Češnjak

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Češnjak

Post by Donna Sole » 06 Mar 2017, 21:46

Njegovo visočanstvo češnjak je na visokoj poziciji u mojoj kuhinji.Sirov. Kuhan. U ribi, mesu, zelenjavi, suhomesnatom...
Nema di ga nema..

Slično je i s čilijem ali i čili zaslužuje svoj topik.

Jedete li češnjak ikako? Bar u terapeutske svrhe?
Last edited by Donna Sole on 06 Mar 2017, 22:06, edited 1 time in total.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10377
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 06 Mar 2017, 22:04

Obožavam češnjak. :cerek:

Jedem ga kad god ga ima u kući, sa svim i svačim. Žena mi katkad zbog toga prigovara. Kao, smeta joj, pogotovo kad legnemo. A ja ga samo navečer i jedem, jer tada ne idem među ljude. :D


Potpisi su za budale.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 06 Mar 2017, 22:08

E, taj miris..Nego, ja kad ga jedem , a to je jako često, pijem sok od đumbira i limuna, skraćeno limunadu s đumbirom, a kad ima svježe mente u vrtu, onda dodam i te listiće. Prilično je učinkovito.

Nastojat ću stavit neke zdrave recepte gdje je češnjak glavni junak.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6367
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 06 Mar 2017, 22:24

Chilimama wrote:
06 Mar 2017, 22:08
Nastojat ću stavit neke zdrave recepte gdje je češnjak glavni junak.
Svi su recepti s češnjakom zdravi, a ako baš i nisu zdravi, onda su ukusni. :top:

Meni je nažalost, čini se, češnjak počeo smetati u sirovu stanju, recimo, kao dodatak salati od mahuna. Kao kuhani dodatak jelima, prolazi bez greške. Tješim se stalno da to nije to, da me želudac zabolio zbog uzrujavanja, ali s obzirom na to da me puno toga baš i ne uzrujava, a nakon salate od mahuna redovito me boli želudac, bojim se da se zavaravam. :(

A ono sranje u prahu, to je blijeda ideja češnjaka. :mad:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 06 Mar 2017, 22:55

To u prahu je ništa.
No, ako ti češnjak smeta , postoji blažena soda bikarbona. Samo popiješ vode sa sodom i prođe ko rukom odneseno. I onda sutra opet po češnjaku.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 07 Mar 2017, 11:31

Ukiseljeni češnjak

POtrebno:
5-6-7 glavica češnjaka, do 500g ukupno
2dl octa (jabučni, vinski, obični)
2 žl soli,
1 žl papra u zrnu,
par listova lovora ( i/ili grančica ružmarina)
kora neprskanog limuna
po želji čili paprika

3dl vode

Češnjak oguljen obariti (blanširati ) koji minut,
U loncu skuhati sve sastojke osim češnjaka.Pustiti da kuha nekoliko minuta i dodati procijeđen blanširani češnjak i zajedno
kuhati još 3-4 minute. Tako vruće uliti u sterilne staklenke. Zatvoriti što čvršće, ter zamotati u deku i tako hladiti dok se ne ohladi. :zubo:
Nakon nekoliko dana spremno je za konzumaciju. Tako zatvorene mogu duo stajati, a načete se drže u frižideru do mjesec dana.
Odlično ide s pečenjima i suhomesnatim, ( kao kiseli krastavac)


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 07 Mar 2017, 11:33

Češnjak u medu



Dvije glavice češnjaka očistiti i nasjeckati.U staklenci politi medom ( da prekrije češnjak a može i više.

Jede se jedna žlica dnevno ko preventiva od prehlada i gripe. Po želji se može naribati i đumbir.
Vele da je natašte još učinkovitiji.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
X-Plosiv
Posts: 59
Joined: 06 Mar 2017, 07:25
Location: Pula

Post by X-Plosiv » 07 Mar 2017, 11:54

Ja i draga smo počeli u zadnih godinu dana ubacivati u hranu češnjak u tubi (kupujemo ga u Italiji, vjerojatno ima i ovdje). Ako te zanima na guglu sam ga našao pod "Gia pasta d'aglio". Daje dobar okus i miris.

Ja volim raditi sljedeći recept sa njime (zbog toga sam ga počeo uzimati).

Uzmem pileća prsa, isjeckam na komadiće. U tavu dodam malo ulja i češnjaka iz tube, te onda na to dodam komadiće pilećeg prsa. Kada se to ispeklo, dodam kuhano vrhnje i još malo češnjaka u tubi i pustim još koju minutu. Usput pripremim paštu (moj savjet - tagliatelle). To dvoje zajedno je sasvim zdravo jelo :zubo: ....sada sam gladan :gaah:


Brainstorm so much that my head is filled with rainbows.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 07 Mar 2017, 12:00

Lijepo da se trudiš dragu razveselit kuhinjom. I da koristite češnjak.
Ja sa skeptična prema tubama i konzervansima općenito.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
X-Plosiv
Posts: 59
Joined: 06 Mar 2017, 07:25
Location: Pula

Post by X-Plosiv » 07 Mar 2017, 12:02

Ja sam krkan u kuhinji, samo znam pojesti. Dobro, tu i tamo učim :raspa:

Moram priznati da i njen tast koji provodi pola dana u kuhinji dosta često koristi ovu tubu...prije se uvijek češnjak sjeckao itd. Jedino za što sada koristim pravi češnjak, jest ako ga isjeckam i stavim u maslinov ulje, pa koristim kao dodatak za domaću pizzu.


Brainstorm so much that my head is filled with rainbows.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 07 Mar 2017, 12:07

To je super. I ja volim češnjak u maslinovom ulju na pizzi.

