Page 1 of 10

Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 08:14
by Potjeh
Pomozite kulinarskim početnicima....

Mogu ja prvi? *mahnito se javlja iz svoje klupe*


Još jedan lagani neuspjeh. Pileća prsa (akcija iz Lidl-a) sam napunio sirom, omotao slaninom i prekrio dosta gustim bešamelom. Međutim nakon 45min na 200°C sam izvadio pleh i otkrio - da je pun vode! :horor:

Izvor vode može jedino biti meso. Iz zamrzivača je izvađeno i odleđeno u mikrovalki. Neki trik da izbjegnem 'poplavu' slijedeći put ili sam promašio fudbal?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 08:17
by Morticia
Hm...

Možda si ih trebao blago i na brzinu prepržiti na malo maslaca, prije nego što si ih napunio i stavio u pećnicu.
Ali oprezno, da se ne presuše.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 09:25
by Pješčana
voda pri pečenju u mom slučaju obično je bila pokazatelj starog mesa.
ja sam imala takve sitaucije s govedinom i "junetinom" u vrijeme dok sam još kupovala pakirane odreske.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 13:30
by ombia
Potjeh » wrote:Pomozite kulinarskim početnicima....

Mogu ja prvi? *mahnito se javlja iz svoje klupe*


Još jedan lagani neuspjeh. Pileća prsa (akcija iz Lidl-a) sam napunio sirom, omotao slaninom i prekrio dosta gustim bešamelom. Međutim nakon 45min na 200°C sam izvadio pleh i otkrio - da je pun vode! :horor:

Izvor vode može jedino biti meso. Iz zamrzivača je izvađeno i odleđeno u mikrovalki. Neki trik da izbjegnem 'poplavu' slijedeći put ili sam promašio fudbal?
Greska je u boldanom. :zubo:
voda pri pečenju u mom slučaju obično je bila pokazatelj starog mesa.
ja sam imala takve sitaucije s govedinom i "junetinom" u vrijeme dok sam još kupovala pakirane odreske.
There, there....

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 15:25
by JPK
Pješčana » wrote:voda pri pečenju u mom slučaju obično je bila pokazatelj starog mesa.
ja sam imala takve sitaucije s govedinom i "junetinom" u vrijeme dok sam još kupovala pakirane odreske.
Ne može svježe meso biti staro u tom smislu, jer se prije pokvari no što promijeni konzistenciju.
Problem je najvjerojatnije u zamrzavanju, prilikom istoga se stvore kristali vode koji poderu stanične opne i onda tekućina u puno većoj mjeri iscuri van. Naglo odmrzavanje u mikrovalnoj još daleko pogorša istu stvar.

A tko misli da će u prosječnoj mesnici dobiti puno svježe i bolje meso nego u supermarketu, je najblaže rečeno naivčina. Ima par mesnica u Zagrebu u čiju kvalitetu recimo vjerujem, ali većina su prljave rupčage sumnjivije čak i od Keruma. :D

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 17:28
by Pješčana
JPK, Hrvatska nije Zagreb.
daj to nauči već jednom :D

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 17:35
by JPK
Pješčana » wrote:JPK, Hrvatska nije Zagreb.
daj to nauči već jednom :D
Pa da, u Zagrebu je još kakva-takva civilizacija, a drugdje je još gore.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 17:41
by JPK
Inače, super su mi stručnjaci za kvalitetnu hranu, znaju koji supermarket ne valja, znaju je li organsko bolje, ali ne znaju što obično zamrzavanje čini hrani. :xzubo:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 18:26
by Pješčana
JPK » wrote: Ne može svježe meso biti staro u tom smislu, jer se prije pokvari no što promijeni konzistenciju.
Problem je najvjerojatnije u zamrzavanju, prilikom istoga se stvore kristali vode koji poderu stanične opne i onda tekućina u puno većoj mjeri iscuri van. Naglo odmrzavanje u mikrovalnoj još daleko pogorša istu stvar.
objasni mi ovo.
znači, kolje se tele. zakolje se, ja svježe meso donesem doma i spremim u škrinju. kad se zaželim, otopim komad, ispečem ga, uživam u hrani.
u isto vrijeme, odem u dućan i kupim zapakirane odreske teletine, koje, kad otopim i stavim peć, dobijem tavu punu vode, a odrezak vidljivo smanjen i otporan na vilicu.
obje vrste mesa su smrznute i omdrznute, dakle rezultat bi trebao biti isti. zašto nije?

