Skupa hrana, chat, recepti i ostalo što u jednu temu ide
- Mugen
- Posts: 286
- Joined: 14 Jan 2017, 16:01
https://paleohedonizam.net/2015/09/pale ... rovnicama/
Inače jako volim taj blog, puno sam kuhala stvari s njega (uglavnom slatko i kruhove). Ipak, digla mi je tlak kad je promijenila dizajn bloga i kada je napisala o sebi što je napisala. Zašto je nama relevantno što je ona majka? Liječnica ajde de, ali majka? Ugl. Taman sad pravimo te mafine, al sa šljivama. Ostale mi od kompota za kakanje... Skupi mafini... Al mi je ostalo dosta tih paleo, lchf namirnica iz prošlog života pa da potrošim prije nego se pokvari.
Inače, nisam uopće pobornik lchf-a. Naime, imate li nepripremljene organe za probavljanje tolike količine masti, završit ćete u problemima. Paleo je ok, ali danas je svaka debela šuša na paleu. I svaki prokleti hipster. Zlo mi je od silnih jebenih paleo blogova zatupljenih amerikanki koje nemaju pametnijeg posla nego se natjecati koja je bolja domaćica. I postova naših glupačica po fb-u i valjda instagramu i ostalim društvenim internetskim kanalima. Mislim da samo snobovske seljačine wannabe high class mogu fotkati ono što će jesti i možda posrati (ako nemaju problema s probavljanjem i prerađivanjem). Kakva je to jebena moda?? I ono što me posebno nervira je što svi misle da su jebeno važni i bitni jer su skuhali neki kurac. Ma dajte, jebite se.
Ali eto, kuham puno po paleo receptima i ponekad skupo. Mislim, skupo je! Jeste li bili na pijaci sad preko zime?? Još sad kad krenu proljetne kulture... Za govna potrošiš malo bogatstvo.
Inače jako volim taj blog, puno sam kuhala stvari s njega (uglavnom slatko i kruhove). Ipak, digla mi je tlak kad je promijenila dizajn bloga i kada je napisala o sebi što je napisala. Zašto je nama relevantno što je ona majka? Liječnica ajde de, ali majka? Ugl. Taman sad pravimo te mafine, al sa šljivama. Ostale mi od kompota za kakanje... Skupi mafini... Al mi je ostalo dosta tih paleo, lchf namirnica iz prošlog života pa da potrošim prije nego se pokvari.
Inače, nisam uopće pobornik lchf-a. Naime, imate li nepripremljene organe za probavljanje tolike količine masti, završit ćete u problemima. Paleo je ok, ali danas je svaka debela šuša na paleu. I svaki prokleti hipster. Zlo mi je od silnih jebenih paleo blogova zatupljenih amerikanki koje nemaju pametnijeg posla nego se natjecati koja je bolja domaćica. I postova naših glupačica po fb-u i valjda instagramu i ostalim društvenim internetskim kanalima. Mislim da samo snobovske seljačine wannabe high class mogu fotkati ono što će jesti i možda posrati (ako nemaju problema s probavljanjem i prerađivanjem). Kakva je to jebena moda?? I ono što me posebno nervira je što svi misle da su jebeno važni i bitni jer su skuhali neki kurac. Ma dajte, jebite se.
Ali eto, kuham puno po paleo receptima i ponekad skupo. Mislim, skupo je! Jeste li bili na pijaci sad preko zime?? Još sad kad krenu proljetne kulture... Za govna potrošiš malo bogatstvo.
Venus sort of just wants to shop online for makeup.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Meni svaka pomodnost ide na živce i ne jebem pol posto raznorazne dijete. Dijeta u smislu 'način prehrane', a ne dijeta za mršavljenje. To je vjerojatno trauma iz djetinjstva kada nas je mama, mene i brata, tjerala da ujturo doručkujemo i da nam ne padne na pamet izići iz kuće ako nismo nešto pojeli i popili. Dnevni obroci bili su uvijek otprilike u isto vrijeme, a jelo se od svega pomalo: i meso, i voće, i povrće. Juhica obavezno.