Doduše ja ga volim u ulju po svemu.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6367
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 07 Mar 2017, 17:34

Za ovaj ukiseljeni češnjak prvi put čujem, a bome ću ga uskoro prvi put i napraviti. :top:

Pileća prsa odnosno pileći file u mojoj izvedbi izgledaju ovako. Prvo se pofriga file narezan na tanje šnicle, onda se to isprženo nareže na kockice. U međuvremenu se u plitkoj rajnglici s dugačkim repom na ulju lagano preprže češnjak i luk - sitno narezan odnosno nagnječen, kako koji. Pa se na to baci narezana piletina, pospe paprom i karijem, a na kraju polije vrhnjem i na brzinu pusti da se zagrije. Sve se prelije preko pašte, dakako.

Općenito obožavam kombinacije u kojima dolaze češnjak i vrhnje. Nema mi boljega nego špinat, dakako, prthodno skuhan i nasjeckan, kratko prevrnuti na preprženom češnjaku, a onda u to umiješati vrhnje. Mljac.


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 10 Mar 2017, 19:30

Image


Malo domaće tlačenice, češnjak k tome i domaći kruh , dabome


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10377
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 10 Mar 2017, 19:34

Mi velimo švargl. Zna biti fino. Ovisi o majstoru. ;)


Potpisi su za budale.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 10 Mar 2017, 20:16

Stitch wrote:
10 Mar 2017, 19:34
Mi velimo švargl. Zna biti fino. Ovisi o majstoru. ;)
Da, švargl, prezvuršt ili tlačenica.
To kod nas u Dalmaciji nije popularno, ne radi se pa ni nema ime, ali ja sam obožavatelj pa sam se naučila pravit. Jako mi fino ispadne.
Lovor, papar u zrnu i mljeveni, crvena paprika ljuta i slatka, sol i to je to od začina, a baza su obrazine ,kožice, srce, jezik, nešto mesa al ne mora.
Kuha se dok se sve ne raskuha i dok voda ne ispari. Ostaje toliko da može povezati smjesu pri hlađenju.


Nisam imala crijeva pa sam ju smjestila u plastične boce :o :brukica:
ali je ispala super :lux: kad se ohladila


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6367
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 10 Mar 2017, 21:14

Čekaj, to je onda isto što i hladetina? :ne zna:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 10 Mar 2017, 21:18

A slično je, ako hladetinu radiš ko ovo. Ja mislim da je u hladetini bit da ostane što više one juhe koja se pretvori u želatinastu masu, a kuha se od svinjskih nožica , ušiju i repa i povrća. Jede se ta želatinasta masa.


Ovdje se ta juha treba što više ukuhati ali mora ostati taman toliko da poveže ove sitne komadiće u salamu.I ne ide povrće u to.

Ali da vrlo je slično.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
Donna Sole
Posts: 2833
Joined: 30 Sep 2011, 23:18
Location: Virgin Valley

Post by Donna Sole » 15 Mar 2017, 20:46

Na hrt nešto o češnjaku.


Neka ga ima. Makar i uvozni.


Gonim zmajeve. Ne dolazim na poziv.

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10377
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 15 Mar 2017, 21:15

Uvozi se zato što u ovoj državi nema nimalo pameti. Najbolji je slavonski češnjak. :mirko:


Potpisi su za budale.

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6367
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 15 Mar 2017, 22:01

Stitch wrote:
15 Mar 2017, 21:15
Uvozi se zato što u ovoj državi nema nimalo pameti. Najbolji je slavonski češnjak. :mirko:
Morat ću baš pitati u mojoj voćarnici otkuda dobavljaju češnjak. Trenutačno sam na nekom za koji su mi tvrdili da je srijemski. :ne zna:

Ali da, kad sam prvi put vidjela uvoz iz Kine, samo što nisam pala na pod. :facepalm:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 15 Mar 2017, 22:11

Češnjak nam je ionako stigao iz Kine. Kupujemo originale umjesto domaće kopije. :D


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
Šabović Adis
Inventar
Posts: 3058
Joined: 22 Aug 2015, 20:45
Location: Sarajevo

Post by Šabović Adis » 15 Mar 2017, 22:19

Domaća kopija je zapravo poboljšani original. :kava:


Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:

User avatar
MmeTipfeler
Katica za sve
Posts: 6367
Joined: 24 Mar 2012, 20:31

Post by MmeTipfeler » 15 Mar 2017, 22:42

ElliQuinn wrote:
15 Mar 2017, 22:11
Češnjak nam je ionako stigao iz Kine. Kupujemo originale umjesto domaće kopije. :D
Eto! Jednom i iz Kine da stigne nešto originalno.
Šabović Adis wrote:
15 Mar 2017, 22:19
Domaća kopija je zapravo poboljšani original. :kava:
I to što kažeš :top:


Kad piješ, ne piši po forumu; kad pišeš po forumu, ne pij!

User avatar
Falkon
Posts: 11
Joined: 12 Mar 2012, 15:11
Location: Grad na Dravi

Post by Falkon » 18 Aug 2017, 10:09

Stitch wrote:
15 Mar 2017, 21:15
Uvozi se zato što u ovoj državi nema nimalo pameti. Najbolji je slavonski češnjak. :mirko:
Najbolji češnjak je šarac iz Ljubitovice kod Trogira!


Teško Klisu na kamenu i kamenu jer je Klis na njemu !!

User avatar
Stitch
Experiment 626
Posts: 10377
Joined: 17 Sep 2011, 23:06
Contact:

Post by Stitch » 18 Aug 2017, 11:01

Možda. Nisam ga probao. Ali čisto sumnjam. :D


Potpisi su za budale.

Post Reply