što se tiče toga da je Zagreb jedino dobro mjesto za kupnju mesa, imaš pravo. ti lijepo nastavi kupovati u Lidlu, više će dobrog mesa ostati za nas ostale po državi

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 18:57
by robot jura
Pješčana » wrote:Obje vrste mesa su smrznute i omdrznute, dakle rezultat bi trebao biti isti. zašto nije?
Ovisi da li je samo pakiranje dobro. Ti možda bolje pakiraš. Što je meso zatvoreno hermetičnije, to bolje. :D
Vidjeli smo u potrošačkom kodu da meso iz nekih supermarketa dolazi iz dalekih krajeva svijeta, pa se na putu odmrzne, pa ponovno zamrzne, pa zna biti staro i po nekoliko godina,... ništa nemre biti toliko dobro zapakirano da to preživi.

Ja bi također rekla da je u manjim mjestima lakše dobiti dobro meso u mesnici - tamo ne možeš preživjeti među poznatim ljudima s lošim mesom.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 20:40
by JPK
Pješčana » wrote: objasni mi ovo.
znači, kolje se tele. zakolje se, ja svježe meso donesem doma i spremim u škrinju. kad se zaželim, otopim komad, ispečem ga, uživam u hrani.
u isto vrijeme, odem u dućan i kupim zapakirane odreske teletine, koje, kad otopim i stavim peć, dobijem tavu punu vode, a odrezak vidljivo smanjen i otporan na vilicu.
obje vrste mesa su smrznute i omdrznute, dakle rezultat bi trebao biti isti. zašto nije?
Nemam pojma kakvo si ti meso kupila, ali meni se to ne događa sa svježim mesom. Pileća prsa od Cekina puštaju jednako vode kao i od seoskog pileta, iako ovo ima bolji okus. Doduše, dosta biram meso, danas mi je u Billi od cijele ponude dobro izgledao jedino komad junetine za gulaš, pa sam uzeo samo to i pureće mljeveno.
Treba ti iskusno muško oko da te poduči kako odabrati dobar komad mesa, nije to ženski posao.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 20:44
by Potjeh
JPK » wrote: Ne može svježe meso biti staro u tom smislu, jer se prije pokvari no što promijeni konzistenciju.
Problem je najvjerojatnije u zamrzavanju, prilikom istoga se stvore kristali vode koji poderu stanične opne i onda tekućina u puno većoj mjeri iscuri van. Naglo odmrzavanje u mikrovalnoj još daleko pogorša istu stvar.
Nisam naglo odmrzavao već polagano sa 100W snage ali, pretpostavljao sam da je u ovome problem. Sad, temeljno je pitanje kako se nositi s tom tekućinom. Do sada je jedino Morticia predložila nekakvo rješenje.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 20:50
by robot jura
Iskreno rečeno, 45 minuta pečenja na 200 stupnjeva Celzijevih mi zvuči kao da nikakve tekućine više ne može bit u tepsiji.
Jesi u tih 45 minuta tu i tamo otvorio pećnicu? Probaj s tim, da ti para može van.