Zima mi je financijska koma. Paradajz i krastavci kao da su izrasli na suhom zlatu, zelena salata još ima koliko-toliko prihvatljivu cijenu. Povrća baš i nema ponaizbor, a što ima, opet kao da je od žežena zlata. Ukiseljeno povrće nije ono pravo. Okej, bar mesu ima stalno podjednaku cijenu, ali voće mi je problem, ne samo zbog cijene. Ne volim ništa što se mora odgrizati - jabuke i kruške, moje su voće jagode, marelice, mandarine (ne i klementine), breskve narežem na kriške, a kalanke nisam vidjela već sto godina, baš kao ni pristojne naranče - one koje se bez problema daju guliti i razdvojiti na kriške bez suvišnog curenja i kapanja, ali su svejedno sočne.
Danas sam u Konzumu, kamo sam zapravo svratila po varikinu, vidjela nešto što se zove pomelo, a nisam imala naočale da izguglam što je to. Možda mi to bude novo otkriće.
Volim i bostan - dinje i lubenice, ali kažu da to nije voće.
Iz radoznalost pogledam nove dijete pa sam tako zavirila i u paleorecepte. Uvijek se smijuckam velevažnim početnim izjavama. Tako paleodijeta navodno sadrži namirnice koje su ljudima bile na raspolaganju u doba paleolitika. Pa onda u receptima naiđeš na šampinjone i kokosovo brašno.
Zima mi je financijska koma. Paradajz i krastavci kao da su izrasli na suhom zlatu, zelena salata još ima koliko-toliko prihvatljivu cijenu. Povrća baš i nema ponaizbor, a što ima, opet kao da je od žežena zlata. Ukiseljeno povrće nije ono pravo. Okej, bar mesu ima stalno podjednaku cijenu, ali voće mi je problem, ne samo zbog cijene. Ne volim ništa što se mora odgrizati - jabuke i kruške, moje su voće jagode, marelice, mandarine (ne i klementine), breskve narežem na kriške, a kalanke nisam vidjela već sto godina, baš kao ni pristojne naranče - one koje se bez problema daju guliti i razdvojiti na kriške bez suvišnog curenja i kapanja, ali su svejedno sočne.
Danas sam u Konzumu, kamo sam zapravo svratila po varikinu, vidjela nešto što se zove pomelo, a nisam imala naočale da izguglam što je to. Možda mi to bude novo otkriće.
Volim i bostan - dinje i lubenice, ali kažu da to nije voće.
Iz radoznalost pogledam nove dijete pa sam tako zavirila i u paleorecepte. Uvijek se smijuckam velevažnim početnim izjavama. Tako paleodijeta navodno sadrži namirnice koje su ljudima bile na raspolaganju u doba paleolitika. Pa onda u receptima naiđeš na šampinjone i kokosovo brašno.
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
Pomelo je odličan, ali sudeći po tvojim voćnim afinitetima...
Mogao bi završiti u smeću jer s njim imaš dosta posla dok ga očistiš. Ovi konzumovi su vrlo česti suhi iznutra od stajanja. Raja ne zna baš koji je to vrag pa ni ne kupuje, a onaj tko ga kupi često kupi taj koji bude suhast pa ga više ne kupuje...
Ja ga volim jer čišćenje tj. guljenje pomela mi je terapijska metoda za smirivanje (općenito pripremanje hrane me umiruje), a rezultat je fantastičan gorkast i osvježavajući okus.
Mogao bi završiti u smeću jer s njim imaš dosta posla dok ga očistiš. Ovi konzumovi su vrlo česti suhi iznutra od stajanja. Raja ne zna baš koji je to vrag pa ni ne kupuje, a onaj tko ga kupi često kupi taj koji bude suhast pa ga više ne kupuje...
