Korijandar
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Ovako, gledajući prošle godine Masterchef jer sam kulinarski novak a i jer mi je prijateljica nastupala zapazio sam ovu biljku kao dosta čest gost u njihovim kulinarskim tvorevinama.
Uglavnom, kako sam i inače zaljubljenik u stvrčice koje se raduju suncu, nisam bio lijen već sam nabavio sjemenje za sjetvu. Biljka je veselo i brzo niknula pod mojim znatiželjnim okom. Međutim, trenutak kada ovo prestaje biti idila je onaj prvi trenutak kušanja lista.
Opak, opak okus. Stručna ga literatura opisuje kao lagano neugodnog ali to je iznimno blago i u debelim rukavicama napisano.
E sad, malo mi je žao zbog moje novostečene predrasude jer, ruku na srce, da mi je netko prezentirao papar kao novotariju s jednakim gnušanjem bih ga odbacio nakon kušanja. U to ime, ima li netko tko koristi ovu biljku kao začin i može li preporučiti neki entry-level recept koji bi istaknuo dobre osobine biljke??
Uglavnom, kako sam i inače zaljubljenik u stvrčice koje se raduju suncu, nisam bio lijen već sam nabavio sjemenje za sjetvu. Biljka je veselo i brzo niknula pod mojim znatiželjnim okom. Međutim, trenutak kada ovo prestaje biti idila je onaj prvi trenutak kušanja lista.
Opak, opak okus. Stručna ga literatura opisuje kao lagano neugodnog ali to je iznimno blago i u debelim rukavicama napisano.
E sad, malo mi je žao zbog moje novostečene predrasude jer, ruku na srce, da mi je netko prezentirao papar kao novotariju s jednakim gnušanjem bih ga odbacio nakon kušanja. U to ime, ima li netko tko koristi ovu biljku kao začin i može li preporučiti neki entry-level recept koji bi istaknuo dobre osobine biljke??
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Pa, ako si pratio show, lako ćeš zaključiti o kome je riječ.Hekatonhir » wrote:Mene više zanima ona prijateljica.
- kuki
- Posts: 2907
- Joined: 25 Sep 2011, 00:41
Koliko sam ja čula, sjemenke su okej, zeleni je oduran.
Sjemenke sam konzumirala i okej su. Zeleni nisam.
Sjemenke sam konzumirala i okej su. Zeleni nisam.
ovaj psić je išao na tržnicu/ ovaj psić je ostao kući/ ovaj psić je pojeo kolač/ jer ga više nije mogao vući./ ovaj psić je pjevao vau vau vau vau/ cijelim putem kući!
-
- Posts: 494
- Joined: 29 Nov 2011, 01:35
Imam ga u prahu. Stavim ga u rižu nekad, u falafele, u juhu od leće, u neke umake od povrća koji trebaju glumiti kinesku hranu. Doživljavam ga kao malo drugačiji papar.
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Evo jednostavnog recepta za sjemenke korijandra - Prženi karfiol (iliti cvjetača):
Očistiti karfiol od listića, oguliti malo stabljiku, odvojiti "cvjetove" na veličinu zalogaja, a stabljiku nasjeckati na istu veličinu - oprati sve to.
Nasjeckati veću glavicu luka na kockice i pržiti ga na ulju. Nakon minutu dvije dodati žlicu korijandra i pržiti još oko minute da korijandar pusti miris. Nakon toga ubaciti i karfiol te pržiti dalje - potrebno je stalno miješanje da luk ne zagori, ali sve u svemu je dosta oko 7-10 minuta. Karfiol ostane hrskav, a nije sirov. I da, posoliti po želji.
U listićima sam ga (kad sam ga imala) stavljala u salate, dodala u mesna jela na kraju, a probala sam ga u gruzijskom kruhu punjenom kuhanim grahom. Paše to uz grah.
Očistiti karfiol od listića, oguliti malo stabljiku, odvojiti "cvjetove" na veličinu zalogaja, a stabljiku nasjeckati na istu veličinu - oprati sve to.
Nasjeckati veću glavicu luka na kockice i pržiti ga na ulju. Nakon minutu dvije dodati žlicu korijandra i pržiti još oko minute da korijandar pusti miris. Nakon toga ubaciti i karfiol te pržiti dalje - potrebno je stalno miješanje da luk ne zagori, ali sve u svemu je dosta oko 7-10 minuta. Karfiol ostane hrskav, a nije sirov. I da, posoliti po želji.
U listićima sam ga (kad sam ga imala) stavljala u salate, dodala u mesna jela na kraju, a probala sam ga u gruzijskom kruhu punjenom kuhanim grahom. Paše to uz grah.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Baš žlicu? Onako kao jušnu žlicu?robot jura » wrote:Nakon minutu dvije dodati žlicu korijandra i pržiti još oko minute da korijandar pusti miris.
Zanimljiv recept i baš sezonski. Trenutno imam nekoliko cvjetača koje dozrijevaju pod škrtim suncem.
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Da!Potjeh » wrote:Baš žlicu? Onako kao jušnu žlicu?
S grickanjem tog korijandar možda na početku pripazi. Meni je fino, ali ne znači da će i tebi bit. A karfiolu daje finu aromu.
Kaj i svoj vrt radiš?Potjeh » wrote:Zanimljiv recept i baš sezonski. Trenutno imam nekoliko cvjetača koje dozrijevaju pod škrtim suncem.
E, u tome ima nešto privlačnog.
Mislim da je vrijeme da se otvori neka tema na prikladnijem pdf-u.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Sada su kupusnjače apsolutni hit. Treba ih malo maziti i paziti krajem ljeta dok su mladice ali kada napokon krenu kiše i malo hladnije vrijeme možeš na njih zaboraviti sve dok ne dođe vrijeme berbe.robot jura » wrote: Kaj i svoj vrt radiš?
E, u tome ima nešto privlačnog.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Sjemenke su OK i nemaju nikakve veze s lišćem.
Ali lišće mi smrdi ko da je izraslo varburgu iz auspuha.
Mačak, nemoj se forsat. Ak ti ne paše, pusti ga u pičku materinu.
Ima milijun drugih začina, a ja osobno umjesto korijandra stavim mažurana i baš me briga.
Ali lišće mi smrdi ko da je izraslo varburgu iz auspuha.
Mačak, nemoj se forsat. Ak ti ne paše, pusti ga u pičku materinu.
Ima milijun drugih začina, a ja osobno umjesto korijandra stavim mažurana i baš me briga.
- robot jura
- Posts: 178
- Joined: 10 Nov 2011, 17:28
Jel se koriste i listovi korabice?
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Koriste. Ja sam radil nekakvu juhu od njih i mlijeka - al nije mi bilo bogzna kaj. Možda zato kaj sam seljačina?robot jura » wrote:Jel se koriste i listovi korabice?
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Do sad sam uvijek koristila samo sjemenke. Ali ovakvom opisu lišća ne mogu odoljeti. To moram probati.judolino » wrote:Sjemenke su OK i nemaju nikakve veze s lišćem.
Ali lišće mi smrdi ko da je izraslo varburgu iz auspuha.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
-
- Posts: 494
- Joined: 29 Nov 2011, 01:35
Količina korijandra koja je nekontrolirano izletila iz vrećice u smjesu za soja odreske je ispala super, super, odlično si pašu.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Uopće ne sumnjam. Pokušavam zamisliti što bi to moglo pokvariti tu gastronomsku gnjusobu, ali ne polazi mi za rukom.zeleni zub » wrote:Količina korijandra koja je nekontrolirano izletila iz vrećice u smjesu za soja odreske je ispala super, super, odlično si pašu.