Korijandar

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

20 Dec 2011, 12:17

Ovako, gledajući prošle godine Masterchef jer sam kulinarski novak a i jer mi je prijateljica nastupala zapazio sam ovu biljku kao dosta čest gost u njihovim kulinarskim tvorevinama. :)

Uglavnom, kako sam i inače zaljubljenik u stvrčice koje se raduju suncu, nisam bio lijen već sam nabavio sjemenje za sjetvu. Biljka je veselo i brzo niknula pod mojim znatiželjnim okom. Međutim, trenutak kada ovo prestaje biti idila je onaj prvi trenutak kušanja lista.

Opak, opak okus. Stručna ga literatura opisuje kao lagano neugodnog ali to je iznimno blago i u debelim rukavicama napisano.

E sad, malo mi je žao zbog moje novostečene predrasude jer, ruku na srce, da mi je netko prezentirao papar kao novotariju s jednakim gnušanjem bih ga odbacio nakon kušanja. U to ime, ima li netko tko koristi ovu biljku kao začin i može li preporučiti neki entry-level recept koji bi istaknuo dobre osobine biljke??


User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

20 Dec 2011, 12:26

Ma jel' to ono što se još zove i "divlje zelje"?
To je meni nona spremala kad sam bila mala.
Nešto ogavnije nisam nikad prije ni kasnije probala. :o
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

20 Dec 2011, 12:45

Ja sam korijander upoznala kroz azijsku kuhinju u kojoj ne mogu bez njega. Ne znam, nije mi nesto mio ali ni posve antipatican, navikne se covjek. :zubo:
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

20 Dec 2011, 12:47

Mene više zanima ona prijateljica. :zubeki:
Potpisi su za budale.
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

20 Dec 2011, 12:55

Hekatonhir » wrote:Mene više zanima ona prijateljica. :zubeki:
Pa, ako si pratio show, lako ćeš zaključiti o kome je riječ.
User avatar
Stitch
Head Honcho
Posts: 16389
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Has thanked: 42 times
Been thanked: 31 times
Gender:
Contact:

20 Dec 2011, 12:58

Zaključio sam. Čekam da ti se omakne poneka indiskrecija. :D
Potpisi su za budale.
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3913
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

20 Dec 2011, 22:35

Jela sam korijander u falafelu i u još nekim arapskim smotuljcima- zapamtila sam začin jer mi je bio vrlo neobičan, ali dobar :top:


Khm, da - Potjeh vidim da pišeš o nekoj biljci, ja sam probala valjda sjemenke, ovo:

Image
User avatar
blaze
Posts: 2370
Joined: 20 Sep 2011, 23:00

20 Dec 2011, 22:57

ja ga čak i volim (u listićima) u nekim jelima, npr. jela sam jednom salatu od boba, rajčica i krumpira s tim, meraviljozo

ali djeca neće ni pod razno, bjež-fuj
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

20 Dec 2011, 23:34

blue » wrote: Khm, da - Potjeh vidim da pišeš o nekoj biljci, ja sam probala valjda sjemenke, ovo:

Image
Da, trebalo bi i sjemenkama dati priliku. Možda slijedeće godine sa vlascem utrpam i koju sjemenku ovoga čuda.
User avatar
kuki
Posts: 2907
Joined: 25 Sep 2011, 00:41

21 Dec 2011, 01:28

Koliko sam ja čula, sjemenke su okej, zeleni je oduran.

Sjemenke sam konzumirala i okej su. Zeleni nisam.
ovaj psić je išao na tržnicu/ ovaj psić je ostao kući/ ovaj psić je pojeo kolač/ jer ga više nije mogao vući./ ovaj psić je pjevao vau vau vau vau/ cijelim putem kući!
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

21 Dec 2011, 10:09

kuki » wrote:Koliko sam ja čula, sjemenke su okej, zeleni je oduran.

Sjemenke sam konzumirala i okej su. Zeleni nisam.
Jos je intenzivnije ako kao bademe malo preprzite prvo na tavi. Navodno pomazu kod problema sa zelucem.
zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

21 Dec 2011, 23:44

Imam ga u prahu. Stavim ga u rižu nekad, u falafele, u juhu od leće, u neke umake od povrća koji trebaju glumiti kinesku hranu. Doživljavam ga kao malo drugačiji papar.
User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

29 Dec 2011, 15:31

Evo jednostavnog recepta za sjemenke korijandra - Prženi karfiol (iliti cvjetača):

Očistiti karfiol od listića, oguliti malo stabljiku, odvojiti "cvjetove" na veličinu zalogaja, a stabljiku nasjeckati na istu veličinu - oprati sve to.
Nasjeckati veću glavicu luka na kockice i pržiti ga na ulju. Nakon minutu dvije dodati žlicu korijandra i pržiti još oko minute da korijandar pusti miris. Nakon toga ubaciti i karfiol te pržiti dalje - potrebno je stalno miješanje da luk ne zagori, ali sve u svemu je dosta oko 7-10 minuta. Karfiol ostane hrskav, a nije sirov. I da, posoliti po želji.

