Što ste zadnje finoga probali?

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

03 Jul 2012, 07:35

Pero » wrote:Vratili se sa mini godišnjeg. Pa probali svašta.
Fužine - gulaš od vepra i jelena s njokima, vrganji s palentom, štrudla s borovnicama
Motovun - rezanci od istarskog boškarina s domaćom tjesteninom i rikolom, tjestenina s divljim šparogama
Limski zaljev - kamenice, jakobske kapice, dagnje, mušule i dondole (vongole)
prijevoj Učke - janjetina sa šparogama, medvjeđi i jelenji odrezak s brusnicama
I svima najbolje jelo u kućnoj radinosti kojeg je žena radila:
lungić u umaku od luka, češnjaka i šampinjona posut bijelim tartufima
sve zvuči :zvrko: :klopa:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

03 Jul 2012, 10:23

Pero nije tebi lose. :S :S :S
User avatar
Pero
Posts: 2161
Joined: 24 Feb 2012, 09:12

03 Jul 2012, 13:42

ombia » wrote:Pero nije tebi lose. :S :S :S
Pa nemam se zbilja na što požaliti. :D
User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5424
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

03 Jul 2012, 14:00

Pero » wrote:Vratili se sa mini godišnjeg. Pa probali svašta.
Fužine - gulaš od vepra i jelena s njokima, vrganji s palentom, štrudla s borovnicama
Motovun - rezanci od istarskog boškarina s domaćom tjesteninom i rikolom, tjestenina s divljim šparogama
Limski zaljev - kamenice, jakobske kapice, dagnje, mušule i dondole (vongole)
prijevoj Učke - janjetina sa šparogama, medvjeđi i jelenji odrezak s brusnicama
I svima najbolje jelo u kućnoj radinosti kojeg je žena radila:
lungić u umaku od luka, češnjaka i šampinjona posut bijelim tartufima
Gladna sam.

Hoćeš li nam prepisati recept za lungić? :klopa:
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
User avatar
Pero
Posts: 2161
Joined: 24 Feb 2012, 09:12

03 Jul 2012, 14:22

Dakle, koliko sam škicao i nešto malo asistirao ženi ide ovako.
Kupili u Rovinju u Lidlu lungić. Veliku glavicu luka (ali baš veliku), sitno je izrezala i bacila na maslinovo ulje, ali ne pretoplo, da blago zažuti. Pa kad je luk malo omekšao dodala je jedno pola glavice narezanog češnjaka (mi volimo češnjak). Kad je sve požutilo, dodala je narezan lungić i posolila (papra nismo imali, a nije nam ga se dalo kupovati). Kad su komadi lungića dobili boju s obje strane dodala je jedno 250-300 grama narezanih šampinjona i dinstala dok oni nisu pustili vodu i nastao polugusti umak. Zaboravio sam spomenuti da je posebno skuhala tagliatelle (pakiranje je bilo 500grama, a ona je za nas 4 - od toga 2 djece od 16 i 11 godina, stavila nešto preko pola). Na skuhane i ocijeđene tagliatelle izlila je lungić, šampinjone i ostalo i sve promiješala. Svako si je onda stavio na tanjur i na vrh dodao mljevene bijele tartufe. Sve smo pojeli, dakle to ti je recept za četvero, s time da su djeca jela više nego mi.
User avatar
ali
Posts: 4909
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

03 Jul 2012, 14:30

Pero, super gastro turnejica :top:
Pero » wrote: Motovun - rezanci od istarskog boškarina s domaćom tjesteninom i rikolom, tjestenina s divljim šparogama
Kako misliš rezanci od boškarina? (ako nije lapsus, stvarno me zanima šta je to)
(mislim, znam šta je boškarin :rofl: )
prijevoj Učke - janjetina sa šparogama, medvjeđi i jelenji odrezak s brusnicama
To u Dopolavoru :misli: Tamo ima janjetine?
Hmmmm.... :klopa: ........Bajaaaaaa :zubo:




edit: ahaaa :bonk: bit će nekakav carpaccio ili tako nešto (ja sam prvo mislila pašta od boškarina :rofl: )
User avatar
vrrrlet
Posts: 4029
Joined: 22 Sep 2011, 13:16

03 Jul 2012, 14:36

ali » wrote:
To u Dopolavoru :misli: Tamo ima janjetine?
Hmmmm.... :klopa: ........Bajaaaaaa :zubo:

Ima tamo svega, mo'š i međeda jest. A najbolje je kaj im je rakija free. :cerek: Loše je što me majka kako-tako odgojila i što obično ja vozim. :tuzni:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
User avatar
ali
Posts: 4909
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

03 Jul 2012, 14:38

vrrrlet » wrote:

Ima tamo svega, mo'š i međeda jest. A najbolje je kaj im je rakija free. :cerek: Loše je što me majka kako-tako odgojila i što obično ja vozim. :tuzni:
Znam za divljač bogati, ali nisam znala za janjetinu :ne zna:
User avatar
Pero
Posts: 2161
Joined: 24 Feb 2012, 09:12

03 Jul 2012, 14:39

Zbilja se i jelo zove rezanci od boškarina. Meso su narezali na frcleke, ajde recimo 5x5x50mm (ja sam inženjer, pa neka bude egzaktno).
Dobro si pogodila za Dopolavoro, tamo zbilja ima i janjetine. I rade je isto sa divljim šparogama.
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

