Kuhanje za neznalice
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Pomozite kulinarskim početnicima....
Mogu ja prvi? *mahnito se javlja iz svoje klupe*
Još jedan lagani neuspjeh. Pileća prsa (akcija iz Lidl-a) sam napunio sirom, omotao slaninom i prekrio dosta gustim bešamelom. Međutim nakon 45min na 200°C sam izvadio pleh i otkrio - da je pun vode!
Izvor vode može jedino biti meso. Iz zamrzivača je izvađeno i odleđeno u mikrovalki. Neki trik da izbjegnem 'poplavu' slijedeći put ili sam promašio fudbal?
Mogu ja prvi? *mahnito se javlja iz svoje klupe*
Još jedan lagani neuspjeh. Pileća prsa (akcija iz Lidl-a) sam napunio sirom, omotao slaninom i prekrio dosta gustim bešamelom. Međutim nakon 45min na 200°C sam izvadio pleh i otkrio - da je pun vode!
Izvor vode može jedino biti meso. Iz zamrzivača je izvađeno i odleđeno u mikrovalki. Neki trik da izbjegnem 'poplavu' slijedeći put ili sam promašio fudbal?
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
voda pri pečenju u mom slučaju obično je bila pokazatelj starog mesa.
ja sam imala takve sitaucije s govedinom i "junetinom" u vrijeme dok sam još kupovala pakirane odreske.
ja sam imala takve sitaucije s govedinom i "junetinom" u vrijeme dok sam još kupovala pakirane odreske.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Greska je u boldanom.Potjeh » wrote:Pomozite kulinarskim početnicima....
Mogu ja prvi? *mahnito se javlja iz svoje klupe*
Još jedan lagani neuspjeh. Pileća prsa (akcija iz Lidl-a) sam napunio sirom, omotao slaninom i prekrio dosta gustim bešamelom. Međutim nakon 45min na 200°C sam izvadio pleh i otkrio - da je pun vode!
Izvor vode može jedino biti meso. Iz zamrzivača je izvađeno i odleđeno u mikrovalki. Neki trik da izbjegnem 'poplavu' slijedeći put ili sam promašio fudbal?
There, there....voda pri pečenju u mom slučaju obično je bila pokazatelj starog mesa.
ja sam imala takve sitaucije s govedinom i "junetinom" u vrijeme dok sam još kupovala pakirane odreske.
-
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
Ne može svježe meso biti staro u tom smislu, jer se prije pokvari no što promijeni konzistenciju.Pješčana » wrote:voda pri pečenju u mom slučaju obično je bila pokazatelj starog mesa.
ja sam imala takve sitaucije s govedinom i "junetinom" u vrijeme dok sam još kupovala pakirane odreske.
Problem je najvjerojatnije u zamrzavanju, prilikom istoga se stvore kristali vode koji poderu stanične opne i onda tekućina u puno većoj mjeri iscuri van. Naglo odmrzavanje u mikrovalnoj još daleko pogorša istu stvar.
A tko misli da će u prosječnoj mesnici dobiti puno svježe i bolje meso nego u supermarketu, je najblaže rečeno naivčina. Ima par mesnica u Zagrebu u čiju kvalitetu recimo vjerujem, ali većina su prljave rupčage sumnjivije čak i od Keruma.
Biti i mniti svemiropolisno
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
JPK, Hrvatska nije Zagreb.
daj to nauči već jednom
daj to nauči već jednom
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
-
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
Pa da, u Zagrebu je još kakva-takva civilizacija, a drugdje je još gore.Pješčana » wrote:JPK, Hrvatska nije Zagreb.
daj to nauči već jednom
Biti i mniti svemiropolisno
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
objasni mi ovo.JPK » wrote: Ne može svježe meso biti staro u tom smislu, jer se prije pokvari no što promijeni konzistenciju.
Problem je najvjerojatnije u zamrzavanju, prilikom istoga se stvore kristali vode koji poderu stanične opne i onda tekućina u puno većoj mjeri iscuri van. Naglo odmrzavanje u mikrovalnoj još daleko pogorša istu stvar.
znači, kolje se tele. zakolje se, ja svježe meso donesem doma i spremim u škrinju. kad se zaželim, otopim komad, ispečem ga, uživam u hrani.
u isto vrijeme, odem u dućan i kupim zapakirane odreske teletine, koje, kad otopim i stavim peć, dobijem tavu punu vode, a odrezak vidljivo smanjen i otporan na vilicu.
obje vrste mesa su smrznute i omdrznute, dakle rezultat bi trebao biti isti. zašto nije?
