Pošićni slatkiši!!!

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
Mulica
Posts: 3313
Joined: 18 Sep 2011, 20:59

Pošićni slatkiši!!!

Post by Mulica » 12 Nov 2011, 02:12

da, stavila sam 3 uskličnika u naslov...deal with it! :kava:

enivej, evo neki su se zaželil teme sa pošićnim slasticama, pa je otvaram! :lux:
ove godine sam rano počela razmišljat o tome što ću slatko radit za pošić, al o planovima koji drugi dan! :o sad nemam vrimena!

dakle, ovo je mjesto gdje ćemo izmjenjivati recepte, slike i savjete za pošićne slastice! možda neko dobije inspiraciju za neki kolač! :cerek:

meni su ove godine keksi #1, pa će tako jedna od slastica ovaj pošić bit raspuknutići! inače, prošle su godine bili jako jako popularni tamo, i ja sam ih radila 2 puta! jako čokoladni, jako sočni i mekani! i lagani za napravit!

recept-

RASPUKNUTI KEKSI:

200 g tamne čokolade
80 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g glatkog brašna
1 žlica kakaa
1 žličica praška za pecivo
šećer i šećer u prahu


Čokoladu otopite na pari. Prebacite ju u zdjelu za miksanje i dodajte maslac, šećer i ekstrakt vanilije pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i lagano miksajte. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao pa miješajte pjenjačom dok se sve ne sjedini. Stavite u frižider na minimalno tri sata (a može i preko noći). Žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice koje najprije uvaljajte u obični šećer pa zatim obilno uvaljajte u šećer u prahu. Kuglice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da se malo prohlade (par minuta) prije vađenja. Smjesa je dovoljna za 40ak kuglica, ovisno o veličini.

Image
slika je moja, ofkors :D

napomene: potrebno je kekse uvaljati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu! zašto? smjesa je vlažna, šećer u prahu bi se namočio i otopio i kolačiči ne bi bili ovako bijeli! dakle, prvo ga uvaljate u kristal šećer da se obloži njime, a tek onda u šećer u prahu...obilno, nemojte istresati šećer s njih, što bjelji, to bolji!
pećnica nek bude dobro ugrijana, jer će se inače otopiti šećer u prahu, ako dugo budu stajali u pećnici!
kad su tek pečeni, jako jako su mekani...ostavite ih da se malo prohlade, tek onda ih premještajte...inače ćete ih masakrirat (iskustvo :zubo:)!

i još nešto...danas je na jednom blogu cura stavila recept za ove kekse, ona ih je promijenila tako da je u njih dodala aromu naranče i ušećerenu koricu naranče! druga mi je forumašica rekla da je u njih stavljala pola kockice čokolade! dakle, ako volite neki okus sa čokoladom, možete ih nadopuniti nekim okusom! ja nisam pokušavala, ovakvi su mi fenomenalni! :lux:

eto, to je za početak! sljedeći tjedan ću keljit druge recepte koje planiram probat!


p.s. napomena za temu: naslove recepata boldajte, da je lakše nać neki recept! :D


meg ti je glupa!!! :xlux:

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 13 Nov 2011, 19:35

ojea! super tema, krašČu recepte i isprobavat :cerek:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
A.P.
Cactus
Posts: 1937
Joined: 17 Oct 2011, 18:34

Post by A.P. » 13 Nov 2011, 22:05

Meni bijela domaćica ima okus po pošićnim paprenjacima, samo što nije toliko paprena. Ovaj cimet me zbunjuje :misli:



User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 16 Nov 2011, 14:57

(mule, ja nisam valjala prvo u kristal, vec samo u secer u prahu, ali sam jako jako dobro uvaljala, i bili su mi ful bijeli.)

nego...

evo par stvari koje mozete sami napraviti i pokloniti, a lakse su, rustikalnije i manje osjetljive od pralina.

mendiants - otopiti (najbolje tamnu) cokoladu na pari (lagana vatra!), napraviti male debeljuskaste diskove na papiru za pecenje, posuti ih s dodacima po zelji i pustiti da se ohlade. ja sam koristila suhe cvjetice lavande, brusnicu u prahu, ribani djumbir, orasaste plodove, glazuru od limuna, susene komadice jagode, bijelu cokoladu i jos kojesta... najbolji su mi od tamne cokolade i lavande.

mozete raditi i hrskave hrpice od cokolade i cornflakesa. samo pomijesate i isto formirate zalogajcice na papiru za pecenje. inace koristim pretezno tamnu cokoladu i nikad mi nije dovoljno gorka, ali ove hrpice su mi ukusnije s mlijecnom. primijetila sam da ih klinci vise vole od ovih mendiants gore.