Ja ga volim jer čišćenje tj. guljenje pomela mi je terapijska metoda za smirivanje (općenito pripremanje hrane me umiruje), a rezultat je fantastičan gorkast i osvježavajući okus.
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Pa meni je izgledalo da ga treba oguliti i narezati na kockice kao dinju. to mi nije problem. Ima li ga na placu? Ovo mi je prvi put što sam ga vidjela.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Nisam izdržala. Kupila sam ga u Konzumu. Pa što bude. I zamalo sam ostala bez njega - ove moje dvije zvijeri mislile su da je to lopta.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Niste mi rekli da to ima kriške. Kao veeeeeelika naranča. I jako je fino.
Vanjsku sam koru ogulila vrlo brzo - falabogu na Sjeckovoj gulilici za krumpir, a bijelu počupala noktima. Sad još nešto eksperimentiram pa ću javiti ako uspije.
Vanjsku sam koru ogulila vrlo brzo - falabogu na Sjeckovoj gulilici za krumpir, a bijelu počupala noktima. Sad još nešto eksperimentiram pa ću javiti ako uspije.
- Riona
- Posts: 4078
- Joined: 25 Feb 2017, 09:01
- Location: Zagreb
Pa kad si se već odala tome... ništa gulilica za krumpir.To produžuje gnjavažu.
Odrežeš jedan krug kore sa gornje strane. Razrežeš na šestine koru duboko 3/4 cm i onda ubaciš palac između te vanjske kore i ploda. Oguliš sve do one bijele tanke opne na kriškama. Onda skidaš tu opnu...
Odrežeš jedan krug kore sa gornje strane. Razrežeš na šestine koru duboko 3/4 cm i onda ubaciš palac između te vanjske kore i ploda. Oguliš sve do one bijele tanke opne na kriškama. Onda skidaš tu opnu...
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Pa kad je Karambol napisao da to treba meditativno raditi.
Ovako? Nikad prije nisam probala pomelo i ovaj iz Konzuma nije mi se činio suhast, ali je iznutra drukčije boje nego što je na filmiću - zelenkastožućkast. I imao je mnogo tanji unutrašnji bijeli sloj. Svejedno, okus mi je fin - taman, ni preslatko ni prekiselo.Odrežeš jedan krug kore sa gornje strane. Razrežeš na šestine koru duboko 3/4 cm i onda ubaciš palac između te vanjske kore i ploda. Oguliš sve do one bijele tanke opne na kriškama. Onda skidaš tu opnu...
- Riona
- Posts: 4078
- Joined: 25 Feb 2017, 09:01
- Location: Zagreb
ha ha ha... meditativno... no dobro. Ak te veseli...
da tak. kad sam probala mango, nije mi se previše dopao. Onda sam pila sok - divota! pa su mi skrenuli pozornost da je možda u pitanju druga vrsta manga. Iz čega zaključujem, da je možda tvoj pomelo neke druge vrste nego onaj na filmeku. Možda.
da tak. kad sam probala mango, nije mi se previše dopao. Onda sam pila sok - divota! pa su mi skrenuli pozornost da je možda u pitanju druga vrsta manga. Iz čega zaključujem, da je možda tvoj pomelo neke druge vrste nego onaj na filmeku. Možda.
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Pa nije da me veseli, nego sam shvatila da se to tako mora. A i meditacija je trajala otprilike pola minute.
U mojem Konzumu nema pomela, a ne prolazim svaki čas kraj onoga gdje ga ima. No svakako mi se sviđa, bez obzira na boju.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
- Posts: 5424
- Joined: 18 Sep 2011, 11:56
- Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.