U listićima sam ga (kad sam ga imala) stavljala u salate, dodala u mesna jela na kraju, a probala sam ga u gruzijskom kruhu punjenom kuhanim grahom. Paše to uz grah. :xd:
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

29 Dec 2011, 15:44

robot jura » wrote:Nakon minutu dvije dodati žlicu korijandra i pržiti još oko minute da korijandar pusti miris.
Baš žlicu? Onako kao jušnu žlicu?

Zanimljiv recept i baš sezonski. Trenutno imam nekoliko cvjetača koje dozrijevaju pod škrtim suncem. :klopa:
User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

29 Dec 2011, 15:49

Potjeh » wrote:Baš žlicu? Onako kao jušnu žlicu?
Da!
S grickanjem tog korijandar možda na početku pripazi. Meni je fino, ali ne znači da će i tebi bit. A karfiolu daje finu aromu.
Potjeh » wrote:Zanimljiv recept i baš sezonski. Trenutno imam nekoliko cvjetača koje dozrijevaju pod škrtim suncem. :klopa:
Kaj i svoj vrt radiš?
E, u tome ima nešto privlačnog. :zubo:

Mislim da je vrijeme da se otvori neka tema na prikladnijem pdf-u. :lol:
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

29 Dec 2011, 16:09

robot jura » wrote: Kaj i svoj vrt radiš?
E, u tome ima nešto privlačnog. :zubo:
:) Sada su kupusnjače apsolutni hit. Treba ih malo maziti i paziti krajem ljeta dok su mladice ali kada napokon krenu kiše i malo hladnije vrijeme možeš na njih zaboraviti sve dok ne dođe vrijeme berbe.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

29 Dec 2011, 17:46

Sjemenke su OK i nemaju nikakve veze s lišćem.
Ali lišće mi smrdi ko da je izraslo varburgu iz auspuha.

Mačak, nemoj se forsat. Ak ti ne paše, pusti ga u pičku materinu.
Ima milijun drugih začina, a ja osobno umjesto korijandra stavim mažurana i baš me briga. :frajer:
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

29 Dec 2011, 18:27

Sto su kupusnjace? Jos jedna rijec koju sam zaboravila ili? :zubo:
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

29 Dec 2011, 19:32

ombia » wrote:Sto su kupusnjace? Jos jedna rijec koju sam zaboravila ili? :zubo:
To su ti one manekenke što imaju usne na kup, onako naprćene, sa silikonima.
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

29 Dec 2011, 20:34

ombia » wrote:Sto su kupusnjace?
Kupus, cvjetača, brokula, kelj, raštika, koraba. Vjerovatno ih ima još ali ovo trenutno raste kod mene.
User avatar
robot jura
Posts: 178
Joined: 10 Nov 2011, 17:28

30 Dec 2011, 08:58

Jel se koriste i listovi korabice?
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

30 Dec 2011, 09:34

robot jura » wrote:Jel se koriste i listovi korabice?
Koriste. Ja sam radil nekakvu juhu od njih i mlijeka - al nije mi bilo bogzna kaj. Možda zato kaj sam seljačina?
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

31 Dec 2011, 00:27

judolino » wrote:Sjemenke su OK i nemaju nikakve veze s lišćem.
Ali lišće mi smrdi ko da je izraslo varburgu iz auspuha.
Do sad sam uvijek koristila samo sjemenke. Ali ovakvom opisu lišća ne mogu odoljeti. To moram probati.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
zeleni zub
Posts: 494
Joined: 29 Nov 2011, 01:35

22 Jan 2012, 22:23

Količina korijandra koja je nekontrolirano izletila iz vrećice u smjesu za soja odreske je ispala super, super, odlično si pašu.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

22 Jan 2012, 23:47

zeleni zub » wrote:Količina korijandra koja je nekontrolirano izletila iz vrećice u smjesu za soja odreske je ispala super, super, odlično si pašu.
Uopće ne sumnjam. Pokušavam zamisliti što bi to moglo pokvariti tu gastronomsku gnjusobu, ali ne polazi mi za rukom.
Post Reply