suhe smokve u cokoladi - opet otopiti cokoladu na pari, dobro umociti suhe smokve (mozete jednostavno uzeti smokvu za vrsak i po zelji taj vrsak ostaviti neumocen) i pustiti da se ohlade na resetki ili papiru. to sam bas jucer napravila, dragi odnio na posao i izazvao odusevljenje. izgledaju ekskluzivno, a nepretenciozno. mislila sam da ce mozda biti preslatko jer su same smokve prilicno slatke, ali cokolada je sa svojom gorcinom i slatkocom zapravo naglasila onu blagu vocnu kiselost koju smokve imaju.

kuglice radim razne, uvijek improvizacija. kad vam se zuri na neko druzenje, a ne da vam se peci kiflice i ostale *izdarijice, dovoljno je samo nekoliko sastojaka koje imate u kuhinji. kod mene u kombinaciju dolaze uglavnom digestive ili cokoladni (dobri su mulino bianco) keksi, rastopljena cokolada, kakao, (vocni) liker i/ili malo cijedjenog voca i/ili bilo kaj alkoholno (meni super pase i bermet), mljeveni ljesnjaci ili bademi, muskatni orascic, cimet, slatko vrhnje ili mascarpone... i zacas ste na konju! :top: samo prvo treba rashladiti smjesu da lakse formirate kuglice medju dlanovima, pogotovo ako volite raditi mekane kuglice kao ja.


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 16 Nov 2011, 19:32

sve ću vam ove recepte pokrasti! :xlux:

fala puno!!!!1


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 16 Nov 2011, 19:36

I ja radim čokoladne kuglice, ali nema zagrijavanja.
20 dag čokolade za kuhanje, naribane (nisam još probala s čokoladom u prahu, ali ribanje čokolade najzahtjevniji je dio ovog recepta)
20 dag mljevenih oraha (možete staviti malo sjeckanih)
2 velike žlice meda
2 velike žlice ruma za kolače.

Sve rukom izmiješati u kompaktnu masu te oblikovati u kuglice i ostaviti da se malo ohlade. Kuglice možete uvaljati u šećer ili orahe ili kokosovo brašno. I gotovo. To radim i oko Božića i oko Nove godine.


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

Mulica
Posts: 3313
Joined: 18 Sep 2011, 20:59

Post by Mulica » 17 Nov 2011, 00:09

*jezebel* » wrote:(mule, ja nisam valjala prvo u kristal, vec samo u secer u prahu, ali sam jako jako dobro uvaljala, i bili su mi ful bijeli.)
ja uvik valjam u kristal prvo...tako sam čitala! samo u šećer u prahu nisam ni probala! :o

no dobro, nda pali i bez kristala! :xd:

nego, jel iko voli piti likere? čokoladne? :xd:

ove godine sam odlučila napravit liker, vjerojatno čokoladni!
ovo je jednostavan recept, od čokoladnog pudinga!

ČOKOLADNI LIKER
2,5 l mlijeka
60 dkg šećera
7 dl ruma ili nekog drugog alkohola po ukusu
2 čokoladna pudinga
10 dkg kakaa

dakle, jednostavno se radi! puding, šećer i kakao se dobro pomiješa sa malo mlijeka (koje se odvoji od ove 2,5 litre), ostatak mlijeka se prokuha i onda dodate ovu mješavinu unutra i mješate dok se ne zgusne! zapravo, ko puding, jel!
maknete s vatre i umiješate u to rum! :cerek: procijedite kroz duplu gazu, ulijete u boce i čuvate u frižideru!
nisam pravila, al mislim da ću baš ovoga pravit ovaj pošić!

ima sličan od vanilije:

LIKER OD VANILIJE

2,5 l mlijeka
60 dkg šećera
7 dl ruma/vodke/rakije...... po ukusu
2 mahune vanilije
3 vanili pudinga

u mlijeko staviti mahune prerezane uzdužno i ukuhati šećer i puding
kad se ohladi izvaditi mahunu, postrugati sjemenke i staviti u puding
u puding umiješati alkohol, procijediti kroz finu cjediljku
flaširati
kažu da izdrži 2 mjeseca u frižideru

EIERKONJAK
znate šta je to? enivej, našla staru temu na gastru, i jedan recept su ljudi masovno isprobavali, kažu da je odličan! to ej dakle liker od jaja i konjaka! navodno jako jako dobar! i njega imam želju isprobat, al ostane mi puno bjelanjaka, pa ne znam što bi s njima!

recept:

