Moj prvi soparnik

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Moj prvi soparnik

Post by Euklid » 18 Apr 2013, 22:36

Za ovo sam jelo prvi put čuo na trkelju od unde i zeca koji ga stalno nešto spominju
pa sam proguglao o čemu se radi i dopalo mi se.
Pa, eto: moj 1. soparnik

Sastojbine:
1. blitva
2. glatko brašno
3. luk
4. maslinovo uje
5. sol
6. češnjak

Receptura:

1. blitvu dobro oprati i ostaviti da se ocijedi i osuši

Image

2. narezati je na sitno te posuti solju, začinima po želji i maslinovim ujem te dobro izmješati

Image

3. od brašna, vode, ulja i soli zamiješati tijesto i staviti ga da odmori 20 minuta

Image

4. tijesto prepoloviti i tanko razvaljati jednu polovicu te je položiti na nauljeni protvan
zatim istresti i rasporediti blitvu te razvaljanom drugom polovicom sve prekriti i spojiti rubove da se blitva dobro zadihta. Vilicom napraviti rupice na površini tijesta i staviti u rol na 180.

(ovdje nemam fotke jer su mi ruke bile zasrane od tijesta a na šta je ličila kuhinja bolje je ne spominjati)

5. Izvaditi protvan nakon pola sata i površinu premazati maslinovim uljem u kojem se paca nasjeckani češnjak

Image

(ako neko bude komentirao kako sam spojio rubove zabilježit ću ga u crnu tekicu)

6. Voila

Image



Već imam ideje za neke inovacije, kao npr. ubaciti malo špeka, gljiva, špinata itd.


'if you fall, i'll be there' (floor)

Éowyn
Posts: 2398
Joined: 17 Oct 2011, 20:13

Post by Éowyn » 18 Apr 2013, 22:58

Pobogu kako si to spojio rubove? :raspa:


Desire makes slaves out of kings.

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 18 Apr 2013, 22:59

Bravo, care! :cheer:
Sad će vikend, vrijeme je da odemo na pivu pa da ti odam tajnu za turopoljski soparnik.
BTW, svaki dan provjeravam, ali te proklete šljivovače nikako da niknu.

OK, OK, evo tajne za sve ostale trkeljaše: brko je to dobro sfrko, ali fila može biti i drukčija: u turopoljski soparnik ide mlasda kopriva i partizanski luk u omjeru fifti-fifti.

Aj dođi, pešo, pa ćemo brat partizanski luk. Kaj veliš?



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 18 Apr 2013, 22:59

Éowyn » wrote:Pobogu kako si to spojio rubove? :raspa:
Đizus... :facepalm:

Nježno i polako, kako drukčije? :giggle:



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 18 Apr 2013, 23:03

E, da.
Ovo kaj je Brko napisal o začinima po želji, pišite v rit.
U soparniku ne treba nikakvih drugih začina osim maslinjaka i češnjaka.
Kad premazujete tijesto, nemojte iz ulja hititi češnjak, češnjak ide na tijesto skupa s uljem, a najslađi je kad lagano posmeđi (požuti).



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 19 Apr 2013, 08:38

judolino » wrote: OK, OK, evo tajne za sve ostale trkeljaše: brko je to dobro sfrko, ali fila može biti i drukčija: u turopoljski soparnik ide mlasda kopriva i partizanski luk u omjeru fifti-fifti.
Prošli tjedan su mi koprive tek počele nicati, ovaj vikend bi mogle biti taman za branje. A planirala sam i branje srijemuša. A soparnik, ko soparnik, nije to loše i kupim ga i napravim s vremena na vrijeme, ipak, nije ni sluga dobroj piti zeljanici (s koprivama, naravno).


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 19 Apr 2013, 09:23

Éowyn wrote:Pobogu kako si to spojio rubove? :raspa:
Imas srece da mi hemijska ne radi...


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 19 Apr 2013, 09:25

judolino wrote:Bravo, care! :cheer:
Sad će vikend, vrijeme je da odemo na pivu pa da ti odam tajnu za turopoljski soparnik.
BTW, svaki dan provjeravam, ali te proklete šljivovače nikako da niknu.

OK, OK, evo tajne za sve ostale trkeljaše: brko je to dobro sfrko, ali fila može biti i drukčija: u turopoljski soparnik ide mlasda kopriva i partizanski luk u omjeru fifti-fifti.

Aj dođi, pešo, pa ćemo brat partizanski luk. Kaj veliš?
Imam 1. pricest ovaj vikend pa ne mogu.
A za luk znam gdje je cijelo jedno polje.

Al kad dodju sljive obavezno me zovi.


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 19 Apr 2013, 09:55

Euklid » wrote: Imam 1. pricest ovaj vikend pa ne mogu.
A za luk znam gdje je cijelo jedno polje.

Al kad dodju sljive obavezno me zovi.
Okej, zovem, samo nikako da niknu, ne znam kaj još čekaju.



User avatar
Bara huda
Posts: 3002
Joined: 03 Nov 2011, 21:49

Post by Bara huda » 19 Apr 2013, 10:04

Impresionirana sam postupkom, rezultatom i rubovima. Sve izgleda ganz gut.
Samo nastavi eksperimentirati raznovrsnim nadjevima. :lux:



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 19 Apr 2013, 10:23

Treba probat filu od špeka, poriluka i vrhnja.
Ili karameliziranog luka i temeljito zdinstanih gljiva.



