Francuska salata
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
Znamo da je krajem godine kuća bez francuske kao Hrvat bez kredita
Čiju god francusku probala, svaka bude drugačija.
Koliko domaćica - toliko recepata.
(Da li to uopće na kraju bude "francuska salata" )
Upravo me čeka priprema (trebala sam je raditi sutra, ali sline mi cure već danima. Mislim da ću raditi danas ) pa ako ima kakav novi trik - trikove amo
U moju ide još jabuka, jogurt, kiselo vrhnje ili mileram, senf, limunov sok.
Kakva je vaša?
Čiju god francusku probala, svaka bude drugačija.
Koliko domaćica - toliko recepata.
(Da li to uopće na kraju bude "francuska salata" )
Upravo me čeka priprema (trebala sam je raditi sutra, ali sline mi cure već danima. Mislim da ću raditi danas ) pa ako ima kakav novi trik - trikove amo
U moju ide još jabuka, jogurt, kiselo vrhnje ili mileram, senf, limunov sok.
Kakva je vaša?
- Beau
- Posts: 7172
- Joined: 28 Sep 2011, 10:43
Napokon nešto o čemu mogu i ja na Gastronomiji.
Obožavam francusku salatu. Skoro svaku. I šta je najbolje, s njom nekako ne možeš ni fulat, koji god stavio omjer namirnica, uvijek ispadne dobra, ili se bar da popravit ako ne ispadne.
Jabuku sam nekad i ja stavljala, ali sam ju izbacila. Ne zbog okusa, nego nije mi pasalo kad bih ju zagrizla u salati. Vrhnje i senf stavljam, jogurt ne. I normalno: jaja, mrkva, krastavci, grašak, krumpir.
Planiram probat i s kukuruzom, mislim da bi moglo bit dobro.
Obožavam francusku salatu. Skoro svaku. I šta je najbolje, s njom nekako ne možeš ni fulat, koji god stavio omjer namirnica, uvijek ispadne dobra, ili se bar da popravit ako ne ispadne.
Jabuku sam nekad i ja stavljala, ali sam ju izbacila. Ne zbog okusa, nego nije mi pasalo kad bih ju zagrizla u salati. Vrhnje i senf stavljam, jogurt ne. I normalno: jaja, mrkva, krastavci, grašak, krumpir.
Planiram probat i s kukuruzom, mislim da bi moglo bit dobro.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
ja ne radim francusku. ne znam ju raditi
no ako se ovdje pojave smisleni recepti, evo u 2012. imam prvu stavku na to do listi
no ako se ovdje pojave smisleni recepti, evo u 2012. imam prvu stavku na to do listi
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- MadnessInMethod
- Posts: 422
- Joined: 04 Oct 2011, 20:47
- Location: through the looking glass
ja sam malo zajebata što se francuske tiče. ne volim bjelanjak, bljak mi je, a ne možeš raditi francusku bez jaja, pa onda bjelanjke u multipraktiku mrvim u prašinu
i alergična sam na francusku s komadima 1x1 cm.
u francusku stavljam: kuhana jaja, kuhani grašak i mrkvu, kisele krastavce (krumpir preskačem), majonezu i vrhnje. ako nije dosta kiselo, dodam malo octa, et voila.
jedino što ju ni ne počinjem raditi ako ne radim bar 5 kila (da ju lijepo imamo od božića do poslije nove godine), pa si onda moram odvojiti skoro cijelo popodne za tu rabotu.
i alergična sam na francusku s komadima 1x1 cm.
u francusku stavljam: kuhana jaja, kuhani grašak i mrkvu, kisele krastavce (krumpir preskačem), majonezu i vrhnje. ako nije dosta kiselo, dodam malo octa, et voila.
jedino što ju ni ne počinjem raditi ako ne radim bar 5 kila (da ju lijepo imamo od božića do poslije nove godine), pa si onda moram odvojiti skoro cijelo popodne za tu rabotu.
"Madness in method, that's genius." F. Herbert
- Morticia
- Posts: 10250
- Joined: 17 Sep 2011, 21:36
Mrzim krupno rezano povrće u francuskoj, za početak.
Dakle, sitno rezano povrće (mrkva, grašak, kiseli krastavci, eventualno krumpir), tvrdo kuhana jaja, majoneza, malo kiselog vrhnja, malo senfa, sol, malo limunovog soka.
Dakle, sitno rezano povrće (mrkva, grašak, kiseli krastavci, eventualno krumpir), tvrdo kuhana jaja, majoneza, malo kiselog vrhnja, malo senfa, sol, malo limunovog soka.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
- MadnessInMethod
- Posts: 422
- Joined: 04 Oct 2011, 20:47
- Location: through the looking glass
naravno, povrće uredno posolim dok se kuha... to mi se nekako podrazumijeva (zdrav život ftw )
"Madness in method, that's genius." F. Herbert
- Bios
- slučajna nakupina stanica
- Posts: 1755
- Joined: 18 Sep 2011, 09:08
- Location: U pokretu...