1/4 l statkog vrhnja zakuhati sa jednom vanilin mahunom
5 žumanjaka izmiješati pjenasto sa 25 dkg šećera
ulijevati polagano u vrhnje i lupati za vrijeme ulijevanja
tuči na vatri dok se ne pretvori u gustu kremu, paziti da ne zavrije (pametno je kuhati na pari ili u onom duplom loncu)
tuči dok se hladi
u ohlađeno dodati 1/4 l konjaka (vodke ili ruma, već po ukusu) i dobro izmiješati
uliti kroz sito u boce, dobro začepiti i držati na hladnom i mračnom 6 dana!
umjesto vrhnja može i mlijeko!

izgleda ovako nekako

Image

malo sam gledala i po coolinarici! ja volim baileys jako jako, i palo mi na pamet njega probat pravit, našla sam ovaj recept http://www.coolinarika.com/recept/803725/ samo što mene sprečava dulce de leche! nisam ga nikad radila, a i ne da mi se s tim mučit! al ako je neko voljan, može probat! violet love je jedna od cura na kulki čije recepte obožavam i gledat i čitat! :cerek:


meg ti je glupa!!! :xlux:

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 17 Nov 2011, 01:07

uffff, frend je nedavno napravio tako dobar liker od cokolade (mislim da je isto s pudingom) da sam se prepila i zavrsila na wc-u (em ima laktoze, em je alkohol) i poslije jos isla pit'. :xlux: al' je radio s viskijem. single malt. men' je viski bolji od ruma. volim dobar viski, dok mi rum ide na zivce, prozaican je i ima napornu aromu, nekako mi cudno preuzme. moja mater je, kad sam bila mala, masu kolaca radila s dosta ruma pa ga mozda zato toliko mrzim. jos ju molim ''mama nemoj tol'ko ruma stavit', bole me rukice'' (jbg, mos' mislit' kol'ko dijete od deset godina podnosi alkohol), al' njoj se uvijek omakne. skoro sam dobila tikove kad je elliquinn spomenula kuglice. :rofl:
ok, mene je sad malo sram, da obrisem ovaj post? :o


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška

Post by Pješčana » 17 Nov 2011, 01:16

ne :rofl:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
emanca
Posts: 33
Joined: 13 Nov 2011, 10:32

Post by emanca » 17 Nov 2011, 10:50

ove sam radila prošle godine (nekoliko puta tijekom 12og mjeseca) i ne mogu ispasti loše

chocolate chip cookies
http://www.coolinarika.com/recept/735106/

nugat štangice
http://www.coolinarika.com/recept/nugat-stangle/

mekani medenjaci
http://www.coolinarika.com/recept/mamini-medenjaci/

edit: ja sam ih sve radila točno po receptu, samo sam ih kraće pekla (ali to i tako ovisi o pećnici)


vremena su teška, ali moderna

User avatar
Morticia
Posts: 10246
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post by Morticia » 17 Nov 2011, 11:30

Meni sve ovo djeluje i zvuči super. :s :s


MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.

User avatar
emanca
Posts: 33
Joined: 13 Nov 2011, 10:32

Post by emanca » 17 Nov 2011, 11:41

još su bolji kad ih ekčueli dispečeš


vremena su teška, ali moderna

Mulica
Posts: 3313
Joined: 18 Sep 2011, 20:59

Post by Mulica » 17 Nov 2011, 17:00

*jezebel* » wrote: ok, mene je sad malo sram, da obrisem ovaj post? :o
navikli smo na tebe Image

neće bit potrebno brisat Image

nego, jedna mala napomena svima koji pišu i koji će pisat na ovoj temi! molim vas da u što većoj mjeri koristite pošićne smajliće! :xd:

hvala! :xlux:

e da, da odgovorim jezebel! što se ovih likera tiče, barem ovog s pudingom, mislim da je svejedno koji će se alkohol stavit...zapravo, više ovisi o tome što preferiraš! ja, recimo, ne podnosim viski, odvratan mi je i rađeneću pit ništa nego ću njega! od njega mi je zlo! rum podnosim, iako ne čisti! al u ovakvim likerima mi je ok! :xne zna:

p.s. čoklt čip kukis i ja planiram pravit ovaj pošić! moždačak i po ovom receptu! :cerek:


meg ti je glupa!!! :xlux:

Mulica
Posts: 3313
Joined: 18 Sep 2011, 20:59

Post by Mulica » 17 Nov 2011, 17:18

što se medenjaka tiče...joj, radila sam ih po 2-3 recepta sa neta i nikad to nije to! svi su bili jednostavni recepti, al svaki put ne ispadnu ok! mislim, okus je ok...al nije to to! :xne zna:

no dakle, ove godne sam ih odlučila pravit po ovome receptu! recept je sa fhaera, isprobat ću ga pa javim kakvi su bili medenjaci! :xlux:

