sve zvučiPero » wrote:Vratili se sa mini godišnjeg. Pa probali svašta.
Fužine - gulaš od vepra i jelena s njokima, vrganji s palentom, štrudla s borovnicama
Motovun - rezanci od istarskog boškarina s domaćom tjesteninom i rikolom, tjestenina s divljim šparogama
Limski zaljev - kamenice, jakobske kapice, dagnje, mušule i dondole (vongole)
prijevoj Učke - janjetina sa šparogama, medvjeđi i jelenji odrezak s brusnicama
I svima najbolje jelo u kućnoj radinosti kojeg je žena radila:
lungić u umaku od luka, češnjaka i šampinjona posut bijelim tartufima
Što ste zadnje finoga probali?
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
- Posts: 5424
- Joined: 18 Sep 2011, 11:56
- Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.
Gladna sam.Pero » wrote:Vratili se sa mini godišnjeg. Pa probali svašta.
Fužine - gulaš od vepra i jelena s njokima, vrganji s palentom, štrudla s borovnicama
Motovun - rezanci od istarskog boškarina s domaćom tjesteninom i rikolom, tjestenina s divljim šparogama
Limski zaljev - kamenice, jakobske kapice, dagnje, mušule i dondole (vongole)
prijevoj Učke - janjetina sa šparogama, medvjeđi i jelenji odrezak s brusnicama
I svima najbolje jelo u kućnoj radinosti kojeg je žena radila:
lungić u umaku od luka, češnjaka i šampinjona posut bijelim tartufima
Hoćeš li nam prepisati recept za lungić?
- Pero
- Posts: 2161
- Joined: 24 Feb 2012, 09:12
Dakle, koliko sam škicao i nešto malo asistirao ženi ide ovako.
Kupili u Rovinju u Lidlu lungić. Veliku glavicu luka (ali baš veliku), sitno je izrezala i bacila na maslinovo ulje, ali ne pretoplo, da blago zažuti. Pa kad je luk malo omekšao dodala je jedno pola glavice narezanog češnjaka (mi volimo češnjak). Kad je sve požutilo, dodala je narezan lungić i posolila (papra nismo imali, a nije nam ga se dalo kupovati). Kad su komadi lungića dobili boju s obje strane dodala je jedno 250-300 grama narezanih šampinjona i dinstala dok oni nisu pustili vodu i nastao polugusti umak. Zaboravio sam spomenuti da je posebno skuhala tagliatelle (pakiranje je bilo 500grama, a ona je za nas 4 - od toga 2 djece od 16 i 11 godina, stavila nešto preko pola). Na skuhane i ocijeđene tagliatelle izlila je lungić, šampinjone i ostalo i sve promiješala. Svako si je onda stavio na tanjur i na vrh dodao mljevene bijele tartufe. Sve smo pojeli, dakle to ti je recept za četvero, s time da su djeca jela više nego mi.
Kupili u Rovinju u Lidlu lungić. Veliku glavicu luka (ali baš veliku), sitno je izrezala i bacila na maslinovo ulje, ali ne pretoplo, da blago zažuti. Pa kad je luk malo omekšao dodala je jedno pola glavice narezanog češnjaka (mi volimo češnjak). Kad je sve požutilo, dodala je narezan lungić i posolila (papra nismo imali, a nije nam ga se dalo kupovati). Kad su komadi lungića dobili boju s obje strane dodala je jedno 250-300 grama narezanih šampinjona i dinstala dok oni nisu pustili vodu i nastao polugusti umak. Zaboravio sam spomenuti da je posebno skuhala tagliatelle (pakiranje je bilo 500grama, a ona je za nas 4 - od toga 2 djece od 16 i 11 godina, stavila nešto preko pola). Na skuhane i ocijeđene tagliatelle izlila je lungić, šampinjone i ostalo i sve promiješala. Svako si je onda stavio na tanjur i na vrh dodao mljevene bijele tartufe. Sve smo pojeli, dakle to ti je recept za četvero, s time da su djeca jela više nego mi.