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Mi ne stavljamo ni jaja.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
Pa dobro ljudi nisam naglasila da stavim mrkvu, grašak, krastavce, krumpir, jaja i majonezu jer sam mislila da je to automatski pokriveno - naslovom teme
Sitno rezani sastojci su must!
Bitno je da je jabuka čvrsta i kisela, meni najbolje (tj. jedino) u francusku paše Granny Smith.
Početnici, ne zaboravite oguliti koru h
Inače , napravila sam ooogromnu zdjelu francuske popodne i sad kad sam došla na temu skužim da sam zaboravila stavit senf
Sitno rezani sastojci su must!
Meni je to pak razlog za stavljanje, volim kad mi hrska pod zubomBoDerek wrote: Jabuku sam nekad i ja stavljala, ali sam ju izbacila. Ne zbog okusa, nego nije mi pasalo kad bih ju zagrizla u salati.
Bitno je da je jabuka čvrsta i kisela, meni najbolje (tj. jedino) u francusku paše Granny Smith.
Početnici, ne zaboravite oguliti koru h
Ovo zanimljivo zvuči, probat ću ubaciti u jedan dio.Omega wrote:ako želite da vam se poslužena Vrancuska slaže s novim Hello Kitty stolnjakom, stavite u nju kockice kuvane cikle
Inače , napravila sam ooogromnu zdjelu francuske popodne i sad kad sam došla na temu skužim da sam zaboravila stavit senf
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
Pješčana » wrote:ja ne radim francusku. ne znam ju raditi
no ako se ovdje pojave smisleni recepti, evo u 2012. imam prvu stavku na to do listi
Pišem!
edit: kako misliš u 2012
Pa to moraš sutra (ako ne već večeras). Ne ulazi se u novu godinu bez francuske
To nosi nesreću
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
Hm, kapare baš ne volim tj. tako je bilo kad sam ih zadnji put jela. S obzirom da svake godine oduševljeno uvedem neku nekad omraženu namirnicu u jelovnik, mogla bih sad probati i kapareAjvi » wrote:Hm, da, što su blagdani bez teme o francuskoj.
Mrkva, grašak, kiseli krastavci, malo tvrdog sira, par kapara, tvrdo kuhana jaja, pečena piletina (krilca), majoneza, senf, kiselo vrhnje, papar.
Koji sir? Grana, parmezan, paški i to? Moglo bi mi se sviđat. Ide na listu
Krilca?
Prsa?JPK wrote:Ja sam zadnji put ubacio prepržene kockice pilećih prsa s curryem, bilo je odlično.
To mi u ovu novogodišnju nekako ne ide jer je predviđena da ide u paru s odojkom
Ali zvuči odlično, ide i to na listu
Znači mogla bi se francuska jesti i mimo blagdana
- Bios
- slučajna nakupina stanica
- Posts: 1755
- Joined: 18 Sep 2011, 09:08
- Location: U pokretu...
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Francuska i kozji sir jel to ovaj
http://www.terme-dobrna.si/de/wp-conten ... ovilcu.jpg
Ako je, bas nikako mi ne ide uz majonezu
http://www.terme-dobrna.si/de/wp-conten ... ovilcu.jpg
Ako je, bas nikako mi ne ide uz majonezu
- ali
- Posts: 4909
- Joined: 22 Sep 2011, 10:31
Da, krumpir je jedini bez kojeg mogu u francuskoj. U biti, volim kad ga ima sasvim malo, u tragovima, dobro skuhan, mali komadi.
Pješčana, ovo je za tebe
(količina ovisi o tome da li si i kakav si ljubitelj, koliko ljudi će jest i koliko dana)
Ja sam danas napravila punu jako veliku zdjelu, ovo slobodno podijeli sa 2 ili 3. Dobra vijest je da nemožeš fulat, kao što je Bo na početku primijetila mig:)
Stavila sam:
- 3 srednja, više velika nego mala, krumpira (moj je bio mlad )
- 5 mrkvi
- grašak, 4 male konzerve od Podravke koje su na akciji 2+1gratis
- 7 jaja veličine L
- kiseli krastavci cca tegla ona normalna
- 2-3 kisele jabuke
- malo manje od tegle obične Thomy majoneze (tegla veličine kao ona s krastavcima, vidi gore )
- vrećica Zvijezdine light majoneze
- pol kantice Vindijinog milerama, kantica ona od kile
- 1 obični jogurt (može čašica npr. Pik Rijeka, ili tekući gusti onaj Vindijin, ne Bioaktiv i sl.)
- 1 i pol limun (ali bili su mali)
sol, papar iz mlinca
- velika žlica do dvije senfa, koji sam zaboravila danas
Jaja skuhaj tvrda.
Krumpir i mrkvu također skuhaj. Krumpir možeš u kori, možeš bez - meni je to zapravo irelevantno za francusku.