PROŠTENJSKI MEDENJACI

20 dkg meda, 25 dkg šećera, 1 dcl vode i 4 žlice otopljene (svnjske) masti se otopi na laganoj vatri.
kad se ohladi, dodati 4 žumanjka..

dobije se ovo:
Image

u posudu za miješanje staviti pecilni prašak i 2 žličice (cca 20 g) amonijaka za kolače (licitarski kvasac, kupi se u ljekarni), preliti s 2 dcl toplog mlijeka.
dobije se puno bijele pjene
promiješati sa smjesom jaja, meda, šećera i masti. dodati 800 gr glatkog brašna i začine (kupio gotove za medenjake jer sadrže cimet, muškatni oraščić, korijander, đumbir, komorač, klinčić, piment, anis, papar i kardamon).
dobiveno mekano i ljepljivo tijesto ostaviti poklopljeno preko noći (na toplom)..

sutradan tijesto izvrnete na jako pobrašnjenu površinu i izvaljate ga na debljinu do 1 cm.
kalupima izrežite oblike i pecite ih 10 min. na 180 stupnjeva.
dosta ih razmaknite jer jako narastu.

Image

inače su medenjaci najbolji nakon 3 dana, tada omekšaju! za ove je rečeno da su odma mekani, al ne garantiram! ja ih inače ostavim u limenoj kutiji, nakon 2-3 dana se smekšaju i tope se u ustima...
i da, ja ih planiram umakat do pola u čokoladu! :cerek:


meg ti je glupa!!! :xlux:

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 19 Nov 2011, 17:04

evo vam moje zbrzane smokve u tamnoj cokoladi s lavandom. :)

Image
Image


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 19 Nov 2011, 18:52

Misliš da bi suhe smokve u čokoladi mogle funkcionirati i kao namočene suhe smokve u čokoladi?


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 19 Nov 2011, 18:58

ne razumijem. :D


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 19 Nov 2011, 19:04

*jezebel* » wrote:ne razumijem. :D
Hm, vidi stvarno, malo sam nejasno to rekla. Dakle, mogu li smokve biti prvo namočene u neku tekućinu, pa onda umočene u čokoladu? Misliš li da bi funkcioniralo?


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 19 Nov 2011, 19:04

*jezebel* » wrote:ne razumijem. :D
Ti si prva počela a sad se čudiš što bi Elli umakala.

Image


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
klonka
Posts: 2801
Joined: 17 Sep 2011, 22:00

Post by klonka » 19 Nov 2011, 19:05

Imate li kakav dobar recept za paprenjake? :cerek:


edit: Margarita :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:


gonj špadi

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 19 Nov 2011, 19:06

Margarita » wrote: Ti si prva počela a sad se čudiš što bi Elli umakala.

Image
:rofl:


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
dejzi
Posts: 4649
Joined: 17 Sep 2011, 23:30

Post by dejzi » 19 Nov 2011, 19:10

Ajde da je još netko primijetio, već mi je pol sata neugodno i pitam se jel problem u meni.


Hand over the chocolate and nobody gets hurt.

User avatar
*jezebel*
Posts: 1424
Joined: 20 Oct 2011, 13:56

Post by *jezebel* » 19 Nov 2011, 19:13

hahahaha, predivno! :lol:

elli, ne znam, probaj. vjerojatno ce ti cokolada biti meksa ili ce ti se raz*ebat' kod umakanja. ja umacem u cistu kuverturu, nista ne dodajem, i kad je topim, pazim da u nju ne dospije ni kapljica vode. ti bi nesto alko'olno ili neku ruzinu vodicu i slicno? mozda da injektiras u smokvu? ili ju namocis pa posusis? :rofl:


how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 19 Nov 2011, 19:15

*jezebel* » wrote:hahahaha, predivno! :lol:

elli, ne znam, probaj. vjerojatno ce ti cokolada biti meksa ili ce ti se raz*ebat' kod umakanja. ja umacem u cistu kuverturu, nista ne dodajem, i kad je topim, pazim da u nju ne dospije ni kapljica vode. ti bi nesto alko'olno ili neku ruzinu vodicu i slicno? mozda da injektiras u smokvu? ili ju namocis pa posusis? :rofl:
U biti me zanima što napraviti sa smokvama koje bih bila iskoristila za liker. No one definitivno nisu iskoristive za umakanje u čokoladu.


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

JPK
Posts: 2096
Joined: 18 Sep 2011, 00:46

Post by JPK » 19 Nov 2011, 19:18

Jel ovo topic na kojem se pičke natječu koja je bolja partija za udaju? :top:


Biti i mniti svemiropolisno