Francuska salata

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Francuska salata

Post by ali » 30 Dec 2011, 12:00

Znamo da je krajem godine kuća bez francuske kao Hrvat bez kredita :D

Čiju god francusku probala, svaka bude drugačija.
Koliko domaćica - toliko recepata.
(Da li to uopće na kraju bude "francuska salata" :misli: )

Upravo me čeka priprema (trebala sam je raditi sutra, ali sline mi cure već danima. Mislim da ću raditi danas :D ) pa ako ima kakav novi trik - trikove amo :s



U moju ide još jabuka, jogurt, kiselo vrhnje ili mileram, senf, limunov sok.

Kakva je vaša?



User avatar
Beau
Posts: 7076
Joined: 28 Sep 2011, 10:43

Post by Beau » 30 Dec 2011, 12:05

Napokon nešto o čemu mogu i ja na Gastronomiji.
Obožavam francusku salatu. Skoro svaku. I šta je najbolje, s njom nekako ne možeš ni fulat, koji god stavio omjer namirnica, uvijek ispadne dobra, ili se bar da popravit ako ne ispadne.

Jabuku sam nekad i ja stavljala, ali sam ju izbacila. Ne zbog okusa, nego nije mi pasalo kad bih ju zagrizla u salati. Vrhnje i senf stavljam, jogurt ne. I normalno: jaja, mrkva, krastavci, grašak, krumpir.
Planiram probat i s kukuruzom, mislim da bi moglo bit dobro.



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 30 Dec 2011, 12:35

ja ne radim francusku. ne znam ju raditi :ne zna:
no ako se ovdje pojave smisleni recepti, evo u 2012. imam prvu stavku na to do listi :xd:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Omega
Posts: 84
Joined: 27 Dec 2011, 19:58

Post by Omega » 30 Dec 2011, 12:42

ako želite da vam se poslužena Vrancuska slaže s novim Hello Kitty stolnjakom, stavite u nju kockice kuvane cikle :)


Blagajnica želi ući u more

User avatar
MadnessInMethod
Posts: 422
Joined: 04 Oct 2011, 20:47
Location: through the looking glass

Post by MadnessInMethod » 30 Dec 2011, 13:15

ja sam malo zajebata što se francuske tiče. ne volim bjelanjak, bljak mi je, a ne možeš raditi francusku bez jaja, pa onda bjelanjke u multipraktiku mrvim u prašinu :xzubo:
i alergična sam na francusku s komadima 1x1 cm.
u francusku stavljam: kuhana jaja, kuhani grašak i mrkvu, kisele krastavce (krumpir preskačem), majonezu i vrhnje. ako nije dosta kiselo, dodam malo octa, et voila.
jedino što ju ni ne počinjem raditi ako ne radim bar 5 kila (da ju lijepo imamo od božića do poslije nove godine), pa si onda moram odvojiti skoro cijelo popodne za tu rabotu.


"Madness in method, that's genius." F. Herbert

User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 30 Dec 2011, 13:22

Mrzim krupno rezano povrće u francuskoj, za početak. :o
Dakle, sitno rezano povrće (mrkva, grašak, kiseli krastavci, eventualno krumpir), tvrdo kuhana jaja, majoneza, malo kiselog vrhnja, malo senfa, sol, malo limunovog soka.


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
MadnessInMethod
Posts: 422
Joined: 04 Oct 2011, 20:47
Location: through the looking glass

Post by MadnessInMethod » 30 Dec 2011, 13:28

naravno, povrće uredno posolim dok se kuha... to mi se nekako podrazumijeva (zdrav život ftw :xzubo: )


"Madness in method, that's genius." F. Herbert

User avatar
Bios
slučajna nakupina stanica
Posts: 1755
Joined: 18 Sep 2011, 09:08
Location: U pokretu...

Post by Bios » 30 Dec 2011, 13:41

Hm, da, što su blagdani bez teme o francuskoj.

Mrkva, grašak, kiseli krastavci, malo tvrdog sira, par kapara, tvrdo kuhana jaja, pečena piletina (krilca), majoneza, senf, kiselo vrhnje, papar.


Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 30 Dec 2011, 13:55

Ja sam zadnji put ubacio prepržene kockice pilećih prsa s curryem, bilo je odlično.


Biti i mniti svemiropolisno

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 30 Dec 2011, 15:09

U moju ide majoneza, jogurt, jabuka ne ide. I tak. Jedva cekam. :xlux:
Ne ide ni senf, ne zelim ista da mi pokvari bozanstveni okus majoneze.

U moji ne ide ni sir ni kapari, elem vulgaris verzija. A ni piletina.



