Pošićni slatkiši!!!

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Re: GASTRO - Pošićni slatkiši!!!

Post by *jezebel* » 27 Dec 2011, 19:16

evo me!

maslinovo se osjeti malo. i to sam stavila ulje koje je dosta aromaticno, tako da nemate straha! fino pase, ono je lagano peckavo za grlo, a cokolada sama po sebi gorka (koristila sam onu od 64%, mozete staviti i gorcu. zapravo sto gorca, to bolja.) pa se fino nadopunjuju. ne bojte se novih kombinacija okusa, pogotovo ove.
za pocetak kombinaciju mozete probati na bezbolniji, odnosno jeftiniji nacin: neku finu pogacu lagano zalijete maslinovim uljem, bacite na nju par kockica tamne cokolade i stavite na nekoliko minuta u rernu, poslije pospete s malo soli ukoliko je potrebno. i onda si malo prigrizete za veceru.
glazuru sam napravila od tamne cokolade s malo maslinovog. neki vole s cokoladom kombinirati blago maslinovo, ali ja bas volim ono aromaticno i nefiltrirano. gore sam stavila par zrna krupne soli, ali ako cete se upustiti u to, pazite kako skladistite tortu da vam se zrna soli ne rastope, odnosno ne nakupe vodu oko sebe. sol se nekima (vecini) svidjela, nekima nije. ali glavno da je bilo iskreno odusevljenih. :cerek: mislila sam malo prosarati karamelom, ali nisam htjela prikriti maslinovo. kolac (ja bih to prije nazvala nekim biskviticem nego tortom :rofl:) je netom nakon pecenja pomalo spuzvast, zbog jaja, ali nimalo neugodno. kad odstoji, malo vise baca na brownie, ali i dalje je relativno lagan, nije tezak i blatnjav. svidio se i ljudima koji zaista ne vole slatko (cak su pojeli vise od jednog).
recept za sam kolac je od ane ugarkovic, samo sam ja umjesto 125 g cokolade, 125 ml ulja, 4 jaja i 50 g secera, stavila 200 g, 200 ml, 7 jaja i 50 g ili malo manje secera (dakle, povecala sam sve osim secera). to ispadne prilicno tanko, anine kolicine su mi bile stvarno mizerne.
http://mmfino.blogspot.com/2011/04/tort ... -ulja.html
http://www.naturala.hr/video/kod-ane-to ... rikaz.html
meni je ovo fakat super jer ljudima ponudis neku novu i finu kombinaciju, nije preslatko, a priprema je prilicno jednostavna. pogodno za alergicne na gluten i mlijeko. pravit cu opet.

keksice sa slike sam u principu sama osmislila. uzela sam jedan recept i izmijenila 80%. :rofl:

1/2 salice omeksalog maslaca
1 jaje
1 zlicica kave (mozete onu instant, ali ja imam samo obicnu kavu pa sam stavila nju)
2/3 salice secera (dio staub secer, dio muscovado koji daje specificnu aromu) ili malo manje
prstohvat, dva ili tri soli :D
1 zlica kakaa
zlicica-dvije maslinovog ulja
1 salica mljevenih ljesnjaka
3/4 salice brasna (koristila sam integralno pirovo od spara, zove se natur pur, stoji tamo na zdravoj hrani)
bourbon vanilija (stavim kako kad, ako mi se ne da grecati mahunu, stavim par onih bourbon vanilin secera od dolcele, moze dvije, tri, cetiri vrecice, koliko vam pase. to ukljucim u ukupni volumen secera.)

omeksali putar izmiksati sa secerom, dodati jaje i zatim ostale sastojke. ulje sam dodavala na kraju, prvi put jer mi je maslac bio na knap, a drugi put namjerno. :D
zlicicom vaditi male hrpice na pleh oblozen papirom za pecenje. od ove smjese sam imala za dva pleha. ako se dobro sjecam. :lol:
peci 10-12 minuta na 180 C. mozete i produljiti za par minuta.

