Page 9 of 10
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 06 Jun 2013, 17:33
by Zekoslawa
Margarita » wrote:
A onda ga još jednom prepeci i jedi.
Fala.
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 07 Jun 2013, 17:48
by Tea Tree
Imam smrznuto meso od 2011.g.
Zaboravila, jebi ga.
Smije li se to jesti? Koliko se uopće meso može držati u ledu dok se ne pokvari?
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 07 Jun 2013, 17:54
by azizi
Tea Tree » wrote:Imam smrznuto meso od 2011.g.
Zaboravila, jebi ga.
Smije li se to jesti? Koliko se uopće meso može držati u ledu dok se ne pokvari?
Bacaj!
Evo popis koliko se koja namirnica može držati u zamrzivaču, a da zadrži svoja nutritivna svojstva.
Evo koliko dugo možete zamrznutima čuvati neke namirnice prije nego im žrtvujete kvalitetu:
Slanina - 1 do 2 mjeseca
Kruh - 2 do 3 mjeseca
Kuhana govedina i svinjetina - 2 do tri mjeseca
Kuhana piletina, puretina, pačetina - do 4 mjeseca
Voće - 8 do 12 mjeseci
Hot dog - 1 do 2 mjeseca
Kobasice - 1 do 2 mjeseca
Juhe i gulaši - 2 do 3 mjeseca
Neobrađena piletina (komadi) - 9 mjeseci
Neobrađena piletina (u komadu) - 1 godina
Neobrađeni odresci (govedina) - 4 do 12 mjeseci
Neobrađeno mljeveno meso - 3 do 4 mjeseca
Povrće - 8 do 12 mjeseci
Tijesto za kolače - 3 mjeseca
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 07 Jun 2013, 19:10
by Zekoslawa
Danas sam pak pojela pureće ćevapčiće kojima je istekao rok tjedan dana. Da malo apdejtam.
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 07 Jun 2013, 23:44
by Tea Tree
azizi » wrote:
Bacaj!
Evo popis koliko se koja namirnica može držati u zamrzivaču, a da zadrži svoja nutritivna svojstva.
Pa ne mora imati nutritivna svojstva.
Bitno da nije pokvareno.
Sad sam pogledala datum: 30.12.2011.
Misliš da je bed?
Po ovom tvom popisu piletini se čak ne gube ni nutritivna svojstva unutar godinu dana. Pa ne može se pokvariti za godinu i pol?
Ili?
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 00:08
by judolino
azizi » wrote:
Bacaj!
Evo popis koliko se koja namirnica može držati u zamrzivaču, a da zadrži svoja nutritivna svojstva.
Ja sam to prekoračio milijun puta.
Danas sam napravio predivne odreske s vrganjima koje sam ubral u otprilike desetom mjesecu.
A Rusi su jeli mamuta kojeg su našli u ledu, pa si vi sad mislite...
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 00:33
by Tea Tree
Meni je gazda autoritet, još s ovom slikom u profilu.
Poslušat ću.
Preko vikenda ću to odmrznuti. Ako se više ne pojavim, znat ćete što je.
Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 09:34
by Euklid
Ajde da se oprostimo za svaki slucaj
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 10:22
by judolino
Ma to nas "potrošače" jebo ko mlade majmune.
Na laku za čamce piše rok trajanja 2 godine. Pogledam koliko je star - 7 godina. Otvorim ga, prelakiram, sve pic-pic.
Boktejebo, čak i destilirana voda ima rok trajanja, pa to je živi cirkus...
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 10:41
by Tea Tree
Euklid » wrote:Ajde da se oprostimo za svaki slucaj
Nego, ti se spremaš s gazdom u gljive. Ako se ovako sa mnom opraštaš, za svaki slučaj, ono, nije li te strah malo?
Zekoslawa wrote:Danas sam pak pojela pureće ćevapčiće kojima je istekao rok tjedan dana. Da malo apdejtam.
Ne sjećam se da sam to negdje vidjela, a dobro zvuči. Znaš li možda tko proizvodi?
Pitala bih u kojem dućanu si kupila, ali bojim se da mi to neće biti od pomoći.
Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 10:45
by Euklid
Tea Tree wrote:
Nego, ti se spremaš s gazdom u gljive. Ako se ovako sa mnom opraštaš, za svaki slučaj, ono, nije li te strah malo?
Ne sjećam se da sam to negdje vidjela, a dobro zvuči. Znaš li možda tko proizvodi?
Pitala bih u kojem dućanu si kupila, ali bojim se da mi to neće biti od pomoći.
Ma to se mi samo zajebavamo. Nemamo mi pojma o gljivama. Odemo u sumu, napijemo se rakije i beremo sta god nam dodje pod kuru... ovaj, ruku...
Sta sam ono htio reci...
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 10:51
by Tea Tree
Euklid » wrote:
Ma to se mi samo zajebavamo. Nemamo mi pojma o gljivama. Odemo u sumu, napijemo se rakije i beremo sta god nam dodje pod kuru... ovaj, ruku...
Sta sam ono htio reci...
Ne znam što si htio reći, ali bolje da nisi mislio da u šumi jebete sve što vam dođe pod kur...
Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 11:19
by Euklid
Tea Tree wrote:
Ne znam što si htio reći, ali bolje da nisi mislio da u šumi jebete sve što vam dođe pod kur...
Ne znam sad...
Jednom je judolino mortus pijan isao od drveta do drveta i grlio ih da se ne skljoka. Kod jednog se zadrzao dosta dugo i radio cudne pokrete...
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 11:37
by azizi
Tea Tree wrote:Pa ne mora imati nutritivna svojstva.
Bitno da nije pokvareno.
Sad sam pogledala datum: 30.12.2011.
Misliš da je bed?
Po ovom tvom popisu piletini se čak ne gube ni nutritivna svojstva unutar godinu dana. Pa ne može se pokvariti za godinu i pol?
Ili?
Evo sam našla ovo:
Da li je smrznuta hrana sigurna?
Ukoliko se hrana neprestano čuva pri -18 °C, ona će uvijek biti sigurna. Jedino se kvaliteta takve hrane smanjuje produženjem vremena kroz koje se čuva.
Zamrzavanje čuva hranu na način da se unutar hrane usporava gibanje molekula i na taj način spriječava mikroorganizme da prijeđu u fazu u kojoj bi bili štetni. Zamrzavanje čuva hranu kroz dugi vremenski period jer se na taj način spriječava rast mikroorganizama koji mogu uzročiti kvarenje hrane i nastanak alimentarnih infekcija.
Evo
link na cijeli tekst.
Povlačim "Bacaj!" (Iako ja prilično pazim na rok, naročito kada je riba u pitanju. Imala sam loše iskustvo.)
judolino wrote:Ja sam to prekoračio milijun puta.
Danas sam napravio predivne odreske s vrganjima koje sam ubral u otprilike desetom mjesecu.
A Rusi su jeli mamuta kojeg su našli u ledu, pa si vi sad mislite...
Što mamuta tiče, nije bio na -18. Prijateljica mi se nedavno išla kupat' u rupi u ledu na rijeci u Sibiru na -40. Preživjela!
Ne mogu sada naći, no negdje sam čitala zbog čega ne valja jesti hranu koja je predugo stajala u zamrzivaču.
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 11:46
by Tea Tree
Mogu čitati do prekosutra kad ne znam koliko je stupnjeva u mom zamrzivaču.
Na vratima, s unutarnje strane, postoje crteži raznih namirnica i iznad njih brojevi, što bi valjda odgovaralo broju mjeseci. Iznad kokoši je broj 6.
Jedem ja inače svašta čemu je protekao rok. Zadnje sam pojela jaja kojima je protekao rok mjesec dana. Bez posljedica.
Samo ne znam ništa o smrznutoj hrani, rijetko kad nešto smrzavam pa sam zato pitala.
Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 12:16
by Euklid
Tea Tree wrote:
Jedem ja inače svašta čemu je protekao rok. Zadnje sam pojela jaja kojima je protekao rok mjesec dana. Bez posljedica.
.
Ne bi se reklo...
