Page 9 of 10

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 06 Jun 2013, 17:33
by Zekoslawa
Margarita » wrote: A onda ga još jednom prepeci i jedi.
Fala. :cerek:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 07 Jun 2013, 17:48
by Tea Tree
Imam smrznuto meso od 2011.g. :rofl:
Zaboravila, jebi ga.

Smije li se to jesti? Koliko se uopće meso može držati u ledu dok se ne pokvari?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 07 Jun 2013, 17:54
by azizi
Tea Tree » wrote:Imam smrznuto meso od 2011.g. :rofl:
Zaboravila, jebi ga.

Smije li se to jesti? Koliko se uopće meso može držati u ledu dok se ne pokvari?
Bacaj!

Evo popis koliko se koja namirnica može držati u zamrzivaču, a da zadrži svoja nutritivna svojstva.

Evo koliko dugo možete zamrznutima čuvati neke namirnice prije nego im žrtvujete kvalitetu:

Slanina - 1 do 2 mjeseca
Kruh - 2 do 3 mjeseca
Kuhana govedina i svinjetina - 2 do tri mjeseca
Kuhana piletina, puretina, pačetina - do 4 mjeseca
Voće - 8 do 12 mjeseci
Hot dog - 1 do 2 mjeseca
Kobasice - 1 do 2 mjeseca
Juhe i gulaši - 2 do 3 mjeseca
Neobrađena piletina (komadi) - 9 mjeseci
Neobrađena piletina (u komadu) - 1 godina
Neobrađeni odresci (govedina) - 4 do 12 mjeseci
Neobrađeno mljeveno meso - 3 do 4 mjeseca
Povrće - 8 do 12 mjeseci
Tijesto za kolače - 3 mjeseca

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 07 Jun 2013, 19:10
by Zekoslawa
Danas sam pak pojela pureće ćevapčiće kojima je istekao rok tjedan dana. Da malo apdejtam. :zubo:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 07 Jun 2013, 23:44
by Tea Tree
azizi » wrote:
Bacaj!

Evo popis koliko se koja namirnica može držati u zamrzivaču, a da zadrži svoja nutritivna svojstva.

Pa ne mora imati nutritivna svojstva. :ne zna: Bitno da nije pokvareno.
Sad sam pogledala datum: 30.12.2011.
Misliš da je bed?

Po ovom tvom popisu piletini se čak ne gube ni nutritivna svojstva unutar godinu dana. Pa ne može se pokvariti za godinu i pol? :zubo: Ili?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 00:08
by judolino
azizi » wrote:
Bacaj!

Evo popis koliko se koja namirnica može držati u zamrzivaču, a da zadrži svoja nutritivna svojstva.

Ja sam to prekoračio milijun puta.
Danas sam napravio predivne odreske s vrganjima koje sam ubral u otprilike desetom mjesecu.

A Rusi su jeli mamuta kojeg su našli u ledu, pa si vi sad mislite...

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 00:33
by Tea Tree
Meni je gazda autoritet, još s ovom slikom u profilu.
Poslušat ću.

Preko vikenda ću to odmrznuti. Ako se više ne pojavim, znat ćete što je.

Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 09:34
by Euklid
Ajde da se oprostimo za svaki slucaj :grli:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 10:22
by judolino
Ma to nas "potrošače" jebo ko mlade majmune.
Na laku za čamce piše rok trajanja 2 godine. Pogledam koliko je star - 7 godina. Otvorim ga, prelakiram, sve pic-pic.
Boktejebo, čak i destilirana voda ima rok trajanja, pa to je živi cirkus...

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 10:41
by Tea Tree
Euklid » wrote:Ajde da se oprostimo za svaki slucaj :grli:
:grli:
Nego, ti se spremaš s gazdom u gljive. Ako se ovako sa mnom opraštaš, za svaki slučaj, ono, nije li te strah malo? :zubo:
Zekoslawa wrote:Danas sam pak pojela pureće ćevapčiće kojima je istekao rok tjedan dana. Da malo apdejtam. :zubo:
Ne sjećam se da sam to negdje vidjela, a dobro zvuči. Znaš li možda tko proizvodi?
Pitala bih u kojem dućanu si kupila, ali bojim se da mi to neće biti od pomoći. :D

Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 10:45
by Euklid
Tea Tree wrote: :grli:
Nego, ti se spremaš s gazdom u gljive. Ako se ovako sa mnom opraštaš, za svaki slučaj, ono, nije li te strah malo? :zubo:

Ne sjećam se da sam to negdje vidjela, a dobro zvuči. Znaš li možda tko proizvodi?
Pitala bih u kojem dućanu si kupila, ali bojim se da mi to neće biti od pomoći. :D
Ma to se mi samo zajebavamo. Nemamo mi pojma o gljivama. Odemo u sumu, napijemo se rakije i beremo sta god nam dodje pod kuru... ovaj, ruku...

Sta sam ono htio reci... :misli:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 10:51
by Tea Tree
Euklid » wrote: Ma to se mi samo zajebavamo. Nemamo mi pojma o gljivama. Odemo u sumu, napijemo se rakije i beremo sta god nam dodje pod kuru... ovaj, ruku...

Sta sam ono htio reci... :misli:
Ne znam što si htio reći, ali bolje da nisi mislio da u šumi jebete sve što vam dođe pod kur... :zubo:

Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 11:19
by Euklid
Tea Tree wrote: Ne znam što si htio reći, ali bolje da nisi mislio da u šumi jebete sve što vam dođe pod kur... :zubo:
Ne znam sad...

Jednom je judolino mortus pijan isao od drveta do drveta i grlio ih da se ne skljoka. Kod jednog se zadrzao dosta dugo i radio cudne pokrete... :misli:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 11:37
by azizi
Tea Tree wrote:Pa ne mora imati nutritivna svojstva. :ne zna: Bitno da nije pokvareno.
Sad sam pogledala datum: 30.12.2011.
Misliš da je bed?

Po ovom tvom popisu piletini se čak ne gube ni nutritivna svojstva unutar godinu dana. Pa ne može se pokvariti za godinu i pol? :zubo: Ili?

:misli:

Evo sam našla ovo:
Da li je smrznuta hrana sigurna?

Ukoliko se hrana neprestano čuva pri -18 °C, ona će uvijek biti sigurna. Jedino se kvaliteta takve hrane smanjuje produženjem vremena kroz koje se čuva.

Zamrzavanje čuva hranu na način da se unutar hrane usporava gibanje molekula i na taj način spriječava mikroorganizme da prijeđu u fazu u kojoj bi bili štetni. Zamrzavanje čuva hranu kroz dugi vremenski period jer se na taj način spriječava rast mikroorganizama koji mogu uzročiti kvarenje hrane i nastanak alimentarnih infekcija.
Evo link na cijeli tekst.

Povlačim "Bacaj!" (Iako ja prilično pazim na rok, naročito kada je riba u pitanju. Imala sam loše iskustvo.)


judolino wrote:Ja sam to prekoračio milijun puta.
Danas sam napravio predivne odreske s vrganjima koje sam ubral u otprilike desetom mjesecu.

A Rusi su jeli mamuta kojeg su našli u ledu, pa si vi sad mislite...

Što mamuta tiče, nije bio na -18. Prijateljica mi se nedavno išla kupat' u rupi u ledu na rijeci u Sibiru na -40. Preživjela! :eek:


Ne mogu sada naći, no negdje sam čitala zbog čega ne valja jesti hranu koja je predugo stajala u zamrzivaču.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 11:46
by Tea Tree
Mogu čitati do prekosutra kad ne znam koliko je stupnjeva u mom zamrzivaču. :D
Na vratima, s unutarnje strane, postoje crteži raznih namirnica i iznad njih brojevi, što bi valjda odgovaralo broju mjeseci. Iznad kokoši je broj 6. :zubo:

Jedem ja inače svašta čemu je protekao rok. Zadnje sam pojela jaja kojima je protekao rok mjesec dana. Bez posljedica. :D

Samo ne znam ništa o smrznutoj hrani, rijetko kad nešto smrzavam pa sam zato pitala.

Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 12:16
by Euklid
Tea Tree wrote:
Jedem ja inače svašta čemu je protekao rok. Zadnje sam pojela jaja kojima je protekao rok mjesec dana. Bez posljedica. :D

.
Ne bi se reklo...