dulce de leche sam radila tako da sam do vrenja zagrijala tri tetrapaka (to je skoro litra) lidlovog kondenziranog mlijeka, a zatim dodala oko 300 g secera, vaniliju (ubacila sam nesto bourbon vanilin secera, tri ili cetiri, i jos sam pustila komadic prazne mahune da se kuha), malo maslaca (4-5 dkg), pola zlicice sode bikarbone i malo soli (stavite kol'ko vam pase, ja mislim da sam stavila pola zlicice). to se sve skupa kuha na laganoj vatri (na elektricnom stednjaku imam sest stupnjeva, izmjenjivala sam dvojku i trojku) oko dva sata. svako malo (ne morate precesto) promijesajte jer se kristalizira na stijenkama lonca. ja sam kuhala nesto vise od dva sata pa mi je ispalo jako gusto. jako je fino (postali smo ovisnici o sendvicima od digestive keksa i tog karamela), ali je malo teze za rukovanje, nije mi dovoljno razmazivo pa sam ove hrpice po keksima nanosila nauljenom zlicicom jer se rasteze k'o zvaka dok ga ne skinem s nje. da je malo gusce, moglo bi posluzit' za depilaciju. :xd:
Last edited by *jezebel* on 27 Dec 2011, 19:29, edited 2 times in total.


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 27 Dec 2011, 19:24

7 jaja u cokoladni kolac, wow :xd:



User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 27 Dec 2011, 19:27

zapravo mi je kriva racunica, trebalo je ici sest i pol, al' reci ti to jajetu. :rofl: pa sam rekla, bolje vise nego manje. :zubo:


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
Bios
slučajna nakupina stanica
Posts: 1755
Joined: 18 Sep 2011, 09:08
Location: U pokretu...

Post by Bios » 27 Dec 2011, 19:33

7 jaja nije tako strašno. U srneći hrbat ide 6 jaja, npr. A nije to neki veliki kolač, ali ni ne pojedeš više od 2 kriške (meni je i jedna previše).

Mislim da ću se još malo premišljati oko slatkog s maslinovim. Najbolje da za početak napravim nešto minijaturno i podijelim s mamom jer je to jedina osoba koju znam, a da je spremna probati nešto novo i drukčije. Ovi moji doma su konzerve. :D


Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 27 Dec 2011, 19:38

ma nije to nista precudno. evo, malo rastopi u loncicu, samo ulje i cokoladu, glavno da nije preslatko. i liznes. :xlux:


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
Bios
slučajna nakupina stanica
Posts: 1755
Joined: 18 Sep 2011, 09:08
Location: U pokretu...

Post by Bios » 27 Dec 2011, 19:43

Kao prava dalmošica iznašla sam ljenije rješenje. Umočila sam kockicu čokolade u maslinovo. :zubo:

Meni se sviđa.

Edit: Nego, Jezebel, kako si?


Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.

User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

Post by ombia » 27 Dec 2011, 21:47

Ajvi » wrote:7 jaja nije tako strašno. U srneći hrbat ide 6 jaja, npr. A nije to neki veliki kolač, ali ni ne pojedeš više od 2 kriške (meni je i jedna previše).

Mislim da ću se još malo premišljati oko slatkog s maslinovim. Najbolje da za početak napravim nešto minijaturno i podijelim s mamom jer je to jedina osoba koju znam, a da je spremna probati nešto novo i drukčije. Ovi moji doma su konzerve. :D
Da tako rade normalni ljudi. Nenormalni se najedu i najedu i najedu za posic i onda jos tu noc pojedu sedam komada bijele pite. :xzubo:



User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 28 Dec 2011, 09:23

ja sam samo došla pohvaliti Ellin recept za pošićne kolače i jezin recept za kuglice.
mendiants mi nisu sjeli/uspjeli toliko da hvalim, a kuglice su ispale mrak :cerek:

hvala ženske


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

Post Reply