što se tiče toga da je Zagreb jedino dobro mjesto za kupnju mesa, imaš pravo. ti lijepo nastavi kupovati u Lidlu, više će dobrog mesa ostati za nas ostale po državi
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Ovisi da li je samo pakiranje dobro. Ti možda bolje pakiraš. Što je meso zatvoreno hermetičnije, to bolje.Pješčana » wrote:Obje vrste mesa su smrznute i omdrznute, dakle rezultat bi trebao biti isti. zašto nije?
Vidjeli smo u potrošačkom kodu da meso iz nekih supermarketa dolazi iz dalekih krajeva svijeta, pa se na putu odmrzne, pa ponovno zamrzne, pa zna biti staro i po nekoliko godina,... ništa nemre biti toliko dobro zapakirano da to preživi.
Ja bi također rekla da je u manjim mjestima lakše dobiti dobro meso u mesnici - tamo ne možeš preživjeti među poznatim ljudima s lošim mesom.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
-
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
Nemam pojma kakvo si ti meso kupila, ali meni se to ne događa sa svježim mesom. Pileća prsa od Cekina puštaju jednako vode kao i od seoskog pileta, iako ovo ima bolji okus. Doduše, dosta biram meso, danas mi je u Billi od cijele ponude dobro izgledao jedino komad junetine za gulaš, pa sam uzeo samo to i pureće mljeveno.Pješčana » wrote: objasni mi ovo.
znači, kolje se tele. zakolje se, ja svježe meso donesem doma i spremim u škrinju. kad se zaželim, otopim komad, ispečem ga, uživam u hrani.
u isto vrijeme, odem u dućan i kupim zapakirane odreske teletine, koje, kad otopim i stavim peć, dobijem tavu punu vode, a odrezak vidljivo smanjen i otporan na vilicu.
obje vrste mesa su smrznute i omdrznute, dakle rezultat bi trebao biti isti. zašto nije?
Treba ti iskusno muško oko da te poduči kako odabrati dobar komad mesa, nije to ženski posao.
Biti i mniti svemiropolisno
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Nisam naglo odmrzavao već polagano sa 100W snage ali, pretpostavljao sam da je u ovome problem. Sad, temeljno je pitanje kako se nositi s tom tekućinom. Do sada je jedino Morticia predložila nekakvo rješenje.JPK » wrote: Ne može svježe meso biti staro u tom smislu, jer se prije pokvari no što promijeni konzistenciju.
Problem je najvjerojatnije u zamrzavanju, prilikom istoga se stvore kristali vode koji poderu stanične opne i onda tekućina u puno većoj mjeri iscuri van. Naglo odmrzavanje u mikrovalnoj još daleko pogorša istu stvar.
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Iskreno rečeno, 45 minuta pečenja na 200 stupnjeva Celzijevih mi zvuči kao da nikakve tekućine više ne može bit u tepsiji.
Jesi u tih 45 minuta tu i tamo otvorio pećnicu? Probaj s tim, da ti para može van.
Ako si polagano odmrzavao meso, sva tekućina od leda ti je već onda trebala izaći van.
Jesi u tih 45 minuta tu i tamo otvorio pećnicu? Probaj s tim, da ti para može van.
Ako si polagano odmrzavao meso, sva tekućina od leda ti je već onda trebala izaći van.
Last edited by robot jura on 28 Dec 2011, 20:51, edited 1 time in total.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
-
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
Stvar je i u brzini smrzavanja - sporo smrznuto meso je znatno lošije.robot jura » wrote: Ovisi da li je samo pakiranje dobro. Ti možda bolje pakiraš. Što je meso zatvoreno hermetičnije, to bolje.
I ja bih rekao, u selu se obično zna kakav je mesar i šverca li bolesno meso iz Bosne.Ja bi također rekla da je u manjim mjestima lakše dobiti dobro meso u mesnici - tamo ne možeš preživjeti među poznatim ljudima s lošim mesom.
Zato često kupujem šunke i kobasice kod jednog kraj sela od moje bivše bake.