Paleo-prehrana - je li to ona prehrana gdje se mnogo toga blenda? Pretpostavljam da nije sirova prehrana jer je u prvom postu link na mafine, a to se ne jede sirovo. Što se tiče sirove prehrane i pomodarije zvane bezglutenska prehravana, bilo mi malo smiješno kad sam naletila na članak s informacijom da su arheolozi našli tragove stare 30 000 godina koji upućuju na to da su ljudi u paleolitiku pekli neku vrstu pogača.
- Mugen
- Posts: 286
- Joined: 14 Jan 2017, 16:01
MmeTipfeler wrote: ↑11 Mar 2017, 21:26Iz radoznalost pogledam nove dijete pa sam tako zavirila i u paleorecepte. Uvijek se smijuckam velevažnim početnim izjavama. Tako paleodijeta navodno sadrži namirnice koje su ljudima bile na raspolaganju u doba paleolitika. Pa onda u receptima naiđeš na šampinjone i kokosovo brašno.
I meni je super ta njihova propaganda novog načina žderanja. Nit uzimaju u obzir da smo se u tih par hiljada godina koliko navodno jedemo uzgojene kulture adaptirali na njih. Nit uzimaju u obzir da je naš probavni sustav složen tako da vari sve moguće skupine namirnica. Jednostavno su mogli reći - odjebite rafinirano. I tu sva filozofija prestaje. Hehe.
Ja sam jedno vrijeme sama laktofermentirala svašta pa sam naselila pun k trilijuna probiotika u sebe i fasolvala mega napuhivanje i prditis pa sam izbacila i kefir, i kiseli kupus i kiseli kruh iz kuhinje... to je bilo prošlo ljeto. Još muku mučim s tim. Znam tako odvratno prdnut da mi nikako nije jasno da ovaj moj želi provesti život sa mnom. Pivo me dokrajči. Od piva prdim ko smrt.
Btw, ovi su mafini stvarno fini. Samo treba rokati puno vode kad ih jedeš. Pun k vlakana. Dakle, 2 ova mafina dnevno. Inače ćeš se naprezati na veceu. :smajlićnaveceu:
Nabavite mi smajlić na veceu.
Venus sort of just wants to shop online for makeup.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Pa jeo se kokos, kako nije.
U našim krajevima ga nije bilo, ali u onim krajevima odakle on potiče sigurno se jeo.
Prije otkrića Amerike u Europi se koješta nije jelo. NIje bilo ni krumpira, a ipak kažemo da su naši stari od davnina radili krumpirušu.Nije bilo ni rajčice ni paprike pa se ipak rade šalše, sataraši i ajvari po "tradicionalnom" receptu.
Nemojte bit prestrogi za tu prehranu.
Nije paleo samo Europa.
btw, ja nisam paleo
U našim krajevima ga nije bilo, ali u onim krajevima odakle on potiče sigurno se jeo.
Prije otkrića Amerike u Europi se koješta nije jelo. NIje bilo ni krumpira, a ipak kažemo da su naši stari od davnina radili krumpirušu.Nije bilo ni rajčice ni paprike pa se ipak rade šalše, sataraši i ajvari po "tradicionalnom" receptu.
Nemojte bit prestrogi za tu prehranu.
Nije paleo samo Europa.
btw, ja nisam paleo
Last edited by Donna Sole on 15 Mar 2017, 12:56, edited 1 time in total.
kurvanjski avatar, a
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Evo ti pa biraj: link.
Skrećem s teme, ali zanimljivo je proučavati kako jedna te ista škola prehrane mijenja "filozofiju". Ako uspijem pronaći knjigu u kojoj sam to pročitala, stavit ću točan citat i podatke, no isprva je glavni moto bio "jedi ono što je porijeklom iz tvoga kraja". Tako, primjerice, ne bismo smjeli jesti paradajz ili krumpir jer nisu odavde. Poslije su počeli ubacivati japanske gljive i alge iz dalekog svijeta.