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
Pero, super gastro turnejica
(mislim, znam šta je boškarin )
Hmmmm.... ........Bajaaaaaa
edit: ahaaa bit će nekakav carpaccio ili tako nešto (ja sam prvo mislila pašta od boškarina )
Kako misliš rezanci od boškarina? (ako nije lapsus, stvarno me zanima šta je to)Pero » wrote: Motovun - rezanci od istarskog boškarina s domaćom tjesteninom i rikolom, tjestenina s divljim šparogama
(mislim, znam šta je boškarin )
To u Dopolavoru Tamo ima janjetine?prijevoj Učke - janjetina sa šparogama, medvjeđi i jelenji odrezak s brusnicama
Hmmmm.... ........Bajaaaaaa
edit: ahaaa bit će nekakav carpaccio ili tako nešto (ja sam prvo mislila pašta od boškarina )
- vrrrlet
- Posts: 4029
- Joined: 22 Sep 2011, 13:16
Ima tamo svega, mo'š i međeda jest. A najbolje je kaj im je rakija free. Loše je što me majka kako-tako odgojila i što obično ja vozim.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Ja bih u umak stavila i vrhnje. Kiselo masno.Pero » wrote:Dakle, koliko sam škicao i nešto malo asistirao ženi ide ovako.
Kupili u Rovinju u Lidlu lungić. Veliku glavicu luka (ali baš veliku), sitno je izrezala i bacila na maslinovo ulje, ali ne pretoplo, da blago zažuti. Pa kad je luk malo omekšao dodala je jedno pola glavice narezanog češnjaka (mi volimo češnjak). Kad je sve požutilo, dodala je narezan lungić i posolila (papra nismo imali, a nije nam ga se dalo kupovati). Kad su komadi lungića dobili boju s obje strane dodala je jedno 250-300 grama narezanih šampinjona i dinstala dok oni nisu pustili vodu i nastao polugusti umak. Zaboravio sam spomenuti da je posebno skuhala tagliatelle (pakiranje je bilo 500grama, a ona je za nas 4 - od toga 2 djece od 16 i 11 godina, stavila nešto preko pola). Na skuhane i ocijeđene tagliatelle izlila je lungić, šampinjone i ostalo i sve promiješala. Svako si je onda stavio na tanjur i na vrh dodao mljevene bijele tartufe. Sve smo pojeli, dakle to ti je recept za četvero, s time da su djeca jela više nego mi.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Pero
- Posts: 2161
- Joined: 24 Feb 2012, 09:12
Eto, to sam zaboravio očito spomenuti.Margarita » wrote: Ja bih u umak stavila i vrhnje. Kiselo masno.
- Pero
- Posts: 2161
- Joined: 24 Feb 2012, 09:12
Ništa specijalno, uzeli smo tjedan dana godišnjeg i otišli u Istru.
-
- Posts: 494
- Joined: 29 Nov 2011, 01:35
Kvadar. Mislim da bi mene stvarno živciralo da jedem nešto što se zove rezanci, a ima ove dimenzije .Pero » wrote:Zbilja se i jelo zove rezanci od boškarina. Meso su narezali na frcleke, ajde recimo 5x5x50mm (ja sam inženjer, pa neka bude egzaktno).
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Prema jajetu je kvadar. Prema govedu je rezančić. Dimenzija je u oku promatrača.zeleni zub » wrote:
Kvadar. Mislim da bi mene stvarno živciralo da jedem nešto što se zove rezanci, a ima ove dimenzije .
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Ovo je gastronomija a ne muške frustracije veličinom.zeleni zub » wrote:Mene muče omjeri.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Jučer sam jela pizzu s vrganjima. Zapravo ne volim pizzu ali sam naručila jer volim vrganje. Nažalost bili su sušeni, očekivala sam svježe. Dobra stvar je što je bio svježi narezani paradajz jer ne volim umak od paradajza. Kad sam maknula mozzarellu (koju, pogađate, ne volim) i šunku (koju volim ali mi je bila viška) špek, vrganji, paradajz, svježi sir i korica (ne volim ono gnjecavo tijesto u sredini) su bili čist fini.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Ja ću se držati čaše. Kupila sam danas kalupe za pravljenje čaša od leda. Idem smućkat koju margaritu. Ili možda bolje da u tu čašu nalijem još malo one biske. Koja mi je preostala iz Istre. Pričala mi je žena u Humu da ima bijele biske koja se pravi od imele s voćki (ne znam je li prije ili poslije kiše) i one crne, prave humske koja se pravi od imele s hrasta.blaze » wrote:margarita me upozorava da se držim teme
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.