Biti i mniti svemiropolisno
-
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
Ne odmrzava mikrovalna sa 100 W, nego punom snagom, pa onda čeka neko vrijeme da prosječna snaga bude 100 W. To je šok za meso. A i ne odmrzava ravnomjerno, nego rubove mesa napola skuha, a unutrašnjos još bude smrznuta. Uglavnom, odmrzavanje mesa mikrovalnom je jako loše. Meni bolje ispada kad stavim u toplu vodu, iako je i to loše. Trebalo bi se odmrzavati postupno u frižideru.Potjeh » wrote:
Nisam naglo odmrzavao već polagano sa 100W snage ali, pretpostavljao sam da je u ovome problem. Sad, temeljno je pitanje kako se nositi s tom tekućinom. Do sada je jedino Morticia predložila nekakvo rješenje.
Biti i mniti svemiropolisno
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Zašto je loše?JPK » wrote:Meni bolje ispada kad stavim u toplu vodu, iako je i to loše.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
-
- Posts: 2096
- Joined: 18 Sep 2011, 00:46
Prenaglo se odmrzava, tako meso mijenja konzistenciju, a i vanjski dio već bude na kakvih 40 stupnjeva dok se unutrašnji tek odmrzava, pa se bakterije množe.robot jura » wrote: Zašto je loše?
Biti i mniti svemiropolisno
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
da, zašto je to loše?
inače, kad znam da ću jesti doma ili imat goste ili slično, ostavim noć prije da se lagano tusi u fridžu i kasnije vani, ali ako je hitnije, u toplu vodu i bok. zar je to loše? nezdravo ili?
inače, kad znam da ću jesti doma ili imat goste ili slično, ostavim noć prije da se lagano tusi u fridžu i kasnije vani, ali ako je hitnije, u toplu vodu i bok. zar je to loše? nezdravo ili?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Znači radi se o vrućoj vodi? Ili? Zar se bakterije tak brzo razmnože?JPK » wrote:Prenaglo se odmrzava, tako meso mijenja konzistenciju, a i vanjski dio već bude na kakvih 40 stupnjeva dok se unutrašnji tek odmrzava, pa se bakterije množe.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
a) ali ako se stavi u mlaku vodu?
b) zar ne bi termalna obrada pobila bakterije?
b) zar ne bi termalna obrada pobila bakterije?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Joj, nitko da kaže u čemu je štos.Potjeh » wrote:Pomozite kulinarskim početnicima....
Mogu ja prvi? *mahnito se javlja iz svoje klupe*
Još jedan lagani neuspjeh. Pileća prsa (akcija iz Lidl-a) sam napunio sirom, omotao slaninom i prekrio dosta gustim bešamelom. Međutim nakon 45min na 200°C sam izvadio pleh i otkrio - da je pun vode!
Izvor vode može jedino biti meso. Iz zamrzivača je izvađeno i odleđeno u mikrovalki. Neki trik da izbjegnem 'poplavu' slijedeći put ili sam promašio fudbal?
Daklem, vako:
Najprije staviš prsa u pećnicu i pečeš ih cca pol čuke, a tek onda ih zaliješ bešamelom, s tim da ih ja ne bih prelio bešamelom nego morneom (mornay - to ti je običan bešamel u kojemu rastopiš naribani sir) pa se nine bih zajebavao s punjenjem. Doduše, ako netko voli puno sira, nek puni.
Ako odmah preliješ umakom, slanina je za kurac, nemre se ispeć.
E, sad da sam zajeban, dodao bih da su pileća prsa za pičkice, a da pravi muškarci jedu batake, karabatake i krilca, al eto, neću...
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
judolino, jel onda nastaviš peći sve skupa?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Naravno, sori kaj nisam naglasil, mislil sam da se podrazumijeva.Pješčana » wrote:judolino, jel onda nastaviš peći sve skupa?
Bešamel je prilično bezveze ak se ne zapeče - mislim, ima puno boljih saftova za garnirung, jelte.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
misliš da bi bilo bolje da možda stavim foliju preko svega?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Ako staviš foliju, kamo će voda?Pješčana » wrote:misliš da bi bilo bolje da možda stavim foliju preko svega?
Kad bolje razmislim, najbolje bi to bilo naglo popržiti u tavi, pa onda staviti u vrući lim i preliti umakom, pa u peć. Bez folije, da umak malo porumeni. (ili više, tko kako voli.)