User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

Post by robot jura » 30 Dec 2011, 15:20

Mi ne stavljamo ni jaja.


"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 30 Dec 2011, 16:09

U moju idu jabue i jaja :klopa: i sve ostalo što inače ide u francusku. Nisam nikad dodavala senf ili limun, ali možda bi moglo biti dobro :misli:



User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 30 Dec 2011, 18:05

Pa dobro ljudi :xzubo: nisam naglasila da stavim mrkvu, grašak, krastavce, krumpir, jaja i majonezu jer sam mislila da je to automatski pokriveno - naslovom teme :rofl:

Sitno rezani sastojci su must!
BoDerek wrote: Jabuku sam nekad i ja stavljala, ali sam ju izbacila. Ne zbog okusa, nego nije mi pasalo kad bih ju zagrizla u salati.
Meni je to pak razlog za stavljanje, volim kad mi hrska pod zubom :zubo:

Bitno je da je jabuka čvrsta i kisela, meni najbolje (tj. jedino) u francusku paše Granny Smith.
Početnici, ne zaboravite oguliti koru :xraspa: h
Omega wrote:ako želite da vam se poslužena Vrancuska slaže s novim Hello Kitty stolnjakom, stavite u nju kockice kuvane cikle :)
Ovo zanimljivo zvuči, probat ću ubaciti u jedan dio.

Inače :kava:, napravila sam ooogromnu zdjelu francuske popodne i sad kad sam došla na temu skužim da sam zaboravila stavit senf :facepalm: :lol:



User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 30 Dec 2011, 18:07

Pješčana » wrote:ja ne radim francusku. ne znam ju raditi :ne zna:
no ako se ovdje pojave smisleni recepti, evo u 2012. imam prvu stavku na to do listi :xd:
:grli:
Pišem!


edit: kako misliš u 2012 :misli:
Pa to moraš sutra (ako ne već večeras). Ne ulazi se u novu godinu bez francuske :xne zna:

To nosi nesreću :D



User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 30 Dec 2011, 18:21

Ajvi » wrote:Hm, da, što su blagdani bez teme o francuskoj.

Mrkva, grašak, kiseli krastavci, malo tvrdog sira, par kapara, tvrdo kuhana jaja, pečena piletina (krilca), majoneza, senf, kiselo vrhnje, papar.
Hm, kapare baš ne volim tj. tako je bilo kad sam ih zadnji put jela. S obzirom da svake godine oduševljeno uvedem neku nekad omraženu namirnicu u jelovnik, mogla bih sad probati i kapare :xne zna:
Koji sir? Grana, parmezan, paški i to? Moglo bi mi se sviđat. Ide na listu :top:


Krilca?
JPK wrote:Ja sam zadnji put ubacio prepržene kockice pilećih prsa s curryem, bilo je odlično.
Prsa?


To mi u ovu novogodišnju nekako ne ide jer je predviđena da ide u paru s odojkom :cerek:
Ali zvuči odlično, ide i to na listu :D


Znači mogla bi se francuska jesti i mimo blagdana :misli: :rofl:
:klopa:



User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 30 Dec 2011, 19:27

Omega » wrote:ako želite da vam se poslužena Vrancuska slaže s novim Hello Kitty stolnjakom, stavite u nju kockice kuvane cikle :)
Ružičasta hrana :horor: :mama:



User avatar
Bios
slučajna nakupina stanica
Posts: 1755
Joined: 18 Sep 2011, 09:08
Location: U pokretu...

Post by Bios » 30 Dec 2011, 19:40

Sir koji trenutno imam. :D Zadnji put je bio neki kozji. Ide ga samo malo i kapara isto.

Krilca, e. Očistiš meso i nasjeckaš. Moji su tako navikli jesti.


Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 30 Dec 2011, 21:23

Francuska i kozji sir :misli: jel to ovaj

http://www.terme-dobrna.si/de/wp-conten ... ovilcu.jpg

Ako je, bas nikako mi ne ide uz majonezu :xne zna:



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 30 Dec 2011, 21:33

Ne volim mrkvu, ne volim jabuku, ne volim ciklu, senf mora biti onaj 'de Dijon', žestok, ljut, kiseo, slan, ne gorak, ostalo mi je svejedno. Glavno da su jaja i vrhnje.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
sabaa
Posts: 563
Joined: 09 Nov 2011, 21:01

Post by sabaa » 30 Dec 2011, 21:46

Jabuku ni krumpir ne mećem u francusku, moja čista, samo majoneza, grašak, mrkva, malo krastavaca, mrva senfa.

Jabuku volim u krnjoj waldorfskoj, sa celerom.


The planet is fine. The people are fucked.