Ako si polagano odmrzavao meso, sva tekućina od leda ti je već onda trebala izaći van.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 20:50
by JPK
robot jura » wrote: Ovisi da li je samo pakiranje dobro. Ti možda bolje pakiraš. Što je meso zatvoreno hermetičnije, to bolje. :D
Stvar je i u brzini smrzavanja - sporo smrznuto meso je znatno lošije.
Ja bi također rekla da je u manjim mjestima lakše dobiti dobro meso u mesnici - tamo ne možeš preživjeti među poznatim ljudima s lošim mesom.
I ja bih rekao, u selu se obično zna kakav je mesar i šverca li bolesno meso iz Bosne. :xd:
Zato često kupujem šunke i kobasice kod jednog kraj sela od moje bivše bake.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 20:55
by JPK
Potjeh » wrote:
Nisam naglo odmrzavao već polagano sa 100W snage ali, pretpostavljao sam da je u ovome problem. Sad, temeljno je pitanje kako se nositi s tom tekućinom. Do sada je jedino Morticia predložila nekakvo rješenje.
Ne odmrzava mikrovalna sa 100 W, nego punom snagom, pa onda čeka neko vrijeme da prosječna snaga bude 100 W. To je šok za meso. A i ne odmrzava ravnomjerno, nego rubove mesa napola skuha, a unutrašnjos još bude smrznuta. Uglavnom, odmrzavanje mesa mikrovalnom je jako loše. Meni bolje ispada kad stavim u toplu vodu, iako je i to loše. Trebalo bi se odmrzavati postupno u frižideru.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 20:59
by robot jura
JPK » wrote:Meni bolje ispada kad stavim u toplu vodu, iako je i to loše.
Zašto je loše?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 21:01
by JPK
robot jura » wrote: Zašto je loše?
Prenaglo se odmrzava, tako meso mijenja konzistenciju, a i vanjski dio već bude na kakvih 40 stupnjeva dok se unutrašnji tek odmrzava, pa se bakterije množe.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 21:01
by Pješčana
da, zašto je to loše?
inače, kad znam da ću jesti doma ili imat goste ili slično, ostavim noć prije da se lagano tusi u fridžu i kasnije vani, ali ako je hitnije, u toplu vodu i bok. zar je to loše? nezdravo ili?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 21:04
by robot jura
JPK » wrote:Prenaglo se odmrzava, tako meso mijenja konzistenciju, a i vanjski dio već bude na kakvih 40 stupnjeva dok se unutrašnji tek odmrzava, pa se bakterije množe.
Znači radi se o vrućoj vodi? Ili? Zar se bakterije tak brzo razmnože? :eek:

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 21:15
by Pješčana
a) ali ako se stavi u mlaku vodu?
b) zar ne bi termalna obrada pobila bakterije?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 22:23
by judolino
Potjeh » wrote:Pomozite kulinarskim početnicima....

Mogu ja prvi? *mahnito se javlja iz svoje klupe*


Još jedan lagani neuspjeh. Pileća prsa (akcija iz Lidl-a) sam napunio sirom, omotao slaninom i prekrio dosta gustim bešamelom. Međutim nakon 45min na 200°C sam izvadio pleh i otkrio - da je pun vode! :horor:

Izvor vode može jedino biti meso. Iz zamrzivača je izvađeno i odleđeno u mikrovalki. Neki trik da izbjegnem 'poplavu' slijedeći put ili sam promašio fudbal?
Joj, nitko da kaže u čemu je štos.
Daklem, vako:
Najprije staviš prsa u pećnicu i pečeš ih cca pol čuke, a tek onda ih zaliješ bešamelom, s tim da ih ja ne bih prelio bešamelom nego morneom (mornay - to ti je običan bešamel u kojemu rastopiš naribani sir) pa se nine bih zajebavao s punjenjem. Doduše, ako netko voli puno sira, nek puni.
Ako odmah preliješ umakom, slanina je za kurac, nemre se ispeć.

E, sad da sam zajeban, dodao bih da su pileća prsa za pičkice, a da pravi muškarci jedu batake, karabatake i krilca, al eto, neću...

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 22:45
by Pješčana
judolino, jel onda nastaviš peći sve skupa?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 23:08
by judolino
Pješčana » wrote:judolino, jel onda nastaviš peći sve skupa?
Naravno, sori kaj nisam naglasil, mislil sam da se podrazumijeva.
Bešamel je prilično bezveze ak se ne zapeče - mislim, ima puno boljih saftova za garnirung, jelte.

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 23:13
by Pješčana
misliš da bi bilo bolje da možda stavim foliju preko svega?

Re: Kuhanje za neznalice

Posted: 28 Dec 2011, 23:26
by judolino
Pješčana » wrote:misliš da bi bilo bolje da možda stavim foliju preko svega?
Ako staviš foliju, kamo će voda?
Kad bolje razmislim, najbolje bi to bilo naglo popržiti u tavi, pa onda staviti u vrući lim i preliti umakom, pa u peć. Bez folije, da umak malo porumeni. (ili više, tko kako voli.)