Postoji varijanta sa smrznutim gotovim povrćem baš za francusku ako ti se ne da zajebavat s guljenjem, sjeckanjem... Ja sam znala napraviti i sa mrkvicama iz konzerve (mislim da je Bonduelle imao to, sad rijeđe viđam), drastično štedi vrijeme ako si knap
Jabuke oguli, nasjeckaj.
Krastavce isperi, nasjeckaj.
Grašak otvori , operi, ocijedi.
Kad su kuhani mrkva i krumpir - ohladi i nasjeckaj.
Jaja ohladi, nasjeckaj. Raspadat će ti se žumanjak u prašinu, ali to treba tako biti.
Veličinu sjeckanog odaberi sama, ali kao što vidiš trkeljaši vole sitno
To sve pobacaš u veliku posudu u kojoj ćeš lako sve to izmiješati bez da ti ispada po elementima i po podu. Kasnije lako prebaciš gdje već želiš.
Nemoj sve odjednom utrpat, ja slažem kao lazanje : red majoneze, red mrkve, red jabuke, red
milerama... onda sve izmiješam pa opet, tako 3-4 puta da mi bude čim ravnomjernije (ako je veća količina).
Limun ocijedi kroz cjedilo da koštice ne ulete :iskustvo:
Stavi foliju preko vrha i u frižider.
Valjda je to sve
Pješčana, ovo je za tebe
(količina ovisi o tome da li si i kakav si ljubitelj, koliko ljudi će jest i koliko dana)
Ja sam danas napravila punu jako veliku zdjelu, ovo slobodno podijeli sa 2 ili 3. Dobra vijest je da nemožeš fulat, kao što je Bo na početku primijetila mig:)
Stavila sam:
- 3 srednja, više velika nego mala, krumpira (moj je bio mlad )
- 5 mrkvi
- grašak, 4 male konzerve od Podravke koje su na akciji 2+1gratis
- 7 jaja veličine L
- kiseli krastavci cca tegla ona normalna
- 2-3 kisele jabuke
- malo manje od tegle obične Thomy majoneze (tegla veličine kao ona s krastavcima, vidi gore )
- vrećica Zvijezdine light majoneze
- pol kantice Vindijinog milerama, kantica ona od kile
- 1 obični jogurt (može čašica npr. Pik Rijeka, ili tekući gusti onaj Vindijin, ne Bioaktiv i sl.)
- 1 i pol limun (ali bili su mali)
sol, papar iz mlinca
- velika žlica do dvije senfa, koji sam zaboravila danas
Jaja skuhaj tvrda.
Krumpir i mrkvu također skuhaj. Krumpir možeš u kori, možeš bez - meni je to zapravo irelevantno za francusku.
Postoji varijanta sa smrznutim gotovim povrćem baš za francusku ako ti se ne da zajebavat s guljenjem, sjeckanjem... Ja sam znala napraviti i sa mrkvicama iz konzerve (mislim da je Bonduelle imao to, sad rijeđe viđam), drastično štedi vrijeme ako si knap
Jabuke oguli, nasjeckaj.
Krastavce isperi, nasjeckaj.
Grašak otvori , operi, ocijedi.
Kad su kuhani mrkva i krumpir - ohladi i nasjeckaj.
Jaja ohladi, nasjeckaj. Raspadat će ti se žumanjak u prašinu, ali to treba tako biti.
Veličinu sjeckanog odaberi sama, ali kao što vidiš trkeljaši vole sitno
To sve pobacaš u veliku posudu u kojoj ćeš lako sve to izmiješati bez da ti ispada po elementima i po podu. Kasnije lako prebaciš gdje već želiš.
Nemoj sve odjednom utrpat, ja slažem kao lazanje : red majoneze, red mrkve, red jabuke, red
milerama... onda sve izmiješam pa opet, tako 3-4 puta da mi bude čim ravnomjernije (ako je veća količina).
Limun ocijedi kroz cjedilo da koštice ne ulete :iskustvo:
Stavi foliju preko vrha i u frižider.
Valjda je to sve
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
hvala!
možda složim ovo za pravoslavni Božić
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Herp
- Nikki Gauda
- Posts: 2239
- Joined: 18 Sep 2011, 22:42
Uz klasiku (grašak, mrkva, jaja, krastavci + majoneza) još eventualno koja kap limuna ako je krastavaca premalo, dec it.m.za » wrote:U moju ide još jabuka, jogurt, kiselo vrhnje ili mileram, senf, limunov sok.
Kakva je vaša?
Ekipa je obožava, morala sam polovici firme odati tajnu. Meni se sviđa jer je nekako lagana.
Ako je u salati krumpir ili jabuka, neću je jesti, grozna mi je. Vrijedi i za kiselo vrhnje i senf koje ne volim. Izbirljiva sam.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
- Herp
- Nikki Gauda
- Posts: 2239
- Joined: 18 Sep 2011, 22:42
E ježi ga sad.m.za » wrote:Pa dobro ljudi nisam naglasila da stavim mrkvu, grašak, krastavce, krumpir, jaja i majonezu jer sam mislila da je to automatski pokriveno - naslovom teme
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong