Kako od ničega napraviti nešto

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

Kako od ničega napraviti nešto

Post by robot jura » 29 Dec 2011, 16:11

Potjeh » wrote:Tajna dobrog kuhara je uzimati namirnice koje su ti dostupne (frižider, ostava) i iz njih kontinuirano raditi nešto jako ukusno. Ne kuhanje po receptima već improvizacija, kreativnost.
Potaknuta ovim postom, otvaram temu za razmjenu iskustava.

Jedan primjer: dostupni su mi bili samo luk, koncentrat od paradajza u tubi (Istrijani to zovu "konšerva"), crno vino i suhe domaće kobasice. I naravno pašta. Toga mi nikad ne sfali u kući.

Nasjeckala sam luk na sitno, zdinstala ga na ulju, dodala na kockice nasjeckanu kobasicu pa zalila to crnim vinom. Kad ej prokuhalo sam dodala konšerve da se to sve malo zgusne i dinstala još koju minutu da kobasica omekša. I da, zaboravila sam, imala sam jednom i kapara koje sam ubacila.
Fini umak za paštu.

Sad vi. :)


"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.

User avatar
rh4ps0dy
Posts: 725
Joined: 17 Sep 2011, 23:11
Location: Podravina

Post by rh4ps0dy » 29 Dec 2011, 16:58

Pečena purica ostala u frižu, uzeli stariji kruh, uvalili između dvije kriške skupa sa tvrdim sirom i popaprili/počilili, zabacili u toster na nešto minuta. :D Bilo fino.

PS Ne cijelu puricu, naravno, našnitanu. :D



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 29 Dec 2011, 17:14

Neki dan smo jeli piceka. Normalno, ja sam pojeo ekstremitete, a žena trećinu bijelog mesa.
Sutradan sam zdinstao luka i crvene rog paprike, otopio u tome čašu smrznutih dinstanih miješanih gljiva, posuo brašnom pa zalio mlijekom. Ubacio sam još češnjak, estragon, malo pasiranih čili paprika u vinjaku i umiješao natrgana pileća prsa. Lako je moguće da sam dodao još koješta. E da, ubacio sam gustog vrhnja.
I pičnuo to na jeftine, a super špagete iz Lidla (u zelenoj ambalaži).



User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 29 Dec 2011, 20:32

robot jura » wrote: Sad vi. :)
Zanimljiv recept i baš sezonski. :xlux: Upravo mi se u kominu klati nekih tridesetak domaćih kobasica dok u svojoj sauni upijaju arome.

Eventualno bih razmislio o pokojem režnju češnjaka na samom kraju.

Sad ja:

Ovo je super brzi recept pa ga izvadim ako smo gladni a bez ičega konkretnoga. Posoljeno svježe meso (svinjetina) bacim na malo maslaca i na jakoj vatri zapržim svaku stranu minutu do dvije. Nakon toga smanjim vatru na pola i poklopim pa se tako prže obje strane po pet minuta. Minutaža varira ovisno o debljini i vrsti mesa. Izvadim meso pa u sok od prženja ubacim narezani luk i malo češnjaka. Nakon par minuta senf i vrhnje za kuhanje. Kratko vrenje i gotovo. Meso se naravno vrati unutra.

Prilog treba biti jednako brz - mlinci. Nije ni riža naodmet.



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 29 Dec 2011, 21:00

judolino » wrote:Neki dan smo jeli piceka. Normalno, ja sam pojeo ekstremitete, a žena trećinu bijelog mesa.
Sutradan sam zdinstao luka i crvene rog paprike, otopio u tome čašu smrznutih dinstanih miješanih gljiva, posuo brašnom pa zalio mlijekom. Ubacio sam još češnjak, estragon, malo pasiranih čili paprika u vinjaku i umiješao natrgana pileća prsa. Lako je moguće da sam dodao još koješta. E da, ubacio sam gustog vrhnja.
I pičnuo to na jeftine, a super špagete iz Lidla (u zelenoj ambalaži).
Prsa ne jedem ali me jako zanimaju ove čili paprike u vinjaku. To si sam radio? Kupio? Ukrao? Kako, gdje, kome?