03 Jul 2012, 15:12

Pero » wrote:Dakle, koliko sam škicao i nešto malo asistirao ženi ide ovako.
Kupili u Rovinju u Lidlu lungić. Veliku glavicu luka (ali baš veliku), sitno je izrezala i bacila na maslinovo ulje, ali ne pretoplo, da blago zažuti. Pa kad je luk malo omekšao dodala je jedno pola glavice narezanog češnjaka (mi volimo češnjak). Kad je sve požutilo, dodala je narezan lungić i posolila (papra nismo imali, a nije nam ga se dalo kupovati). Kad su komadi lungića dobili boju s obje strane dodala je jedno 250-300 grama narezanih šampinjona i dinstala dok oni nisu pustili vodu i nastao polugusti umak. Zaboravio sam spomenuti da je posebno skuhala tagliatelle (pakiranje je bilo 500grama, a ona je za nas 4 - od toga 2 djece od 16 i 11 godina, stavila nešto preko pola). Na skuhane i ocijeđene tagliatelle izlila je lungić, šampinjone i ostalo i sve promiješala. Svako si je onda stavio na tanjur i na vrh dodao mljevene bijele tartufe. Sve smo pojeli, dakle to ti je recept za četvero, s time da su djeca jela više nego mi.
Ja bih u umak stavila i vrhnje. Kiselo masno.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
Pero
Posts: 2161
Joined: 24 Feb 2012, 09:12

03 Jul 2012, 15:15

Margarita » wrote: Ja bih u umak stavila i vrhnje. Kiselo masno.
Eto, to sam zaboravio očito spomenuti.
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

03 Jul 2012, 15:18

Pero » wrote: .

Kako se zvala ta turneja? Pišeš neki gastro vodič? :D
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Pero
Posts: 2161
Joined: 24 Feb 2012, 09:12

03 Jul 2012, 15:20

karambol » wrote:

Kako se zvala ta turneja? Pišeš neki gastro vodič? :D
Ništa specijalno, uzeli smo tjedan dana godišnjeg i otišli u Istru.
zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

03 Jul 2012, 22:08

Pero » wrote:Zbilja se i jelo zove rezanci od boškarina. Meso su narezali na frcleke, ajde recimo 5x5x50mm (ja sam inženjer, pa neka bude egzaktno).
Kvadar. Mislim da bi mene stvarno živciralo da jedem nešto što se zove rezanci, a ima ove dimenzije :D .
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

03 Jul 2012, 22:46

zeleni zub » wrote:
Kvadar. Mislim da bi mene stvarno živciralo da jedem nešto što se zove rezanci, a ima ove dimenzije :D .
Prema jajetu je kvadar. Prema govedu je rezančić. Dimenzija je u oku promatrača.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

03 Jul 2012, 22:59

Mene muče omjeri.
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

03 Jul 2012, 23:25

zeleni zub » wrote:Mene muče omjeri.
Ovo je gastronomija a ne muške frustracije veličinom.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
Pero
Posts: 2161
Joined: 24 Feb 2012, 09:12

04 Jul 2012, 06:27

Troje nas je jelo rezance od boškarina i svima su se svidjeli. Ipak je boškarin poprilično veliko govedo, pa su rezancima meso prividno omekšali. Ali, kome se ne sviđa takva prezentacija, ne mora probati. :ne zna:
User avatar
baja
Posts: 4084
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

04 Jul 2012, 10:46

ali » wrote:....
To u Dopolavoru :misli: Tamo ima janjetine?
Hmmmm.... :klopa: ........Bajaaaaaa :zubo:...
:rofl:

krećem Image
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

05 Jul 2012, 16:36

Znam da nisam originalan ali bio sam u Istri na kontinentu i nakrcao sam se tartufima. Potrošio solidan novac za 'začin'. :klopa: Sada se moram učiti umjerenosti u pripremanju jela.
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

05 Jul 2012, 19:41

Jučer sam jela pizzu s vrganjima. Zapravo ne volim pizzu ali sam naručila jer volim vrganje. Nažalost bili su sušeni, očekivala sam svježe. Dobra stvar je što je bio svježi narezani paradajz jer ne volim umak od paradajza. Kad sam maknula mozzarellu (koju, pogađate, ne volim) i šunku (koju volim ali mi je bila viška) špek, vrganji, paradajz, svježi sir i korica (ne volim ono gnjecavo tijesto u sredini) su bili čist fini.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
blaze
Posts: 2370
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

05 Jul 2012, 23:26

Potjeh » wrote:Znam da nisam originalan ali bio sam u Istri na kontinentu
:rofl:

edit:
:lol:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

05 Jul 2012, 23:28

blaze » wrote: :rofl:

edit:
:lol:
A što se ti ceriš? U Istri si jela kokoš s mlincima.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
blaze
Posts: 2370
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

05 Jul 2012, 23:36

margarita me upozorava da se držim teme
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

05 Jul 2012, 23:45

blaze » wrote:margarita me upozorava da se držim teme
Ja ću se držati čaše. Kupila sam danas kalupe za pravljenje čaša od leda. Idem smućkat koju margaritu. Ili možda bolje da u tu čašu nalijem još malo one biske. Koja mi je preostala iz Istre. Pričala mi je žena u Humu da ima bijele biske koja se pravi od imele s voćki (ne znam je li prije ili poslije kiše) i one crne, prave humske koja se pravi od imele s hrasta.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Post Reply