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 19 Apr 2013, 10:25

judolino » wrote:Treba probat filu od špeka, poriluka i vrhnja.
To stavljam u prhko tijesto. I zovem ga quiche.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
Pješčana
Posts: 8259
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

Post by Pješčana » 19 Apr 2013, 10:34

moram priznati da dosad nisam znala što je soparnik. čula sam za njega, znam da je neki soparnik zaštićeno ime, ali eto..super izgleda i valjalo bi to i probati! :klopa:


Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 19 Apr 2013, 10:49

Bara huda » wrote:Impresionirana sam postupkom, rezultatom i rubovima. Sve izgleda ganz gut.
Samo nastavi eksperimentirati raznovrsnim nadjevima. :lux:
jedan pišem... dva pamtim... Image


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
Euklid
old school
Posts: 14810
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post by Euklid » 19 Apr 2013, 10:51

Pješčana » wrote:moram priznati da dosad nisam znala što je soparnik. čula sam za njega, znam da je neki soparnik zaštićeno ime, ali eto..super izgleda i valjalo bi to i probati! :klopa:
ja obožavam blitvu i ovo mi je baš dobro leglo Image


'if you fall, i'll be there' (floor)

User avatar
karambol
Posts: 8020
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

Post by karambol » 19 Apr 2013, 15:58

Pješčana » wrote:moram priznati da dosad nisam znala što je soparnik. čula sam za njega, znam da je neki soparnik zaštićeno ime, ali eto..super izgleda i valjalo bi to i probati! :klopa:
hm...soparnik...zvuči kao dio dimnjaka ili neka rajngla u kojoj se pari povrće...ili dio kosilice... :ne zna:


Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...

User avatar
Beau
Posts: 7076
Joined: 28 Sep 2011, 10:43

Post by Beau » 19 Apr 2013, 16:00

karambol » wrote:
neka rajngla u kojoj se pari povrće
upravo to.

groznog li imena za hranu...



User avatar
blue
Asgard
Posts: 3869
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post by blue » 19 Apr 2013, 16:12

Soparnik :cerek:

Nikad probala, ali mi je visoko na listi prehrambenih želja.
Slobodno me zovnete na večeru :o



User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 20 Apr 2013, 11:46

Jednom probao i očajno mi je ispao. Blitva božanstvena, ali tijesto katastrofa, izvana tvrdo kao džon, iznutra gnjecavo.



User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 20 Apr 2013, 12:09

Margarita » wrote: To stavljam u prhko tijesto. I zovem ga quiche.
Nisam ljubitelj masnog tijesta, a lisnato mi je najgore. Zato imam najbolju liniju među vršnjacima u selu.

Aha, eto vam! :p

Eme, blitva ti je očito bila prevlažna.



User avatar
ElliQuinn
Felis nebulosa
Posts: 5409
Joined: 18 Sep 2011, 11:56
Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.

Post by ElliQuinn » 20 Apr 2013, 21:52

judolino » wrote: Eme, blitva ti je očito bila prevlažna.
Emericzy, piši u tekicu: blitva za soparnik nije Justina.


Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.

User avatar
Emericzy
Posts: 3980
Joined: 20 Sep 2011, 19:00

Post by Emericzy » 21 Apr 2013, 19:31

ElliQuinn » wrote:
Emericzy, piši u tekicu: blitva za soparnik nije Justina.
Pa ništa joj nisam radio. Ipak je to biljka. Imam nekakvog obzira.



User avatar
Margarita
Posts: 4060
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post by Margarita » 22 Apr 2013, 08:49

judolino » wrote: Nisam ljubitelj masnog tijesta, a lisnato mi je najgore. Zato imam najbolju liniju među vršnjacima u selu.

Aha, eto vam! :p

Eme, blitva ti je očito bila prevlažna.
Prhko nije lisnato. A masno je onoliko koliko staviš maslaca u njega.
Emericzy » wrote:Jednom probao i očajno mi je ispao. Blitva božanstvena, ali tijesto katastrofa, izvana tvrdo kao džon, iznutra gnjecavo.
To je problem sa soparnikom. Ako staviš tanko tijesto moraš staviti malo blitve da ne bude gnjecavo i praznoblitvasto. Ali ti onda treba protvan po osobi ako se mislite najesti. Ako staviš deblje tijesto ispadne tvrdo. Zato mi je bolja zeljanica jer ima tanko tijesto ali zarolano pa ga ipak ima, a ne da ispadne kao da jedeš samo blitvu na lešo ili đon.


"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.

User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6091
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post by judolino » 23 Apr 2013, 10:19

Kurac, rekla mi je Leteća da je soparnik zaštićen.

Prema tome, radil sam turopoljsku preklapaču...



User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2531
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Post by Leteća » 29 Apr 2013, 14:26

Emericzy » wrote:Jednom probao i očajno mi je ispao. Blitva božanstvena, ali tijesto katastrofa, izvana tvrdo kao džon, iznutra gnjecavo.
Moja dijagnoza je predebelo tijesto. Kada je napravljeno kako treba uopće ne percipiraš da ima unutarnju i vanjsku stranu.


Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!

Post Reply