodošli.
Evo ti odmah jedan - dobro si napisala ono "okvirno", jer uz ribu može ići i crno vino. Recimo, ako je pripremljena u nekom dobro začinjenom umaku. Sve ovisi o okusu. O težini, metaforički rečeno. Zato možeš kombinirati. I čisto usput, bijela se vina piju prije ružičastih i crnih, mlada prije starijih, suha prije polusuhih ili poluslatkih, ona koja sadržavaju manje alkohola prije jačih.


Potpisi su za budale.

User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 24 Jan 2012, 10:53

ja sam seljak za vina, ne kužim se pretjerano ali sam kroz godine hedonizma probrala neka koja mi uvijek pašu, a to su slatka, da ne kažem desertna, vina
tokajac i traminac :love:



User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 25 Jan 2012, 09:56

baja » wrote:ja sam seljak za vina, ne kužim se pretjerano ali sam kroz godine hedonizma probrala neka koja mi uvijek pašu, a to su slatka, da ne kažem desertna, vina
tokajac i traminac :love:
U Hrvata su desertna vina očajno nepopularna. Šteta. To zna biti tako budalasto da ti u restoranu, kad pitaš za desertno vino, kažu da ga daju samo na butelje. Halo?????????? :gaah: Pa tko normalan popije butelju desertnog vina? Osim eventualno doma, polagano, uz čavrljanje u društvu, nezavisno od hrane. Ne možeš poslije jela popiti dva deci desertnog. To svinje rade.



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 25 Jan 2012, 10:06

Emericzy » wrote: Pa tko normalan popije butelju desertnog vina?
ja : svinja: :D

ali samo u okolnostima koje si opisao; društvo, trkeljanje...
i drago mi je da si spomenuo restorane; mogli bi općenito biti susretljiviji u odabiranju vina, nije da ćim butelja biti danima otvorena ako meni natoče čašu do dvije



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 25 Jan 2012, 13:37

Hek i baja, što su desertna vina, ona slatka?
sva slatka?

i ja bih rado da su vina po restoranima na čašu. nije mi cilj napiti se, a često se desi na pijemo svi baš vino.


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10388
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 25 Jan 2012, 13:44

Pojednostavnjeno, da. Prošek, porto, madeira i slična vina dobivaju se od prezreloga grožđa, koje može biti i prosušeno. I plijesan može igrati važnu ulogu, ovisno o vrsti.


Potpisi su za budale.

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 25 Jan 2012, 13:59

Porto nije (tj. ne mora biti) kasna berba, radi se od bilo kakvog grožđa, a alkohol je jednostavno dodan za vrijeme fermentacije u obliku određene žestice.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 25 Jan 2012, 14:32

Sad ste me podsjetili na božanstveni sherry koji sam pio u Posestvu Pule pred dvije-tri godine. Uh...



User avatar
Tupelo
Posts: 2937
Joined: 21 Sep 2011, 09:41
Location: Where Is My Mind?

Post by Tupelo » 25 Jan 2012, 14:53

baja » wrote: ja : svinja: :D
:cerek:
baja » wrote:ali samo u okolnostima koje si opisao; društvo, trkeljanje...
i drago mi je da si spomenuo restorane; mogli bi općenito biti susretljiviji u odabiranju vina, nije da ćim butelja biti danima otvorena ako meni natoče čašu do dvije
Ovo i mene muči.
Moglo bi se reći da su restorani krivi za moje probleme s čašicom. :o


...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 25 Jan 2012, 15:03

:rofl:

ja mislim da je gostoljubivost Hrvata kriva za moju ljubav prema alkoholu :kava: :zubo:

non stop me nutkaju čim negdje dođem


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 25 Jan 2012, 15:45

Tupelo » wrote: Moglo bi se reći da su restorani krivi za moje probleme s čašicom. :o
:rofl:

knjigu žalbe, molim :o



User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 25 Jan 2012, 16:56

Pješčana » wrote:Hek i baja, što su desertna vina, ona slatka?
sva slatka?

i ja bih rado da su vina po restoranima na čašu. nije mi cilj napiti se, a često se desi na pijemo svi baš vino.
Sta nigdje nema na casu? Moje iskustvio gdje sam jela da jeftinija idu na casu a skupa na butelju. Jer ne isplati im se otvoriti vino za 500+ kuna i da stoji otvoreno par dana.



User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 26 Jan 2012, 06:50

Svi bolji restorani, a i pametniji 'obični' imaju vina i na čaše. Bar neki izbor. Fellini, recimo, koji ne nastoji biti vrhunski nego pristojan, svaki dan ima bar jedno bijelo i bar jedno crno kvalitetno vino koje nudi na čaše. Danas je blesavo ne raditi tako, osobito uz ručak.

Mene više muče desertna vina koja, ako društvo nije veliko i ne žele baš svi desertno vino, neće ni biti prodana u restoranu -- ako se ne toči na čaše. I onda ih restoran često ni nema u ponudi, jer mu "stoje". Naravno da ti stoje, budalo. :rolleyes:



User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post by baja » 26 Jan 2012, 08:53

Emericzy » wrote:... I onda ih restoran često ni nema u ponudi, jer mu "stoje". Naravno da ti stoje, budalo. :rolleyes:
da, budale ne kuže da će se rijetko tko zadržati na jednoj čaši :D



Almost Rosey
Posts: 2861
Joined: 18 Sep 2011, 15:31

Post by Almost Rosey » 16 Feb 2012, 20:09

Kako kuhate vino?

Moj je recept svaki put različit od prošlog :D

Osnove su - jeftino vino, šećer, cimet, papar. Ostalo su finese - klinčići, slatka crvena paprika, limun...

Mislim da sam večeras pretjerala s paprom, žestoko je :D ali neloše.



User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10388
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 16 Feb 2012, 20:11

Cimet, klinčići, limunova kora, šećer. Vino mora biti crno, ne znam koji se debil sjetio ideje da se kuha bijelo, ali to je užas.


Potpisi su za budale.

User avatar
Chiro
Posts: 693
Joined: 10 Nov 2011, 21:34

Post by Chiro » 16 Feb 2012, 20:17

Papar u kuhano vino? Ozbiljno?


Skinheadsi, takav si!

User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 16 Feb 2012, 20:27

Isto k'o Stitch. :top:


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 16 Feb 2012, 20:29

nikad u životu nisma probala papar. ali budem


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Post Reply