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 14:35
by Tea Tree
Ne znaš kako je bilo prije jaja.
Što je bilo prije, ja ovakva ili jaje?
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 20:24
by Pješčana
zašto bacati meso iz zamrzivača koje je staro godinu i pol?
pih .
ja ne bi.
ne, ozbiljno, ne bih bacila meso staro godinu i pol ako je cijelo vrijem eležalo u dubokom u škrinji.
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 08 Jun 2013, 21:45
by judolino
Pješčana » wrote:zašto bacati meso iz zamrzivača koje je staro godinu i pol?
pih .
ja ne bi.
ne, ozbiljno, ne bih bacila meso staro godinu i pol ako je cijelo vrijem eležalo u dubokom u škrinji.
A kaj da velimo mi, mladi skojevci, kaj smo u JNA jeli konzerve generacije naših roditelja?
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 01 Aug 2013, 08:14
by Potjeh
Doma od mene zahtjevaju da ako već mislim nešto kuhati sa rajčicama onda ne smije biti kore u tome a bome niti sjemenki...
Koji je najučinkovitiji način da se toga riješim. Dosad sam za koru koristio gulež od krumpira što je ok ako rajčica nije skroz zrela a sjemenke žličicom ili nožićem. Frustrirajuće je sporo. Jel se itko gnjavi sa svježim rajčicama ili da kupim gotovo za 4 kune i kusur?
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 01 Aug 2013, 09:27
by judolino
Pa sad, kd ih već nisi na vrijeme zašamaral, najbolje ti se isplati kupiti gotovo. Nisu ni zaslužili ništa bolje, koliko vidim...
Kuhanje za neznalice
Posted: 01 Aug 2013, 09:45
by Euklid
Dobro veli gazda.
Gamad razmazena.
Jos da im i zvaces a oni samo da gutaju...
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 01 Aug 2013, 12:03
by ali
Potjeh » wrote:Doma od mene zahtjevaju da ako već mislim nešto kuhati sa rajčicama onda ne smije biti kore u tome a bome niti sjemenki...
Koji je najučinkovitiji način da se toga riješim. Dosad sam za koru koristio gulež od krumpira što je ok ako rajčica nije skroz zrela a sjemenke žličicom ili nožićem. Frustrirajuće je sporo. Jel se itko gnjavi sa svježim rajčicama ili da kupim gotovo za 4 kune i kusur?
Ako ćeš ih ionako skuhati onda je za skidanje kore najjednostavnije zarezati ih križno i kratko spustiti u kipuću vodu. Gotovo da se same ogule. Prerežeš na 4 i u šutu žličicom izvadiš koštice i sluz
(mada je za doć do malo pulpe to zaista gubljenje vremena, kupi konzervu i bog)
A za salsu se isplati kupiti pasirku.
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 01 Aug 2013, 14:32
by Margarita
Potjeh » wrote:Doma od mene zahtjevaju da ako već mislim nešto kuhati sa rajčicama onda ne smije biti kore u tome a bome niti sjemenki...
Koji je najučinkovitiji način da se toga riješim. Dosad sam za koru koristio gulež od krumpira što je ok ako rajčica nije skroz zrela a sjemenke žličicom ili nožićem. Frustrirajuće je sporo. Jel se itko gnjavi sa svježim rajčicama ili da kupim gotovo za 4 kune i kusur?
Ni ja ne jedem kore. Sjemenčice volim. Za salatu si gulim, a za kuhanje kupim pelate.
Re: Kuhanje za neznalice
Posted: 02 Aug 2013, 09:26
by Potjeh
Ma znam da se za kuhanje se isplati toliko zajebavat i da je lakše kupit kad ionako nije veliki trošak ali evo sad mi doma sazrijeva jedno 20 kila a ne možeš sve to u salatu metnut. Mjesecima već zalijevaš, plijeviš, gledaš, podupireš pa da sada propada plod nije lako gledati.
Makar, ove godine se stranci a vjerovatno i domaći isto potrude pa me riješe tijekom noći mojih briga. Mislim da je do sada jedno 30-tak kila dobilo noge i otrčalo.