- Nukac
- Davorich
- Posts: 6775
- Joined: 11 Feb 2017, 14:02
- Location: Malo tu, malo tam
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
Inače što se manga tiće, postoje recimo dvije glavne vrste:
1. onaj koji se kod nas može kupit, zeleno crveni je izvana a iznutra narančast. Obično ga beru zelenog a potječe iz Južne Amerike
2. onaj kojeg nema kod nas, žuto smeđi je izvana a iznutra zućkast i manji od ovog prvog. Potječe iz Azije, pogotovo Indije i Indokine.
Uglavnom ovo što ima kod nas u dućanima je sranje.
Treba ić u Aziju.
Najbolje je kad ti naprave juice od njega: uzmu pola manga, bace u mikser pun leda i miksaju par minuta.
Nešto najbolje što možeš probat.
1. onaj koji se kod nas može kupit, zeleno crveni je izvana a iznutra narančast. Obično ga beru zelenog a potječe iz Južne Amerike
2. onaj kojeg nema kod nas, žuto smeđi je izvana a iznutra zućkast i manji od ovog prvog. Potječe iz Azije, pogotovo Indije i Indokine.
Uglavnom ovo što ima kod nas u dućanima je sranje.
Treba ić u Aziju.
Najbolje je kad ti naprave juice od njega: uzmu pola manga, bace u mikser pun leda i miksaju par minuta.
Nešto najbolje što možeš probat.
- Riona
- Posts: 4078
- Joined: 25 Feb 2017, 09:01
- Location: Zagreb
Ja sam jela taj zuti. Jaaako slatko. Bio bi fin u nekoj salati sa kivijem i slicno.Nukac wrote:Inače što se manga tiće, postoje recimo dvije glavne vrste:
1. onaj koji se kod nas može kupit, zeleno crveni je izvana a iznutra narančast. Obično ga beru zelenog a potječe iz Južne Amerike
2. onaj kojeg nema kod nas, žuto smeđi je izvana a iznutra zućkast i manji od ovog prvog. Potječe iz Azije, pogotovo Indije i Indokine.
Uglavnom ovo što ima kod nas u dućanima je sranje.
Treba ić u Aziju.
Najbolje je kad ti naprave juice od njega: uzmu pola manga, bace u mikser pun leda i miksaju par minuta.
Nešto najbolje što možeš probat.
U soku mi ne smeta slatkoca
sent from T
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
- Nukac
- Davorich
- Posts: 6775
- Joined: 11 Feb 2017, 14:02
- Location: Malo tu, malo tam
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
A jel itko od vas probao durian? Mislim da toga nema kod nas.
Uglavnom, stvar je toliko smrdljiva da je ljudima oko tebe tesko za izdrzat. U nekim azijskim drzavama ga je zabranjeno jest ako mislis ic javnim gradskim prijevozom.
Uglavnom, stvar je toliko smrdljiva da je ljudima oko tebe tesko za izdrzat. U nekim azijskim drzavama ga je zabranjeno jest ako mislis ic javnim gradskim prijevozom.
- Herbicidna
- Posts: 1099
- Joined: 08 Feb 2017, 17:20
- Beau
- Posts: 7172
- Joined: 28 Sep 2011, 10:43
Imaju temu s fotografijama hrane. Najfinija tema na forumuElliQuinn wrote:Nukce, dovedi nam ljude s turizma da pričaju što su sve jeli u bijelom svijetu
- Nukac
- Davorich
- Posts: 6775
- Joined: 11 Feb 2017, 14:02
- Location: Malo tu, malo tam
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
Ovdje je tema o papici.
Sa slikama.
Otvorit ću ja i temu s avionskom hranom, iako je u novije vrijeme hrana u avionima tuga i jad.
Eto, otvorena je tema i s avionskom hranom, te hranom u biznis ložama.
Sa slikama.
Otvorit ću ja i temu s avionskom hranom, iako je u novije vrijeme hrana u avionima tuga i jad.
Eto, otvorena je tema i s avionskom hranom, te hranom u biznis ložama.