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 29 Dec 2011, 21:16

Margarita » wrote: Prsa ne jedem ali me jako zanimaju ove čili paprike u vinjaku. To si sam radio? Kupio? Ukrao? Kako, gdje, kome?
A kaj sam trebal, bacit prsa? U ovom saftu su ispala - neš vjerovat - saftna! Kladim se da bi se i tebi svidjela.
Te paprike u vinjaku sam dobil od jednog spaljenog frenda, mogu ga pitat kak to dela kad ga vidim.
Samo moraš nabaviti specijalne čili papričice koje uzgajaju stanovnici ludnice u Gvatemali.



User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

Post by robot jura » 30 Dec 2011, 08:44

Riža s jajima:

Na vruće ulje u tavi bacim sjemenke kardamoma, kurkumu i sumak* da puste aromu. Na tome kratko zdinstam sitno nasjeckan luk. Ubacim rižu (parboiled, thai ili basmati, nikako one ljepljive vrste), kratko pomiješam pa zalijem vrućom vodom u omjeru 1:2 (riža:voda) i poklopim te pustim da krčka na najmanjoj vatri. Kad riža upije svu tekućinu, na sve to bacim dva jajeta, pojačam malo vatru i pomiješam. Kad se jaja "speku", jelo je gotovo.
To obično jedem uz domaću ukisleljenu ciklu.

Ljudi se obično malo začude na tu kombinaciju riže i jaja, ali do sad se još nitko nakon kušanja nije požalio. :xd:

* bliskoistočni začin, za sad ga u HR još nisam vidjela, prije tog otkrića sam ovo jelo radila bez njega


"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 30 Dec 2011, 09:40

Jedan moj frend, Rus, radio je nešto slično.
Skuhaš krumpire, narežeš ih, posoliš, popapriš, zaliješ rasolom od kiselih krastavaca pa zaliješ jajima i miješaš dok se jaja ne ispeku. Super je kad si pijan i ne znaš gdje ti je dupe, a gdje glava. Ne znam kakvog je okusa u drugim okolnostima.



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 30 Dec 2011, 09:54

kad smo kod krumpira..

super su police.
operete krumpire, prerežete na pola, posložite u protvan ili još bolje, ako imate peć na drva, u pekanu.
presječene polovice malo izbockate čačkalicom, stavite povrh malo maslaca i komad pancete/špeka.
kad se ispeče, odlična stvar.:top:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 30 Dec 2011, 09:54

Plus uz pole dodaš sir, tvrdo kuhana jaja i miješanu, kiselu salatu. :klopa:


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 30 Dec 2011, 11:18

Morticia » wrote:Plus uz pole dodaš sir, tvrdo kuhana jaja i miješanu, kiselu salatu. :klopa:
Zaboravila si odojak.



User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

Post by Potjeh » 30 Dec 2011, 12:35

judolino » wrote: Zaboravila si odojak.
Kao prilog? Svakako.



User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 30 Dec 2011, 13:17

judolino » wrote: Zaboravila si odojak.
Umjesto odojka imaš špek, pohlepni stvore. :o :durica:


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 30 Dec 2011, 16:53

judolino » wrote: Zaboravila si odojak.
Lako je od odojka napraviti nešto. Inače, češća ponuda kod moje svekrve su zgledanci s orasima.


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

Post by robot jura » 30 Dec 2011, 16:55

ElliQuinn » wrote:Inače, češća ponuda kod moje svekrve su zgledanci s orasima.
Kaj je to?


"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 30 Dec 2011, 16:58

robot jura » wrote: Kaj je to?
"Jelo". Zgledanci su nešto što se može samo gledati, u biti nešto što ne postoji. :xd:


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

Post by robot jura » 30 Dec 2011, 17:06

A jesam kreten. :facepalm:


"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 30 Dec 2011, 17:09

:rofl: kad kao mala nisam htjela jesti sto je na stolu bilo tata bi mi velikodusno ponudio da ima jos jedno specijalno jelo, samo za mene, zgledanci :rofl:
Pala sam vise puta na to. :facepalm:
A on: ogledas se lijevo, pa desno i nema nicega, zgledanci :cerek:



User avatar
kuki
Posts: 2907
Joined: 25 Sep 2011, 00:41

Post by kuki » 06 Apr 2012, 05:30

ElliQuinn » wrote:zgledanci s orasima.
:rofl: :rofl: Super klopa, pišem u mentalnu tekicu za kad me djeca pitaju jel ima šta slatko a ne bude jabuka.

Inače, sve te hranice skuhane bez recepta od nečeg čeg je bilo doma je moja mama zvala "žderimuča" kad pih pitala šta je za ručak. Mislim da je bila dosta zla, sad kad razmislim. Nije ni čudo što sam odrasla u trola.


ovaj psić je išao na tržnicu/ ovaj psić je ostao kući/ ovaj psić je pojeo kolač/ jer ga više nije mogao vući./ ovaj psić je pjevao vau vau vau vau/ cijelim putem kući!

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 06 Apr 2012, 10:01

kuki » wrote: :rofl: :rofl: Super klopa, pišem u mentalnu tekicu za kad me djeca pitaju jel ima šta slatko a ne bude jabuka.

Inače, sve te hranice skuhane bez recepta od nečeg čeg je bilo doma je moja mama zvala "žderimuča" kad pih pitala šta je za ručak. Mislim da je bila dosta zla, sad kad razmislim. Nije ni čudo što sam odrasla u trola.
Mama, mama, a zašto mi živimo pod mostom i glancamo kamenje... :rofl:

Recept za ciganski paprikaš: najprvo ukradeš kokošku od komšiju... :nogica:



User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 06 Apr 2012, 10:11

Bolje kokošku nego mačku.


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 06 Apr 2012, 11:09

ombia » wrote::rofl: kad kao mala nisam htjela jesti sto je na stolu bilo tata bi mi velikodusno ponudio da ima jos jedno specijalno jelo, samo za mene, zgledanci :rofl:
Pala sam vise puta na to. :facepalm:
A on: ogledas se lijevo, pa desno i nema nicega, zgledanci :cerek:
Moja mama je to zvala 'ništanci s gledancima'.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 06 Apr 2012, 11:38

ElliQuinn » wrote: "Jelo". Zgledanci su nešto što se može samo gledati, u biti nešto što ne postoji. :xd:
To je moja punica zvala ništanci.

Hahahaha sad vidim da je to već Margarita napisala.



User avatar
kuki
Posts: 2907
Joined: 25 Sep 2011, 00:41

Post by kuki » 07 Apr 2012, 01:03

U rodnim krajevima mojih roditelja nisu bili tako zli prema djeci. Sva sreća da imam forum pa moja neće biti zakinuta. :lux:


ovaj psić je išao na tržnicu/ ovaj psić je ostao kući/ ovaj psić je pojeo kolač/ jer ga više nije mogao vući./ ovaj psić je pjevao vau vau vau vau/ cijelim putem kući!

User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 25 Sep 2014, 22:43

HITNO :o

Peče mi se kolač od šljiva. Imam ih u frižideru, pa... Osim šljiva, u stvari i nemam neki drugi pametan sastojak :zubo:

Znam da ih mogu uvalit u biskvit, imam sastojke i mikser, al imam i susjede :zubo: Pa sam smislila alternativu:
kore za savijače
po tome šljive
cimet + šećer
malo posipat grizom

Hoće bit presuho? :misli:
Ideja je da se griz napuhne i da bude sočnije s tim, a :misli:

Molit ću ideje što prije :lux:
Ako ne, onda improvizacija, i to :hekla:



Post Reply