:trk:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 14:35
by Tea Tree
Euklid » wrote:
Ne bi se reklo...



:trk:
Ne znaš kako je bilo prije jaja. :D Što je bilo prije, ja ovakva ili jaje? :zubo:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 20:24
by Pješčana
zašto bacati meso iz zamrzivača koje je staro godinu i pol?
pih .
ja ne bi. :D

ne, ozbiljno, ne bih bacila meso staro godinu i pol ako je cijelo vrijem eležalo u dubokom u škrinji.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 08 Jun 2013, 21:45
by judolino
Pješčana » wrote:zašto bacati meso iz zamrzivača koje je staro godinu i pol?
pih .
ja ne bi. :D

ne, ozbiljno, ne bih bacila meso staro godinu i pol ako je cijelo vrijem eležalo u dubokom u škrinji.
A kaj da velimo mi, mladi skojevci, kaj smo u JNA jeli konzerve generacije naših roditelja? :zubo:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 01 Aug 2013, 08:14
by Potjeh
Doma od mene zahtjevaju da ako već mislim nešto kuhati sa rajčicama onda ne smije biti kore u tome a bome niti sjemenki...

Koji je najučinkovitiji način da se toga riješim. Dosad sam za koru koristio gulež od krumpira što je ok ako rajčica nije skroz zrela a sjemenke žličicom ili nožićem. Frustrirajuće je sporo. Jel se itko gnjavi sa svježim rajčicama ili da kupim gotovo za 4 kune i kusur?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 01 Aug 2013, 09:27
by judolino
Pa sad, kd ih već nisi na vrijeme zašamaral, najbolje ti se isplati kupiti gotovo. Nisu ni zaslužili ništa bolje, koliko vidim...

Kuhanje za neznalice

Posted: 01 Aug 2013, 09:45
by Euklid
Dobro veli gazda.

Gamad razmazena.

Jos da im i zvaces a oni samo da gutaju...

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 01 Aug 2013, 12:03
by ali
Potjeh » wrote:Doma od mene zahtjevaju da ako već mislim nešto kuhati sa rajčicama onda ne smije biti kore u tome a bome niti sjemenki...

Koji je najučinkovitiji način da se toga riješim. Dosad sam za koru koristio gulež od krumpira što je ok ako rajčica nije skroz zrela a sjemenke žličicom ili nožićem. Frustrirajuće je sporo. Jel se itko gnjavi sa svježim rajčicama ili da kupim gotovo za 4 kune i kusur?
Ako ćeš ih ionako skuhati onda je za skidanje kore najjednostavnije zarezati ih križno i kratko spustiti u kipuću vodu. Gotovo da se same ogule. Prerežeš na 4 i u šutu žličicom izvadiš koštice i sluz :ne zna:

(mada je za doć do malo pulpe to zaista gubljenje vremena, kupi konzervu i bog)


A za salsu se isplati kupiti pasirku.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 01 Aug 2013, 14:32
by Margarita
Potjeh » wrote:Doma od mene zahtjevaju da ako već mislim nešto kuhati sa rajčicama onda ne smije biti kore u tome a bome niti sjemenki...

Koji je najučinkovitiji način da se toga riješim. Dosad sam za koru koristio gulež od krumpira što je ok ako rajčica nije skroz zrela a sjemenke žličicom ili nožićem. Frustrirajuće je sporo. Jel se itko gnjavi sa svježim rajčicama ili da kupim gotovo za 4 kune i kusur?
Ni ja ne jedem kore. Sjemenčice volim. Za salatu si gulim, a za kuhanje kupim pelate.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 02 Aug 2013, 09:26
by Potjeh
Ma znam da se za kuhanje se isplati toliko zajebavat i da je lakše kupit kad ionako nije veliki trošak ali evo sad mi doma sazrijeva jedno 20 kila a ne možeš sve to u salatu metnut. Mjesecima već zalijevaš, plijeviš, gledaš, podupireš pa da sada propada plod nije lako gledati.

Makar, ove godine se stranci a vjerovatno i domaći isto potrude pa me riješe tijekom noći mojih briga. Mislim da je do sada jedno 30-tak kila dobilo noge i otrčalo. :)