User avatar
ali
Posts: 4904
Joined: 22 Sep 2011, 10:31

Post by ali » 31 Dec 2011, 02:01

Da, krumpir je jedini bez kojeg mogu u francuskoj. U biti, volim kad ga ima sasvim malo, u tragovima, dobro skuhan, mali komadi.

Pješčana, ovo je za tebe :cerek:

(količina ovisi o tome da li si i kakav si ljubitelj, koliko ljudi će jest i koliko dana)
Ja sam danas napravila punu jako veliku zdjelu, ovo slobodno podijeli sa 2 ili 3. Dobra vijest je da nemožeš fulat, kao što je Bo na početku primijetila mig:)

Stavila sam:
- 3 srednja, više velika nego mala, krumpira (moj je bio mlad )
- 5 mrkvi
- grašak, 4 male konzerve od Podravke koje su na akciji 2+1gratis :zubo:
- 7 jaja veličine L
- kiseli krastavci cca tegla ona normalna
- 2-3 kisele jabuke
- malo manje od tegle obične Thomy majoneze (tegla veličine kao ona s krastavcima, vidi gore :rofl: )
- vrećica Zvijezdine light majoneze
- pol kantice Vindijinog milerama, kantica ona od kile :facepalm:
- 1 obični jogurt (može čašica npr. Pik Rijeka, ili tekući gusti onaj Vindijin, ne Bioaktiv i sl.)
- 1 i pol limun (ali bili su mali)
sol, papar iz mlinca
- velika žlica do dvije senfa, koji sam zaboravila danas :rofl:


Jaja skuhaj tvrda.
Krumpir i mrkvu također skuhaj. Krumpir možeš u kori, možeš bez - meni je to zapravo irelevantno za francusku.
Postoji varijanta sa smrznutim gotovim povrćem baš za francusku ako ti se ne da zajebavat s guljenjem, sjeckanjem... Ja sam znala napraviti i sa mrkvicama iz konzerve (mislim da je Bonduelle imao to, sad rijeđe viđam), drastično štedi vrijeme ako si knap :top:
Jabuke oguli, nasjeckaj.
Krastavce isperi, nasjeckaj.
Grašak otvori :xzubo: , operi, ocijedi.
Kad su kuhani mrkva i krumpir - ohladi i nasjeckaj.
Jaja ohladi, nasjeckaj. Raspadat će ti se žumanjak u prašinu, ali to treba tako biti.
Veličinu sjeckanog odaberi sama, ali kao što vidiš trkeljaši vole sitno :s

To sve pobacaš u veliku posudu u kojoj ćeš lako sve to izmiješati bez da ti ispada po elementima i po podu. Kasnije lako prebaciš gdje već želiš.
Nemoj sve odjednom utrpat, ja slažem kao lazanje :D : red majoneze, red mrkve, red jabuke, red
milerama... onda sve izmiješam pa opet, tako 3-4 puta da mi bude čim ravnomjernije (ako je veća količina).
Limun ocijedi kroz cjedilo da koštice ne ulete :iskustvo:

Stavi foliju preko vrha i u frižider.

Valjda je to sve :misli:



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 31 Dec 2011, 09:41

:s

hvala!
možda složim ovo za pravoslavni Božić :xd:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 31 Dec 2011, 14:18

Gotova je :xlux: ima je za 25 ljudi ili do Uskrsa vec kako bude :xzubo:

Kad sam pocela mijesati panicno sam trazila vecu zdjelu pa jos vecu :facepalm:



User avatar
Herp
Nikki Gauda
Posts: 2239
Joined: 18 Sep 2011, 22:42

Post by Herp » 07 Feb 2012, 23:03

m.za » wrote:U moju ide još jabuka, jogurt, kiselo vrhnje ili mileram, senf, limunov sok.

Kakva je vaša?
Uz klasiku (grašak, mrkva, jaja, krastavci + majoneza) još eventualno koja kap limuna ako je krastavaca premalo, dec it.
Ekipa je obožava, morala sam polovici firme odati tajnu. Meni se sviđa jer je nekako lagana.

Ako je u salati krumpir ili jabuka, neću je jesti, grozna mi je. Vrijedi i za kiselo vrhnje i senf koje ne volim. Izbirljiva sam. :o


It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong

User avatar
Herp
Nikki Gauda
Posts: 2239
Joined: 18 Sep 2011, 22:42

Post by Herp » 07 Feb 2012, 23:04

m.za » wrote:Pa dobro ljudi :xzubo: nisam naglasila da stavim mrkvu, grašak, krastavce, krumpir, jaja i majonezu jer sam mislila da je to automatski pokriveno - naslovom teme :rofl:
E ježi ga sad. :durica:


It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong